Gjonestranda småbruk/landsted - SOLGT!

Prisantydning: 8 700 000 kr
Omkostninger: 218 842 kr
Totalpris: 8 918 842 kr
Kommunale avgifter: 6 340 kr per år
Boligtype: Landbrukseiendom
Bruksareal: 208 m²
Bruttoareal: 224 m²
Eieform: Selveier
Verditakst: 12 000 000 kr
Byggeår: 2006
Energimerking:
Tomt: Eiet tomt
Bruttoareal: 224 m²
Tomteareal: 141200 m² (eiet)
Omkostninger oppsett: 8 700 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
217 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 8 700 000,-))
--------------------------------------------------------
218 842,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
8 918 842,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Hanne Marie Tegneby
95 76 17 29
hanne@landbruksmegling.no  Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
  Vising:

  09.05.2021 13:00 - 14:00

  10.05.2021 17:00 - 18:00

  Som følge av Covid -19 ber vi om at du tar kontakt med megler før visning for å få oppgitt oppmøtetidspunkt.
  Adresse: Kveldeveien 44, 3282 Kvelde

  Beliggenhet

  Adresse

  Kveldeveien 44 3282 Kvelde

  Matrikkel

  Gnr. 2099 bnr. 10 i Larvik kommune

  Gjonestranda

  Etter noen minutter på grusvei gjennom jordbruksarealer og gårdsbruk kommer du til veis ende. Her, på et solrikt høydedrag i det stille kulturlandet ligger Gjonestranda. Gårdens bruksnavn i matrikkel er Stranden, i grunnkrets Gjone og Kirkesokn Kvelde. Som navnet tilsier hører en deilig sandstrand og 120 meter strandlinje til Lågen den store eiendommen på totalt 141,2 dekar. Et ryddig og pent gårdstun ligger i hjertet av eiendommen med solid og velholdt bygningsmasse. Det store hvitmalte våningshuset er oppført i 2006. Nyere driftsbygning med garasje og stall oppført i 2008. Hønsehus ble ombygd til gjestehus i 2005 samt at bryggerhus, traktorgarasje og båthus er vesentlig oppgradert. Produktiv skog utgjør 116 dekar hvorav hoveddelen ligger i en sammenhengende teig vest på eiendommen. Øvrig skog omkranser tun og dyrka mark ned til elven. Dyrka mark ligger i to sammenhengende teiger og er i hovedsak brukt til grasproduksjon og beiteområder. Dyrka mark, beiteområder og ridebane ligger rundt indre tun og sikrer god tilgjengelighet og driftsforhold.  
   
  Småbruket Gjonestranda har mange kvaliteter for et rolig eller aktivt liv i landlige omgivelser. Eiendommen har rett til laksefiske i Lågen og jaktrettigheter i skogområdene. Mang et måltid på Gjonestranda har bestått av egen fangst, bær og grønnsaker. På sommeren tar man  solsenger og stoler ned til stranden og det bades fra morgen til kveld i det friske elvevannet. Den nye driftsbygningen er tilrettelagt for hestehold med plass til 4 hester, moderne innredning med oppvarmet sal- og tørkerom. Stort høyloft. Det er opparbeidet en stor ridebane og inngjerding for hestene rett på utsiden av stallen. Arealer kan enkelt gjøres om til husdyrrom for andre dyr. I bryggerhuset er det grovkjøkken, kontor, verksted/lager, hundeleilighet og vevstue. Så har du det store, fine og lyse våningshuset hvor opprinnelige tømmervegg fra gamlestua er beholdt på kjøkkenet. Det er høyt under taket, gode soverom og delikate bad med uteplasser og utsikt til naturskjønne omgivelser og elven som renner stille forbi på nedsiden.
   
  Selger har fortalt hva de har satt størst pris på ved å bo ved Lågen med dyrene, det store huset som har plass til mange gjester, venner og famille.
  Store åpne uteområder, vannspeilet på Lågen og skogen bak gir en spesiell frihetsfølelse og ro og vi senker skuldrene når vi kommer inn på tunet. I tillegg kan vi tilrettelegge "nærområdene" våre slik vi ønsker.
  Nærhet til naturen med, for eksempel, rådyr på jordene, rev i skogkanten og musvåk som seiler over hustakene, påminner oss om de enkle og viktige ting i livet - Back to Basics - verdier vi ofte glemmer i en travel hverdag.
  Midt på landet men tett på vannet. Med Lågen et steinkast unna, 120 m strandlinje med lakserett, båtturer på elva og mulighet for et bad, føler vi å ha fått både i pose og sekk.
  Viktig for oss er også å kunne gi våre barnebarn et allsidig aktivitetstilbud. Fore og stelle hester, møkke, stelle i stall og hundegård og delta i praktiske gjøremål på gården.
  Skogen med muligheter for oppdagelsesturer, bærturer, klatring og hyttebygging utfordrer fantasi og kreativitet.
  I skogen og området rundt er det allerede oppmerkede ridestier for både sommer og vinter, men her er det også mer å ta i bruk

  Beliggenhet, adkomst

  Hvordan man vil leve avhenger fra menneske til menneske. Småbruket Gjonestranda passer for de som er opptatt av ro og nærhet til natur samtidig med at det ikke skal være for langt til hva familien trenger i hverdagen.
  Til Kvelde skole (1-10 klasse), Kvelde idrettsplass med bl.a. aktivivitetshall, ballspill, fotball osv, Tun barnehage og Kvelde barnehage, Spar dagligvare med post i butikk er det ca. 5 minutter å kjøre fra Gjonestranda.
  Kveldeveien løper parallelt med riksvei 40 mellom Gjone og Kvelde sentrum. Den er lite trafikkert og er stort sett brukt av de fastboende langs veien. Den har 50 og 30 soner.
  Kollektivtrafikken, som også fungerer som skolebuss, bruker denne veien med stopp flere steder.
  Ellers er veien fin til både å gå og sykle på

  Til Larvik sentrum er det ca 15 minutter og til Sandefjord sentrum er det ca. 20 minutter å kjøre. Til Oslo er det en drøy halvannen time.

  Med utgangspunkt i Larvik, kjør RV 40 nordover og ta av mot Gjone. Ta deretter til høyre og følg grusveien en drøy kilometer langsmed jorder og gjennom gårdstun, Småbruket Gjonestranda ligger helt i enden uten gjennomgangstrafikk.

  Bygninger

  Type, eierform og byggeår

  Landbrukseiendom Selveier, oppført i 2006

  Bygninger og byggemåte

  Våningshus
  Oppført i 1 1/2 etasje i 2006 med støpt isolert plate på grunn. Yttervegger antas å være oppført av plassbygde trekonstruksjoner, utvendig kledd med raftekledning.
  Alle utvendige materialer på denne bygningen er av selcureimpregnerte materialer. Losholtvinduer med isolerglass og sprosser fra 2005. Dobbeltdører og terrassedører fra samme tid.
  Saltak av prefabrikkerte takstoler med kvist og overbygd inngangsparti med kneveggsloft på begge sider. Taktekking med dansk teglstein.
  Vindski, pannebord og gesimser i god stand. Renner og nedløp i stål.

  Låve/Driftsbygning med garasje og stall oppført i 2008:
  Grunnflate ca. 176 m2. Bygningen er oppført i 1 1/2 etasje i 2008, av tradisjonelle trekonstruksjoner på støpt plate på mark. Yttervegger er kledd utvendig med tømmermannskledning/raftekledning. Losholtvinduer med isolerglass, garasjeport med el. åpner og tradisjonelle utgangsdører. Adkomst
  til høyloft via stor dør i kvist. Bygningen er isolert og kledd innvendig og inneholder moderne innredninger med stallplass til 4 hester, sal - og tørkerom og garasje. I tillegg stort høyloft i 2. etasje.
  Solid bygning som er i god stand, med normal bruksslitasje. I tillegg støpt platting utvendig for oppbevaring av hestemøkk.
  Perfekt stall med alle fasiliteter både inne og ute.

  Gjestehus: Eldre hønsehus som ble vesentlig ombygd og oppgradert til gjestehus i 2005, BRA. 33 m2.
  Totalrenovert innvendig med nytt betonggulv med varmekabler og delikate grå fliser, malt panel på vegger og panel i tak. Koselig stue med utgang til lun og solrik uteplass. Liten kjøkkenkrok med kjøleskap, stekeplate og vaskekum, enkel hvit kjøkkeninnredning med vindu og utsikt til tun. Lite bad/WC. Nytt sanitæranlegg. Pipe tilsluttet peisovn.
  Yttervegger med nyere type kledning, samt nyere vinduer og dører. Saltak er tekt med nyere metallplater. Gjestehus har ikke godkjent boligstatus.

  Bryggerhus: BRA. 75 m2. Eldre bryggerhus som ble totalrenovert utvendig og innvendig i 2004. Bygningen er
  oppført av tre -og mur konstruksjoner. Ny kledning og vinduer/dører i 2004, samt nye metallplater på tak. Bygningen er
  isolert og kledd innvendig og inneholder grovkjøkken, kontor, verksted/lager, hundeleilighet med hundegård og vevstue.
  Montert nyere elementpipe, tilsluttet vedovn. Bygningen inneholder også tradisjonell utedo, som er oppusset og i jevnlig bruk.
  Noe stedvis slitasje på betonggulv, samt mindre defekter på takrenner.

  Traktorgarasje: Grunnflate 48 m2. Eldre bygning med gruset gulv, totalrenover utvendig i 2005. Montert port
  med el. åpner. Bygningen er i god stand, alder tatt i betraktning.

  Båthus: Ca. grunnflate 30 m2. Eldre trebygning som ble renovert i 2005.

  For ytterligere bygningsmessige opplysninger og før bud på eiendommen inngis plikter kjøper/budgiver å gjennomgå landbrukstakst utført av Torbjørn Johansen datert 08.04.2021.

  Antall rom (evt. senger)

  Oppholdsrom: 2, Soverom: 5, Bad: 2

  Arealer og fordeling per etasje

  Primærrom: 204 kvm, Bruksareal: 208 kvm, Bruttoareal: 224 kvm

  P-ROM: 204 kvm
  1.Etasje: Vindfang, trappehall/gang, WC, vaskerom, spisestue/stue, kjøkken, to soverom, bad
  2.Etasje: Bad, 3 soverom og TV-stue.

  Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

  Standard

  Det solide våningshuset ble oppført i 2006 og fremstår som solid og med god håndtverksmessig standard.

  Fint overbygd inngangsparti med hyggelig, lun og solrik uteplass til venstre.
  Boligen har en praktisk romløsning.
  Hele 1. etasje har isolert betonggulv med varmekabler og delikate fliser i entre, vaskerom og bad. I øvrige rom er det enstavs parkett. På vegger er det tapeter, noe malt panel og fliser på bad. Da de rev gamlestua var en av tømmerveggene i så god stand at den ble beholdt og behandlet . Tømmerveggen står i dag mellom gang og kjøkkenet som den gjorde i gamle dager. I tak er det hvitmalt panel med noe integrerte downlights og hvit profilert belistning.
  Fra entrè kommer du inn i en romslig hall med flott klebersteinsovn. Her er det inngang til lite gjeste WC og trappegang til 2. etasje. Lys og åpen stue med flott vedovn og åpen men likevel skjermet løsning til kjøkken i vinkel til venstre. Hvit pen kjøkkeninnredning med benkeplate i stein og integrerte hvitevarer. Delikate marmorfliser bak ovnsvifte. Fra kjøkken er det hvitmalte doble dører ut til overbygd steinlagt uteplass med utsikt til grøntområder, ridebanen og elven. Det er to gode soverom i 1 etasje, det ene brukes til kontor. Det andre er hoved soverommet med inngang til eget delikat bad med hvit stor baderoms innredning, dusjkabinett og vegghengt toalett. Vaskerom med opplegg for vaskemaskin og tørketrommel, vaskekum nedfelt i benkeskap med praktisk arbeidsbenk og skuffeseksjon. Godt med plass til å henge fra seg arbeidstøy mm.
  Til 2. etasje er det malt repostrapp med eiketrinn og du kommer opp til en lys og luftig TV-stue med store vindusflater og utgang til overbyd balkong med vid utsikt til omgivelsene. Parkett på gulv og panel malt i duse og tidsriktige farger. Det er 3 innbydende soverom med mønstrede tapeter, panel i tak og parkett på gulv. Flislagt fint bad med badekar, moderne malt baderoms innredning og vegghengt toalett. Gode kneboder for lagringsplass i hele 2 etg.

  Tradisjonelt og flott våningshus som ivaretar de fleste behov med hele 5 soverom, to stuer, flotte uteplasser og god standart på interiør og materialvalg.

  Oppvarming

  Varmekabler, elektrisk og ved.
  Antas dobbeltløpet elementpipe, som er forblendet over tak. Montert stor etasjeovn og klebersteinsovn.

  Tomt

  Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

  Areal: 141 200 kvm, Eierform: Eiet tomt

  Tun, jord og skog

  Det velholdte tunet ligger med fint utsyn til elven og øvrig kulturlandskap. Da du kjører grusveien opp til tunet kommer du inn på en stor gruslagt gårdsplass med våningshus og gestehus/hønsehus til venstre, garasje til høyre og traktorgarasje rett frem. Mellom garasje og traktrogarasje går  grusveien videre inn til den nyoppførte moderene driftsbygningen/låven med stall og garasje. Rundt våningshus og gjestehus er det pent opparbeidede grøntareal med plen, noen pruydbusker og trær. Ryddig og oversiktlig gårdstun som gir et godt inntrykk.

  I Nibio gårdskart er dyrka mark oppgitt til å være 17,4 dekar fordelt på to teiger hvorav den største er adskilt av gårdsveien opp til tunet. Dyrka mark benyttes i dag til beitearealer for hestene og grasproduksjon. Jorda har middels avkastningsevne og ca 10-15 % helning til elven. Jordarten er siltig sandjord.

  Størstedelen av skogsarealet ligger i åsen vest for tunet. Det resterende skogarealet består av en bekkedal nord for tunet, ei smal stripe mellom jordene og vegetasjon langsmed Lågen. Driftsforholdene er middels.Det er relativt god adkomst til skogsarealene via skogsveier og stier i terrenget.  Gran er det dominernede treslaget.  Selger opplyser at det i skogbruksplan er oppgitt å være ca 1000 kubikk med stående virke (ved og granskog). og at det er plantet 4500 granskog på dette arealet. Denne delen av skogen kan normalt avvirkes om ca. 25. år. Eiendommen har rett til laksefiske i Lågen (1,5 km. fellesfiske) og jaktrettigheter.

  Offentlige forhold

  Vei, vann og avløp

  Adkomst fra offentlig vei til 1,3 km privat grusvei, med flere brukere.
  Vann fra privat borehull (vann testet og med god kvalitet/kapasitet) og privat avløpsanlegg, type Wallak. Alt nytt i 2005. Ingen kjente pålegg.
  Teknisk verdiberegning Øvrig anlegg og vvs. installasjoner fra 2005.

  Reguleringsplan

  Uregulert område avsatt til LNF-område i gjeldende kommuneplan (16.09.2015)

  Servitutter og heftelser i grunnbok

  Megler besitter kopi av tinglyste erklæringer og servitutter, konferer megler for kopi før det inngis bud på eiendommen.

  Ferdigattest

  Snakket med Ingebjørg Gausdal i Larvik kommune som opplyser følgende:
  Det er gitt IG men hun kan ikke se at det er søkt om og gitt midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest i kommunens arkiver. Selger jobber med å få dette på plass nå.

  Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

  Johanne Dolven, rådgiver Landbruk i Larvik kommune opplyser følgende:
  Ang eiendommen 2099/10 i Larvik, så ligger den utenfor område med 0-grense for boplikt i Larvik (disse områdene er Helgeroa, Stavern, Nevlunghavn, Kjerringvik, Ula og Farrisbygda).
  Det er registrert 17,4 dekar fulldyrka jord på eiendommen og 116,1 dekar produktiv skog.
  Eiendommen er under arealkravet for lovbestemt boplikt (min 35 dekar fulldyrka jord og/eller min 500 dekar skog).
  Kommunen har ikke praksis for å stille vilkår om boplikt når landbrukseiendommene ligger utenfor bopliktsområdene og er under arealkravet for lovbestemt boplikt.

  Det er  driveplikt på eiendommen, dvs. at eier må besørge at jorden blir drevet enten ved å drive selv eller ved bortleie.

  Eiendommen kan overdras konsesjonsfritt til nær slekt. Dersom det ikke er slektninger som overtar vil det måtte søkes om konsesjon.

  Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven. Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på: 1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette. 2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
  3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå. Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap. Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon- Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre. Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

  Økonomiske forhold

  Prisantydning

  8 700 000,-

  Selgers investeringer fra kjøp i 2005

  Selger er regnskapsfører og alle arbeider og investeringer er nøye dokumentert og oppført.
  Ved kjøp av Gjonestranda overtas to permer hvorav alt er inntatt av kvitteringer, avtaler og rettigheter.

  Takst / tilstandsrapport

  Utført av : Rune Larsen Takstdato : 08.04.2021 Markedsverdi : 12 000 000,-

  Forsikring

  Gjensidige Polisenummer: 78008520

  Kommunale avgifter

  Kr. 6 340 pr. år Standard Avfallsgebyr 1 ab 3 390,00 kr 1/1 0 % 3 390,00 kr Feie- og tilsynsgebyr 2 stk 436,25 kr 1/1 0 % 872,50 kr Kontrollgebyr avløp 1 stk 187,50 kr 1/1 0 % 187,50 kr Minirenseanlegg bolig 1 stk 1 890,00 kr

  Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

  Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

  Oppgjør

  Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

  Annet

  Arealangivelser i salgsoppgaven

  Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

  Diverse

  Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

  Antikk og løsøre

  Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

  Maskiner og utstyr

  Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

  Budgivning

  Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlestog forstått.

  Overtagelse

  Avklares i forbindelse med budgivning.

  Solgt 'som den er'

  Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: "Endå eigedomen er selt "som han er" eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers." Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Opplysninger om innvendige arealstørrelser i salgsoppgaven er hentet fra takst på eiendommen. Opplysninger i salgsoppgaven er godkjent av selger.

  Lov om hvitvasking

  I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, harhan plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.