Dalveien 470 og 472, 1878 Hærland

Dalveien 470 og 472 - SOLGT!

- Velholdte Bruserud er kanskje definisjonen på småbruksdrømmen. To boliger, låve, stabbur og beiter

Prisantydning: 7 900 000 kr
Omkostninger: 198 842 kr
Totalpris: 8 098 842 kr
Kommunale avgifter: 10 011 kr per år
Boligtype: Landbrukseiendom
Eieform: Selveier
Verditakst: 7 900 000 kr
Energimerking: E - Mørkegrønn
Byggeår: 2005
Primærrom: 319 m²
Bruksareal: 366 m²
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 20480 m² (eiet)
Omkostninger oppsett: 7 900 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
197 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 7 900 000,-))
--------------------------------------------------------
198 842,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
8 098 842,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Henrik Tegneby, Daglig leder / Eiendomsmegler
Nils Henrik Tegneby
99 11 29 00
henrik@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Visning:
17.02.2022 16:30 - 18:00

20.02.2022 12:00 - 13:00
Adresse: Dalveien 470 og 472, 1878 Hærland

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
  Beliggenhet

  Adresse

  Dalveien 470 og 472 1878 Hærland

  Matrikkel

  Gnr. 309 bnr. 11 i Indre Østfold kommune

  Bruserud - Historie og beskrivelse

  Småbruket Bruserud er opprinnelig en husmannsplass og er i senere tid fradelt fra hovedbruket Dal i Hærland. Området og gården har en rik historie som er godt beskrevet, og det har vært flere fremtredende gårdsbestyrere på eiendommen. Dal gård hadde hele 9 husmannsplasser på det meste hvorav en av disse var Bruserud som nå selges. Fra tidlig 1800 tall hadde gården og dens eiere et ry på seg for å behandle husmennene svært godt, og i 1845 viste folketellingen at det var 18 mannekjønn og 24 kvinnekjønn som bodde og arbeidet på gården. Med andre ord var det et helt lite samfunn tilknyttet eiendommen som til og med hadde sitt eget private pengesystem for holde regnskap med hva husmennene skyldte eller hadde til gode.   

  En av gårdens store personligheter var eier Tollef Dahl som var kjent for å være litt bråsint men var godt likt fordi han evnet å angre på det gale han hadde gjort. Ved en anledning ga han en av sine husmenn en god porsjon juling, men senere på dagen fikk samme husmann en helt ny vadmelstrøye av Tollef som en unnskyldning for udåden som var begått. Tollef var formann for komiteen som sto for byggingen av presteboligen i Eidsberg, og han var hovedentreprenøren som bygde Hærland kirke.
  En annen kjent og vel ansett person på Dal var Tollefs barnebarn Jørgen. For sitt samfunnsengasjement ble Jørgen tildelt Kongens fortjenestemedalje men sendte den i retur da han mente han ikke fortjente den, han takket Kong Haakon riktignok for lånet. Senere ble Jørgen Dahl tildelt den første Wilse prisen for sin innsats for Eidsberg historielag og Folkenborg museet. I kraft av sitt personlige engasjement fikk også Jørgen av Departementet godkjent flytting av kommunegrensen mellom Eidsberg og Trøgstad da Eidsberg kommune ikke ville bygge ny vei til gården Dal. Saken endte med at Eidsberg kommune snudde og bygde ny vei for å fortsatt kunne beholde Dal gård innenfor sine kommunegrenser.

  De gamle tømmerveggene i Veslestua på Bruserud ble oppført på 1800 tallet. I disse veggene ligger nok mye mer av historien om sagbruket og Dal gård godt gjemt, lag for lag, mellom tømmer og mose. For de som har lyst til å lese mer om eiendommen og områdets historie, så har vi lagt ved fullversjonen til Torbjørn Greipsland beretning om Dal gård senere i salgsoppgaven.

  I dag ser norsk landbruk annerledes ut og husmannsplassene, eller småbrukene, har tatt sin plass på eiendomstronen som noe av det mest populære man kan kjøpe hvis vi skal måle etter hva nordmenn flest søker på når de skal lete etter ny bolig. Småbruket Bruserud er en slik eiendom med sine to bolighus, låve, stabbur og omkringliggende beiter, skog, dyrket mark og en eiendomsgrense til en liten bekk i syd.
  Bruserud eiendommen er på totalt 20,5 dekar og består av 7,2 dekar dyrket mark, 3,1 dekar beite, 5,9 dekar skog og 3,9 tunareal. Eiendommen er i så måte mer en stor nok til småskala produksjon eller dyrehold.

  Hovedbygningen eller våningshuset på eiendommen ble oppført  i 2005 og fremstår i god stand med mindre slitasje. Bygget ble oppført av Holz100Norge etter den Østeriske produsenten Thoma sitt konsept, et Holz100 heltrehus, hvor hele boligen er oppført i massivt heltre. Selskapets gründer hadde et mål om å bygge det sunneste huset han kunne for sine barn, og resultatet ble utvikling av disse massivtre boligene uten innvendig bruk av kjemikalier eller helseskadelige produkter. Det finnes ikke mange slike bygg med denne type konstruksjon i Norge, men Kronprinsparet bygde sin hytte i Uvdal på samme måte.  Det finnes god informasjon om bygningene og byggeteknikken på produsentens nettside:
  www.thoma.at/?lang=en
  Boligen har en god størrelse på 228 kvm P-rom og et bruksareal på 275 kvm, og hele bygningens 1. etasje samt bad i 2. etasje varmes opp med pelletsfyr på 15 kw via vannbåren varme.
   
  Våningshusets første etasje består av to store stuer, kjøkken, entré, separat wc og kombinert bad- og vaskerom. Begge stuene i boligen er gjennomgående på tvers av bygningen med fint lysinnslipp og god størrelse. Den gode størrelsen på rommene gir også gode valgmuligheter for møblering i ulike soner. Kjøkkenet har godt med skapplass og mulighet for et større spisebord i rommet. Fra kjøkken og begge stuene har man god utsikt til syd over hele gårdstunet. Entré og vaskerom har godt med garderobe- og benkeplass som naturlig nok følger boligen ved salg.
  I andre etasje finner vi tre gode soverom med egne tilknyttede bod- og garderoberom. Det er også et større baderom i etasjen og alle rommene har tilkomst fra en veldig fin loftstue med utgang til sydvendt balkong. Takhøyden i 2 etasje er god og gir derfor en fin romfølelse i alle rom i etasjen.

  Sidebygningen/ Veslestua er opprinnelig oppført på 1800 tallet, og ble senere påbygd i 2002/2003 med soverom mot øst og stue og terrasse mot vest. Påbyggene og store deler av oppgradering av bygningen er gjort av selgers far som egeninnsats. I matrikkelen er boligen registrert som 162 - Helårsb.benyttes som fritidsbolig. I Veslestua er hele boligarealet fordelt på en etasje og består av stue, spisestue, kjøkken, bad, entré og soverom. Stuene i boligen er orientert mot sydvest med utgang til terrasse i samme himmelretning. Kjøkken og bad er av eldre dato men fungerer fint til sitt formål, og blir ivaretatt på en god måte av dagens leietakere. Veslestua er jevnt over av eldre dato og det må påberegnes oppgraderinger dersom boligen skal tilfredstille dagens krav til standard. Boligen er beskrevet i egen tilstandsrapport vedlagt senere i salgsoppgaven.
  Boligen leies ut per i dag til kr 6.000,- per måned. Dagens leietakere har bodd i boligen i flere år og det har vært et gjensidig veldig godt samarbeid mellom leietaker og eier. Dersom ønskelig kan megler bistå med transport av leiekontrakt til ny eier av Bruserud.

  Driftsbygningen/ låven på Bruserud ble oppført på 1930 tallet. Bygningen er en tradisjonell høylåve med eldre fjøsdel og løer/lagringsrom i første etasje. I andre etasje har bygningen en langsgående kjørebro, med utvendig tverrstilt og støpt  låvebru midt på bygget. Det er gjødselkjellere i bygningens nederste plan. Låven er godt holdt og har blitt noe tilpasset til lagring og snekkerverksted i senere tid. Fjøsdelen er fremdeles intakt og kan fint oppgraderes til å igjen utgjøre et habilt dyrerom. Det er fin takhøyde i rommet. Stabburet på gården er et estetisk flott bygg og en viktig del av gårdstunet. På et tidspunkt må takkonstruksjonen på bygget ha blitt skiftet ut, men eier er usikker på når dette har blitt utført. Bygningen fremstår ellers som original med unntak av at det nok har vært kornbinger i bygningens andre etasje tidligere. I dag er det to åpne rom i bygningen.

  Bruserud er samlet sett et veldig fint småbruk med fullt ut overkommelige landområder for de som ønsker seg et litt roligere liv i landlige omgivelser. Bygningsmassen må sies å være godt vedlikeholdt og utgjør et bra utgangspunkt for videre utvikling i tråd med ny eiers ønske.
  Dikteren Lars Bulterud har trådt sine barnesko på denne eiendommen, og har skrevet dette flotte diktet om sine barndomsminner fra Bruserud:

  hør suset
  bruset fra fossen
  i elva jeg
  vokste opp ved

  her kan jeg justere
  bølgelengder
  finstille pust
  stemme sjela i
  sildring og klukk fra
  min tids morgen, her
  langs denne
  elva jeg
  vokste opp ved

  pulsen
  kommer hjem
  rytmene og
  tonene som var
  musikken i min
  barndom
  fyller meg opp igjen

  med den
  første blues
  eg høyra fekk

  Beliggenhet, adkomst

  Bruserud ligger langs Dalveien i Hærland i Indre Østfold kommune, ganske nøyaktig en times biltur fra Oslo S. Til hovedfartsåren E18 bruker man 6 minutter.  Nærmeste sentrum med kjøpesenter, vinmonopol, matbutikker etc. er Mysen ca. 10 minutter unna. Barnehager og barne- og ungdomsskole ligger også mindre enn 10 minutter fra eiendommen og skolebussen går forbi hver dag. Allikevel ligger småbruket Bruserud usjenert for seg selv på et lite høydedrag i sydvesthellingen langs den svært lite trafikkerte Dalveien.

  Avstander med bil:
  Mysen sentrum: 13 minutter
  Askim sentrum: 21 minutter
  Follo (Ski, Ås og Vestby): Ca. 40 minutter
  Sarpsborg sentrum: 50 minutter
  Oslo sentrum: 60 minutter

  Skoler og handlesentra:
  Hærland barneskole: 8 minutter (skolebuss)
  Eidsberg ungdomsskole: 15 minutter (skolebuss)
  Mysen VGS: 17 minutter

  Rema 1000 Mysen: 14 minutter
  Coop Mysen: 14 minutter
  Storsenter Mysen: 14 minutter

  Bygninger

  Type, eierform og byggeår

  Landbrukseiendom Selveier, oppført i 2005

  Bygninger og byggemåte

  Våningshus:
  Boligen er oppført i 2005. Bygningen er fundamentert delvis på fjell og har grunnmur i lettklinkerblokker (leca) med stripefundamenter av betong under grunnmur. Det er registrert skråriss i grunnmur. Drenering er fra byggeåret, det er påvist saltutslag på vegger i kjeller. Det kan være begrenset effekt på drens og det er motfall i terreng. Yttervegger er av massiv trekonstruksjon (Holz100-heltrehus), utvendig kledd med stående bordkledning. Det mangler muselist under kledning og kledning er stedvis værslitt/oppsprukket. Massivtre er et miljømessig godt valg. Det gjelder forhold til CO2, energibruk, innemiljø og ressursbruk. Vinduer har rammer og karmer i tre med 2-lags isolerglass fra byggeår. Det er noe slitasje på vinduene. Ytterdører og balkongdør fra byggeår, det er noe slitasje på dører. Takkonstruksjon i treverk, type saltak. Det er registrert spor etter mus/skadedyr og stedvis svertesopp, indikasjon på punktert dampsperre og for lite ventilering av kaldtloft. Taket er utvendig tekket med betongtakstein.
  Energikarakter: Grønn E

  Veslestua:
  Opprinnelig byggeår er ukjent. Påbygg mot øst og vest ble utført i 2004. Grunnmur av betong med stripefundamenter av betong under grunnmur. Det er observert sprekkdannelser i grunnmur. Ingen drenering, det er motfall i terreng. Boligen er oppført med en eldre tømmerkasse på deler av bygningen. Ellers bindingsverk og hele bygget er utvendig kledd med trekledning. Det er skjevheter i konstruksjon og værslitt/oppsprukket kledning. Vinduer med to lags isolerglass fra 1980 tallet, ellers eldre vinduer med doble glass. Vinduene må utbedres og vedlikeholdes. Takkonstruksjon i tre, type saltak. Konstruksjonen har omfattende skjevheter, det er begrenset ventilasjon av taket og det er observert fuktskjolder/svertesopp i konstruksjonen. Taket er tekket med tegl takstein hvor det er påvist avvik på selve taktekkingen. Mer en halvparten av brukstid på tekking og undertak er oppbrukt.  Det anbefales å legge om taket.
  Energikarakter: Oransje G

  Driftsbygning/låve:
  Driftsbygningen er oppført på 1930 tallet. Bygningen er plassert/fundamentert på pilarer og er oppført i "låve" reisverk utvendig kledd med trekledning. Takkonstruksjon i tre, type saltak utvendig tekket med stålplater. Det er kjeller(e) under deler av driftsbygningen. Bygningen har normalt vedlikeholdsbehov og er å anse som et næringsbygg

  Stabbur:
  Stabburet har ukjent byggeår. Bygningen er plassert/fundamentert på pilarer med maskinlaft på vegger. Takkonstruksjonen er av tre, type saltak, tekket med takstein. Bygningen har normalt vedlikeholdsbehov og er å anse som et næringsbygg.

  TIlstandsgrader

  VÅNINGSHUS TG3:

  Våtrom > Ventilasjon > Bad/vaskerom
  Det etablerte avtrekkssystemet fungerer ikke tilfredsstillende. Rommet har ingen ventilasjon
  - Badet/vaskerommet har ingen ventilering utover vinduet.
  - Begrenset med tilluft til badet, ikke flat terskel. Anbefalt luftespalte er 1 cm over 0,8 meter.
  Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

  Våtrom > Overflater Gulv > Bad Gå
  Det er påvist at gulvoverflaten har sprekker. Det er registrert knirk i gulvet.
  - Takstmannen har foretatt kontroll av fallforhold på våtrommet ved hjelp av en punktlaser. Målt ca. 1,5 cm fra dør til overkant sluk. Dog etablert høy terskel mot tilstøtende rom. OK fallforhold ved bruk av tett dusjkabinett.
  - Påvist sår/sprekker i vinylbelegg på gulvet. Ved eventuell lekkasje vil ikke gulvet holde tett.
  Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

  Tekniske installasjoner > Ventilasjon
  Det er påvist store avvik på ventilasjonsløsning i forhold til byggets oppføringstidspunkt.
  - Manglende avtrekk i bad/vaskerom. Alle våtrom skal ha fungerende avtrekkssytem.
  Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

  Tomteforhold > Terrengforhold
  Terreng faller inn mot bygning.
  - Terrenget har stedvis ikke fall fra grunnmuren, dette kan føre til unødig fuktbelastning mot grunnmuren. Det er viktig at terrenget heller riktig i områder ved grunnmuren. Overflatevann skal hurtigst mulig vekk for å unngå unødvendige fuktbelastninger på utvendig fuktsikring og drenering.
  Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

  TG2 Avvik som kan kreve tiltak:
  Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
  Det er registrert symptom på aktivitet fra skadedyr. Det er fra loft/kryploft påvist indikasjoner på at det er punktering av dampsperre, som medfører svekket effekt av dampsperrefunksjonen. Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
  - Registrert områder med muggsopp/svertesopp i undertaket på loftet. Årsak er trolig fordi det er for fuktig på loftet, fra boligen kommer fuktig luft opp på loftet, som kjøles ned.
  - Begrenset med lufting ned mot ender av loftet. Skrå tretak med kaldt loft anbefaler en ca. 50 mm kontinuerlig spalte. God og kontinuerlig lufttetting i himling er viktig, slik at luftlekkasjene reduseres til et minimum og risiko for skader reduseres.
  - Påvist spor av mus på loftet.
  - Gjennomføringer i taktekket er som regel svake punkt hvor det fort oppstår luftlekkasje.
  Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

  Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
  Det er påvist andre avvik:
  Det er værslitt/oppsprukket trevirke/tre paneler. Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
  - Papptekking på balkongen er ikke fagmessig utført og er ikke tett.
  - Generelt vedlikeholdsbehov på balkongen og terrassen. Rekkverk er også for lavt iht. krav ved oppføringstidspunktet.
  Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

  VESLESTUA TG3:

  Utvendig > Taktekking
  Det er påvist skader eller avvik på selve taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak.
  - Påvist skader/rift i undertak, synlig glippe ut. Med tanke på takstein som er brukt, er det viktig at undertaket er ekstra tett, da undertaket vil ha ekstra påkjenning med denne type tekking.
  Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000

  Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
  Konstruksjonene har omfattende skjevheter. Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen.
  - Registrert områder med muggsopp/svertesopp i undertaket på loftet. Årsak er trolig fordi det er for fuktig på loftet, fra boligen kommer fuktig luft opp på loftet, som kjøles ned.
  - Begrenset med lufting ned mot ender av loftet. Skrå tretak med kaldt loft anbefaler en ca. 50 mm kontinuerlig spalte. God og kontinuerlig lufttetting i himling er viktig, slik at luftlekkasjene reduseres til et minimum og risiko for skader reduseres.
  - Foretatt kontroll av fukt ved hjelp av ett Proitimeter, målt over 20 vektprosent rundt pipe og på ett annet sted i undertaket.
  Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000

  Utvendig > Veggkonstruksjon
  Konstruksjonene har omfattende skjevheter. Det er værslitt/oppsprukket trevirke/tre paneler. Påvist relativt store skjevheter i konstruksjonen.
  - Kledningen bærer generelt preg av elde og står ovenfor vedlikehold. Deler av fasade var kledd igjen med isolasjonsmatter. Takstmannen har ikke kontrollert området bak disse.

  Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
  Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 m. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 30mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
  - Det ble foretatt kontroll på planhetsavvik ved hjelp av en punktlaser. Målt ca. 4,3 cm avvik i stue. Ellers målt flere lokale forskjeller i boligen.

  Innvendig > Krypkjeller
  Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig. Det er påvist synlig vann i krypkjeller eller synlige tegn på innsig av vann i krypkjeller. Det er stedvis registrert noe høyt fuktnivå i trekonstruksjoner i krypkjeller.
  - Deler av krypkjelleren har ikke adkomst. Ikke tilrettelagt for inspeksjon via krypkjeller under stuedelen. Påvist tilsig av fukt i denne delen. Det ble også påvist råte i organisk materiale via inspeksjon fra luke,. Det ble også foretatt kontroll av den relative luftfuktigheten i kjelleren. Fukten bør reduseres.
  Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000

  Våtrom > Generell > Bad/vaskerom
  Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Hulltaking er ikke utført fordi avvik med sannsynlighet for fuktskade allerede er påvist på annen måte, og fordi undersøkelsen ikke er nødvendig.
  - Badet bærer preg av elde, og det er ingen garantier for tetthet eller påbegynnende skader.
  - Skader i belegg på badet, lekkasje vil føre til skader i konstruksjon.

  Tomteforhold > Terrengforhold
  Terreng faller inn mot bygning.
  - Terrenget har stedvis ikke fall fra grunnmuren, dette kan føre til unødig fuktbelastning mot grunnmuren. Det er viktig at terrenget heller riktig i områder ved grunnmuren. Overflatevann skal hurtigst mulig vekk for å unngå unødvendige fuktbelastninger på utvendig fuktsikring og drenering.
  Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

  Ovennevnte beskrivelse tar for seg boligenes mest prekære forhold. Interessenter bes om å lese vedlagte tilstandsrapport nøye for å få å få full oversikt over boligenes tekniske tilstand.

  Arealer og fordeling per etasje

  Våningshus; 228 kvm P-rom og 275 kvm Bra.
  1. etasje primærrom: Entré, separat wc, bad- og vaskerom, kjøkken, dagligstue/peisestue og spisestue.
  2. etasje primærrom: Loftstue m/utgang veranda, tre soverom og bad. Sekundærrom: En bod/garderoberom til hvert soverom.
  Kjeller sekundærrom: Teknisk rom for vedfyr

  Veslestua; 91 kvm P-rom og 91 kvm Bra.
  1. etasje primærrom: Entré, soverom, bad, kjøkken, spisestue og stue m/utgang til terrasse.

  Driftsbygning; 330 kvm Bta/sekundærrom.
  1. etasje: Lagringingsrom og fjøs
  2. etasje: Kjørebro m/ utvendig adkomst via låvebru
  Kjeller: To kjellerarealer

  Stabbur; 36 kvm Bta/sekundærrom.
  1. etasje: Åpent rom/lager
  2. etasje: Åpent rom/lager

  Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

  Oppvarming

  Våningshus: Vannbåren varme i 1. etasje og bad 2. etasje via pelletsfyr, samt vedfyring.
  Veslestua: Elektrisk oppvarming og vedfyring.

  Tomt

  Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

  Areal: 20 480 kvm, Eierform: Eiet tomt

  Tun, jord og skog

  Tun:
  Tunet på Bruserud ligger på et høydedrag orientert til sydvest. Et intimt indre gårdstun med våningshus, stabbur og driftsbygning. Veslestua ligger litt tilbaketrukket fra hovedtunet.

  Jord og skog:
  Det er registrert 5,9 daa. fulldyrket mark på eiendommen og 3,1 daa. innmarksbeite. Den dyrkede marken har behov for grøfting, men med de rette tiltakene er jordkvaliteten på linje med klasse 1.
  Skogsarealet på eiendommen er ifølge NIBIO skog og landskap fordelt på to mindre teiger og bestående av høybonitets skog. Med høybonitet menes skog som benytter kortere tid til å vokse seg til hogstmodent tømmer. Mye av skogarealet er ryddet til beiter per i dag. Ny eier kan allikevel velge å plante ny skog i de gjeldene avgrensinger.

  Tilliggende fasiliteter - fiber

  Det er lagt fiberlinje til vegg på eiendommen, men den er ikke tilkoblet. Det er selskapet Viken fiber som har infrastrukturen, og ny eier må kontakte leverandør for tilkobling og opprettelse av abonnement dersom man ønsker å benytte dette som internettkilde.

  Offentlige forhold

  Vei, vann og avløp

  Privat vann fra borebrønn og godkjent avløpsanlegg (Biovac). Det er en årlig pålagt serviceavgift på Biovacanlegget på Kr. 4.440,-
  Fra Dalveien til gårdstunet er kjøper selv ansvarlig for brøyting og vedlikehold av veien.

  Reguleringsplan

  Eiendommer ligger i uregulert område og følger kommuneplanens arealdel 2015 til 2027 med følgende formål:

  LNFR areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag
  LNF1. Friluftsområde, hensyn friluftsliv (Fjella)

  Servitutter og heftelser i grunnbok

  1911/900111-1/1  Erklæring/avtale  
  22.09.1911  Bestemmelse om regulering av innsjø/vann/elv
  Overført fra: 3014-309/1
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  1941/1503-2/1  Best. om adkomstrett  
  23.09.1941  Med flere bestemmelser
  Overført fra: 3014-309/1
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  2004/5097-1/1  Elektriske kraftlinjer  
  14.07.2004  Rettighetshaver FORTUM DISTRIBUSJON AS
  Bestemmelse om adkomstrett
  Med flere bestemmelser
  Overført fra: 3014-309/1
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  2006/241427-1/200  Erklæring/avtale  
  19.05.2006  Rettighetshaver:HAFSLUND NETT ØST AS  
  Org.nr: 979904371 Avtale om plassering av fordelingstransformator med tilhørende apparater og kabelanlegg
  Bestemmelse om adkomstrett
  Med flere bestemmelser
  Overført fra: 3014-309/1
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  2006/241445-1/200  Erklæring/avtale  
  19.05.2006  Rettighetshaver:HAFSLUND NETT ØST AS  
  Org.nr: 979904371 Avtale om plassering av fordelingstransformator med tilhørende apparater og kabelanlegg
  Overført fra: 3014-309/1
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  2006/518899-1/200  Elektriske kraftlinjer  
  26.10.2006  Rettighetshaver:HAFSLUND NETT ØST AS  
  Org.nr: 979904371 Bestemmelse om adkomstrett
  Med flere bestemmelser
  Overført fra: 3014-309/1
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  2017/1445639-4/200  Bestemmelse om veg  
  27.12.2017 21:00  rettighetshaver:Knr:3014 Gnr:309 Bnr:1 Fnr:1 F  
  Bestemmelse om adkomst
  Bestemmelse om parkering
  Overført fra: 3014-309/1
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  2021/1459375-3/200  Bestemmelse om veg  
  19.11.2021 21:00  rettighetshaver:Knr:3014 Gnr:309 Bnr:1

  Flere av ovennevnte servitutter er gjeldene for hovedbølet 309/1 og angår i praksis ikke 309/11 som er fradelt fra hovedbølet. Selv om man fradeler en eiendom vil alltid servitutter tilknyttet hovedbruket følge med i fradelingen.

  Ferdigattest

  Det foreligger ferdigattest på våningshus, Dalveien 470.
  Kommunen har bekreftet at det ikke er nødvendig med ferdigattest på veslestua, Dalveien 472

  Kulturminner og fredninger

  Veslestua, Dalveien 472, er SEFRAK registret.

  Det er ingen øvrige kulturminner på eiendommen.

  Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

  Det er ikke krav til konsesjonssøknad på Bruserud. Kjøper må forøvrig signere på grønt egenerklæringsskjema om konsesjonsfrihet.

  Alle landbrukseiendommer er omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

  Økonomiske forhold

  Prisantydning

  7 900 000,-

  Takst / tilstandsrapport

  Utført av : Moen Takst AS Takstdato : 27.01.2022 Teknisk (byggmassens) verdi : 10 050 000,- Markedsverdi : 7 900 000,- Teknisk verdi : 10 050 000,-

  Energiforbruk og energimerking

  Oppvarmingskarakter Grønn - Energikarakter E

  Kommunale avgifter

  Kr. 10 011 pr. år Som følge av at eiendommen er nylig fradelt er ikke kommunale avgifter fastsatt for adressen. Oppgitte avgifter på kr 10011,- er et estimat vi har fått tilsendt av Indre Østfold kommune. I tillegg påløper årlig serviceavgift Biovac på kr 4.440,-

  Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

  Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

  Oppgjør

  Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

  Annet

  Arealangivelser i salgsoppgaven

  Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

  Diverse

  Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og Veslestua ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

  Maskiner og utstyr

  Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

  Budgivning

  Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

  Overtagelse

  Overtagelse ønskes foretatt snarest mulig.

  Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

  Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
  Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
  Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

  Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
  Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

  Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

  Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

  Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."

  Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

  Lov om hvitvasking

  I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon. Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.