Volenveien 185 og 187, 1870 Ørje

VOLEN GÅRD I MARKER - SOLGT!

Gårdsbruk på 734 daa. med velholdte bygninger i Marker. 2 boliger, driftsbygning, garasje og laftet anneks.

Prisantydning: 6 950 000 kr
Omkostninger: 175 092 kr
Totalpris: 7 125 092 kr
Kommunale avgifter: 6 559 kr per år
Boligtype: Landbrukseiendom
Eieform: Selveier
Verditakst: 6 950 000 kr
Formuesverdi: 1 178 004 kr
Energimerking: F - Oransje
Bruksareal: 215 m²
Primærrom: 208 m²
Bruttoareal: 235 m²
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 733600 m² (eiet)
Omkostninger oppsett: 6 950 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
173 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 6 950 000,-))
--------------------------------------------------------
175 092,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
7 125 092,- (Totalpris inkl. omkostninger)
Henrik Tegneby, Daglig leder / Eiendomsmegler
Nils Henrik Tegneby
99 11 29 00
henrik@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Visning: Kontakt megler for å avtale visning.
Adresse: Volenveien 185 og 187, 1870 Ørje

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?





    Beliggenhet

    Adresse

    Volenveien 185 og 187 1870 Ørje

    Matrikkel

    Gnr. 124 bnr. 1 i Marker kommune

    Volen gård i Marker

    Volen gård er på 734 dekar totalt med 178,5 dekar dyrket, 533,5 dekar produktiv skog og ca. 22 dekar med øvrige arealer som tunareal, beitearealer, skograbber og annet markslag. Tunet på gården gir et godt inntrykk og bygningsmassen fremstår som  velholdt hvor flere store vedlikeholdsmessige grep er tatt.

    Den dyrkede marken på til sammen 178,5 daa. består av 6 skifter og strekker seg fra nord til syd på eiendommen. Den største teigen er på ca. 80 dekar samlet.  De dyrkede arealene har middels til bra arrondering med en jordkvalitet som egner seg for gras- og korndyrking. Klimatisk er også høstkorn utbredt i området. Dyrket mark er for bortforpaktet med en jordleieavtale som strekker seg til og med vekstsesongen 2023, årlig leie er kr 40 000,- + mva.

    Skogen har to hovedteiger på henholdsvis 331 og 171 dekar, i tillegg har man tre mindre teiger som ligger i randsonene til den dyrkede marken. Skogen har et produktivt areal på i overkant av 530 dekar med hovedvekt av middels bonitet (11 og 14) på 409 dekar. Det er videre 65 dekar høybonitetsskog  og 56 dekar lavbonitetsskog. Stående kubikkmasse per i dag er vanskelig å estimere da skogbruksplanen er av eldre dato. Basert på hogstklassefordelingen ved planopptaket i 1996 og avvirket volum på 5.757 kbm. siden den gang antas det at skogen har en stor hovedvekt av produksjonstømmer og et marginalt kvantum av hogstmodent tømmer. Det er gjort gode arbeider med hensyn til planting, tynning og ungskogpleie. Per i dag er saldo på skogfondkonto kr 73.800,-. Med tanke på andelen ungskog og produksjonsskog vil det også være et fremtidig behov for ungskogpleie og tynninger. Eiendommen har gode jaktfasiliteter og er tilknyttet Otteid og Granerud grunneierlag for storviltjakt. Det er videre fellingsrett på henholdsvis ett og to rådyr annethvert år.

    Bygningsmassen på Volen er godt holdt og en del større strukturelle og kostbare renoveringsjobber er utført de senere år som blant annet nytt tak på to bygninger, oppgradert el anlegg på hele bruket, etterisoleringsarbeid, dreneringsarbeid i gårdsplass og bygging av isolerte arealer med nytt vann- og avløpsopplegg i driftsbygning. Tunets bygninger ligger med fin innbyrdes avstand og består av våningshus, veslestua (kårbolig), driftsbygning, et mindre vognskjul/garasje og til sist et lite laftet anneks som ligger litt utenfor tunområdet. 

    Våningshuset på gården ble oppført i 1975 og er i en etasje med en innredet kjeller på ca. 50 kvm. Bygningen har de senere årene gjennomgått rehabilitering i form av nytt omlagt tak, etterisolering og bytte av kledning, vinduer og balkongdør på sydvegg, det er etablert nytt inngangsparti til kjeller, fyringsanlegget er oppgradert med ny dobbeltmantlet varmtvannsbereder, sikringsskap og enkelte kurser er skiftet ut og boligen er malt opp med nødvendig utskifting av dårlige kledningsbord på øvrige vegger. Grunnmur er også pusset opp og malt. Innvendig har boligen fått satt inn nytt delikat kjøkken i 2020 og det er etablert ny planløsning i huset med større og åpne arealer. Alle øvrige overflater i boligen er i tillegg renovert eller overflatebehandlet. Utvendig er det etablert lune uteplasser og terrasse på begge sider av boligen med god plass til sittegrupper. Terrassen ved boligens hovedinngang har et forseggjort takoverbygg og integrerte blomsterkasser, mens den sydvendte terrassen er vendt mot tunets hageareal hvor det også er bygget et solid lekestativ med sklie og et pent drivhus i impregnert treverk og glass.

    Boligens hovedetasje består av entré, gang og et større kjøkkenrom med fin utsikt til gårdstunet og en nyere og veldig fin kjøkkeninnredning med delvis integrerte hvitevarer, god skapplass og kjøkkenøy. Fra kjøkkenet har man direkte adgang til spisestuen og videre til dagligstuen. Det er adgang til den sydvendte terrassen og tunets hageareal fra dagligstuen. Etasjens øvrige rom består av separat wc, bad og to gode soverom. 
    I kjelleren er det etablert soverom, kombinert bad- og vaskerom, kontor og teknisk rom. Etasjen har full takhøyde og benyttes i dag til boligareal. Kjelleren har innvendig trappeadkomst til første etasje og egen separat utgangsdør med utvendig takoverbygg.

    Veslestua har en god utleiestandard og er blitt leid ut for kr 6500 + strøm. Bygningen har de senere årene gjennomgått ombygging og rehabilitering i form av etterisolering og bytte av kledning og vinduer på sydvegg, det er bygget nytt inngangsparti til hovedentré og ny adkomst til kjeller. Videre er fyringsanlegg og el er oppgradert på samme måte som i våningshuset. Innvendig er brorparten av alle overflater malt opp før forrige leieperiode.
    Boligens hovedetasje består av entré, kombinert bad- og vaskerom, to soverom og en større stue med tilhørende kjøkkennisje. Planløsningen i boligen er effektiv og husrommet fremstår som et attraktivt utleieobjekt. Alternativt vil denne boligen også kunne være en enkelt håndterbar kårstue dersom eiendommen ønskes benyttet som en generasjonseiendom. Det er etablert en avgrenset hageflekk og uteplass tilhørende veslestua.

    Driftsbygningen på eiendommen er opprinnelig en eldre høylåve med låvebru, fjøs og stall. Den gamle fjøsdelen i nordre fløy av bygningen er ombygget til et gårds- og snekkerverksted med installert varmepumpe og nye vinduer. Det er støpt betongdekke i rommet og er meget brukervennlig til sitt formål. I etasjen over hvor den gamle innvendige kjørebroen gikk, er det bygget et stort isolert lagerrom med ok takhøyde og et bruttoareal på 83 kvm. Det er lagt opp vann, avløp og oppgradert elektrisk anlegg til begge disse rommene. Lagerrommet har 15 cm isolasjon vegger og tak og er videre klargjort for innsett av fire passende vinduer, med to på hver langvegg. Låvens 2. etasje består videre av et uisolert lagerrom på 60 kvm. og et isolert hønserom på 5 kvm med vagler og tilhørende inngjerdet uteområde for hobbybruk. Den søndre delen av låven er omgjort til vognskjul og øvrige lagerrom.

    De to siste bygningene på eiendommen består av et vognskjul/garasje og anneks. Vognskjulet benyttes i dag til bilgarasje og lager. Med forholdsvis enkle grep vil man kunne få to gode biloppstillingsplasser i bygget. Annekset ligger utenfor tunet og er en pen liten håndlaftet bu med to sengeplasser.

    Beliggenhet, adkomst

    Volen gård ligger i Marker kommune, nærmere bestemt i Volenveien som strekker seg fra Otteid til Stikle. Nærmeste tettsted er Ørje ca. 10-11 minutter fra eiendommen med matbutikker og øvrige handlesentra. Ørje ligger forøvrig helt på grensen til Sverige med umiddelbar nærhet til Töcksfors som er et stort handelssentrum med en rekke butikker. Barnehage, barne- og ungdomsskole ligger innenfor 15 minutter med bil fra eiendommen.

    Avstander med bil:
    Ørje sentrum: 11 minutter
    Mysen sentrum: 31 minutter
    Askim sentrum: 38 minutter
    Halden sentrum: 41 minutter
    Oslo sentrum: 80 minutter

    Bygninger

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier

    Bygninger og byggemåte

    Våningshus:
    Boligen er oppført i 1975. Bygningen er sannsynligvis fundamentert på stedlige masser med støpt gulv mot grunn. Gulv på grunn er ikke fuktsikret. Utvendig pusset grunnmur i betong- og lettklinkermur med utvendig drenering fra byggeår. Sannsynligvis drenert med drensrør og drenerende masser. Det er ikke registrert fukt i vegger men dreneringen har høy alder og man må påberegne fremtidig utbedring eller utskifting. Yttervegger i isolert bindingsverk av tre utvendig kledd med stående trepanel. Sydvegg ble rehabilitert i 2018 med ny isolasjon, påforing og ny kledning. Det bør monteres sikring mot mus e.l. i underkant av kledningen. Vinduer og ytterdører i tre. Vinduer  perioden 2011 og 2020 og dører er skiftet i henholdsvis 2018 og 2020. Saltakkonstruksjon med tresperrer med kaldt loft isolert mot bruksareal. Utvendig tekket med betongstein på lekter, sløyfer og undertak av rupanel. Taket ble lagt om i 2017. Renner, nedløp, stigtrinn og beslag i stål fra 2017. Det er to pipeløp i boligen hvor det ene er rehabilitert i senere tid med nytt lecarør (i vedlagt takst står det ved en feil stålrør), det siste løpet er ikke i bruk.

    Veslestua:
    Boligen er oppført i 1941. Bygningen er ifølge eier fundamentert på leire og fjell med støpt gulv på grunn. Gulv på grunn er ikke fuktsikret. Grunnmur i betong og lettklinker. Det er ingen kjent drenering rundt boligen annet enn naturlig drenering. Det er observert saltutslag og tegn til fukt i nedre del av mur mot grunn. Yttervegger er sannsynligvis oppført i tømmer eller plank utvendig kledd med stående trepanel. Sydvegg ble etterisolert og kledd om i 2015. Vinduer og ytterdører i tre. Vinduer er skiftet ved behov og er fra perioden 1978 til 2015 og dørene er av eldre dato med normal slitasje. Saltakkonstruksjon med tresperrer med kaldt loft isolert mot bruksareal. Utvendig tekket med stålplater på lekter, sløyfer og undertak. Det er benyttet både sutak og eldre treflisløsning i undertak. Renner i plast og nedløp og beslag i stål. Enkelte vindskier har behov for utskifting. Pipeløp er avsluttet på loft og ikke i bruk.

    Driftsbygning:
    Opprinnelig byggeår for driftsbygningen er ukjent. Låvebygningen er fundamentert på røyser med dels innvendige tregulv og fyllingsgulv i søndre fløy og betongdekke i deler av nordre fløy. Yttervegger er oppført i vanlig uisolert stolpeverk og er utvendig kledd med låvekledning. Innvendig er det bygget isolerte arealer i 2. etasje som "rom i rom". Saltakkonstruksjon i sperrer med bukker og hanebjelker utvendig tekket med plater. Enkelte deler av låvetaket har fått skiftet ut takplatene i senere tid.

    Vognskjul/garasje:
    Vognskjulet er antatt oppført i 1964 men byggeåret er usikkert. Bygningen er oppført på støpt grunnmur med innvendig dels støpt gul. Yttervegger er oppført i uisolert trebindingsverk utvendig kledd med tømmermannspanel. Yttertak i saltakkonstruksjon med sperrer utvendig tekket med betongtakstein. Taket ble rehabilitert og lagt om i 2017 og veggen mot tunet ble kledd om. Det er renner og nedløp på begge sider av bygningen

    Anneks:
    Annekset er oppført i nyere tid. Bygningen er oppført med trepilarer på steinfundament. Veggkonstruksjoner i frilagt laft med utlegg. Saltakskonstruksjon med torvtak.

    Eiendommens historie

    I følge Norske Gaardsbruk anno 1942 besto Volen gård den gang av 110 dekar innmark, 400 dekar produktiv skog og 15 dekar annen utmark. Av bygninger fantes hovedbygning (våningshus), låve med fjøs og stall, stabbur og drengestue. Det var 3 hester, 10 storfe, 4 ungfe, 2 griser og 40 høner på eiendommen. Gården har vært i ætta i uminnelige tider.

    Arealer og fordeling per etasje

    Våningshus; 153 kvm P-rom, 160 kvm. Bra. og 175 kvm Bta.
    1. etasje primærrom: Vindfang, gang, kjøkken, stue, trapperom, bad/vaskerom, wc og 2 soverom.
    Kjeller: Trappegang, kontor, entré, bad/vaskerom og soverom. Sekundærrom: Teknisk rom

    Veslestua; 55 kvm P-rom, 55 kvm Bra. og 60 kvm Bta.
    1. etasje primærrom: Entré, bad/vaskerom, stue/kjøkken og 2 soverom.
    Kjeller sekundærrom: To boder.
    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

    Driftsbygning; Grunnflate 311,7 kvm.
    1. etasje:  Isolert gårds- og snekkerverksted og låvedel med vognskjul og lagerarealer.
    2. etasje: Isolert lagerrom, uisolert lagerrom og et hønsehus for hobbybruk.

    Vognskjul;
    1. etasje: Biloppstillingsplass og lager
    Hems: lager

    Anneks;
    1. etasje: Oppholdsrom med to sengeplasser

    Oppvarming

    Våningshus: Vedfyring og radiator- og gulvvarme fra dobbelmantlet varmtvannsbereder.
    Veslestua: Luft til luft varmepumpe og radiatorvarme fra dobbelmantlet varmtvannsbereder.

    Gårds- og snekkerverksted: Luft til luft varmepumpe.
    Lagerrom: Elektrisk oppvarming.

    Tomt

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 733 600 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Tunet på Volen er plassert forholdsvis sentrert på egen eiendom med dyrket mark til nord og syd. Fra driftsbygningene og eiendommen forøvrig har man korte driftsavstander og enkel adkomst til gårdens dyrkede areal og skog. Tunet gir et godt inntrykk med en boligtunsdel og hageareal syd for bolighusene og et effektivt driftstun med mulighet for gjennomkjøring. 

    Jord:
    Jordbruksarealet ligger i 6 fulldyrkede jorder nord- og sydover fra tunet, dog er 2 jorder separat beliggende. Arealene er i hovedsak litt variert hellende, mest med svake hellinger. Hele arealet er vanlig god "traktorjord", dog er det enkelte åkerholmer/fjellskjær i arealene. Jordbruksarealet må samlet sett med bakgrunn i skiftenes størrelse, form, hellingsgrad og beliggenhet i forhold til tunet likevel sies å ha en bra/middels bra arrondering. I tillegg til de fulldyrkede arealene er det også mindre beitearealer.

    Det er ikke foretatt oppdyrkings- eller planeringsarbeider av arealene i nyere tid. Jordbruksarealet består derfor av gammel kulturjord.

    Hele arealet ble av hjemmelshaver opplyst å være systematisk grøftet, dog med forbehold om at enkelte underliggende fjellskjær kan ha forstyrret bildet noe. Hjemmelshaver opplyste at det var god grøftevirkning, tidvis med behov for noe vedlikeholdsarbeider, men ikke mer enn hva som er normalt og må påregnes. Grøfteforholdene legger derfor til rette for generelt gode og stabile dyrkingsforhold. Det er ikke flomfare på arealene.

    Jordarten er består dels av noe moldholdig leire av ulik stivhetsgrad, dels av moldholdig jord med sandinnslag, samt av noe myraktig jord. Jordbruksarealet egner seg bra for dyrking av gras- og kornvekster, også bra til høsthvete. Avlingsnivået blir angitt til å være på et gjennomsnittsnivå for distriktet.

    Det er registrert floghavre på eiendommen (i grense mot nabo), men det foretas luking og sprøyting, slik at ugraset er under god kontroll.

    Jordbruksarealet synes ved befaringen å være i god skikk. Arealene vurderes å ha normale råmeforhold, ligger forholdsvis åpent med lite kantvirkning, og hjemmelshaver opplyste at jordbruksarealet var årsikkert. Arealene ligger i nedslagsfeltet til Haldenvassdraget med regler for jordarbeiding. Dette kan virke noe begrensende på jordarbeiding av arealene på høsten.

    Skog:
    Verdivurderingen bygger i hovedsak på opplysninger fra den foreliggende skogbruksplan, opplysninger fra eiendommens skogfond, samt fra hjemmelshaver.

    Skogarealet ligger i 2 større teiger, en på hovedarealet og en på arealområdet som ligger syd for tunet og hovedarealet. I tillegg er det randarealer med skog på den sydlige delen av hovedområdet. Terrenget på hovedarealet er stedvis noe skrånende, men i hovedsak greit å drive. På arealområdet i syd er det er åslendt og med hellende. Adkomsten til skogen er bra over egen eiendom, dog mest over jordbruksareal. I selve skogen er det ellers enkle traktorveier. Generelt vurderes skogen å ha middels lette utdriftsforhold.

    Det foreligger skogbruksplan for eiendommen hvor markarbeidet ble gjort i 1996. Planen er gjeldende for en 10-årsperiode. Planen oppgir et skogareal på 530 dekar, hvorav 527 dekar er vurdert som produktivt areal i bruk.

    Det produktive arealet har slik bonitetsfordeling:
    Høy bonitet: 65 dekar - 12 %
    Middels bonitet: 409 dekar - 77 %
    Lav bonitet: 56 dekar - 11 %

    Det uproduktive arealet hadde slik fordeling:
    Impediment: 1 dekar
    Veier, kr.gater: 3 dekar

    Ved planopptak (1996) var hugstklassefordelingen arealmessig slik:
    H.kl. I:   7 %
    H.kl. II:  45 %
    H.kl. III: 11 %
    H.kl. IV: 37 %
    H.kl. V:  0 %

    Stående kubikkmasse var 3.044 kbm., fordelt på 59 % gran, 17 % furu og 4 % løvtrevirke. 2.367 kbm. (78 %) av den stående masse var i h.kl. V, intet i h.kl. V.

    Årlig bruttotilvekst er i h.kl. III-V satt til 116 kbm., med en gjennomsnittlig tilvekstprosent på 4,0 %. Årlig brutto balansekvantum var i de to første 10-års-perioder satt til henholdsvis 23 og 33 kbm. pr. år, for deretter å stige til 207 kbm. pr. år i de 2 neste 10-års-perioder.

    Etter aktuelle opplysninger fra eiendommens skogfond, er det fra og med 1996 til og med 2021 samlet avvirket 5.757 kbm., noe som gir en gjennomsnittlig årlig avvirkning på vel 221 kbm, netto. Det er i perioden plantet 10.800 skogplanter, foretatt ungskogpleie på 360 dekar og kvisting på 20 dekar, samt foretatt andre aktiviteter på 35 dekar. Innestående aktuell saldo på skogfondskontoen er kr. 73.800,-.

    Den produktive skogen har knapt 77 % av marka fordelt på middels bonitet, resten noenlunde likt fordelt på høy- og lav bonitet. Dette er en middels bra skog hvor det ligger til rette for gjennomgående en middels bra tilvekst, ved en jevn hugstklassefordeling. I dette tilfelle var hugstklassefordelingen forholdsvis skjev med stor overvekt av skog under etablering og ungskog for ca. 25 år siden. Det var imidlertid den gang mye skog i hugstklasse IV, noe som har gjort at skogen siden den gang harkunnet bli avvirket i den størrelsesorden den har. Etter forslaget i skogbruksplanen har skogen i denne perioden blitt overavvirket, og etter den seneste avvirkningen i 2018 på ca. 1.700 kbm., antas skogen i dag å bestå av mest yngre skog og skog under etablering.

    Det trengs med en stor andel yngre skog et økende behov for ungskogpleie, og det vil også etter hvert bli et bli mer behov for tynninger.

    Hugst og utdrift kan dels skje helårlig, men helst på frossen mark da marka stedvis er noe bæresvak og utdrift mye må skje over dyrket mark. Den fremtidige avvirkning vil mulig i en første fase består av en god del tynningshugster for så etter hvert å bli med dreid over til sluttavvirkninger. I tillegg ligger det også godt til rette for et ikke ubetydelig veduttak.

    Skogen inngår også i jaktsammenheng, både småvilt- og storviltjakt. Det ble ved befaring opplyst at hele eiendommens areal inngikk som tellende areal i elgjaktsammenheng. I tillegg har eiendommen 1 rådyrrett det ene året og to rådyrretter det andre året. I verdivurderingen av skogen er jaktinteressene hensyntatt.

    Offentlige forhold

    Vei, vann og avløp

    Eiendommen har privat vann fra Ile. Avløp i godkjent renseanlegg. Det er tre eiendommer tilknyttet renseanlegget med avtale om lik deling av driftsutgifter og kostnader.

    Det er offentlig vei frem til gårdstunet.

    Reguleringsplan

    Eiendommen ligger i uregulert område med reguleringsformål: LNF.
    Det er for tiden ny kommuneplan på høring i Marker kommune.

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    Gnr. 124 Bnr. 1
    1863/900052-1/1  Bestemmelse om veg  
    04.03.1863  rettighetshaver:Knr:0119 Gnr:124 Bnr:3  

    1943/401380-1/1  Utskifting   
    25.11.1943  Grensegangssak
    Overført fra: 0119-124/3
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1949/902442-1/1  Elektriske kraftlinjer  
    31.05.1949 
     
    1949/902445-1/1  Elektriske kraftlinjer  
    31.05.1949  Overført fra: 0119-124/9
     
    1963/401524-1/1  Erklæring/avtale  
    24.06.1963  Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i
    forbindelse med senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1979/1365-3/1  Bestemmelse om veg  
    05.03.1979  rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:124 Bnr:14  
    Med flere bestemmelser
    Overført fra: 0119-124/3
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1980/2098-1/1  Bestemmelse om veg  
    09.04.1980  rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:124 Bnr:14  
    Bestemmelse om vannrett
    Bestemmelse om vann/kloakkledning
    Med flere bestemmelser
    Overført fra: 0119-124/3
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1985/3803-1/1  Erklæring/avtale  
    29.05.1985  Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i forbindelse med senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
    Overført fra: 0119-124/3
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    2011/343355-1/200  Bestemmelse om veg  
    05.05.2011  rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:124 Bnr:18  
    Bestemmelse om adkomstrett
     
    2013/605613-1/200  Erklæring/avtale  
    18.07.2013  rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:124 Bnr:18  
    Rett til bruk av felles kloakk og avløpssystem
     
    2020/2628540-1/200  Erklæring/avtale  
    22.06.2020 21:00  rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:124 Bnr:14  
    rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:124 Bnr:18  
    Bestemmelse om minirenseanlegg

    Gnr 124 Bnr 2:
    1963/401524-1/1  Erklæring/avtale  
    24.06.1963  Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i forbindelse med senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1979/1365-3/1  Bestemmelse om veg  
    05.03.1979  rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:124 Bnr:14  
    Med flere bestemmelser
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1980/2098-1/1  Bestemmelse om veg  
    09.04.1980  rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:124 Bnr:14  
    Bestemmelse om vannrett
    Bestemmelse om vann/kloakkledning
    Med flere bestemmelser
    Gjelder denne registerenheten med flere
     
    1993/4730-1/1  Elektriske kraftlinjer  
    26.08.1993  Rettighetshaver: ØSTFOLD ENERGIVERK
    Med flere bestemmelser

    Servituttene omhandler blant at grunneiendommen Volen har gitt vei, vann og avløpsrettigheter til tilliggende naboeiendommer. Det er videre gitt rettigheter til oppføring av elektriske kraftledning, lukking av grøfter med mer.
    Megler har innhentet eiendommens servitutter som er tilgjengelige i Statens kartverk, disse kan utleveres på forespørsel.

    Ferdigattest

    Det foreligger ingen midlertidige brukstillatelser eller ferdigattest i kommunens arkiver.

    Kulturminner og fredninger

    Det er ingen SEFRAK registrerte bygg på eiendommen.

    Det er registrert ett kulturminne fra Jernalder i form av en langrøys. Kulturminnet er automatisk fredet og befinner seg helt syd på Gnr. 124 Bnr. 1

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt odelsloven, jordloven og konsesjonsloven.

    Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Kjøper har risikoen for eventuelle odelsløsning og må akseptere den odelstakst som da fastsettes. Kjøper vil således få eventuell gevinst ved en odelsløsning, likeledes som han/hun må bære eventuelt tap. Samtlige kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odel på eiendommen.

    Det er videre konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap. Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon[hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

    Spørsmål om odel, bo- og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig

    Økonomiske forhold

    Prisantydning

    7 700 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Emil Anstensrud Takstdato : 27.08.2021 Markedsverdi : 7 700 000,- Formuesverdi : 1 178 004,-

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter F

    Eierskifteforsikring

    Selger har tegnet eierskifteforsikring på eiendommens bolighus.

    Kommunale avgifter

    Kr. 6 559 pr. år

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Annet

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Solgt 'som den er'

    Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: "Endå eigedomen er selt "som han er" eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers." Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Opplysninger om innvendige arealstørrelser i salgsoppgaven er hentet fra takst på eiendommen. Opplysninger i salgsoppgaven er godkjent av selger.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, harhan plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.