Saurdalsvegen 401, 6140 Syvde

SAURDALSVEGEN 401

Innholdsrik landbrukseiendom med flott grisefjøs med full konsesjon på gris og 140 vinterfora sau.

Prisantydning: 6 750 000 kr
Omkostninger: 170 092 kr
Totalpris: 6 920 092 kr
Kommunale avgifter: 5 610 kr per år
Boligtype: Landbrukseiendom
Eieform: Selveier
Verditakst: 6 750 000 kr
Byggeår: 1930
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 732300 m² (eiet)
Bruksareal: 246 m²
Primærrom: 225 m²
Bruttoareal: 275 m²
Omkostninger oppsett: 6 750 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
168 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 6 750 000,-))
--------------------------------------------------------
170 092,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
6 920 092,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
bjorn_fosby_eiendomsmegler_landbruksmegling_sarpsborg
Bjørn Fosby
91 65 19 22
bjorn@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Vising: 04.12.2021 12:00 - 13:00

Som følge av Covid -19 ber vi om at du tar kontakt med megler før visning for å få oppgitt oppmøtetidspunkt.
Adresse: Saurdalsvegen 401, 6140 Syvde

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
  Beliggenhet

  Adresse

  Saurdalsvegen 401 6140 Syvde

  Matrikkel

  Gnr. 90 bnr. 4 i Vanylven kommune

  Eiendommen

  En flott landbrukseiendom som er i full drift med griseproduksjon med full konsesjon, 140 vinterfora sau og oppdrett av gjeter hunder. Eiendommen ligger flott til og fra tunet et er det utsikt over dalen og fjellene i området. Gården har et velstelt og tiltalende tun som er opparbeidet med  gode parkeringsarealer, plener og veier. Gården består av et stort  og innholdsrikt våningshus som er nylig oppgradert utvendig. Driftsbygning for slaktegrisproduksjon fra 2006 og egner seg til slaktergrisproduksjon. Eldre driftsbygning som i dag brukes til sau og gjeterhund oppdrett. Tunet består videre av redskap hus som brukes til lager og verksted for landbruksmaskiner, samt gjødselsilo som ligger sørøst for grisefjøset. På denne eiendommen kan man overta .

  Beliggenhet, adkomst

  Eiendommen ligger fint til i landlige omgivelser, med kort vei til barnehage, barne og ungdomsskole og nærbutikk med post i butikk. Til disse fasilitetene er det litt i over 4 kilometer. Til Nærmeste bussholdeplass er ca 400 meter. Videregående skoler finner man i Volda ca 43 km. og Ulstein videregående ca 51 km. Til nærmeste sportsaktiviteter som badmintonanlegg og ballspill er det ca 700 meter. Andre sportsaktivitet finner man på Myklebust barne og ungdomsskole med aktivitetshall, ballspill og sandvolleyballbane.

  Bygninger

  Type, eierform og byggeår

  Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1930, modernisert i 1965

  Bygninger og byggemåte

  Våningshus: Grunn og fundamenter: Grunnmurer antatt av støpt betong med sparestein. Gulv på grunn i kjeller er støpt betongplate. Antatt uisolert.
  Yttervegger: Huset er opprinnelig oppført som tømmervegger. Det er i 2020 utforet og etterisolert med 5 cm og kledd med liggende tre kledning.

  Driftsbygning for slaktegrisproduksjon: Grisehus for slaktegrisproduksjon oppført over ett plan i 2006. Bygningen inneholder 2 avdelte husdyrrom, kontor, bad, lagerrom og ut lastningsrom. I tilknytning til grisefjøsen er det utvendig oppsett 2 stk. kraftforsiloer av stål, en på 9 tonn og den andre på 21 tonn. I tillegg er det oppført mysetank på 30 m3, denne tanken er ikke i bruk. Bygningen er oppført med isolerte betongelement på støpt plate mot grunn. Gjødselrenner under ristene i bingene til utvendig frittstående gjødselsilo.
  Takkonstruksjon med prefabrikkerte takstoler, utvendig er taket tekket med profilerte stålplater, takrenner og nedløp.
  Innvendige vegger er malte betongelement, pustende himling. Isolerte vinduer i bygningen.
  Funksjonell og godt vedlikeholdt bygning i god stand.

  Driftsbygning:Driftsbygningen er oppført over flere perioder, den opprinnelige fjøsbygningen er oppført ca. år 1950, bygningen er tilbygget med tradisjonelt båsfjøs for melkeproduksjon med fjøsavdeling, forsentral med 2 stk. tårnsiloer av betong i 1980.Gjødselkjeller under hele fjøsdelen.
  Den eldste delen av bygningen er oppført på murer av naturstein, vegger over grunnmuren er oppført i betong. Låveplan over fjøsen er oppført i grinde verk. Etasjeskille gjødselkjeller fjøsplan av betong og fjøsplan låve av betong. Tilbygget båsfjøs er oppført på murer av betong med støpt plate mot grunn. Gjødselkjeller under husdyrrommet. Montert prefabrikkert gjødselport i endeveggen mot nord på gjødsellager. Etasjeskille mellom kjeller og fjøsplan var tidligere betong som nå er fjernet og innredet med strekkmetallrister til sau. Vegger i fjøsbygningen er oppført i reisverk, isolert og utvendig kledd med stående tre kledning. Innvendige vegger og himlinger er kledd med fjøsplater. Taket er tekket med profilerte stålplater. Tårnsiloer er tatt i bruk til forsentral og til lammebinge. Takkonstruksjon med prefabrikkerte takstoler på båsfjøsen. I enden av tidligere båsfjøs er det oppført 2 stk tårnsiloer av betong mot den eldste delen av bygningen. På fjøsplan i den eldste delen er arealet innredet for oppdrett av gjeterhunder. Låveplan med støpt betongdekke er delvis innredet for oppdrett av hunder. Pågående arbeid med å dele av låven i ulike rom og ny bordkledning på østveggen på låveplan. Lite tilbygg mot sør over 2 plan. Inngangsparti på fjøsplan og plass for gjeter hunder i etasjen over.

  Redskapshus Bygningen er oppført i 1985 og har ei grunnflate på 166 m2.Redskapshuset er oppført i 1 etasje. Bygningen inneholder 3 rom for landbruksmaskiner og utstyr og 1 rom innredet til verksted. Montert 4 stk. skyveporter av tre i front. Bygningen er fundamentert med såle og gulv mot grunn av betong. Vegger er oppført i reisverk med 4" stendere. Takkonstruksjon med limtredragere, understøttet med rundtømmer ved porter. Taksperrer på langs av bygningen som hviler på limtredragere. Taket er tekket med profilerte stålplater. Utvendig vegger er kledd med stående trekledning. Innvendige vegger i redskapsrom er ikke kledde. Innvendige vegger og himlinger i verkstedet er kledd med gipsplater. Redskapshuset har innlagt strøm og lys. Bygningen har normal slitasje fra byggeår og framstår som en god og funksjonell bygning.

  Frittstående gjødselsilo Utvendig frittstående gjødselsilo uten takoverbygg, plassert sørøst for grisefjøsen. Gjødselsiloen er oppført i 2006. Siloen er fundamentert med såle og støyp betongplate mot grunn. Vegger er oppført med betongelement. Siloen har en diameter på 25,0 m og høyde på 4,0 m.
  Dansk produsert gjødselsilo i betongelement fra Agri - Tank. Siloen har bruksverdi som lager for gjødsel og er i bruk.

  Arealer og fordeling per etasje

  Primærrom: 225 kvm, Bruksareal: 246 kvm, Bruttoareal: 275 kvm

  1.Etasje: P.rom 75 kvm S.rom 17 kvm. Totalt BRA 92 kvm
  2.Etasje:P.rom 93 kvm S.rom  4 kvm. Totalt BRA 97 kvm
  3.Etasje:P.rom 57 kvm. Totalt BRA 57 kvm
  Kjøkkeninnredning:
  Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er bygge meldt og godkjent til dagens bruk.

  Innhold og Standard

  Kjeller: Primærrom: Gang ved trapp, gang, peisestue, kjellerstue, vaskerom og soverom. Sekundærrom 2 boder
  1. Etasje: Primærrom: Vindfang m/trapp, gang, stue, kjøkken, bad, 2 soverom: Sekundærrom: Bod.
  2.Etasje: Gang, 4 soverom.
  Gulv: Panel, fliser, laminat,
  Vegger: Malt panel
  Himlinger: malt panel,
  Kjøkkeninnredning med hvitmalte fronter. Noe slitt. Dører under oppvaskbenk noe skjeve. Laminat benkeplate. Komfyr Electrolux, gorenje koketopp, induksjon (opplyst av eier). Koketopp med liten skade. Gorenje ventilator. Oppvaskmaskin, dobbel vask. Greit med skapplass. Det manglet sokkel på deler av kjøkkeninnredningen.
  Bad 1.etasje: Gulvmontert toalett. Servant med skuffeseksjon under. Speilskap over servant. Dusjhjørne med innfellbare glassdører. Skap på vegg over toalett.
  Vaskerom: Vaskekum med blandebatteri. Uttak for vaskemaskin og tørketrommel. Varmtvannstank 200 l type OSO.

  Driftsbygningen for slakteris produksjon
  Grisehus for slaktegrisproduksjon oppført over ett plan i 2006. Bygningen inneholder 2 avdelte husdyrrom, kontor, bad, lagerrom og ut lastningsrom. I tilknytning til grisefjøsen er det utvendig oppsett 2 stk. kraftforsiloer av stål, en på 9 tonn og den andre på 21 tonn. I tillegg er det oppført mysetank på 30
  m3, denne tanken er ikke i bruk. Bygningen er oppført med isolerte betongelement på støpt plate mot grunn. Gjødselrenner under ristene i bingene til utvendig
  frittstående gjødselsilo. Takkonstruksjon med prefabrikkerte takstoler, utvendig er taket tekket med profilerte stålplater, takrenner og nedløp.
  Innvendige vegger er malte betongelement, pustende himling. Isolerte vinduer i bygningen. Funksjonell og godt vedlikeholdt bygning i god stand.

  Eldre driftsbygning: Byggeår 1950 over 3 plan Totalt areal 789 kvm. Brukes i dag  til sauefjøs og oppdrett av gjeterhunder. Tilbygg i 1980. Forsenter med 2 stk tårnsiloer og båsfjøs med gjødselkjeller for melkeproduksjon.

  Frittstående silo byget i 2006. Anvendelse enkel: Bygningsbeskrivelse: Gjødsellager.
  Siloen har bruksverdi som lager for gjødsel og er i bruk.

  Redskapshus. Byggeår 1985.
  Anvendelse: Lager og verksted for landbruksmaskiner Brutto areal 166 kvm.
  Bygningen har normal slitasje fra byggeår og framstår som en god og funksjonell bygning.

  Oppvarming

  Elektrisk og vedfyring.

  Tomt

  Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

  Areal: 732 300 kvm, Eierform: Eiet tomt

  Tun, jord og skog

  Tunet: Ryddig og velstelt tun med god plass, opparbeidet med parkeringsareal, plener og veier.

  Dyrket mark Arealoppgaver er hentet fra Landbruksregisteret, Skog og Landskap.
  Fulldyrka jord: 61,3 da.
  Innmarksbeite: 20,9 da.
  Fulldyrka areal er i god hevd og avlingsnivået er jamt godt, det er lagt til grunn at det er produsert grovfôr med to slåtter. Avlingsnivået er beregna til 400 FEm pr. da. Produksjonsinntekter, salgsinntekter og produksjonstilskudd er sett til kr. 1.400,- pr. da. Produksjonskostnader, variable kostnader, faste kostnader er sett til kr. 1.000,- pr. da. Driftsoverskudd minus arbeidsvederlag gir en grunnrente på kr. 250,- som vert kapitalisert med 4 % gir dette en verdi på 6.250,- pr. da. Verdi av fulldyrka jord 6.250,- x 61,3 da. = kr. 383.125,- Verdi av innmarksbeite vært sett til 50% av fulldyrka jord
  kr.3.125,- x 20,9 da. = kr. 65.312,-
  Samla verdi av jordbruksarealet settes til kr. 445.000,-.

  Skog Totalarealet på eiendommen er i henhold til skog og landskap er oppgitt til 732,3 da fordelt på 16 ulike teiger. Produktivt skogareal 351, 8 da og anna markslag 289,3. Det produktive skogarealet er bestående av løvskog med en del innslag av hogstmoden bjørkeskog. Deler av det produktive skogarealet er ikke drivverdig på grunn terrengforhold. Med grunnlag i flyfoto er løvskogen antatt i hkl. II - III som er godt egnet som ved til salg og eget bruk. Med grunnlag i treslag, areal, alder og bonitet vært det anslått et årlig hogstkvantum på 20 m3. Årlig hogstkvantum 20 m3 løvskog.
  Verdien av løvskogen er sett til kr. 350,- pr. m3. Produksjonskostnader, faste kostnader og kulturkostnader vert sett til kr. 200,- pr.m3. Driftsoverskudd blir kr.150,- pr. m3 x 20 m3 = kr. 3.000,-. Samlet grunnrente er kr.3.000,- som blir kapitalisert med 4 % gir en verdi på kr.75.000,-.En del av teigene er lite produktive areal, men er skjønnsmessig vurdert til å representere en verdi på kr. 25.000,-. Samlet verdi av skogbruksarealet vært sett til kr. 100.000,-.

  Havn/beite Eiendommen har beiteretter i utmark og er nyttet ved at ca. 140 sauer pluss lam nytter utmarka som beite i sommerhalvåret.
  Verdi av beiterett i utmark vært sett etter skjønn til kr. 70.000,-.

  Jakt og fiske Hjortejakt: Etter opplysninger ved befaring er det felles organisering av hjortejakta med Syvde Utmarkslag. Saurdalen jaktfelt er en del av Syvde Utmarkslag og er bestående av 7 grunneiere. Syvde Utmarkslag har de siste åra tildelt ca. 120 hjort pr. år.
  Jaktfeltet i Saurdalen har av dette ca. 27 dyr pr. år med lik fordeling mellom grunneieren som tilsvarer ca. 3,4 dyr til eiendommen Fellingsprosenten for Syvde Utmarkslag er i overkant av 85% Med grunnlag i opplysninger vært det regnet med ca.3,0 dyr pr. år.
  Verdien vert satt til kr. 3.500,- pr. dyr.
  Grunnpris kr. 3.500,- x 3,0 dyr = kr. 10.500-
  Administrasjonskostnader, avgifter m.m.= kr. 4.000,-,
  Nettoavkastning = kr. 6.500,- x kapitalisert med 7 % = 92.857,-.
  Samla verdi av jakt vert sett til kr. 90.000,-.


  Andre verdikomponenter Fallrettsleie til Småkraft AS i forbindelse med utbygging av Sørdalelva kraftverk.
  Sørdalselva kraftverk er utbygd i 2015 - 2017 har en planlagt produksjon på 7,7 GWh. Inntakskote ligg på 268,5 m.o.h. med fallhøyde på 85 m.
  Fallrettene gir eiendommen en netto avkastning på ca. kr. 10.000,- pr. år. Opplysninger fra eier under befaring.

  Offentlige forhold

  Vei, vann og avløp

  Avkjøring fra fylkesvei 5856 og ca 50 meter privat vei. Privat brønn som forsyner 4 bruk. Ifølge eier er det sikkert og godt vann. Egen oppsamlingstank, betongkum på 3 - 4 kubikk med infiltrasjon på egen grunn.

  Reguleringsplan

  Eiendommen ligger i et uregulert område. Kommuneplan. Endelig vedtatt arealplan fra 27.03.2014.
  Delareal. Arealbruk: Idrettsanlegg. Delareal LNFR areal for nødvendig tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag.
  Delareal: Skredfare. De areal: Hensyn landbruk, Delareal: Bevaring naturmiljø, delareal:: Hensyn friluft, delareal: Framtidig råstoffutvinning.

  Servitutter og heftelser i grunnbok

  1884/900022-1/57UTSKIFTING
  Tgl03.11.1884
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  1885/900031-1/57ERKLÆRING/AVTALE
  Tgl:28.09.1885
  Bestemmelse om beiterett
  Bestemmelse om gjerde og slått.
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  1887/900067-1/57BESTEMMELSE OM BEITERETT
  Tgl:18.11.1887
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  1900/900046-1/57SKJØNN
  Tgl:24.10.1900
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  1921/900149-1/57UTSKIFTING
  Tgl:05.02.1921
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  1962/779-1/57JORDSKIFTE
  Tgl:21.03.1962
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE
  1965/4052-3/57JORDSKIFTE
  17.12.1965
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  1968/2571-1/57ERKLÆRING/AVTALE
  Tgl:16.10.1968
  Bestemmelse om senkning/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  1988/5262-4/57ERKLÆRING/AVTALE
  Tgl:14.10.1988
  LEIGEAVTALE
  LEIEAVTALE
  LEIE-TID: 40 ÅR
  Rettighetshaver
  SYVDE IDRETTSLAG
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  1990/5454-1/57ERKLÆRING/AVTALE
  Tgl:06.12.1990
  Gjennomføring av Sørdal brufellesskap.
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  2001/3927-2/57RETTIGHETER IFLG. SKJØTE
  Tgl:19.09.2001
  Rettshaver:
  KÅRE HALLVARD SØRDAL
  Rett til å skilja ut tomt
  Føresegn om kloakkledning
  Føresegn om vassrett
  Føresegn om veg
  Føresegn om naustplass
  med vegrett

  2006/926-1/57RETTIGHET
  Tgl:17.02.2006
  RETTIGHETSHAVER: Syvde Idrettslag
  Lnr: 7193724
  LEIEAVTALE
  Leietid 40 år
  Vedkjent turløypetrase
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  2012/2609-1/200ERKLÆRING/AVTALE
  Tgl: 02.01.2012
  RETTIGHETSHAVER:SYVDE IDRETTSLAG
  Org.nr: 891963122
  Rett til å bygge og bruke løypetrase.
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  2014/795851-1/200JORDSKIFTE
  Tgl: 19.09.2014
  Sak 1510-2008-0010 Berget Nedre ved Sunnmøre jordskifterett
  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

  2017/567283-2/200RETTIGHET
  Tgl: 30.05.2017 21:00
  RETTIGHETSHAVER:SMÅKRAFT AS
  Org.nr: 984616155
  Gjelder fallrettighet i Sørdalelva kraftverk fra kote 80 til kote 270

  GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE
  Tgl: 2018/1184122-1/200PANT I RETTIGHET
  24.08.2018 21:00
  BELØP: EUR 221.375.000
  BELØP: NOK 57.500.000
  GJELDER: RETTIGHET 2017/567283-2/200
  PANTHAVER: Skandinaviska Enskilda Banken Ab (Publ)
  Lnr: 20009204

  Ferdigattest

  Det foreligger ferdigattester på diverse bygninger og tiltak, men ikke alle bygninger.
  Kontakt megler for yttterligere opplysninger.

  Informasjon om odelsloven

  Det hviler ingen odel på eiendommen.

  Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

  Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven. Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på: 1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette. 2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
  3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå. Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap. Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon- Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre. Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

  Økonomiske forhold

  Prisantydning

  6 750 000,-

  Takst / tilstandsrapport

  Utført av : Jostein Ivar Vonheim Takstdato : 21.10.2027 Teknisk (byggmassens) verdi : 7 765 000,- Markedsverdi : 6 750 000,- Teknisk verdi : 7 765 000,- Formuesverdi : 609 222,-

  Det mangler rekkverk og håndlister i trappekonstruksjon, dette må ordnes for å hindre fallfare.
  Det må videre opprette sikker og god adkomst til hovedingangen, samt også her etableres rekkverk.
  Noe bratt og smal trapp til underetasjen.
  Fuger i dusjsone bør repareres snarlig.

  Energiforbruk og energimerking

  Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter G

  Kommunale avgifter

  Kr. 5 610

  Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

  Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

  Oppgjør

  Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

  Annet

  Arealangivelser i salgsoppgaven

  Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

  Diverse

  Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

  Antikk og løsøre

  Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

  Maskiner og utstyr

  Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

  Budgivning

  Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, PDF. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

  Overtagelse

  Avklares i forbindelse med budgivning.

  Solgt 'som den er'

  Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: "Endå eigedomen er selt "som han er" eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers." Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Opplysninger om innvendige arealstørrelser i salgsoppgaven er hentet fra takst på eiendommen. Opplysninger i salgsoppgaven er godkjent av selger.

  Lov om hvitvasking

  I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, harhan plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.