Næssgata 25 - SOLGT!
Småbruk - eiet tomt, 70,8 daa totalt |46,6 daa fulldyrket | 17 skog | våningshus | bod/skjul
5 500 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
240,- (Pantattest kjøper)
500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
500,- (Tingl.gebyr skjøte)
137 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 5 500 000,-))
--------------------------------------------------------
138 740,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
5 638 740,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 702 bnr. 16 i Fredrikstad kommune
Småbruk – eiet tomt, 70,8 daa totalt |46,6 daa fulldyrket | 17 skog | våningshus | bod/skjul
Næssgata 25 er et hyggelig, tradisjonelt småbruk med flott beliggenhet i Fredrikstad kommune, nærmere bestemt Solli/Rolvsøy. Småbruket ligger usjenert og fint til for seg selv i et typisk landbruksområde med noe spredt boligbebyggelse, og med flott utsyn over et vakkert kulturlandskap. En koselig liten gård med litt dyrket mark, noe skogarealer og eldre bebyggelse. Den dyrkede marken utgjør 46,6 dekar, og er lett tilgjengelig for maskiner, har god arrondering og gir gode årvisse avlinger. Det dyrkede arealet er leid ut til en nabogård. Det produktive skogsarealet utgjør 17 dekar. Skogteigene på til sammen 17 dekar vil kunne benyttes til eget bruk og vedproduksjon. Det antas at eiendommen har rettigheter til jakt på ett rådyr i samarbeid med noen av naboeiendommen, samt t at eiendommen inngår i Rolvsøy JFF sitt areal for jakt på storvilt. Selve tunet er meget romslig, og parkeringsforholdene er meget gode og det er enkel tilgang til både våningshus og bod/skjul. Hageanlegget er pent og består av romslige planarealer med diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og fra tunet er det vidstrakt utsikt over det omkringliggende kulturlandskapet.
Gårdens våningshus ble oppført i 1968, og innehar to gode etasjer med stue, kjøkken, soverom/stue og bad av god størrelse i 1. etg. I 2. etg. er det tre soverom og en liten loftstue. Det er vaskerom og diverse rom og boder i kjeller, og Våningshuset har et samlet BRA på 252 kvm. Utstyr og innredninger holder en god standard, og vedlikeholdet er gjennomgående gått, men huset har imidlertid behov for oppgraderinger for å tilfredsstille dagens bostandard. Det er en uisolert bod på tunet på 15 kvm.
Beliggenhet, adkomst
Småbruket har tilbaketrukket og sentral beliggenhet på Nordre Rolvsøy i Fredrikstad. Eiendommen har tilgang til flotte turområder, badeplasser, og fiske-/båtmuligheter i Visterflo/Skinnerflo. Likevel går ikke den landlige tilknytningen på bekostning av sentral plassering. Småbruket ligger hhv. 10, 15 og 20 min. unna Sarpsborg, Fredrikstad og Moss. Til Sykehuset Østfold på Kalnes er det drøyt 4 minutter.
Øvrige avstander med bil:
Ca. 5 min til Nylende barneskole
Ca. 15 min til Haugeåsen ungdomsskole
Ca. 7 min til Seiersborg vgs.
Ca. 8 min til nærmeste matbutikker, Kiwi og Rema
Ca. 8 min til Råde togstasjon
Ca. 50 min til Oslo sentrum
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1968
Våningshus:
1. etg.;
Romslig gang/hall m/trapp til 2. etg. kjøkken med god arbeidsplass og spiseplass, bad m/dusjkabinett og wc og 2 stuer.
2. etg.:
Trapperom, 3 soverom og loftstue
Kjeller:
Vaskerom og diverse kjellerrom og boder
Bod/skjul:
Lager
Bygninger og byggemåte
Våningshus:
Utvendig:
Saltak som er tekket med betongtakstein. Renner, nedløp og beslag i stål. Takvann ledes til nedgravde rør og bort fra huset. Yttervegger i bindingsverk med utvendig liggende bordkledning. Malte 2-lags trevinduer. Det er to store fastkarmvinduer i stue, som er eldre enn resten av vinduene i 1. og 2. etg. Enkelte vinduer med ekstra glassramme i kjeller er fra byggeår. Malt hovedytterdør i tre. Terrasseplatting utenfor inngangsdør på nesten 30 kvm.
Innvendig:
Våtrom:
Bad:
Flislagt bad med malt himling og elektriske varmekabler. Det er baderomsinnredning med nedfelt servant, dusjkabinett og wc. Det er naturlig ventilering og plastsluk med ukjent utførelse. Vaskerom i kjeller med utslagsvask og varmtvannsbereder.
Kjøkken:
Kjøkkeninnredning med glatte fronter og benkeplate av laminat. Det er kjøl/fryseskap, oppvaskmaskin og komfyr. Kjøkkenventilator med avtrekk ut.
Tekniske installasjoner:
Innvendige vannledninger av kobber. Det er avløpsrør av plast. Stakeluke i kjeller. Boligen har varmtvannsbereder på 200 liter. Eier har hatt en fullstendig kontroll av det elektriske anlegget i april 2024, som er utført av en registrert elektrovirksomhet. Rapporten viser at anlegget er i god stand, og har små avvik, som er enkle og utbedre. Boligen har røykvarslere i alle tre etasjer, og det er brannslukningsapparater plassert i 1. og 2. etg.
Arealer og fordeling per etasje
Primærrom: 138 kvm, Bruksareal: 211 kvm, BRA-i: 211 kvm , TBA: 29 kvm
Oppvarming
Ved og elektrisk. Ny rentbrennende vedovn ble montert i 2006
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 70 800 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun:
Selve tunet har en enkel og grei adkomst. Deler av tomten er opparbeidet med stor gruset gårdsplass, og har gode parkeringsforhold. Hageanlegget er opparbeidet med romslig plen med diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og er vidstrakt utsikt over det omkringliggende kulturlandskapet.
Dyrket mark:
Dyrket mark er på 46,6 dekar totalt, er lett tilgjengelig for maskiner, og har god arrondering som gir gode årvisse avlinger. Jorda er utleid til en nabogård. Skriftlig avtale, som gjelder i 10 år fra 2020. Leietager opplyser at han kan være villig til å fravike avtalen dersom kjøper ønsker å benytte jorden selv. Han ønsker imidlertid forutsigbarhet med hensyn til skjøtsel og innkjøp av råvarer, og er i gang med planlegging og innkjøp av råvarer for 2025. Den dyrkede marka er av svært god jordkvalitet i følge Kilden.no, og ligger lett tilgjengelig. Mesteparten av eiendommen ligger i tilknytning til tunet eller forholdsvik nært tunet.
Skog:
Det er ingen skogbruksplan laget for gården. I følge NIBIO gårdskart er det følgende
bonitetsfordeling i skogen:
Skog høy bonitet: 13,7 dekar
Skog middels bonitet: 2,9 dekar
Skog Lav bonitet: 0,4 dekar
Uproduktiv skog: 5,0 dekar
Vei, vann og avløp
Vann og avløp er offentlig tilknyttet, via private stikkledninger.
Det er varslet om utskirfting av stikkrenne under FV381, Seppoveien. Det er antydet at arbeidene vil bli gjennomført i september 2024. Fylkeskommunen har bekreftet at det ikke påløper noen kostnader på grunneierne. Se forøvrig skriv fra Ivar Arne Grimstad, datert 07.08.2024, som er vedlagt salgsoppgaven.
Reguleringsplan
Eiendommen er uregulert og ligger i et LNF-område.
Eiendommen følger således av kommuneplanens arealdel 2011 – 2023.
Servitutter og heftelser i grunnbok
På eiendommen med gnr/ bnr 702/16 er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
1948/301263-2/86 Bestemmelse om veg
10.05.1948
rettighetshaver:Knr:3004 Gnr:702 Bnr:30
Meglers kommentar: Den utskilte parsellen får veirett over hovedbølet. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1981/2437-1/86 Jordskifte
11.03.1981
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Jordskifterett fra 1981, der eierne av gbnr. 101/1 og gbnr. 101/3 og 7 har blitt enige om bytte av jordarealer. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
2006/273309-1/200 Jordskifte
09.06.2006
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Jordskifterett fra 2006 mellom flere eiendommer, med beskrivelse av diverse grenselinjer. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
På eiendommen med gnr/ bnr 701/8 er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
1902/900071-3/86 Erklæring/avtale
07.10.1902
Rettighetshaver:STATSKOG GLOMMA AS
Org.nr: 930040649
Ret til fritt landtraa
Meglers kommentar: I følge skjøte fra 1902 har Sanne og Soli bruk forbeholdt seg retten til gjenkjøpsrett og forskjellige servitutter som frie veier m.m. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
2003/16892-1/86 Jordskifte
03.12.2003
Grensegangssak
SAK NR. 4/1997
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Jordskifterett fra 2003 mellom flere eiendommer, med beskrivelse av diverse grenselinjer. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
2008/52150-1/200 Jordskifte
18.01.2008
Fastsettelse av vedlikeholdsandeler og vedtekter for veien fra Fv. 381 – Hengedy
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Jordskifterett fra 2008 vedrørende bestemmelser om opprusting, vedlikehold og standard på Hengedyveien. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler, og inneholder vedtekter for Hengedyveien velforening.
Ferdigattest
Ifølge kommunen foreligger det ikke ferdigattest, brukstillatelse eller byggetegninger for noen av byggene på eiendommen. Det er dermed ukjent for megler om bruken er i samsvar med hva som evt. opprinnelig var byggemeldt. Kjøper påtar seg risikoen for både fremtidig, fortsatt bruk og eventuelle pålegg, for alle ovennevnte ulovlige forhold, herunder risikoen for om bruken lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette. Det kan være krav i lov, forskrift og planverk som ikke er eller kan oppfylles, i så fall vil kommunen kunne kreve at rommet/ rommene/bygningsdelene settes tilbake til opprinnelig godkjent stand.
Informasjon om odelsloven
På denne eiendommen er det opparbeidet odelshevd, men i følge selger har alle kjente odelsberettigede fraskrevet seg sin odelsrett.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
5 500 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Thor B. Grønnerød
Takstdato : 21.07.2024
Markedsverdi : 5 500 000,-
Landbrukseiendom med våningshus oppført i 1968, det er våningshuset tilstandsrapporten er på. Bod/skjul er kun enkelt vurdert og beskrevet i salgsoppgaven, se også landbrukstakst for gården generelt.
På denne eiendommen har følgende fått tilstandsgrad 2 (TG2) og tilstandsgrad 3 (TG3):
Enebolig
Utvendig
Nedløp og beslag,TG2
Renner, nedløp og beslag i stål. Takvann ledes til nedgravde rør og bort fra huset. Skiftet i 2006 i forbindelse med omlegging av taket.
Vurdering av avvik:
– Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
– Det mangler tilfredsstillende adkomst til pipe for feier.
– Det er avvik:
– Takvann føres til rør i grunnen. Usikkert hvor vannet føres videre fra husvegg. Det er pålegg om å koble taknedløp vekk fra avløpsvann i Fredrikstad kommune.
Tiltak
– Tiltak:
– Stigetrinn og plattform for feier må monteres.
– Det bør vurderes å montere snøfangere. Det må undersøkes nærmere hvor takvann føres hen, og evt. gjøres tiltak.
Veggkonstruksjon,TG2
Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har liggende bordkledning.
Vurdering av avvik:
– Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur.
– Det er avvik:
– Kledning har flasset av maling flere steder, og det er behov for overflatebehandling.
Tiltak
– Det bør foretas tiltak for å bedre lufting av kledningen.
– Tiltak:
– Vegger bør males.
Vinduer,TG2
Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
– Panel/ sidebord/ vindusomramming står i kontakt med underbeslaget / overbeslaget og trekker dermed opp fukt/vann som reduserer levetiden på sidebordene.
Tiltak
– Det bør gjøres tiltak for å lukke avviket.
Vinduer – 2,TG2
Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass. To store fastkarmvinduer i stue, hvor det er eldre vinduer. Eier forteller at det er punktering i ett av disse.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
– Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne.
– Panel/sidebord/vindusomramming står i kontakt med underbeslaget / overbeslaget og trekker dermed opp fukt/vann som reduserer levetiden på sidebordene. Vinduer har oppnådd forventet brukstid.
Tiltak
– Det bør gjøres tiltak for å lukke avviket.
– Vinduer med punkterte/sprukne glass må påregnes skiftes ut, enten hele vinduet eller kun selve glassene.
– Det må påregnes at vinduer må skiftes ut. Bolig med gamle vinduer kan opp mot 40 prosent av varmen forsvinne ut gjennom vinduene. Varmetapet kan ofte halveres ved å bytte ut de gamle vinduene med moderne vinduer.
Vinduer – 3,TG2
Enkle vinduer med ekstra glassramme i kjeller.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne.
– Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
– Vinduer har oppnådd forventet brukstid.
Tiltak
– Vinduer med punkterte/sprukne glass må påregnes skiftes ut, enten hele vinduet eller kun selve glassene.
– Det må påregnes at vinduer må skiftes ut i kjeller. Bolig med gamle vinduer kan opp mot 40 prosent av varmen forsvinne ut gjennom vinduene. Varmetapet kan ofte halveres ved å bytte ut de gamle vinduene med moderne vinduer.
Dører,TG2
Bygningen har malt hovedytterdør og malt balkongdør i tre.
Vurdering av avvik:
– Det er avvik:
– Det er ikke trapp eller terrasse på utsiden av balkongdør i stue. Det kan utgjøre fare dersom noen forsøker å gå ut av døren.
Tiltak
– Tiltak:
– Det bør etableres tilfredsstillende trapp/ terrasse utenfor balkongdør.
Utvendige trapper,TG2
Betongtrapp med skiferheller.
Vurdering av avvik:
– Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter.
Tiltak
– Det er ikke krav om utbedring av åpninger i rekkverk til dagens forskriftskrav.
Innvendig
Etasjeskille/gulv mot grunn – kjeller,TG3
Gulv i kjeller er av betongdekke.
Vurdering av avvik:
– Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
– Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
– Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
– Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
Tiltak
– For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
– For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt omfanget for utbedring.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Radon,TG2
Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Vurdering av avvik:
– Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Tiltak
– Det bør gjennomføres radonmålinger.
Pipe og ildsted,TG2
Boligen har mursteinspipe.
Vurdering av avvik:
– Avstanden mellom ildstedet og brennbart materiale er for liten.
– Liten avstand mellom døråpning på vedovn og parkettgulv.
Tiltak
– Større avstand til brennbart materiale må lages.
Rom Under Terreng,TG2
Gulvet er av betong. Veggene har betong/mur. Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende konstruksjoner.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv.
– Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur.
Tiltak
– Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader.
Innvendige trapper,TG2
Boligen har malt tretrapp med laminat i trinn.
Vurdering av avvik:
– Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
– Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
– Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
Tiltak
– Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav.
Innvendige trapper – 2,TG3
Boligen har betongtrapp ned til kjeller.
Vurdering av avvik:
– Det er ikke montert rekkverk.
– Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
Tiltak
– Håndløper bør monteres, men det var ikke krav på byggetidspunktet.
– Rekkverk må monteres for å lukke avviket.
Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000
Innvendige dører,TG2
Innvendig har boligen malte glatte dører. En del av disse er fra byggeår, og noen ble byttet i 2006.
Vurdering av avvik:
– Enkelte av innvendige dører har en del slitasje.
– Det er et lite hull i dørbladet på dør mellom kjøkken og gang.
Tiltak
– Lokal utbedring må påregnes.
Innvendige dører – kjeller,TG2
Innvendig har boligen furu fyllingsdører.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
Tiltak
– Det bør foretas tiltak på enkelte dører.
– Enkelte dører må justeres.
Andre innvendige forhold,TG2
Anticimex har kontrollert boligen for mus og innsekter i juli 2023, og fant ingen tegn på at det er mus eller skadelige innsekter der. Under befaringen ble det observert noe, men veldig lite forekomst av mus ekskrementer, kun noen få på loft. Det ble observert en del vepsebol på loftet også.
Vurdering av avvik:
– Det er avvik:
– Det er observert spor etter mus på loft, og det er en del vepsebol på loft.
Tiltak
– Tiltak:
– Det er allerede gjort store tiltak for å begrense mus, og det bør gjøres tiltak for å begrense forekomst av veps (uten at de gjør særlig skade bygningsmessig, men kan være forringende for bokvaliteten).
Våtrom
Kjeller > Vaskerom
Generell,TG3
Aktuell byggeforskrift er byggeforskrifter fra før 1997. Dokumentasjon: ingen dokumentasjon. Utslagsvask og VV-bereder er installert her.
Vurdering av avvik:
– Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
– Vaskerom i kjeller med malte betonggulv og betongvegger. Sluk i gulv, plastsluk fra byggeår. Rommet har ingen membran eller annet tettesjikt.
Tiltak
– Andre tiltak:
– Eldre vaskerom som fungerer i dag til formålet, og kan fungere i mange år til. Det bemerkes at det er en risiko med eldre materialer og konstruksjoner, og konstruksjonen må overvåkes i forhold til funksjonssvikt. Det må påregnes utbedring av rommet.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Etasje 1 > Bad
Overflater Gulv,TG2
Gulvet er flislagt. Rommet har elektriske varmekabler.
Vurdering av avvik:
– Det er mulighet for at det kan forekomme vannlekkasje på våtrommet hvor vann ikke vil gå til sluk.
– Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm.
– Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.
Tiltak
– Andre tiltak:
– Det dusjes i dusjkabinett, noe som er bra. Vær oppmerksom ved bruk. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må gulvet bygges om, for å få riktig fall til sluk. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak. Ved en eventuell renovering, påse at våtrommet bygges med riktig fall til sluk.
Etasje 1 > Bad
Sluk, membran og tettesjikt,TG2
Det er plastsluk og smøremembran med ukjent utførelse. Det gjøres spesielt oppmerksom på at tekking (membran og mansjetter) ikke er kontrollerbare fordi dette bare gjøres ved demontering av fliser. Denne typen destruktive undersøkelser blir aldri foretatt ved en tilstandskontroll. Det dusjes i dusjkabinett og det er derfor ingen direkte påkjenning på vegger og gulv, noe som er bra.
Vurdering av avvik:
– Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på membranløsningen.
– Ingen dokumentasjon på membran-arbeider. Levetid: Smøremembran over 15 år / Banemembran over 20 år – «Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt.»
Tiltak
– Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tettesjiktet skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.
Etasje 1 > Bad
Ventilasjon,TG2
Det er naturlig ventilering.
Vurdering av avvik:
– Rommet har kun naturlig ventilasjon.
– Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.
– Rommet har kun naturlig avtrekk via ventil i vegg eller tak.
Tiltak
– Det bør etableres tilfredsstillende tilluft til våtrom f.eks. luftespalte ved dør e.l.
– Mekanisk avtrekk og tilluft må etableres.
– Elektrisk avtrekksvifte bør monteres for å lukke avviket.
Kjøkken
Etasje 1 > Kjøkken
Overflater og innredning,TG2
Kjøkkenet har innredning med glatte fronter. Benkeplaten er av laminat. Det er kjøl/ fryseskap, oppvaskmaskin og komfyr.
Vurdering av avvik:
– Det er avvik:
– Platetopp på komfyr er sprukket over to plater.
Tiltak
– Tiltak:
– Komfyr må påregnes å byttes ut.
Etasje 1 > Kjøkken
Avtrekk,TG3
Det er kjøkkenventilator med avtrekk ut.
Vurdering av avvik:
– Det er registrert avvik med avtrekk.
– Avtrekksvifte fungerer ikke som den skal.
Tiltak
– Ventilatoren må skiftes.
Kostnadsestimat : Under 10 000
Tekniske installasjoner
Varmtvannstank,TG2
Varmtvannstanken er på ca 200 liter.
Vurdering av avvik:
– Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.
– EL-tilkobling er funnet i orden under el-tilsyn 30.04.2024, men tilfredsstiller ikke dagens krav til tilkobling. Det er imidlertid ikke krav om å endre dette før ny bereder skal monteres. Varmtvannstanken er 19 år gammel (fra 2005), og er snart oppnådd forventet levetid.
Tiltak
– Andre tiltak:
– Etter snart 20 år i tro tjeneste er de fleste varmtvannstanker klare for å pensjoneres, og man bør forvente utskifting. Selv om den gamle berederen fortsatt fungerer, er det greit å være klar over at nye beredere både varmer opp vannet langt mer energieffektivt, og er mye bedre isolert, slik at de også holder bedre på varmen. ‘ Du vil altså bruke mindre strøm med ny bereder. Det er ikke krav om å bytte el-tilkobling opp til dagens krav, men ved bytte av bereder må denne endres samtidig.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Elektrisk anlegg,TG2
Dette er en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål og undersøkelser som forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-18 inneholder. Dette kan ikke sammenlignes med en kontroll utført av offentlig myndighet (Det lokale eltilsyn) eller registrert elektrovirksomhet, og en takstingeniør har verken kompetanse eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen som forskriften inneholder. El-anlegget kan ha feil og mangler som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller få en fullstendig kontroll utført av registrert elektrovirksomhet.
21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Ja
Kommentar:
3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ja
Kommentar: Det er ikke fremlagt samsvarserklæring på elektrisk arbeid/anlegg.
Tomteforhold
Drenering,TG2
Dreneringen er fra 1968.
Vurdering av avvik:
– Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje.
– Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.
Tiltak
– Tiltak for redrenering rundt boligen kan ikke utelukkes.
– Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må dreneringen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Bruken av underetg/kjeller vil og være avgjørende.
Terrengforhold,TG2
Eiendommen ligger helt eller delvis innenfor et område med mulighet for marin leire, og grunnen kan derfor bestå av løsmasser, herunder kvikkleire. Kommunens aksomhetskart er imidlertid svært grovmasket.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist dårlig fall eller flatt terreng inn mot grunnmur og dermed muligheter for større vannansamlinger.
– Eiendommen ligger i rasfarlig/skredutsatt område.
– Det registreres ikke tilfredsstillende terrengforhold rundt boligen ved visuell besiktelse. Det er bl.a. fall mot kjellerport. Ellers er det noen områder rundt huset hvor det ikke er fall ut fra yttervegg.
Tiltak
– Det bør foretas terrengjusteringer.
– Det er støpt ny terskel under garasjeport til kjeller, som hindrer vann i å sige inn på kjellergulv. Fallet ut fra bygningen skal være minimum 1:50 i en avstand på minst 3 m fra veggen. Vannet skal enten føres i tett ledning bort fra huset eller ledes vekk fra veggen på terrengoverflaten. Yttervegger mot terreng bygges normalt ikke for å tåle vanntrykk. Men veggoverflaten skal være vannavvisende.
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G
Forsikring
If
Polisenummer: 2089388
Kommunale avgifter
Kr. 22 174 pr. år
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Maskiner og utstyr
Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.