Naturskjønt ved foten av Strynefjellet - SOLGT

Prisantydning: 5 990 000 kr
Omkostninger: 151 092 kr
Totalpris: 6 141 092 kr
Kommunale avgifter:
Boligtype: Landbrukseiendom
Bruksareal: 267 m²
Bruttoareal: 303
Eieform: Selveier
Verditakst: 6 350 000 kr
Byggeår: 2000
Energimerking: B
Tomt: Eiet tomt
Bruttoareal: 303
Tomteareal: 337000 m² (eiet)
Omkostninger oppsett: 5 990 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
149 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 5 990 000,-))
--------------------------------------------------------
151 092,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
6 141 092,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Bjørn Fosby
91 65 19 22
bjorn@landbruksmegling.no  Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
  Vising: Lørdag 18.01.2020 13:00 - 14:00
  Adresse: Strynevegen 3196, 6798 Hjelledalen

  Beliggenhet

  Adresse

  Strynevegen 3196 6798 Hjelledalen

  Matrikkel

  Gnr. 15 bnr. 4 i Stryn kommune

  Beskrivelse

  Velholdt enebolig / landbrukseiendom med praktfull beliggenhet på Skåre i Hjelledalen, helt inntil foten av Strynefjellet. Barnevennlig og med god plass til å realisere dine drømmer. Fantastiske muligheter for aktivitet og friluftsliv året rundt. Jaktrettigheter på hjort og tilgang til reinsløyve. Gode fiskevann og elver. Gården har vært i sammenhengende drift siden 1600-tallet.

  Beliggenhet, adkomst
  Landbrukseiendommen ligger flott plassert på et platå med utsikt over Hjelledalen og fjellene i området, 33 km øst for kommunesenteret Stryn. Gårdstunet ligger vel 200 m.o.h. ca 280 meter fra riksveien. Til bussholdeplass på Skåre er det omtrent 300 meter. Nærmeste dagligvare er Joker Hjelledalen, 4 km unna. Butikken holder søndagsåpent sommerstid.

  Nærområdet

  Nærområde
  Hjelledalen er en naturskjønn perle med nærbutikk, bensinstasjon, lysløype, skateramp, campingplasser, hytter, hotell og kafe. Gårdsbrukene ligger i klynger og de fleste er operative med kuer, sauer eller geiter. Hjelle ligger 7 km vest for Skåre. Her finner du barnehage og barneskole (1-7 klasse), idrettsanlegg med flombelyst fotballbane og treningssenter. Oppstrynsvatnet byr på badestrender og supre forhold for kajakk- og fisketurer. Lokalsamfunnet i Oppstryn er inkluderende og driftig med idrettslag, ungdomslag, kor og flere aktiviteter.

  Fjellene som omkranser Hjelledalen tiltrekker seg folk fra hele verden, til aktiviteter som fjell- og toppturer, sommerski, brevandring og klatring. Stadig flere blir også klar over mulighetene for terrengsykkel. Egen sti for downhill er nylig opparbeidet kun 600 meter fra Skåre.

  Stryn sentrum ligger en knapp halvtimes kjøretur unna, innerst i Nordfjorden. Her finner du butikker, kafeer, skisenter, et stort langrennsløypenett, ungdoms- og videregående skoler, kino, svømmehall og et rikt kultur- og idrettsliv. Interessen for friluftsaktiviteter er sterk, med klatring, toppturer og terrengsykkel som særlig voksende miljøer. Stryn har ca 900 offentlige arbeidsplasser, og egen næringshage for oppstartsbedrifter. Næringslivet preges av sterk gründerånd med alt fra møbel- og klesdesign til turisme. Som en av de største turistkommunene i landet har Stryn et høyt antall overnattingsdøgn med turister fra hele verden. Loen Skylift med Via Ferrata, samt Hydlaparken med klatreløyper og pump-track, er blant de seneste tilskuddene. Alexandra Hotell i Loen har egen spa-avdeling. Hovden flyplass ligger 1,5 time unna.

  Noen høydepunkter ellers verdt å nevne i region Nordfjord: Surfing på Stad 2,5 timer unna, cat-skiing på Harpefossen 1 time unna, Sunnmørsalpene og Strandafjellet 1,5 time unna, samt kulturtilbudet på Nordfjordeid med opera og Malakoff-festivalen.

  Bygninger

  Type, eierform og byggeår

  Landbrukseiendom

  Bygninger og byggemåte

  Våningshus: Byggeår 2000.
  Velholdt, arkitekttegnet bolig med høy standard, oppført i 2000. 245 m2 over to etasjer pluss 42 m2 kjeller. Romslig kjøkken med nydelig utsikt. Stor stue med peis og tre "avdelinger". Vaskerom. Rom for arbeidsklær. Bad med boblebad. Toalett. Bad nummer to i 2. etasje. Fire soverom, alle med skyvedørsgarderober. Stor loftstue og godt med plass til oppbevaring. Jordvarme. Vannboren gulvvarme. Sentralstøvsuger. Bredbånd / fiber. Skyvedør fra kjøkken ut til terrasse med smijernrekkverk. Utebod.
  Grunn og fundamenter: Bygningen er oppført på komprimerte steinmasser.
  Gulv og grunnmur: Isolert og støpt betongplate mot grunn. I midtparti av bygning er det kjeller på 42 kvm med betongdekke som etasjeskiller.
  Yttervegger:  Bygningen er oppført i reisverk, utvendig kledd med liggende trekledning. Mot nord noe stående trekledning. Yttervegger er isolert med 20 cm isolasjon, 30 cm i himling.
  Takkonstruksjon: Takkonstruksjon med bærende taksperrer, mønedrager av limtre i møne og etasjeskille. Bjelker og doble gipsplater i etasjeskiller.
  Taket er tekket med Italiensk flis som ser ut som skifer.
  Vinduer: Alle vinduer i huset er av isolerglass.

  Kårbolig: Byggeår 1898. Modernisert i 1985 og 2004.
  Kårbolig / gjestehus med utleiemuligheter
  Eget toetasjes gjestehus på 176 m2 med seks soverom, tolv sengeplasser. Bad fra 2004. Kjøkken og stue. Utleieinntekt på 120.000 kr i 2019.

  Grunn og fundament:
  Bygningen er oppført på murer av naturstein med tømrede vegger. Gulv mot grunn, støpt betongplate i kjeller.
  Yttervegger: Bygningen er oppført i laftet tømmer etterisolert med 10 cm isolasjon i vegger. Utvendig kledd med liggende trekledning fra 2004.
  Takkonstruksjon: Åstak, tekket med profilerte stålplater fra 1985, takrenner og nedløp.
  Vinduer: Vinduer skiftet i 1985 og 2004 med vindu fra 1991 til isolerglass.


  Driftsbygning
  Driftsbygning dimensjonert for inntil 200 vinterforede sauer. Fjøset 253 m2, låven 178 m2, i tillegg kjeller på 497 m2. Oppført i 1978 med kontinuerlig drift frem til 2019. Behov for oppgradering av innredning i fjøset. I 1989 ble det bygget skrått tak langs hele nordsiden, i forlengelsen av jordvoll som hindrer at bygningen kan skades av fonnevind ved et eventuelt snøskred.

  Driftsbygningen er oppført på murer av betong, med støpte plater på grunn. Under sauefjøs er det full kjeller. Gulv i sauefjøs er trebjelker med strekkmetallrister. Vegger i sauefjøsen er isolert, oppført i reisverk. Utvendig er bygningen kledd med stående trekledning. Takkonstruksjon med selvbærende takstoler med mønet himling, himling er kledd med profilerte stålplater. Taket er tekket med profilerte aluminiumsplater.

  Redskapshus: Byggeår 1987.
  Fundament og såle av betong, gulv mot grunn av betong i sørenden av bygget. I nordenden av bygget er det ikke støpt betongplate mot grunn.  Yttervegger av bindingsverk med utvendig stående trekledning. Takkonstruksjon av prefabrikkerte takstoler, taktekking med profilerte aluminiumsplater takrenner med nedløp.

  Uthus: Uteplass i hagen.

  Det er etablert uteplass på tunet med levegger mot nord og vest. Enkelt takoverbygg med taktekke av shingel. I bakkant av uteplassen er det vedhus fra 2017.

  Grillhus:  Byggeår 2005.
  Bygningen er oppført på murer av naturstein. Bygningskonstruksjonen er av grindeverk og tømmer. Vegger av naturstein.


  Garasje / redskapshus
  Dobbel bilgarasje med betonggulv. Egen smørebod. God plass til ski, sykler, telt, klatreutstyr, kajakker etc. Romslig redskapshus med ekstra tak- og porthøyde i forlengelsen av garasjen. 210 m2. Oppført i 1987.

  Ekstra redskapshus 120 m2 fordelt på 2 etasjer, 1 km fra tunet. Oppført i 1978.

  Fundamenter og betongvegger i kjelleretasjen, gulv mot grunn av betong. Etasjeskiller i betong. Yttervegger av bindingsverk med utvendig profilerte stålplater. Takkonstruksjon av takstoler, taktekking med profilerte stålplater.


  Seterhytte
  Vedfyrt hytte på idylliske Skjeringdalssetra, 6 km unna. 60 m2 med solcellepanel, gasskjøkken, sofa, soverom med dobbeltseng og hems med sengeplasser. 150 meter fra parkeringsplass ved Rv 15. Oppført i 2006

  Bygningen  er oppført på murer av  leca og kledd med naturstein i 2 etasjer, gulv mot grunn av betong. Etasjeskiller mellom kjeller og hovedetasje av betong. Over grunnmur er bygningen oppført i grindverk, utvendig vegger er kledd med naturstein og ukantet liggende trekledning. Taket er tekket med torv,

  Øvrige bygninger
  To overbygde sitteområder, det ene med ildsted og badstue. Røykeri med eget kjølerom og fryser.

  Arealer og fordeling per etasje

  Primærrom: 221 kvm, Bruksareal: 267 kvm, Bruttoareal: 303 kvm

     Kjeller:    37 kvm     BRA
  1.Etasje: 136 kvm     BRA
  2.Etasje:   94 kvm     BRA

  Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

  Innhold og standard

  Våningshus:  Byggeår 2000.
  P.rom 211 kvm
  Bruksareal: 267 kvm.
  Bruttoareal: 303 kvm.

  Huset fremstår som godt vedlikeholdt og i god stand. Huset er normalt til godt utstyrt med tekniske installasjoner.
  Boligen har en generelt normal til liten slitasje på bygningsdelene.  Det er ikke registert fukt eller råteskader på bygningsdelene ved takstmanns befaring.

  Kjeller under deler av bygningen: Inneholder. rom som inneholder teknisk rom som el.skap for hele gården, hovedinntak for vann med stoppekran, varmepumpe som er tilkoblet bereder, fordelingsskap for vannbåren varme, sentralstøvsuger med beholder. Det er montert elotec brannvarslingsanlegg for alle bygninger på gården, med sentral i kjeller.
  Hovedetasje: Inneholder 3 stuer, kjøkken, ett soverom, bad, vaskerom, omkledningsrom, toalett, vindfang/gang/entre og bod med adkomst fra utsiden.
  Loftsetasje: Innredet med tre soverom, stue, bad, bod, lagerplass/kott.
  Overflater innvendig gulv:
  Kjeller: Betonggulv malt med epoxymaling.
  Hovedetasje: Yttergang, flis, toalett flis, omkledningsrom flis, vaskerom flis, bad flis, hall/gang flis, kjøkken flis, soverom eikeparkett og stuer kirsebærparkett.
  Loftetasje:  Furutrapp til 2.etg, eikeparkett på soverom og stue. Flis på badet.
  Overflate innvendig vegger:
  Vegger i kjeller av betong, som er malte.
  Hovedetasje: Omkledningsrom er platet med gipsplater som er påført strie og malt. Vindfang, toalett, soverom, hall/entre er vegger kledd med trepanel. I stuene er veggene kledd med stående Skjåkpanel. På kjøkken er vegger kledd med gipsplater som er påført strie som er malt. Mellom underskap og overskap er det lagt flis på veggen.  På vaskerommet er vegger kledd med gipsplater, som er påført strie og malt. Vegger på bad i 1.etg er kledd med flis.
  Overflate på innvendig himling:
  Himlinger i kjeller er malt betong.
  Hovedetasjen er det i all hovedsak platet himling som er malt.I
  l loftsetasjen er det malt trepanel i himling på alle rom.   
  Kjøkkeninnredning: Kirsebær heltre fronter. Godt med skapplass, overskap til tak. Integrert med hvitevarer: Oppvaskmaskin, kjøleskap, mikrobølgeovn, fryseskap, koketopp med induksjon og stekeovn.
  Sanitærutstyr: Vaskerommet i hovedetasjen inneholder skap fra gulv til tak med skyvedører og seksjoner med underskap stålkum og overskap. Tilkoblingsmuligheter til vaskemaskin og tørketrommel. Sluk i gulv.
  På badet er det boblebadekar, dusjhjørne, baderomsinnredning og toalett.

  Ved sterk og langvarig kulde kan vannrør fryse.  Problemet er løst ved å montere isolasjonsplater vintertid.

  Kårbolig: Byggeår 1898.
  P.rom: 147 kvm.
  Bruksareal: 150 kvm.
  Fordelt per etasje.
  1.etasje:   103 kvm  BRA
  2.etasje:     47 kvm BRA

  Bruttoareal: 212 kvm.

  Hoveddel av huset er oppført i 1898 og etter den tids byggeskikk og faglig utførelse. Eldre konstruksjoner/deler har sitt utgangspunkt i eldre forskrifter og vil normalt ikke tilfredstille dagens krav. En rekke av huset egenskaper må da forventes ikke tilfredfstille kravene til dagens byggeforskrifter og regelverk. Alder er et symptom på svikt. Med tanke på husets alder så fremstår det som godt vedlikeholdt. I forhold til at huset er brukt som feriebolig og utleie, er det greit utstyrt med tekniske installasjoner. Huset ble utbedret i 2004. Det ble bygget nytt vindfang, wc, vaskerom og bad. Det er ikke avdekket råte-og soppskader etter visuell kontroll foretatt av takstmann. 

  Kjeller er ikke med i verdivurderingen på grunn av lav takhøyde, ikke målbart areal.
  Hovedetasje: Bislag, toalett, wc, vaskerom og bad, stue, kjøkken og 2 soverom.
  Loftsetasje: Trappegang samt 4 soverom.
  Gulv: Flis, furugulv, malt furugulv og eikeparkett.
  Vegger: Panel, malt strie, malte vegger.
  Himlinger: Malte takplater, panel.
  Kjøkkeninnredning: Enkel eldre kjøkkeninnredning med malte fronter.
  Sanitærutstyr: WC:  Inneholder håndvask, wc. Vaskerom/bad: På vaskerommet er det stålkum, opplegg for vaskemaskin, på badet er det dusjhjørne, toalett, baderomsinnredning med håndvask.


  Driftsbygning: Byggeår 1978 BTA: 921 kvm
  Bygningen inneholde høybygg med forsentral 2 stk. tårnsiloer av betong, hver på 5 meter i diameter og høyde 7 meter. Høybygget har 2 fulle etasjer. Kjellerplan i høybygget er nyttet som lager. Lavbygget er bygget med full gjødselkjeller under hele bygget med plass til ca 200 vinterfôra sau. Tilbygget i 1989 med skrått tak på hele nordsiden er for å hindre at bygningen ikke skal få skade av fonnvind, ved et eventuelt snøskred. Bygningen er løpende vedlikeholdt med bra standard etter alder og har normalt vedlikeholdsbehov.

  Redskapshus: Byggeår 1987. Areal 200 kvm.
  Bygningen er  innvendig avdelt i to store rom, med en del som bilgarasje, og mot nord redskapslager for landbruksmaskiner. Det er nivåforskjell mellom bilgarasje og lagerrom for redskap. I garasjedelen av bygget er det innredet en isolert sportsbod.

  Grillhus: Byggeår 2005. 28 kvm i hver etasje. totalt 56 kvm BTA.
  Grillhus er bygd på de eldre murene etter driftsbygningen på nabobruket som nå er en del av dette bruket. Bygningen er oppført i 2 etasjer og inneholder
  Kjeller: Arbeidsrom og kjølerom.
  1.etasje: er en åpen løsning med sitteplasser og bord. Innredet eget rom for badstue. Åpen peis oppmurt av lecastein. I tilknytning til grillhuset er det røkeri og tørke for kjøtt og fisk.
  Grillhuset er fint plassert nedenfor tunet med utsikt over Hjelledalen.

  Redskapshus på Dalen: Bygge år 1978. Areal kjeller 60 kvm BTA og areal hovedetasje. 60 BTA.
  Kjelleretasjen inneholder 1 rom med 2 porter av tre. Hovedetasjen inneholder 1 rom med 2 porter i enden av byget.
  Bygningen er plassert et stykke fra gårdstunet nede i dalen ved Hjelldøla. Bygningen er i normalt god stand fra byggeperioden.


  Seterhus:  Byggeår 2006 Hovedetasje 49 kvm BTA. 24 kvm i kjeller.
  Hovedetasjen inneholder bad/vaskerom, stue / kjøkken, soverom og gangareal. <Innvendig i stue og kjøkken er vegger kledd med lutetukantet furupanel, i himling er det lutet furupanel. Gulv i alle rom med unntak av gang er det lutet furu. På gulv i gangen er det lagt skifer, vegger og himling med malt furupanel. Vegger på soverom er kledd med ukantet or. Veggfast dobbeltseng med overkøye.
  Enkel innredning på kjøkken og bad/vaskerom.

  Oppvarming med ved.

  Bygningen er i god stand og løpende vedlikehold er gjennomført.

  Oppvarming

  Hovedbygning: Vannbåren jordvarme fra borehull 98 meter ned i grunnen. Vannrør i gulvet i hele første etasje og bad på loftetasjen.Vedfyring og varmegjenvinning i ventilasjonsanlegget.
  Kårbolig varmes opp med vedfyring.

  Parkering

  I garasje, forøvrig bra med parkeringsmuligheter på egen grunn.

  Tomt

  Jord, skog og tun.

  Areal 337 daa.

  Jord, skog og tun

  Dyrket mark: Arealoppgaver er hentet fra Landbruksregisteret, Skog og Landskap. Fulldyrket jord:         61,8 da. Overflatedyrket:        18,0 da. Innmarksbeite:          29,2 da. Fulldyrket areal er i god stand og avlingsnivået er jevnt godt, det blir produsert grovfor med to slåtter. Avlingsnivået er beregnet til 430 FEm pr. da. Produksjonsinntekter, salgsinntekter og produksjonstilskudd er sett til kr. 1.700,- pr. da. Produksjonskostnader, variable kostnader, faste kostnader er sett til kr. 1.100,- pr. da. Driftsoverskudd minus arbeidsvederlag gir en grunnrente på kr. 250,- som blir kapitalisert med 4 % gir dette en verdi på 6.250,- pr. da. Verdi av fulldyrket jord 6.250,- x 61,8 da. = kr. 386.250,-. Grunnrente for overflatedyrket jord og innmarksbeite blir redusert med 50% i forhold til fulldyrka jord til kr. 3.125,-. Verdi av innmarksbeite kr. 3.125,- x 47,2 da. = ca. kr. 147.500,-. Samlet verdi av jordbruksarealet settes til kr. 530.000,-.


  Skog: Skogarealet er i hovedsak en teig i Hjelledalen, nord for RV.15. Arealet er bratt og maskinell skogsdrift er utfordrende. Tilplanta areal med gran er svært utsett for vind og vindfall. Mesteparten av den tilplanta grana er sluttavvirka for noen år tilbake. En liten teig med skog på sørsiden av Hjelledalen. I Åsen på vei mot Skjæringsdalen mellom Skjæringsdøla og Videdøla eier bruket påstående skog, men grunnen er felles. I dette området er det løvskog med en del fin bjørk. Skogbruksarealet og bonitetsfordeling er hentet fra Skog og Landskap. Skog av særs høy bonitet:              87,0 da. Skog av høy bonitet:                       65,3 da. Uproduktiv skog:                             69,6 da. Det er ikke skogbruksplan for eiendommen som viser hogstklassefordeling og treslagsfordeling. Ut fra flyfoto kart til Skog og Landskap blir det lagt til grunn at 20 % av det produktive skogarealet er tilplantet med gran og 80 % løvskog til eget bruk. Produksjonsevne: Særs høy bonitet:            1,0 m3 pr. år x 87 da. = 87 m3 Høy bonitet:                     0,8 m3 pr. år x 65 da. = 52 m3 Samlet produksjonsevne for skogarealet 139 m3, blir redusert med ca. 30% for råte, topp og svinn. Samlet balansekvantum blir sett til      ca.97 m3. Granplanting i skogteigen 20 % av arealet = 19 m3. Fordeling med 70 % skurandel og 30 % massevirke for gran blir det sett en snittpris på kr. 350,- pr.m3. Produksjonskostnader, variable og faste kostnader blir sett til kr. 250,- pr. m3. Driftsoverskudd kr. 100,- pr. m3 x 19 m3 = kr. 1.900,72.
  Samlet grunnrente er kr. 1.900,- kapitalisert med 4 % gir det en verdi på kr. 47.500,-. Verdi av løvskogen som blir brukt til eget bruk er sett etter skjønn til kr. 25.000,-. Samlet verdi av skogarealet blir sett til kr. 72.500,-.

  Havn/beite: Til eiendommen hører det havnerett / beiterett i Skjæringsdalen på Strynefjellet. Beiteretten er spesifisert etter tal ku eininger bruket har rett til å ha på beite. Det er opplyst fra eier at bruket har retter tilsvarende  19,4 ku eininger, dette representerer ikke nøyaktige tall for beitedyr. Verdien av beiteretten er foropptaket til beitedyra på utmarksarealet i Skjæringsdalen. Eiendommen la ned gårdsdrifta i 2012 og har leid bort jord og driftsbygning på tidsbegrensa avtale. Beiteretten er i dag ikke utnyttet fullt ut og verdien er satt etter skjønn til kr. 50.000,-.


  Jakt og fiske:  Etter opplysninger fra eier, er fellingstillatelser for hjort som tilfaller arealet på eiendommen ca.2,5 hjortedyr pr.år. Verdien vert satt til kr. 3.000,- pr. dyr. Fellingsprosenten siste åra har vært ca. 95%. Grunnpris kr. 3.000,- x 2,5 dyr x 95% = kr. 6.750,-.  Administrasjonskostnader, avgifter m.m. = kr. 3.500,-. Nettoavkastning = kr. 3.250,-. Kapitalisert med 4 % gir dette en verdi på kr. 81.250,-. Samlet verdi av hjortejakt kr. 81.500,-. Eiendommen har rett til å søke om tildeling av reinsjakt på Strynefjellet. Det må søkes om fellingsløyve hvert år, og det er usikkert om bruket får tildelt dyr hvert år. Verdien av reinsjakta er satt etter skjønn til kr. 7.500,-.

  Sum andre verdikomponenter: 741 500

  Offentlige forhold

  Vei, vann og avløp

  Vei: Avkjøring fra RV 15, det er ca 250 meter på privet vei for eiendommene på Skåre.
  Vann: Eiendommen på Skåre er tilknyttet  til felles privat vannverk, med sikkert og godt vann.
  Avløp: To separate anlegg. Et for våningshuset og et for kårboligen, begge avløpsanlegg består av egen oppsamlingstank med infiltrasjon på egen grunn.

  Reguleringsplan

  Eiendommen ligger i LNF område. (Landbruk, natur og friluft)

  Odel

  Det er odel på eiendommen, men alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odel.

  Informasjon, konsesjonsloven og jordloven.

  Det er videre konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

  1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

  2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.

  3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

  Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.

  Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

  Spørsmål om odel, bo- og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig

  Ferdigattest

  Det foreligger ferdigattest på våningshuset datert. 22.05.2000. Ferdigattest på de øvrige bygningene finnes ikke i kommunens arkiver.

  Økonomiske forhold

  Prisantydning

  5 990 000,-

  Takst / tilstandsrapport

  Utført av : Josein Vonheim Takstdato : 06.12.2019 Teknisk (byggmassens) verdi : 6 404 500,- Markedsverdi : 6 350 000,- Teknisk verdi : 6 404 500,- Formuesverdi : 1 347 517,-

  Energiforbruk og energimerking

  Oppvarmingskarakter Lys grønn - Energikarakter B

  Kårboligen har følgende energimerking: Oppvarmingskarakter: Orange Energi karakter:  G.

  Oppgjør

  Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

  Annet

  Arealangivelser i salgsoppgaven

  Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

  Arealangivelsene er hentet fra kommune, NIBIO og takst (evt. tilstandsrapport). Oppgitte arealer er hentet fra kommunens matrikkelrapport, NIBIO skog og landskap og i enkelte tilfeller fra takstmann. Landbrukseiendommer har som hovedregel ikke foretatt oppmålingsforretning på eiendommens grenser og endelig størrelse på teigen derfor sjeldent fastslås med 100% sikkerhet.

  Antikk og løsøre

  I Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner og redskaper, samt antikviteter/gamle bruksgjenstander som medfølger gårdsbruket. Dette skal ikke belastes med dokumentavgift og må derfor reguleres i en egen kontrakt. Se derfor salgsoppgaven for utfyllende informasjon om løsøre, maskiner og redskaper, samt antikviteter og gamle bruksgjenstander.

  Diverse

  Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette.  Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

  Andre opplysninger

  Det er ikke innhentet særskilte opplysninger om evt. pålegg fra e-verk eller brann/feievesen.

  Budgivning

  Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at

  budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

  Overtagelse

  Avklares i forbindelse med budgivning.

  Solgt 'som den er'

  Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: "Endå eigedomen er selt "som han er" eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers." Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Opplysninger om innvendige arealstørrelser i salgsoppgaven er hentet fra takst på eiendommen. Opplysninger i salgsoppgaven er godkjent av selger.

  Lov om hvitvasking

  I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, harhan plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.