Stenebakken 10, 1643 Råde

Stene gård, Råde - SOLGT!

54,4 daa dyrket/9,6 daa skog/13,2 daa tun/annet markslag. Romslig våningshus. Anvendelig drifstbygning

Prisantydning: 4 350 000 kr
Omkostninger: 110 092 kr
Totalpris: 4 460 092 kr
Kommunale avgifter: 004 kr per år
Boligtype: Landbrukseiendom
Eieform: Selveier
Verditakst: 4 350 000 kr
Formuesverdi: 273 026 kr
Primærrom: 155 m²
Bruksareal: 226 m²
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 77200 m² (eiet)
Omkostninger oppsett: 4 350 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
108 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 4 350 000,-))
--------------------------------------------------------
110 092,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
4 460 092,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
jorn_egden_landbruksmegling (1)
Jørn Egden
90 69 92 32
jorn@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Visning:
29.10.2022 14:00 - 15:00

Visningspåmelding til megler Husk å lese komplett salgsoppgave før visning.
Adresse: Stenebakken 10, 1643 Råde

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Beliggenhet

    Adresse

    Stenebakken 10 1643 Råde

    Matrikkel

    Gnr. 61 bnr. 10 i Råde kommune

    Stene gård, Råde. 54,4 daa fulldyrket. 9,6 daa produktiv skog, 13,2 daa tun, hage, veier og annet markslag. Romslig våningshus, driftsbygning med garasjer og hobbyverksted. Ca. 15-20 minutter fra Sarpsborg, Moss og Fredrikstad

    Velkommen til Stene gård med adresse Stenebakken 10 i Råde. Eiendommen ligger høyt og fritt i tradisjonelt jordbruksområde. Fra eiendommen er det fin og vidstrakt utsikt. Adkomsten til eiendommen går fra Fredrikstadveien (Fylkesvei 110) via ca. 400 meter privat vei (Stenebakken). Den dyrkede marken består av to skifter. Det ene skiftet på 27,9 daa ligger rett sydøst for tunet mens det andre på 26,5 daa ligger nord for tunet. Begge skiftene er i hovedsak flate/lett skrånende og betegnes som ''god traktorjord'' og har en god arrondering. Til eiendommen hører også 3 mindre skogteiger med blandingsskog med middels til lav bonitet. Tunet er romslig, har grei adkomst og med gode parkeringsmuligheter mellom boligen og driftsbygningen. Boligen har et samlet P-rom på 155 kvm. Den eldste delen er fra 1945. Boligen ble påbygget på 1970- og 1990-tallet. Den er registret som enebolig i kommunens papirer men ble på et tidspunkt delt slik at den i dag har to separate boenheter. Det foreligger ingen opplysninger fra kommunen om at dette er omsøkt eller godkjent. Driftsbygningen har en grunnflate på 162 kvm og er antatt oppført på 1930-tallet som en tradisjonell kjørebrulåve. Låvebruen er fjernet og bygningen er ombygget. Driftsbygningen inneholder i dag en garasjedel, et lagringsrom og et hobbyverksted.

    Eiendommen kort fortalt:
    - 54,4 daa fulldyrket mark fordelt på 2 skifter.
    - 3 mindre teiger med blandingsskog på til sammen 9,6 daa
    - 13,2 daa med romslig tun, solrik hage, veier og annet markslag
    - Fra tunet er det fin utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet
    - Romslig bolig med to boenheter (kun registrert som enebolig i kommunen)
    - Grei driftsbygning med garasjer, lagerrom og hobbyverksted
    - Kun 15-20 minutter til Moss, Sarpsborg og Fredrikstad med gode kommunikasjoner
    - Litt over en time til Oslo sentrum

    Beliggenhet, adkomst

    Stene gård ligger i et tradisjonelt kulturlandskap bestående av spredt boligbebyggelse og landbrukseiendommer. Adkomsten til eiendommen er grei via ca. 400 meter privat gårdsvei fra Fredrikstadveien (Fylkesvei 110) som går mellom Råde og Fredrikstad. Med bil er det kun 15-20 minutters kjøreavstand til de tre største Østfoldbyene med kommunikasjoner videre til Follo og Oslo. Nærmeste handelssentrum er Karlshus med et godt utvalg av forretninger, barneskole og ungdomsskole. Fra Råde stasjon bruker pendlertog i underkant av en time til Oslo S.

    Bygninger

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom. Selveier, oppført 1945, ombygget 1970 og 1990

    Bygninger

    Våningshus:
    Kjeller:
    Vaskerom - 4 lagringsrom med lav takhøyde. Det er egen utgang til tomten fra ett av rommene.
    Leilighet i 1. etg.:
    1. etg.:
    Romslig vindfang/gang med nedgang til kjeller - kjøkken med spiseplass - spisestue med vedovn - stue/soverom - soverom - fliselagt dusjbad/wc med opplegg for vaskemaskin.

    Leilighet i 2. etg.:
    Separat adkomst i 1. etg. inn til vindfang/gang - trappegang med egen dør inn til leiligheten i 1. etg. - wc.
    2. etg.:
    Trappegang - soverom - kjøkken med spiseplass - Tv-stue med vedovn - 2 soverom - dusjbad.

    Driftsbygning:
    1. etg.:
    Garasjedel med stor skyvedørsport - hobbyverksted med en enkel smøregrav - traktorgarasje med skyvedørsport og leddport.
    Hems:
    2 separate hemser. Kun for lagring. Innvendig adkomst fra traktorgarasjen. Den ene med trapp og den andre med løs stige.

    Bod:
    Er oppført øst for tunet, grensende mot naboeiendom. Ca. 8 kvm. Inneholdende to små rom.

    Arealer og fordeling per etasje

    Primærrom: 155 kvm, Bruksareal: 226 kvm
    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

    Byggemåte og standard på bygningsmassen

    Våningshus:
    Oppført i 1945 med 1,5 etasjer og kjeller. Senere ombygget 1970 med oppløft på tak og ombygging av 2.etg. På 1990 tallet ble det bygget på gangarealer mot gårdsplass. Bygningen er i dag innredet med 2 leiligheter en i 1.etg og en i 2.etg.
    Utvendig:
    Tomteforhold:
    Det er byggegrunn av fjell. Drenering skiftet ut i 2009. Bygningen har grunnmur i betong. Det er plenarealer og betongheller rundt bygning. Utvendige avløpsrør er av støpejern. Det er septiktank med overløp til grøft. Utvendige vannledninger er av plast (PEL).

    Bygningen er oppført med støpt grunnmur. Taket er tekket med betongtakstein fra 1987. Det er undertak med flis/spon. Yttervegger har bindingsverkskonstruksjon, utvendig kledd med liggende trekledning på vegg mot syd og øst. Yttervegg mot nord og vest er kledd med eternittplater.
    Takkonstruksjonen er bygget som saltak med sperrekonstruksjoner. Malte vinduer med karmer og rammer i tre med isolerglass. Bygningen har malte hovedytterdører med glass-felt. Kjellerdør i tre. Det er støpt trapp til inngang på venstre side. Strekkmetaltrapp til inngang høyre side. Boligen har i dag 2 separate boenheter men det foreligger ingen dokumentasjon på at dette er omsøkt eller godkjent. Ny eier fortsetter evt. dagens bruk på eget ansvar.

    Innvendig:
    Gulver:
    I 1.etg er det fliser i entre og varmekabler (Noe dårlig funksjon på varmekabel entre). Inngang fra 1.etg til 2.etg har gulver med fliser i VF og gulvbelegg i trappegang og wc. I 2.etg. et det laminat på kjøkken, stue og 2 soverom. Ett soverom med vinylbelegg. Malt tregulv på trappegang.
    Vegger:
    1. etg. har smartpanel på entre, stue og soverom/stue. Brystpanel med tapet over i stuer og soverom. I 2.etg. er det malt trepanel i trappegang. Malte plater på kjøkken. Malt tapet på 2 soverom. Smartpanel i stue og i et soverom.
    Himlinger:
    1. etg. har malte plater og takessplater. 2. etg. har trepanel og takessplater.
    Kjøkken:
    1. etg.:
    Innredning med profilerte, malte overflater med laminat benkeplate med nedsenket dobbel oppvaskkum. Det er plass og opplegg for oppvaskmaskin og komfyr med ventilator over.
    2. etg.:
    Innredning med profilerte malte overflater, benkeplate i laminat med nedsenket beslag med 2 stk oppvaskkummer. Det er fliser mellom over og underskap. Plass og opplegg for komfyr
    Våtrom:
    Vaskerom kjeller:
    Rommet har støpt gulv, vegger med murpuss og støpt dekke som himling. Rommet er innredet med plass og opplegg for vaskemaskin og skyllekar på vegg. Det er ingen membran i gulv og vaskerommet står ovenfor rehabilitering.
    Bad/vaskerom
    1.etg.: Fliser på gulv med varmekabler (fungerer dårlig). Det er fliser på vegger og takess i tak. Rommet er innredet med dusjkabinett, gulvmontert toalett, baderomsinnredning på 50 cm med underskap med servant, speilskap over. Det er plass og opplegg for vaskemaskin.
    Bad i 2. etg.:
    Vinylbelegg på gulv, våtromstapet på vegger og takess i himling. Rommet er innredet med dusjkabinett og vask på vegg.
    Tekniske installasjoner:
    Innvendige vannledninger er av kobber. Det er avløpsrør av plast. 1.etg. Det er avløpsrør av soil (støpejern) til 2.etg. Varmtvannstanken til 1. etg. er på ca. 200 liter og er plassert i kjeller, VV- bereder er fra 1984. Det er i kjøkkeninnredning 2.etg plassert en liten VV bereder ( monteringsår ukjent). Det er luft til luft varmepumpe i stue 1.etg. Det er el- anlegg med forskjellig alder. Det er 2 stk sikringsskap i 2.etg., en til hver leilighet med strømmålere i hvert skap. Det er røykvarslere i etasjene og pulver brannslokningsapparat.

    Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk. Tegning er datert 13.01.1945. Det er senere foretatt ombygning av 2.etg og tilbygg med inngangspartier. Det foreligger ikke tegninger eller bruksendring på dette.

    Driftsbygning:
    Antatt oppført på 1930-tallet som kjørebrulåve med fjøs og stall med innvendig kjørebru på tvers. Bygningen er nå helt ombygget. Tidligere fjøs og stall er tatt vekk og erstattet med lagerrom. Kjørebru er fjernet og det tidligere yttertaket er fjernet og erstattet med ny takkonstruksjon. Innkjøring er i dag på grunnplan. Samlet brutto grunnflate er målt til 162 kvm. Bygningen inneholder: Hobbyverksted på 32 kvm, innredet 1972/-73 i tidligere låvedel. Garasje og traktorgarasje på henholdsvis 47 kvm og 82 kvm.
    Bygningen er fundamentert på steinfundamenter med innvendige støpt gulv i verksteddelen. Enkle fyllingsgulv for øvrig. Yttervegger er oppført i uisolert trebindingsverk, dog med isolerte vegger i verksteddelen. Ytterveggene er kledd med profilerte stålplater på 3 vegger. Langveggen mot tunet er kledd med stående trepaneler. Her er det 3 skyveporter, samt en leddheiseport. Yttertak er fra 2002/2003). dette består av profilerte aluminiumsplater med renne og nedløp i fronten. Det er også gangdør inn til bygningen. Elektrisk opplegg er opplyst å være relativt nytt og funksjonelt i orden. Ikke fagmessig kontrollert  av takstmann. Verkstedet er greit, men relativt enkelt utstyrt. Lagerstandard i kaldtlagerene har en også en grei, men forholdsvis enkel standard. Bygningen virker tilstrekkelig fundamentert, dog av eldre dato. Den står rett og pent og er meget bra løpende vedlikeholdt. Bygningen vurderes til å være i bra stand utvendig. Innvendig er det grei men enkel lager- og verkstedstandard.

    Bod:
    Byggeår ukjent. Oppført i en etg., uten kjeller. Brutto grunnflate er oppmålt til 7,9 kvm. Inneholder: 2 små rom, hvorav ett nyttes for elektrisk inntaksinstallasjon for naboeiendommen gnr. 61 bnr. 16 (villaeiendom m/garasje). Boden er enkelt fundamentert og oppført i uisolert, lett trebindingsverk, kledd med profilerte metallplater og ytterst med tømmermannspaneler. Yttertaket (pulttak) er tekket med selvbærende, dybdeprofilerte metallplater.

    Oppvarming bolig

    Oljetank i kjeller for parafinovn. Tanken er i metal/stål, er av eldre dato og anslås til å romme mellom 600- 800 liter. Dagtank under trapp opp til 2. etg. Parafinovnen er ikke konvertert til biobrensel og kan ikke brukes slik den er i dag.
    Vedovn i leilighet i 2. etg. og i leilighet i 1. etg. Eier opplyser at vedovn i 1. etg. ikke er i forsvarlig stand og at denne må utbedres/skiftes.
    Eldre varmepumpe i leilighet i 1. meg. Eier kjenner ikke tilstanden til denne.
    Elektriske varmekabler i leilighet i gang i leilighet i 1. etg. og i bad i leilighet i 1. etg. Elektriske panelovner for øvrig.

    Tomt

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 77 200 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Råde kommune påpeker at eiendomsgrenser ikke er sikre. Eiendomsarealet i matrikkelen er usikkert. Beregnet areal slik det er registrert i matrikkelen er 77275,1 m2. Kommunen anbefaler en grensepåvisning før overtakelse for å klarlegge grenser og eiendommens areal. For å få kartlagt grensene bør det bestilles oppmålingsforretning.

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Tunet ligger høyt, fritt og åpent med utsikt mot vest og nord. Adkomsten inn til tunet er grei og det er gode parkeringsforhold mellom boligen og driftsbygningen. Hageanlegget rundt boligen er opparbeidet med plen på tre sider. Beplantningen består av noe frukttrær og diverse prydvekster. Solforholdene er gode.

    Dyrket mark:
    Jordbruksarealet består av 2 fulldyrkede jorder, ett nordøst og ett sydøst for tunet. Arealene er i hovedsak flatlendte/svakt hellende og kan betegnes som bra «traktorjord». Jordbruksarealet må samlet sett med bakgrunn i skiftenes størrelse, form, hellingsgrad og beliggenhet i forhold til tunet sies å ha en bra arrondering. Det har ikke vært foretatt oppdyrking eller planeringsarbeider og hele arealet er gammel kulturjord. På søndre del av arealet er ca. 15 dekar drenert. Det resterende av dreneringen er eldre. Alle arealer er i full jordbruksmessig drift. Generelt vurderes det at dagens grøfteforhold ligger til rette for greie normalavlinger. Jordarten er litt variabel og består dels av moldholdig leire og silt med noe varierende moldinnhold, dels av noe myrholdig jord samt litt moldjord med sandinnhold. Jordbruksarealet egner seg greit til dyrking av gras- og kornvekster. Avlingsnivået blir angitt til å være vanlig gjennomsnittsnivå for distriktet. Det ble opplyst å være registrert floghavre på eiendommen, men dog ikke funnet på mange år. Jordbruksarealet synes å ha litt grøftebehov, men vurderes ellers i alminnelig bra stand. Arealene antas i hovedsak å gi sikre og stabile avlinger. Det opplyses at dyrket mark er utleid ut 2023. Årlige leieinntekt er oppgitt til kr. 12.000,-.

    Skog:
    Skogarealet består kun av små randarealer, mest ved østgrensen. Arealer består i hovedsak av middels og lav bonitet og er blandingsskog med løv- og bartrevirke. Skogens største betydning for eiendommen er som ved- og vedlikeholdsvirke til eget bruk. Etter normtall vurderes årlig tilvekst i størrelsesorden ca. 4 - 5 kbm. Hugst og utdrift kan skje helårlig, men helst på frossen mark. Skogen gir mulighet for jakt, og det er hensyntatt under skogverdien.

    Vedr. tidligere bilopphuggeri på eiendommen:
    På eiendommen har det tidligere vært drevet bilopphuggeri på 2 arealer avmerket med blått  på vedlagte kartskisse. Virksomheten er opplyst å ha opphørt på 1980-tallet og rydding ble ansett ferdig i perioden 2005/2010. Det er i dag ingen synlige tegn etter driften men det er opplyst at det fortsatt kan være igjen rester.

    Offentlige forhold

    Vei, vann og avløp

    Vei:
    Stenebakken er en privat vei. Vedlikehold og brøyting deles mellom denne eiendommen og 7 øvrige eiendommer der lengden av veien hver enkelt oppsitter kjører på blir utslagsgivende for fordelingsnøkkelen som skal brukes.
    Vann:
    Tilknyttet offentlig nett via privat fordelingsnett. Det er kun en vannmåler på eiendommen.
    Avløp:
    Privat anlegg med septiktank. Det vites ikke om anlegget tilfredsstiller dagens krav. Det må påregnesd at det i løpet av de nærmeste årene vil komme pålegg om å innstallere minirenseanlegg evt. påkobling til offentlig nett.

    VV-bereder:
    Eier opplyser at sikring til kjeller slår ut når kontakten til VV-berederen står i.

    Bredbåndstilknytning:
    Det er mobilt bredbånd pr. i dag.

    Reguleringsplan

    Området eiendommen ligger i er avsatt til Landbruk- natur- og friluftsområde i kommuneplanen for perioden 2011-2022. Kommunen opplyser at det ikke er reguleringsplaner under arbeid som vil berøre eiendommen.

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    Gnr. 61, Bnr. 10:
    1972/8717-3/87  Bestemmelse om veg. Rettighetshaver:Knr:3017 Gnr:61 Bnr:21

    1972/8719-3/87  Bestemmelse om veg. Rettighetshaver:Knr:3017 Gnr:61 Bnr:22

    1972/8721-2/87  Bestemmelse om veg. Rettighetshaver:Knr:3017 Gnr:61 Bnr:23

    1974/3342-1/87  Bestemmelse om vannledn. Rettighetshaver:Knr:3017 Gnr:61 Bnr:23. Bestemmelse om kloakkledning. Med flere bestemmelser.

    2017/702439-1/200  Bestemmelse om kloakkledning. Rettighetshaver:Knr:3017 Gnr:61 Bnr:12. Bestemmelse om vedlikehold av anlegg/ledninger. Bestemmelse om bebyggelse i nærhet av anlegg. Gjelder denne registerenheten med flere.

    Gnr. 61, Bnr. 11:
    2017/702439-1/200  Bestemmelse om kloakkledning. Rettighetshaver:Knr:3017 Gnr:61 Bnr:12. Bestemmelse om vedlikehold av anlegg/ledninger. Bestemmelse om bebyggelse i nærhet av anlegg. Gjelder denne registerenheten med flere.

    1949/690-2/87  Bestemmelse om gjerde. Bestemmelse om vannrett. Bestemmelse om strand/fellesstrand/strandlinje. Med flere bestemmelser.

    2017/702439-1/200  Bestemmelse om kloakkledning. Rettighetshaver:Knr:3017 Gnr:61 Bnr:12. Bestemmelse om vedlikehold av anlegg/ledninger. Bestemmelse om bebyggelse i nærhet av anlegg. Gjelder denne registerenheten med flere.

    Megler besitter kopi av alle ovennevnte servitutter. Disse kan oversendes etter anmodning.

    Ferdigattest

    I følge opplysninger fra kommunen foreligger det hverken ferdigattest eller brukstillatelse. Bygningene er byggemeldt.

    Odel

    Odelsberettiget har fraskrevet seg odelen til eiendommen.

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven. Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på: 1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette. 2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå. Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap. Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon- Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre. Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Økonomiske forhold

    Prisantydning

    4 350 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Emil Anstensrud Takstdato : 07.09.2022 Markedsverdi : 4 350 000,- Formuesverdi : 273 026,- Formuesverdi pr. : 31.12.2020

    Oppsummering av avvik med TG2 og TG3 på boligen i tilstandsrapport avholdt av Tor Helge Randem datert 31.08.2022 (se komplett rapport vedlagt prospektet der nedenfor nevnte anmerkninger er hentet):
    Tilknytning vann
    Eiendommen er tilknyttet offentlig vannforsyning via private stikkledninger.
    Tilknytning avløp
    Eiendommen har avløp via septiktank. Det må påregnes pålegg om privat renseanlegg.

    Enebolig
    Utvendig
    Taktekking,TG2
    Taket er tekket med betongtakstein, denne ble lagt i 1987. Det er undertak med flis/spon.
    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen.
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak.
    Tiltak
    - Tidspunkt for utskiftning av taktekking nærmer seg.
    - Tidspunkt for utskiftning av undertak nærmer seg.

    Nedløp og beslag,TG3
    Takrenner og beslag i overflatebehandlet stål.
    Vurdering av avvik:
    - Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
    - Utvendige beslag har utettheter.
    - Det opplyses at utvendig beslag til pipe (pipehatt) blåste av i et kraftig regnvær i september 2021, det ble da observert vann ned rundt pipe i 2.etg. På befaringen blir det foretatt fukmåling og ingen unormale målinger ble registrert på befaringen. Pipehatt bør påregnes å skiftes ut. Sålebenkbeslag (  vannbrettbeslag) på vindu kjøkken er ikke riktig utført og det kan komme vann inn i konstruksjonen her, beslag bør skiftes. Det er ikke bordtakbeslag ( beslag fra tak og ned i takrenne) på deler av fremside og hele bakside, dette bør monteres. Det anbefales å montere snøfangere.
    Tiltak
    - Snøfangere må monteres for å tilfredsstille byggeårets krav.
    - Andre tiltak:
    - Beslag må skiftes ut.

    Takkonstruksjon/Loft,TG2
    Takkonstruksjonen bygget som saltak med sperrekonstruksjoner.
    Vurdering av avvik:
    - Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
    - Isolasjon er lagt ut mot yttertak og det er begrenset lufting over skråtak, dette bør undersøkes nærmere/utbedres. Det anbefales å sette inn ventiler i gavl for bedre gjennomlufting av konstruksjonen.
    Tiltak
    - Lokal utbedring bør utføres.
    - Lufting/ventilering bør forbedres.

    Vinduer,TG2
    Det er i 1.etg malte vinduer med karmer og rammer i tre med isolerglass. Vinduer er fra 1987 . I kjeller er det 2 stk vinduer mot vest med koblede glass fra byggeår og et vindu mot øst antakeligvis fra 2008.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke.
    - Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
    - Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
    - Det registreres råte i bunnkarm på vindu i entre 1.etg og det må påregnes at vinduet må skiftes ut. Vindu på kjøkken 1.etg er vanskelig å åpne/lukke.
    Tiltak
    - Vinduer må justeres.
    - Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut.
    - Det bør gjøres tiltak for å lukke avviket.
    - Andre tiltak:

    Dører - 2,TG2
    Bygningen har enkel kjellerdør i tre.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå.
    Tiltak
    - Dører må justeres.
    - Døren må justeres/utbedres eller skiftes ut.

    Dører,TG3
    Bygningen har malte hovedytterdører med glass-felt.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke
    - Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket.
    - Det er påvist dør(er) med fukt/råteskader.
    Tiltak
    - Døren(e) står foran utskiftning.

    Utvendige trapper,TG3
    Det er støpt trapp til inngang på venstre side og strekkmetaltrapp til inngang høyre side.
    Vurdering av avvik:
    - Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
    - Det er ikke montert rekkverk.
    Tiltak
    - Rekkverk må monteres for å lukke avviket.

    Innvendig
    Overflater,TG2
    1.etg har overflater på gulver i entre med fliser og varmekabler( det opplyses om dårlig funksjon på varmekabel entre) kjøkken har vinylbelegg det er laminat på stuer/ soverom. Det er på vegger smartpanel på entre, stue/soverom og brystpanel med tapet over på 2 stuer/soverom. Det er himlinger med malte plater og takessplater. Det er mye møbler på befaring og alle overflater er ikke besiktiget. Inngang i 1.etg til 2.etg har gulver med fliser i VF og gulvbelegg på trappegang og wc. Det er på vegger malt panel på VF og trappegang og malte plater på wc. Himlinger med malte plater. Det er i 2.etg. gulver med laminat på kjøkken, stue og 2 soverom, et soverom med vinylbelegg. Det er malt tregulv på trappegang. Vegger 2.etg med malt trepanel i trappegang. malte plater på kjøkken , malt tapet på 2 soverom og smartpanel på stue og et soverom. Overflater 2.etg med normal bruksslitasje.
    Vurdering av avvik:
    - Det er registrert svertesopp på overflater.
    - Gulvbelegg på kjøkken 1.etg må påregnes å skiftes ut. Det opplyses at det på stue 1.etg har vært fuktig i hjørne på yttervegg stue nord/øst. På befaringen registreres det noe misfarging/ svertesopp i bunn av vegg, det blir utført fuktmåling, ingen unormale målinger registrert på befaringen. Dette kan skyldes at det har kondensert på vegg grunnet møblering nærme vegg og dårlig lufting. Det anbefales at dette sjekkes nærmere.

    Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3
    Det er betongdekke med tilfarer (oppforet tregulv) Trebjelkelag mellom etasjene.
    Vurdering av avvik:
    - Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    - Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    - Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    - Det ble ved hjelp av krysslaser foretatt kontroll av planhetsavvik i etasjene. Det registreres i 1.etg høydeforskjell på entre med 1,5 cm på under 2 meter. I stue mot nord/vest registreres det høydeforskjell på 2 cm på 2 meter. I 2.etg registreres det høydeforskjell på 3 cm i overgang kjøkken/stue. Det er 4 cm høydeforskjell fra kjøkken og til soverom. Det må alltids påregnes skjevheter på eldre konstruksjoner grunnet krymp, nedbøyninger osv. Det gjøres oppmerksom på at alle flater ikke er kontrollert grunnet møblering og div.
    Tiltak
    - For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.

    Radon,TG2
    Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
    Vurdering av avvik:
    - Radonmålinger er ikke foretatt, heller ikke andre tiltak mot radon, eiendommen ligger i et område som i NGU Radon aktsomhetskart er definert med "høy" eller "særlig høy" aktsomhetsgrad
    - Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
    Tiltak
    - Andre tiltak:
    - Det bør gjennomføres radonmålinger.

    Pipe og ildsted,TG2
    Boligen har mursteins pipe. Det er i 1.etg montert vedovn i stue og parafinovn i stue mot syd. Det er vedovn i 2.etg.
    Vurdering av avvik:
    - Pipevanger er ikke synlige.
    - Det er montert parafinovn på stue. Parafinovn kan ikke benyttes grunnet grunnet forbud mot bruk av fossilt brennstoff. Det skal være 4 synlige sider på pipe. Det er foretatt branntilsyn i 2017 og det ble da påvist 3 avvik, disse er ikke registrert utbedret. Avvik er ikke spesifisert og det anbefales at dette undersøkes nærmere.
    Tiltak
    - Pipevanger må gjøres tilgjengelig.
    - Andre tiltak:

    Rom Under Terreng,TG2
    Det er gulv av betong. Grunnmur i betong innvendig med Siporex blokker og murpuss.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur.
    - Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv.
    - Det registreres saltutslag på vegger noe som indikerer fuktvandring i konstruksjonen. Det blir foretatt fukt søk med protimeter mms, det registreres forhøyet fukt i bunn på vegg og ut på gulv, dette kan skyldes kapillært opptrekk fra grunn da det ikke er fuktsperre i gulv eller under såle, eller dårlig funksjon på drenering. Det opplyses også om vann inn på gulv i hjørne ved inngang til 1.etg enkelte ganger ved nedbør.
    Tiltak
    - Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader.
    - Andre tiltak:

    Innvendige trapper - 2,TG3
    Det er plassbygget tretrapp til kjeller.
    Vurdering av avvik:
    - Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav.
    - Det er ikke montert rekkverk.
    - Dette gjelder kjellertrappen.
    Tiltak
    - Åpninger er såpass store at det ut ifra sikkerhetsmessige forhold anbefales å lage mindre åpninger.
    - Rekkverk må monteres for å lukke avviket.

    Innvendige trapper,TG2
    Det er til 2.etg malt tretrapp .
    Vurdering av avvik:
    - Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
    - Det mangler rekkverk på vegg. Rekkverk på topp ved trapp er 81 cm høyt bør heves til 90 cm.
    Tiltak
    - Håndløper må monteres på vegg for å tilfredsstille krav på byggetidspunktet.

    Innvendige dører,TG2
    Det er i kjeller malte fyllingsdører og furu fyllingsdører. Det er i 1.etg malte slette dører,
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist avvik som tilsier det bør foretas tiltak på enkelte dører.
    - Enkelte av innvendige dører har en del slitasje.
    Tiltak
    - Lokal utbedring må påregnes.
    - Enkelte dører må justeres.
    - Det bør foretas tiltak på enkelte dører.

    Våtrom
    Overflater Gulv,TG2
    Gulvet har vinylbelegg. Rommet har ingen varmekilde. gulvet er så og si rett ingen fall mot sluk.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.
    Tiltak
    - Våtrommet fungerer med dette avviket.

    Sluk, membran og tettesjikt,TG2
    Det er plastsluk. og synlig vinylbelegg som tettesjikt.
    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på membranløsningen
    Tiltak
    - Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tettesjiktet skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.

    Kjeller > Vaskerom
    Generell,TG3
    Det er vaskerom i kjeller med støpt gulv, vegger med murpuss og støpt dekke som himling. Rommet er innredet med plass og opplegg for vaskemaskin og skyllekar på vegg. Det er ingen membran i gulv og vaskerommet står ovenfor rehabilitering.

    Fukt i tilliggende konstruksjoner,TG3
    Se rom under terreng. Det måles fukt.
    Vurdering av avvik:
    - Ved fuktmåling i nedre del av vegg mot våtsone fra tilstøtende rom, måles høye fuktverdier.
    - Dette gjelder vaskerom i kjeller.
    Tiltak
    - Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade.

    Overflater Gulv,TG2
    Gulvet er flislagt. Rommet har elektriske varmekabler. Det registreres 1 cm fall mot sluk.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm.
    - Det er påvist avvik på varmekilde.
    - Det opplyses om dårlig funksjon på el-varmekabler.
    Tiltak
    - Det må gjøres tiltak på varmekilde.
    - Det må foretas utbedring av fallforhold.

    Sluk, membran og tettesjikt,TG3
    Det er plastsluk. og ukjent tettesjikt/membran ( det registreres ikke slukmansjett i sluk). Sluket er foran dusjkabinett, det er ikke sluk under dusjkabinett men rør gjennom gulv.
    Vurdering av avvik:
    - Det er usikkert om rørgjennomføringene er riktig utført.
    - Det er ikke tilfredsstillende membran/tettesjikt på våtrommet.
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på membranløsningen
    Tiltak
    - Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tettesjiktet skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.
    - Våtrommet står foran full oppgradering.

    Sanitærutstyr og innredning,TG2
    Rommet er innredet med dusjkabinett, gulvmontert toalett, baderomsinnredning på 50 cm med underskap med servant , speilskap over. Det er plass og opplegg for vaskemaskin.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist riss/sprekker i utstyr på våtrommet.
    - sprekker/riss i servant baderomsinnredning.
    Tiltak
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak.
    - Andre tiltak:

    Kjøkken
    Etasje1 > Kjøkken
    Overflater og innredning,TG2
    Kjøkkeninnredning med profilerte malte overflater med laminat benkeplate med nedsenket dobbel oppvaskkum. Det er plass og opplegg for oppvaskmaskin og komfyr med ventilator over.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad.
    - Innredningen har stor bruksslitasje og det må påregnes utbedringer/ utskiftinger.
    Tiltak
    - Det må påregnes lokal utbedring/utskiftning.
    - Andre tiltak:

    Tekniske installasjoner
    Vannledninger,TG2
    Innvendige vannledninger er av kobber.
    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.
    Tiltak
    - Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
    - Tidspunkt for utskiftning av vannledninger nærmer seg.
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

    Avløpsrør - 2,TG2
    Det er avløpsrør av soil (støpejern) til 2.etg.
    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger.
    Tiltak
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
    - Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
    - Tidspunkt for utskiftning av avløpsrør nærmer seg.

    Varmtvannstank,TG2
    Varmtvannstanken er på ca. 200 liter, plassert i kjeller, VV- bereder er fra 1984. Det er i kjøkkeninnredning 2.etg plassert en liten VV-bereder ( monterings år ukjent)
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år
    Tiltak
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden tanken fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre tanker.

    Andre installasjoner,TG2
    Boligen varmes opp med vedfyring og strøm. Det er luft til luft varmepumpe i stue 1.etg og el-varmekabler på bad 1.etg og entre 1.etg.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist andre avvik:
    - Det er usikkert om luft til luft varmepumpe er i orden. Varmekabler på entre 1.etg og bad 1.etg har dårlig funksjon.
    Tiltak
    - Andre tiltak:

    Elektrisk anlegg,TG3
    Det er el- anlegg med forskjellig alder. Det er 2 stk sikringsskap i 2.etg en til hver leilighet med strømmålere i hvert skap.
    1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist oppdatert?
    Kommentar: Ukjent.
    2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
    Kommentar:
    3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?  I så fall etterspør samsvarserklæring.
    Kommentar:
    5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet - Det Lokale El tilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
    Kommentar:
    6.Forekommer det at sikringene løses ut?
    Kommentar:
    7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
    Kommentar:
    8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
    Nei
    Kommentar:
    10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
    Ja
    Kommentar:
    14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
    Nei
    Kommentar:
    15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
    Ja
    Kommentar:
    16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
    Ja
    Kommentar:
    Tomteforhold
    Drenering,TG3
    Drenering skiftet ut i 2009
    Vurdering av avvik:
    - Det er ut ifra observasjoner påvist indikasjoner på at drenering/tettesjikt har begrenset effekt.
    - Det er ut ifra observasjoner konstatert at drenering/tettesjikt har funksjonssvikt/svært begrenset effekt.
    Tiltak
    - Det må foretas nærmere undersøkelser, det kan ikke utelukkes behov for tiltak.
    - Det må foretas utskiftning av drenering/tettesjikt.
    - Det opplyses om vann inn på gulv ved innvendig hjørne til inngangsparti 1.etg og drenering her bør utbedres. Det er ikke topplist på Platon ( grunnmursplast) denne bør monteres for å forhindre at vann renner mellom grunnmursplast og grunnmur.
    Terrengforhold,TG3


    Det er plenarealer og betongheller mellom inngangspartier.
    Vurdering av avvik:
    - Terreng faller inn mot bygning.
    - Terreng faller på østsiden mot grunnmur, dette bør utbedres for å minske vanntrykk på grunnmur og drenering.
    Tiltak
    - Det bør foretas terrengjusteringer.

    Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2
    Utvendige avløpsrør er av støpejern. Det er septiktank med overløp til grøft. Utvendige vannledninger er av plast (PEL).
    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige avløpsledninger.
    Tiltak
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

    Oljetank,TG2
    Det er i kjeller oljetank for parafinovn, Tanken er i metal/stål antar denne er fra 50 tallet. Tanken antas å romme mellom 600- 800 liter.
    Vurdering av avvik:
    - Kombinasjon av alder og materiale tilsier at denne bør fjernes.
    Tiltak
    - Andre tiltak:
    - Sannere og fjerne tank.

    Enebolig

    Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold
    Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk
    Tegning er datert 13.01.1945, det er senere foretatt ombygning av 2.etg og tilbygg med inngangspartier, det foreligger ikke tegninger eller bruksendring på dette.

    Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggeteknisk forskrift? Nei
    Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Nei
    Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Ja

    Vindu på soverom 2.etg mot syd/øst har vindu som ikke tilfredsstiller dagslysflate og rømning med hensyn til åpning på 1,5 m vinduet har åpning på 1,32 m. Åpningen i vinduet må være minst 0,5 meter bred og minst 0,6 meter høy. Summen av bredde og høyde skal være minst 1,5 meter.

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Rød - Energikarakter G

    Kommunale avgifter

    Kr. 7 004 pr. år De oppgitte avgifter gjelder vann og feiing. Vann faktureres etter måler og vil variere etter forbruk. Følgende kommer i tillegg: Eiendomsskatt 2022: Kr. 5.926,-. Gebyr for renovasjon og slamtømming til Movar 2022: Ca. Kr. 5.000,-.

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Annet

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Maskiner og utstyr

    Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel. Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er",og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet." Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon. Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.