Halvorslia 1 og 3, 2656 Follebu

Halvorslia 1 - SOLGT!

- Velholdt landbrukseiendom Gausdal

Prisantydning: 10 200 000 kr
Omkostninger: 256 342 kr
Totalpris: 10 456 342 kr
Kommunale avgifter: 19 406 kr per år
Boligtype: Landbrukseiendom
Eieform: Selveier
Verditakst: 10 200 000 kr
Energimerking: F - Rød
Formuesverdi: 483 664 kr
Primærrom: 118 m²
Bruksareal: 245 m²
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 627700 m² (eiet)
Omkostninger oppsett: 10 200 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
255 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 10 200 000,-))
--------------------------------------------------------
256 342,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
10 456 342,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Hanne Marie Tegneby, Agronom/Eiendomsmegler
Hanne Marie Tegneby
95 76 17 29
hanne@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Visning:
11.09.2022 13:00 - 14:00

Alle våre visninger har påmelding. Henvend megler for registrering.
Adresse: Halvorslia 1 og 3, 2656 Follebu

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Beliggenhet

    Adresse

    • Halvorslia 1 og 3 2656 Follebu

    Matrikkel

    Gnr. 136 bnr. 1 i Gausdal kommune
    Gnr. 136, bnr. 4 og gnr. 137, bnr. 11

    Halvorslien Søndre og Nordre, en velholdt landbrukseiendom i full produksjon.

    Halvorslien Søndre Nordre er en pen og velholdt gård med en tilhørende seter på Kittilbu beliggende i et aktivt landbruksområde. Gården er på totalt 627,7 og ligger nydelig til i kulturlandskapet med utsikt over dalen. Like på nedsiden renner elven Gausa.

    Det solrike gårdstunet er praktisk og oversiktlig. Det gamle autentiske stabburet oppført på steinpilarer med skifertak og den store gruslagte gårdsplassen ligger i hjertet av tunet. Mot nord ligger stor moderne driftsbygning/fjøs og maskinhus/verkstedet begge oppført i 2009, i forlengelsen vestover står redskapshuset oppført i 1990. Syd på tunet med fint utsyn over omgivelsene ligger våningshuset med hage, prydbusker og skigard som grenser til dyrka mark. Kårboligen (registrert som enda et våningshus i matrikkel) med tilhørende garasje ligger skjermet og usjenert et lite stykke på nedsiden av indre tun med egen adkomst..

    I driftsbygningen er det full ammekuproduksjon, rase Charolais. Om lag 40 ammekuer som kalver hvert år med framforing til oksene er 16 måneder. 79,1 dekar er innmarksbeite. Her inngår seterlykja som er opplyst er på ca. 25 daa. Innmarka er inngjerdet eller har strømgjerde. Det nyttes en del utmarksareal til beite samt at gården har bruksrett i Gausdal Statsallmenning med beiterett i fjellet. Besetning er ikke en del av handel/landbrukseiendommen og må kjøpes utenom gården.

    Dyrka mark, hovedsakelig grasproduksjon på 91,6 dekar omkranser tunet og gir således enkel tilgang/driftsforhold. På setervollen med seterhus og uthus er det overflatedyrka mark på 35,5 dekar.

    Skog er på 348,6 dekar med om lag 220 daa i hogstklasse 3 og 4 og ca. 55 daa er nyplantet. I 2018 kjøpte selger om lag 46 dekar som ble avvirket i 2019. Samlet skogareal og utmarksbeite er 395 dekar. Skogen ligger i en sammenhengende teig vest for eiendommen.  I tillegg er det en liten skogteig som grenser til eiendommen i øst der adkomstveien går, og ned mot elven Gausa.

    Jaktrettigheter ved at eiendommen inngår i Tresnipphola grunneierlag.

    På Halvorslien Søndre Nordre ligger alt til rette for å flytte rett inn og overta en godt drevet drift. Eiendommens areal og bygningsmasse gir mange muligheter også for en jobb utenom gården da drift er moderne og lettdrevet.

    Beliggenhet, adkomst

    Halvorslien Søndre og Nordre gård ligger vakkert til i historisk kulturlandskap med vid utsikt over dalen. Follebu er et tettsted sør i Gausdal kommune. Her ligger bl.a. gården til  Bjørnstjerne Bjørnson, Aulestad og stedets kirke som er over 700 år gammel. I sentrum ligger Kornhaug, en av Norges best bevarte boliger i dragestil, finansiert av Thomas Heftye.

    Fylkesvei 255 knytter Follebu til Lillehammer og Segalstad Bru hvor det er gang og sykkelvei hele strekningen. Til Follebu skole, oppført i 2010 med veggdekorasjoner av bokillustratøren Svein Nyhus er det drøye 3 km. og 6 min å kjøre. Til Gausdal ungdomsskole er det 10,7, 13 min å kjøre og til Gausdal vgs. er det ca. 6 km, 10 min. å kjøre. Det er 3 barnehager i nærområdet. Til Follebu tettsted med bl.a. Kiwi, tannlege, dyreklinikk, da Vinci restaurant mm er det ca. 5 min. Til Lillehammer by med alle fasiliteter er det under 20 minutter å kjøre. Området er en perle for skientusiaster og naturelskere med kort vei til Hafjell og Kvitfjell. Populære Hunderfossen ligger også i kort avstand til eiendommen. Selger har satt særlig stor pris på natur, stillhet og fine turmuligheter rundt eiendommen. På sommeren er det mye fisking i elven og bademuligheter i ca. 15. minutters gange fra eiendommen.

    Bygninger

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1970, modernisert i 2007

    Landbrukseiendommen har følgende bygningsmasse: Våningshus 1 på gården oppført i 1970, Våningshus 2 oppført i 1987 med garasjeoppført i 1988.  Driftsbygning med gj.silo mv oppført i 2009, Maskinhus/redskaps hus byggeår 2009 Stabbur ukjent byggeår antagelig oppført på 1800 tallet, Redskaps hus byggeår 1990, Seterhus oppført på 1980 tallet og uthus på setra, byggeår ukjent.

    Bygninger og byggemåte



    Våningshus på gården

    Klassisk og pent mørkbeiset våningshus oppført i 1970 og modernisert fra 1995 og utover.

    Våningshuset er lyst og trivelig. Fra de store vindusflatene i stua og den solrike terrassen er det fin utsikt over fjellandskapet. På vinterstid og kalde høstdager gir klebersteinsovnen i stua god varme i hele boligen. Lyst og tiltalende kjøkken med hvit kjøkkeninnredning i heltre og profilerte fronter. Benkeplate i heltre og fliser mellom benk og overskap. Delvis åpen løsning til spisestue. Fra kjøkken er det fint utsyn over tunet på gården. Det er 4 soverom i boligen hvorav soverom til høyre i vindfang/entre brukes til kontor.  Badet er innredet med fliser og varmekabler i gulv, stor hvit baderomsinnredning med nedsenket servant i benkeskap og speil med lysarmatur. Veggmontert flislagt dusjhjørne og WC. Vindfang med fliser og varmekabler er pusset opp i nyere tid. I kjeller er det hovedsakelig boder (vaskerom, teknisk rom med pumpe, trykktank og varmtvannsbereder og 2. tidligere soverom/lagerrom). Boligen er oppvarmet med ved og elektrisk oppvarming.

    Boligen er oppført på ringmur og støpt plate med betongvegger. Overbygg i bindingsverk, utvendig stående kledning med trepanel. Saltak tekket med aluminiumsplater som ble skiftet for 10 år siden. Mursteins pipe, utvendig beslått. Ny vannledning fra brønn i 2021.

    Utvendig
    Vinduer,TG2
    Trevinduer med 2 og 3-lags isolerglass. Trevinduer med 1+1 lags glass. Utvendig solskjerming på noen vinduer.

    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist andre avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt.

    Tiltak
    - Andre tiltak:
    - Utskiftning/oppgradering av vinduer bør planlegges.
    Balkonger, terrasser og rom under balkonger og terrasser,TG2

    Terrasse mot sør: Konstruksjoner og overflater i treverk.
    Vurdering av avvik:
    - Rekkverk er ikke barnesikkert i henhold til dagens krav for avstand mellom spiler.

    Tiltak
    - Det er ikke krav om utbedring av åpninger i rekkverk til dagens forskriftskrav.

    Innvendig
    Etasjeskille/gulv mot grunn,TG2

    Etasjeskiller i betong. Støpt gulv på grunn.

    Vurdering av avvik:
    - Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    - Skjevheter i etasjeskiller, er normalt byggeåret tatt i betraktning.

    Tiltak
    - For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
    - Høydeforskjell på gulv må sees i den sammenheng med at skjevheter er mer påregnelig i eldre boliger enn i nyere bygg.

    Radon,TG2
    Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Vurdering av avvik:
    - Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Tiltak
    - Andre tiltak:
    - Det bør gjennomføres radonmålinger.

    Rom Under Terreng,TG2
    Gulv støpt på grunn. Grunnmur i betong. Innvendige uforede vegger av tre på deler av grunnmur.

    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur.
    - Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv.
    - Rom under terreng egner seg ikke for innredning med dagens tilstand. Fuktopptrekk via fundament og gulv må påregnes på eldre kjellere/underetasjer selv om fuktsikring utbedres.

    Tiltak
    - Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader.
    - Må ses i sammenheng med punktet "drenering".

    Våtrom
    1. etasje > Bad
    Generell,TG3

    Fliser på gulv. Fliser på vegg i dusj sone. Malt strie på vegg. Himlingsplater. Servant med underskap. Speil med tilhørende belysning. Dusjvegger. Gulvmontert wc. Naturlig avtrekk. Ventil i himling. Tilluft i dør. Varme i gulv.

    Vurdering av avvik:
    - Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.

    Tiltak
    - Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres.

    Tekniske installasjoner
    Avløpsrør,TG2
    Synlige avløpsrør i: Plast. Jeg er ikke VVS fagperson.

    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger.

    Tiltak
    - Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

    Tomteforhold
    Drenering,TG2
    Det er ikke kjennskap til utbedringer av fuktsikring siden byggeår Fuktsikringens utførelse og materiale er ikke kjent under terreng. Takvann ført ut på terreng

    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.
    - Dreneringen har passert over halvparten av forventet brukstid. (Drenering eldre enn 20 år) Forhøyede fuktverdier mot grunnen er registrert, se "rom under terreng".

    Tiltak
    - Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må dreneringen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Bruken av underetg/kjeller vil og være avgjørende.
    - Tiltak for re drenering rundt boligen kan ikke utelukkes.
    - Nedløp bør ledes bort fra grunnmur for å redusere fuktbelastningen.
    Grunnmur og fundamenter,TG2

    Støpt grunnmur.
    Vurdering av avvik:
    - Innsiden av grunnmuren har misfarging.
    - Malingsflass, avskalling og saltutslag på vegg, dette indikerer fuktvandring i vegger.

    Tiltak
    - Lokal utbedring må utføres.
    - Det bør gjennomføres ytterliggere undersøkelser for å kartlegge eventuelle behov for tiltak.

    Våningshus

    Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold
    Det foreligger ikke godkjente og bygge meldte tegninger
    Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggeteknisk forskrift? Nei
    Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Nei
    Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Nei


    Våningshus 2/kårbolig:
     
    Kårbolig tilhørende gården ligger syd, et lite stykke på nedsiden av tunet med egen adkomst og nydelig utsikt over fjell og kulturlandskap.

    I hovedetasjen er det entré, gang, kjellernedgang, kjøkken, vinkelstue bad og 3 soverom.
    Gulv er i hovedsak laminat og belegg, på vegger er det panel og malte plater og strie, himlingsplater i panel.
    Kjøkkeninnredning fra byggeår med laminerte skrog med glatte fronter, benkeplater i laminat og fliser mellom benk og overskap. På bad er det baderomsinnredning med servant nedsenket i underskap med speil og lysarmatur på overside, Dusjkabinett og WC. Mekanisk avtrekk.
    I underetasje/kjeller er det gang, teknisk rom og boder (kjellerstue, lager, baker rom og vaskerom)
    Boligen er oppvarmet med ved og elektrisk, en varmepumpe med luft til luft funksjon.

    Byggemåte, Gulv støpt på grunn, grunnmur i beton. Yttervegg i trekonstruksjon og mønet skråtak i trekonstruksjon. Utvendig kledning med panel. Saltak tekket med asfaltshingel. Boligen har et vedlikeholdsetterslep.

    Takstmann Kristian Langestrand gir følgende opplysninger om boligens tilstandsgrad i tilstandsrapport datert 02.08.22. Før bud på eiendommen inngis bes tilstandsrapporter og landbrukstakst nøye gjennomgås:
     
    Utvendig
    Taktekking,TG2
    Taket er tekket med asfaltshingel. Taktekking er besiktiget fra bakkenivå.

    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen.
    - Taktekking er delvis mosegrodd, anbefales fjernet fordi det forkorter levetiden til tekkingen.

    Tiltak
    - Tidspunkt for utskiftning av taktekking nærmer seg.
    - Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.

    Nedløp og beslag,TG2
    Utvendige beslag og takrenner/nedløp i metall. Vindski og toppbord i tre.

    Vurdering av avvik:
    - Vurdering basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid på renner/nedløp/beslag er oppbrukt.

    Tiltak
    - Andre tiltak:
    - Vedlikehold må planlegges og utføres.

    Veggkonstruksjon,TG2
    Ytterveggkonstruksjoner og kledning fra byggeåret. Grunnmur pusset/malt over terreng. Stående utvendig tre kledning. Liggende utvendig tre kledning.

    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.
    - Det er værslitt/oppsprukket trevirke/tre paneler.
    - Eldre trevegger kan erfaringsmessig ha skjulte skader, spesielt over grunnmuren og under vinduer. Kledning bærer preg av slitasje. Svertesopp registrert.

    Tiltak
    - Råteskadet tre kledning må skiftes ut.
    - Det må foretas tiltak for å lukke avviket.
    - Jeg anbefaler ytterligere undersøkelser.

    Vinduer,TG2
    Trevinduer med 2-lags isolerglass. Utvendig solskjerming på noen vinduer.

    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist andre avvik:
    - Vinduer bærer preg av slitasje. Enkelte tettelister var harde/slitt. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt.

    Tiltak
    - Andre tiltak:
    - Utskiftning/oppgradering av vinduer bør planlegges.
    Balkonger, terrasser og rom under balkonger og terrasser,TG3

    Terrasse mot nord/øst: Konstruksjoner og overflater i treverk.

    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist fukt/råteskader i konstruksjonen.
    - Rekkverk er ikke barnesikkert i henhold til dagens krav for avstand mellom spiler.

    Tiltak
    - Råteskadede konstruksjoner må skiftes ut.
    - Det er ikke krav om utbedring av åpninger i rekkverk til dagens forskriftskrav.

    Innvendig
    Etasjeskille/gulv mot grunn,TG2
    Etasjeskiller i trekonstruksjoner. Støpt gulv på grunn.

    Vurdering av avvik:
    - Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    - Erfaringsmessig kan eldre etasjeskiller ha skjulte skader, spesielt over grunnmur og det gjøres oppmerksom på risikoen. Skjevheter i etasjeskiller, er normalt byggeåret tatt i betraktning.

    Tiltak
    - For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
    - Høydeforskjell på gulv må sees i den sammenheng med at skjevheter er mer påregnelig i eldre boliger enn i nyere bygg.

    Radon,TG2
    Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Vurdering av avvik:
    - Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Tiltak
    - Andre tiltak:
    - Det bør gjennomføres radonmålinger.

    Rom Under Terreng,TG3
    Gulv støpt på grunn. Grunnmur i betong.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller.
    - Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur.
    - Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv.
    - Påvist forhøyede fuktindikasjoner i overflater på betonggulv som er mer eller mindre vanlig på eldre gulv uten fuktsperre og samtidig kan ha en sammenheng med sviktende drenering.

    Tiltak
    - Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader.
    - Det må foretas tiltak for å redusere/begrense fuktgjennomtrenging inn i kjeller.
    - Kostnadsestimat må ses i sammenheng med "drenering"

    Våtrom
    1. etasje > Bad
    Generell,TG3

    Gulvbelegg. Belegg på vegg. Himlingsplater. Servant med underskap. Speil. Dusjkabinett. Gulvmontert wc. Mekanisk avtrekk. Ventil i himling. Tilluft i dør. Stråleovn.

    Vurdering av avvik:
    - Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.

    Tiltak
    - Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres.
    Tekniske installasjoner
    Vannledninger,TG2


    Synlige vannrør i: Metall. Jeg er ikke VVS fagperson.
    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.

    Tiltak
    - Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

    Avløpsrør,TG2
    Synlige avløpsrør i: Plast. Jeg er ikke VVS fagperson.

    Vurdering av avvik:

    - Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger.

    Tiltak
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
    - Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.

    Varmtvannstank,TG2
    Varmtvannsbereder på ca. 200 liter.
    Vurdering av avvik:
    - Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år

    Tiltak
    - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden tanken fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre tanker.
    Tomteforhold
    Drenering,TG3

    Det er ikke kjennskap til utbedringer av fuktsikring siden byggeår Fuktsikringens utførelse og materiale er ikke kjent under terreng. Takvann ført ut på terreng

    Vurdering av avvik:
    - Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.
    - Det er ut ifra observasjoner konstatert at drenering/tettesjikt har funksjonssvikt/svært begrenset effekt.

    Tiltak
    - Tiltak for re drenering rundt boligen kan ikke utelukkes.
    - Det må foretas utskiftning av drenering/tettesjikt.

    Grunnmur og fundamenter,TG2

    Støpt grunnmur.
    Vurdering av avvik:
    - Grunnmuren har sprekkdannelser.
    - Sprekker/riss av en slik karakter i bygninger fra denne perioden er ikke uvanlig.

    Tiltak

    - Lokal utbedring må utføres.
    - Boligen har sannsynligvis satt seg over tid. Det anses ikke som nødvendig med tiltak med mindre det kommer ytterligere riss og sprekker.

    Våningshus

    Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold
    Det foreligger ikke tegninger
    Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggeteknisk forskrift? Nei
    Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Nei
    Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Nei

    Garasje
    Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold
    Det foreligger ikke tegninger
    Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggeteknisk forskrift? Nei
    Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Nei

    Garasje kårbolig:
    Totalt 40 kvm oppført i 1989 og fundamentert på støpt plate på stenfylling, reisverk og utvendig kledd med malt panel. Uisolert. Taket er tekket med bølgeblikktak, strøm for lys og motorvarmer og manuell heveport.


    Driftsbygning/fjøs:
    Oppført i 2009 på 1050 kvm og fremstår som moderne med funksjonelle løsninger på inventar og utstyr. Dagens ammekuproduksjon er lønnsom og lettdrevet med mulighet for arbeid utenom gården.

    Driftsbygning/fjøs inneholder følgende:
    Kontor m/wc og dusj, sjuke binge, kalvebinger, binger for ungdyr, okser og kuer med og uten kalv. Utlastingsrampe.
    Gj.silo 1590 M3
    Forhekk (utvendig)
    Kraftforsilo: Kraftforautomat til oksene.

    Driftsbygningen er oppført på ringmur med støpt plate. Tømmerbygg i 6" stående plank. Malmfuru fra Alvdal og platetak. Innredet med fanghekker, bingeskiller, kraftforautomater, drikkekar og gjødseltrekk som skrapes og pumpes til gjødselkum. Det leies spredeareal på 300 daa på kontrakt, konferer megler for nærmere informasjon.
    Foring med traktor og vogn/minilaster på bred anlagt forbrett, enkel i drift uten manuell påkjenning. Heveport. Utvendig drivgang og kalve gjømme. Antatt nyannleggskostnad ligger i dag på ca. 6500,- pr m2, i tillegg kommer gjødselkum ca. kr. 660 000,- og kraftsilo som rommer 12 tonn. Pris på materialer og bygge kostnader har økt siden takstdato og må forventes noe høyere enn estimerte verdier.

    Dagens ammekuproduksjon består av omlag 40-45 ammekuer som kalver hver år. Rase er Charolais med full framføring til oksene er ca. 16 mnd. alder.

    Maskinhus/Verksted:
    Oppført i 2009 på ca. 220 kvm med ett stort rom og delvis isolert verksted.
    Oppført på ringmur og støpt plate hvorav det er støpt ca. 60 cm høy vegg rundt. Oppført i 6 " tømmer, maskinlaft. Sperretak og utvendig platetak med snøfanger. Strøm og brannvarsling.
    3 store åpninger uten porter på 3,48 x 3,9 m. Dør til verksted.

    Solid og praktisk bygg med plass til store maskiner/traktorer.

    Redskaps hus:
    Oppført i 1990 på ca. 108 kvm. og brukes til lager og redskapsrom.

    Oppført på ringmur og støpt plate. Reisverk, pulttak med bølgeblikk tak, utvendig kledd med stående panel i 2018. 5 skyveporter. Oppbevaring for dieseltank, redskap og utstyr.

    Stabbur:
    Sjarmerende og autentisk stabbur, antagelig oppført på 1800 tallet og gir tunet et fint særpreg.

    Stabburet er på ca. 56 kvm i to etasjer, oppført på steinpilarer, tømmerkledning, to små vinduer og skifertak.

    Seterhus:
    Det koselige seterhuset er oppført på 1980 tallet og er på ca. 50 km. Inneholder kjøkken, stue, soverom og boder og stor solrik terrasse.

    Ringmur. Jordkjeller. Bindingsverk. Utvendig kledd med tømmermannspanel. Platetak. Påbygd terrasse på 19 m2. Ikke innlagt vann.
    Vårvinder med sprosser. Åpen gavl i stua. Solcelle. Oppvarming: Ved i peis og ovn.
    Innvendig kledd med panel. Tregolv.

    Uthus på setra:
    Uthuset på setra er på ca. 62 kvm og inneholder 3 rom og utedo. Utedoen er i reisverk, påbygd i nordvestre hjørne på bygningen.

    Oppført i tømmer med saltak tekket med platetak. Nyttes til skåle og lagerplass.

    Halvorslien Søndre Nordre historie

    Landbrukseiendommens historie går langt tilbake i tid og var trolig en middelalder gard.

    Halvorslien er trolig som navnet hentyder, opprinnelig ryddet og bosatt av en Halvor/Haldor. Garden ligger i Follebu -baklia mellom Rusten i sør og Brandsli-gardene mot nord. Når garden ble ryddet er ikke kjent, men i Gausdal Bygdehistorie er garden regnet som en sannsynlig middelalder gard. Hvis den er så gammel, ble den nok liggende øde etter svartedauden og tatt opp igjen som en ødegard, trolig på begynnelsen av 1600-tallet. Garden ble da, som nabogardene, ryddet i området til Bø og i matrikkelen fra 1668 er det Christen Bø som eier Halvorslien. Da er garden skyldsatt til åtte skinn. Brukerne av garden satt som leilendinger fram til 1723 da den ble selveiende. Den gikk noe på handel opp gjennom 17 og 1800-tallet med flere brukere og slekter. I 1879 kjøper så Christopher Bruun garden. Han eier den fram til 1914 da den selges til "Stiftelsen i Gausdal for Norske Theologer". Gausdal kommune tar over garden fra stiftelsen i 1964 og selger den i 1967 til slekta som er der nå. Opp igjennom tidene har det nok? vært flere husmannsbruk under garden. Det eldste var et bruk som ble kalt Berg, og som skal ha ligget ovenfor garden. Det er henvist til plassen i 1686 da Holm Halvorslien får pant i garden og husmannsværet Berg. Halvorslivolden er også kommet fra Halvorslien, om det har vært et husmannsbruk eller en rydningsplass, er litt usikkert. Volden ble uansett fraskilt allerede i 1750. I matrikkelforarbeidet fra 1723 har Halvorslien en husmannsplass der man kan så en skjeppe bygg. Hvilken plass det er snakk om i 1723 er usikkert, men det er nok enten Halvorslivolden eller kanskje mer trolig, Berg. Halvorslihaugen og Halvorslisveen er de to andre kjente brukene under garden. Ifølge tradisjonen skal det også ha vært en plass som ble kalt Bjørnstad/Halvorslibjørnstad. Det skal også ha vært en plass som ble kalt Bjørnstad /Halvorslibjørnstad som ble brukt under Halvorslihaugen, men om det har vært en egen plass eller bare et engeland er ikke kjent. I matrikkelen fra 1668 har Halvorslien seter på "Kindsetter". Seinere fikk garden seter på Kittilbu, den brukes i dag av Øvre Grimstad.

    Konferer megler for kopi av brukere/eiere av Halvorslien fra 1600 tallet og frem til dagens eier.

    Arealer og fordeling per etasje

    Primærrom: 118 kvm, Bruksareal: 245 kvm

    P-ROM VÅNINGSHUS 1:  118 KVM
    1.Etasje: Entre gang, stue, kjøkken/spisestue, bad,  soverom,  soverom 2, soverom 3

    BRA: 245 kvm
    S-rom:: 127 kvm

    P-ROM VÅNINGSHUS/KÅRBOLIG:  85 KVM
    1.Etasje: Entre, gang, soverom, kjøkken, bad, soverom 2, soverom 3 og stue

    BRA: 165 kvm
    S-rom:: 80 kvm

    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er bygge meldt og godkjent til dagens bruk.

    Oppvarming

    Strøm, vedfyring i hovedsak ved hjelp av varme i gulv, panelovner og ildsted.

    Tomt

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 627 700 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Solrikt, praktisk og oversiktlig gårdstun høyt beliggende i landskapet med nydelig utsyn til omgivelsene. I hjertet av tunet, ved enden av skigarden som omkranser hageareal står stabburet og vitner om arbeid og liv på gården fra 1800 tallet, en refleksjon og takknemlighet for at gården har gitt mat, arbeid og husly i mange generasjoner. I landbruket snakker vi om bærekraftig utvikling. Selger av Halvorslien Søndre Nordre har forvaltet og utviklet gården til en velholdt , solid og effektiv arbeidsplass. Den store driftsbygningen/fjøset  med gj.silo mv oppført i 2009, Maskinhus/redskaps hus byggeår 2009 Stabburet, Redskaps hus og det klassiske pene våningshuset omkranser indre tun. Hagearealene rundt våningshuset er pent opparbeidet med gressplen og prydbusker, her er det også oppfyrt badestamp og trampoline for barna. Like på nedsiden av indre tun ligger kårboligen med egen adkomst, fine hagearealer og garasje som en selvstendig liten enhet på gården.

    Dyrka mark:
    Dyrka mark utgjør 91,6 dekar fulldyrket jord  ihht Nibio gårdskart hvorav 72 daa er steinrik morene og 20 dekar er myr. Dyrka mark grenser til tunet i alle himmelretninger og gir således enkel adkomst og gode driftsforhold. Skrånende terreng men kjørbart sideveis med landbruksredskap. Jorda nyttes til grasproduksjon og det tas to slåtter, liten erosjonsrisiko ved grasproduksjon og god grøftetilstand. Gode jordverdier da det spres husdyrgjødsel likevel med behov for kalking med noen års mellomrom. Takstmann har satt jordverdi til kr. 720.000,-

    På setervollen er det 35,4 dekar overflatedyrka jord, verdien her settes til kr. 100 000,-

    Innmarksbeite:
    Innmarksbeite er på 79,1 dekar. Her inngår seterlykja som er opplyst er på ca. 25 daa. Alt innmarka er inngjerdet eller har strømgjerde. Det nyttes en del utmarksareal til beite, men det er taksert under skogen. Verdien settes til kr. 115.000,-

    Skog og utmarksbeite:
    Skogen oppgitt til 348,6 daa. Hoved teigen ligger vest for eiendommen, den mindre teigen ligger øst for dyrka mark og elven Gausa . Det er ikke oppdatert skogbruksplan. Det ble hogd en del for 25 år siden. Det er ikke
    planlagt avvirkning de nærmeste årene. Det opplyses om at det er ca. 55 daa som er nyplantet, omlag 220 daa i hogstklasse 3 og 4. I løpet  av de siste åra har noe av skogen gått over til innmarksbeite. I 2018 ble det til kjøpt gnr. 137, bnr. 11 Lillemoen skog. Skogen på omlag 46
    daa, ble avvirket i 2019. Se ortofoto. Samlet skogareal og utmarksbeite: 395, 3 daa. Verdien på skogen er satt til kr. 450 000,-

    Jakt:
    Eiendommen inngår i Tresnipphola grunneierlag. Det utbetales ikke årlig utbytte.
     
    Allmenningsrett:
    Eiendommen har bruksrett i Gausdal Statsallmenning med beiterett i fjellet. Setra på Kittilbu består av overflatedyrka jord på setervollen
    Taksert for seg. Dyr kan slippes i utmarka. Det er ca. 25 km mellom gården og setra. Det utbetales et beskjedent utbytte hvert 10 år. Verdien er satt til kr. 75 000,-

    Offentlige forhold

    Vei, vann og avløp

    Privat vei, vann og avløp med nødvendig utslippstillatelse. Følgende er registrert i kommunen, 3 kummer, 2 slamavskillere og 1 tett tank ifølge tømmefirma
    Kommunale avgifter er 19 406 pr år og faktureres i 4 terminer og inkluderer tømming av slamavskiller, renovasjon, brannsyn og feiing og eiendomsskatt.

    Reguleringsplan

    LNFR-areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag.

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    1865/900052-1/17  Erklæring/avtale. Tinglyst: 23.11.1865 
    Forlik om deling av skog og åvirke m.m.
    Gjelder denne registerenheten med flere

    1914/903130-1/17  Erklæring/avtale. Tinglyst: 03.08.1914 
    Fra d.eid. skal det utskilles hustomt med tilliggende jordstykke. Eiendommen kan ikke selges
     
    1917/908657-1/17  Erklæring/avtale. Tinglyst: 26.03.1917 
    Forlik om rett til skog, havning og veg mv.
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1926/990017-1/17  Utskifting. Tinglyst: 29.11.1926 
    Makeskiftekontrakt om at et jordstykke skiftes mot et skogstykke
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1926/990018-1/17  Erklæring/avtale. Tinglyst: 29.11.1926 
    Grensebeskrivelse av de makeskiftede deler

    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1954/1054-1/17  Bestemmelse om vannrett. Tinglyst: 08.04.1954 
    rettighetshaver:Knr:3441 Gnr:138 Bnr:3  
    Bestemmelse om vannledning
     
    1959/3731-1/17  Bestemmelse om vannrett. Tinglyst: 02.12.1959 
    rettighetshaver:Knr:3441 Gnr:138 Bnr:1 
    Bestemmelse om vannledning
     
    1982/321-1/17  Elektriske kraftlinjer. Tinglyst: 13.01.1982 
    Avståelse av grunn
     
    1991/3633-1/17  Jordskifte. Tinglyst: 27.05.1991 
    Jordskiftesak nr. 7/1986
    Gjelder denne registerenheten med flere

    2010/339572-1/200  Jordskifte, Tinglyst: 11.05.2010 
    Sak nr. 0500-2007-0006 Vegen Hukibakk - Øveste
    Gjelder denne registerenheten med flere

    Ferdigattest

    Midlertidig brukstillatelse på våningshus 2 datert 17.12.86 med merknad om å sørge for tilstrekkelig helling mot sluk på bad.

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven. Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på: 1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette. 2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå. Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap. Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon- Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre. Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Økonomiske forhold

    Prisantydning

    10 200 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Stein Enger Takstdato : 27.04.2022 Markedsverdi : 10 200 000,- Formuesverdi : 483 664,-

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Rød - Energikarakter F

    Kommunale avgifter

    Kr. 19 406 pr. år Inkluderer tømming av slamavskiller, renovasjon, branntilsyn/feiing, eiendomsskatt. Eiendommen er ikke tilknyttet offentlig vann og avløp. Eiendommen har utslippstillatelse. 3 kummer, 2 slamavskillere og 1 tett tank i følge tømmefirma.

    Ligningsverdi på gården er kr. 483.664,- og fordeler seg slik: Gårdsbruk kr. 448 767, Skog kr. 34897,-

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Annet

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt. tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Maskiner og utstyr

    Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Besetning

    Ammekuproduksjon: rase: Charolais. Det er full framforing av oksene til 16 mnd. alder. 40 - 45 ammekuer som kalver hvert år. Ammekubesetning er ikke en del av salget av selve gården og må kjøpes separat. Dersom kjøper ønsker å overta besetning vil Nortura taksere besetning ved overtakelsestidspunkt.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, PDF. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel. Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er",og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet." Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon. Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.