TogG_Landbruk_330
ring_oss
send_epost

Elsker du friluftsliv?

Nå kan du bo ved foten av en av Norges største naturperler

Sentralt plassert, rett utenfor Lierbyen ved inngangsporten til Finnemarka, kun 35 minutters biltur fra Oslo sentrum, ligger Torstad gård. Gården ble ryddet allerede i vikingtiden, og har vært i kontinuerlig drift siden 1600-tallet. Med en beliggenhet nær norske naturperler, svært god jordkvalitet og muligheter for både jakt og husdyrhold, er denne 151 dekar store landbrukseiendommen en godbit for deg som er glad i naturen!

Torstad gård – en gård rik på historie

I delvis bakket lende på leir- og sandgrunn 134 meter over havet nord for Egge, ligger Torstad gård. En gård rik på historie, som ble ryddet allerede så langt tilbake som vikingtiden.

Lier – for friluftselskere!

Med slake åser på begge sider, og Drammensfjorden og Tyrifjorden i hver sin ende, ligger vakre Lierdalen. Et fristed for naturelskere, med Finnemarka som selve perlen i muslingen.

Torstad gård i Lier er perfekt for deg som er på utkikk etter et sted å drive dyrehold og dyrke økologisk. Med beitemuligheter og mark for grønnsaksdyrking, kan du invitere til gjestebud rundt det nyrenoverte våningshusets store langbord, der du serverer mat laget i husets moderne kjøkken. Alt basert på dine egne virkelig kortreiste råvarer!

TORSTAD GÅRD I LIER

ER DETTE DIN DRØMMEGÅRD?

Henrik Tegneby, Daglig leder / Eiendomsmegler

Henrik Tegneby

Eiendomsmegler
Tlf: 991 12 900
henrik@landbruksmegling.no

Lev landbruksdrømmen ved inngangsporten til den storslagne Finnemarka!

Torstad gård ligger vakkert til rette ved inngangen til Finnemarka i vakre Lierdalen. Her ligger den flankert av slake, skogkledde åssider, med Drammensfjorden og Tyrifjorden i hver sin ende. Selv om eiendommen ligger landlig og idyllisk til, er beliggenheten fortsatt sentral, med kort vei til Drammen og Oslo.

Eiendommen er godt tilrettelagt for beiteområder og dyrehold. I våningshusets romslige kjøkken kan du invitere gjester til middag rundt husets store langbord. Der serverer du retter basert på egne økologiske grønnsaker og ingredienser, så kortreiste at du har dyrket og alet dem opp selv!

Gårdens beliggenhet gjør den til en flott mulighet for deg som er opptatt av naturopplevelser. Et lite stykke fra gården finner du selve symbolet på norsk nasjonalromantikk, med Finnemarka og den storslagne naturen. Der får du alle opplevelsene du kan tenke deg, for både store og små.

Lier – et barnevennlig og trygt område rikt på naturopplevelser

Har du barn er Lier et godt og trygt sted for dem å vokse opp, med god tilgang på naturopplevelser i nærområdet. En gangvei strekker seg helt fram til barneskolen, og Lier kommune investerer nå nærmere 100 millioner kroner på skoleforholdene i området.

Her har du en gyllen mulighet til å lære barna viktigheten av nærhet til naturen, og kanskje bygge en trehytte eller to. Dette er en mulighet du kan bruke for å skape opplevelser som varer livet ut.

Historien om Torstad gård

En gård ryddet i vikingtiden

Torstad (av mannsnavnet þorir og staðir-bosted) ble ryddet i vikingtiden, men ble en ødegård etter svartedauen. På slutten av 1500-tallet tok man gårdsdriften opp igjen, og gården deltes i to like store bruk i 1759. Det kom senere flere bruk til, og så sent som i 1952 var det 18 bruksnummer på gården.

Skogsområdene tilhørende gården lå før sameie med Egge gård.

Seter, kvern og flere plasser

Det nevnes en seter fra 1723, men hvor den lå i tilknytning til gården, eller når den ble nedlagt, er det ingen som lenger kjenner til. Det nevnes også en bekkekvern i 1723, en kvern som må ha ligget ved Sogna.

Eiendommen har hatt flere plasser. Bråtejordshvelven ble tatt opp i 1838, men ganske snart nedlagt igjen. En plass ble tatt opp i 1843, men nedlagt etter 1900. Det eksisterte også to plasser med navnet Bråtan, der den ene ble tatt opp i 1857 og den andre 1865. Begge disse plassene ble nedlagt i 1875.

Eiere og brukere

Matrikkelgården Torstad har hatt geistlige eierinteresser. Frogner prestebol og Egge kirke hadde interesser i gården samtidig, men Egge kirkes part ble etter reformasjonen lagt til hovedkirken.

Gården var i konstant drift fra 1617, der det nevnes at den ble drevet av en Elling. Elling ble blind og forarmet i 1650-årene, så han slapp å betale skatt.

Omkring 1660 overtok Torger Ingebretsen bygsla. Det nevnes ved skiftet etter hans datter Anne, at bruttoformuen for gården var 95 daler. Da hadde gården to hester, syv storfe, åtte sauer og to griser.

En bøtelagt spellemann

Ingebret Guttormsen fikk i 1824 kongekjøte på gården. Han var spellemann og spilte blant annet i bryllupet til Hans Heggsbru i 1801, og i Anders Andersen Merens bryllup i 1806. Begge gangene ble han stevnet av den priviligerte stadsmusikanten, som hadde eneretten til å spille. Det ble en bot på to daler for hvert av tilfellene.

VIDEO AV EIENDOMMEN

Bo i naturparadiset Grønne Lier

Er du glad i friluftsliv og natur er Lier den rette kommunen for deg. Ta med deg soveposen og gå på vandring. Torstad gård ligger nemlig rett ved inngangen til Finnemarka, og det byr på overdådige naturopplevelser både for liten og stor.

Årets friluftskommune rett utenfor stuedøra!

Lier kommune har satset på friluftsliv i mange år. Det er et naturlig valg, med tanke på all den fantastiske naturen som bokstavelig talt ligger rett utenfor stuedøra.

Kommunen ble kåret til årets friluftskommune i 2015, og er det fortsatt. Denne utmerkelsen varer nemlig i hele ti år. Flytter du hit så er du garantert at naturopplevelsene står i kø.

Med tilgang til Lierelva, både sjø- og innlandsvann og et nasjonalromantisk kulturlandskap, skal det mye til å slå denne kommunen på naturopplevelser. Legg til kulturminner, tre store skogsområder, samt godt tilrettelagte stier, løyper og andre anlegg, så er dette et paradis for deg som har hjerte for norsk natur!

Med Torstad gård som utgangspunkt har du alltid en stor naturopplevelse tilgjengelig en kort tur unna hjemmet ditt.

Finnemarka, en perle for naturelskere

Den storslåtte Finnemarka er et 430 kilometer stort skogområde som strekker seg fra Drammenselva i sør til Tyrifjorden i nord.

Med godt over hundre fiskevann og urørt villmark beliggende på opp mot 700 meter over havet, skal det godt gjøres for en naturelsker å ikke gå seg vill i alle opplevelsene.

Her kan du gå opp på Gjevlekollen (602 m.o.h.) og bli blendet av den majestetiske utsikten, starte på den håpløse jakten på deler etter meteoren som falt ned i Finnemarka i fjor, eller ta med deg fiskestanga og bare nyte roen. Bare husk å løse fiskekort først!

Et perfekt turmål for både barn og voksne

Ta med deg soveposen til Eggekollen og nyt utsikten over Lier og ned til Drammensfjorden!

Lier kommune er perfekt plassert for de virkelige store norske naturopplevelsene. Hele kommunen er nesten som et postkort å regne. Om du, som så mange andre nordmenn for tiden, er bitt av friluftsbasillen, vil du måtte utvide bucket-listen din når du flytter hit.

Med det perfekte utgangspunktet fra for eksempel DNTs Eiksetra i Finnemarka, tar du med deg venner og familie på en uforglemmelig opplevelse. Enda bedre er å ta utgangspunkt i din egen går, for med Torstad gård som utgangspunkt har du alltid en stor naturopplevelse tilgjengelig en kort tur unna hjemmet ditt.

Torstad gård i Lier

Din gårdsdrøm med kort vei til naturen

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?