Vestre Engelstad gård - SOLGT!
1456 daa. totalt, 335 daa. dyrket og 1007 daa. prod. skog |To boliger og rasjonell driftsbygning
18 900 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
472 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 18 900 000,-))
--------------------------------------------------------
473 842,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
19 373 842,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer.
Ta kontakt for å avtale visning.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 42 bnr. 1 i Nannestad kommune
Vestre Engelstad gård i Nannestad | 335 daa. dyrket og 1007 daa. produktiv skog | To boliger og meget bra driftsbygning
Det er kombinasjonen av en veldig bra jordvei og en bygningsmasse i form av en svært relevant og rasjonell driftsbygning som utgjør hovedkvalitetene til gårdsbruket Vestre Engelstad. I tillegg får man en hovedbygning av meget god størrelse med tilliggende kårbolig på et optimalt beliggende gårdstun. I nabokommunen Hurdal eier Vestre Engelstad i overkant av 1000 dekar skog.
Vestre Engelstad er på 1456 dekar totalt med 334,9 + 3,3 (Hurdal) dekar dyrket mark, 1007 dekar produktiv skog i følge skogbruksplan og 110,6 dekar med øvrige arealer som skrapmark, tun og beite. Gården har en flott beliggenhet på en av høydene i det bølgende ravinelandskapet som en del av Romerikssletta på østsiden av elven Leira. Den dyrkede marken består av to hovedteiger på hver sin side av Sogndalsvegen med nær tilknytning til tunet. Skogarealet er beliggende i Hurdal kommune omkring fire mil fra hovedgården og består også av to teiger på tilsammen 1110 dekar. Jordteigene må sies å ha meget god arrondering med en jordkvalitet som defineres til god og svært god. Jordsmonnet består i hovedsak av leirjord og er således egnet til kornproduksjon, klimatisk er også dyrking av høstkorn en gjengs produksjon i området. Dyrket mark vil være tilgjengelig for ny eier fra og med vekstsesongen 2024.
I skogbruksplan fra 2014 fremgår det at skogen har en overvekt av hogstmodent tømmer med i overkant 80% stående volum i hkl 4 og 5. I 2019 ble det forøvrig avvirket 1800 kbm som må trekkes fra beregningen. Bestandene som ble tatt ut er re-plantet, men det står fremdeles kr 159.000,- på skogfondet. Som taksten beskriver vil det være rom for å gjøre ytterligere en større avvirking for å jevne ut hogstklassefordelingen i skogen. Begge teigene er egnet for maskinhugst og det forholdsvis korte drifteveier som vil gi høyere rotnetto.
Bygningsmassen på Vestre Engelstad består av hovedbygning, kårbolig, driftsbygning og stabbur. Bygningsmassen har en attraktiv utforming og holder god standard, spesielt er driftsbygningen svært rasjonell og burde være enhver gårdbrukers målestokk på høy driftsrelevans.
Den nevnte driftsbygningen har en grunnflate på 570 kvm og ble oppført i 2002, ta gjerne en titt på 360 linken over. I nordre fløy er det installert en Tornum varmluft satstørke med rullering og dieselfyr på 150 kw. Anlegget har tilhørende lagersiloer på 80 kbm. og effektiv tippesjakt med gjennomkjøring for maksimal effektivitet og redusert ulykkesrisiko. Det er skruer i sjakta og 40 tonns elevator. I samme del av bygningen har man et større vognskjul med adkomst via tre store foldeporter med en lysåpning på over 4 meter i høyden. Søndre del av driftsbygningen består av et isolert verksted og et isolert redskapsrom på tilsammen ca. 260 kvm. Verksted og redskapsrom varmes opp med slynger i betongdekke og har adkomst via to isolerte leddheisporter og to gangdører. I mesaninen som ligger over de isolerte arealene er etablert teknisk rom for leietagere på deler av arealet. Dette er gode langsiktige leieavtaler som gir en årlig brutto leie på kr 95.000,-
Hovedbygningen har en grunnflate på 200 kvm, et bruksareal på 427 kvm og et p-rom på 263 kvm. Bygningens innvendige standard er i hovedsak fra tidlig 2000 tall og fremstår som normalt god . Bygningens arkitektoniske utseende passer godt inn på gården og harmonerer fint med øvrig bebyggelse.
Boligens 1. etasje består av store gode oppholdsrom i form av to store stuer og et større kjøkkenrom. Som i et tradisjonelt våningshus har også kjøkkenet på Engelstad en god størrelse med stor spiseplass, en større kjøkkeninnredning og full utsikt til gårdstunet. Fra kjøkkenet har man videre adgang til boligens sekundærinngang som leder ut til en overbygget skiferbelagt sitteplass og vindfang. Hovedinngangen til bygningen er forseggjort og gir inntrykk av at dette er gård av god størrelse. Fra hovedinngangen har man adgang til boligens oppholdsrom i form av stuer og kjøkken. Det er også adgang til 2. etasje og soveromsfløyen fra hallen. Etasjen inneholder i tillegg fire soverom av god størrelse, to baderom, separat wc og bod – og gangplass. I andre etasje finnes loftstue, hobbyrom og et stort uinnredet areal til syd.
Kårboligen leies ut til kr 8.000,- per måned med leieboere som har hatt et stabilt leieforhold på eiendommen i lang tid. Dagens leieboere ønsker videre leie ved eierskifte og megler kan bistå med transport av leiekontrakt om ønskelig. Kårboligen er opprinnelig av eldre dato men ble flyttet til, tilbygget og oppført som sidebygning på Vestre Engelstad i 1952. Bygningen har et boligareal på 146 kvm og et totalt bruksareal på 205 kvm. Utvendig og innvendig standard er fra 1980 tall, og boligens første etasje består av vindfang, kjøkken, stue og separat wc. Fra stuen har man utgang til en hyggelig markterrasse av god størrelse. Kårboligen er tradisjonelt plassert på «tvers» av hovedbygningen, nærmest som en sidefløy, og sammen med stabburet rammer disse bygningene inn gårdens boligtun. Stabburet er den siste bygningen på tunet, et godt holdt bygg som utgjør en viktig estetisk verdi for gårdsbruket.
Beliggenhet, adkomst
Vestre Engelstad ligger veldig fint til i flott kulturlandskap på Engelstad i Nannestad, kun fem minutter fra kommunesenteret Teigebyen. Her finnes alle nødvendige sentrumsfasiliteter i form av mat- og klesbutikker, vinmonopol, apotek og øvrig handlesentra. Barnehager, barneskoler, ungdomsskole og idrettstilbud er innenfor en ti minutters kjøretur fra gården. Nannestad er en jord- og skogbrukskommune, med vakre landskap og fantastiske turmuligheter som gleder aktive innbyggere, samtidig som den gir mulighet for å finne roen. Det er mange oppmerkede turløyper i kommunen og det finnes vann som egner seg for fisking, bading og padling. Samtidig er Nannestad som følge av hovedflyplassen en vekstkommune både i innbyggertall og næringsutvikling. Her bor man i senter av det sentrale Østlandet med 40 minutter til Oslo i den ene retningen og en drøy time til Mjøsbyene i den andre.
Avstander med bil:
– Teigebyen kommunesentrum: 5 minutter
– Gardermoen: 8 minutter
– Oslo sentrum: 40 minutter
– Lillestrøm sentrum: 27 minutter
– Hønefoss sentrum: 50 minutter
– Hamar sentrum: 69 minutter
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1880
Bygninger og byggemåte
Våningshus:
Boligen er oppført i 1850 og har blitt jevnlig vedlikeholdt av både større og mindre arbeider. I 1959 ble grunnmuren på bygningen rehabilitert, i 1962 ble bygget utvendig og delvis innvendig utbedret, i 1997 fikk boligen bygget arken over hovedinngangen og vindfanget ved kjøkkeninngangen ble oppført, samtidig ble enkelte vinduer skiftet ut og det ble etablert to nye soverom og to nye bad. I 2006 ble kjøkkenfløyen rehabilitert med ny innredning og nye overflater, i 2010 fikk eiendommen installert nytt minirenseanlegg for avløp og nå sist i 2020 ble alle resterende vinduer i bygningen skiftet ut. Til boligen ligger det fremdeles en nedgravd tradisjonell oljetank for oppvarming av boligen. Denne oppvarmingsløsningen ble ulovlig i 2020 og må skiftes ut, det vil være kjøpers økonomiske ansvar og risiko å utføre denne jobben.
Boligen er fundamentert på grunnmur i steinblokker og betong med støpt plate på grunn. Det er observert sprekker i grunnmur og avskalling av puss og det foreligger ikke opplysninger ikke om byggegrunn eller drenering. Det må antas at boligen mangler moderne drensløsning. Nedløp fra takvann går forøvrig til rør i grunn. Det er påvist saltutslag i grunnmur og kapilæroppsug i kjellergulv. Yttervegger er oppført i tømmer som er utvendig kledd med stående trepanel. Det er observert ufagmessig arbeide, slitasje på kledning og manglende lufting. Takkonstruksjon i sperrer med undertak og utvendig tekket med betongtakstein. Det er observert spor etter skadedyr på loftet, det må etableres bedre lufting og utvendig bør vindskier skiftes ut. Renner, nedløp og beslag i plastbelagt stål.
Kårbolig:
Eiendommen ble oppført i 1952. Opprinnelig er eiendommen et gammelt tømmerhus som ble flyttet til eiendommen. Boligen er fundamentert på grunnmur i betong med støpt plate på mark. Det er observert sprekker i grunnmur og det foreligger ikke opplysninger ikke om byggegrunn eller drenering. Det må antas at boligen mangler moderne drensløsning. Nedløp fra takvann går forøvrig til rør i grunn. Det er påvist saltutslag i grunnmur og kapilæroppsug i kjellergulv. Yttervegger er ifølge takst oppført i bindingsverk. Det vil være naturlig å anta at det er en kombinasjon av tømmer og bindingsverk i ytterveggene, da boligen opprinnelig var et tømmerbygg. Utvendig er bygningen kledd med stående tømmermannspanel. Det er observert ufagmessig arbeide, slitasje på kledning og manglende lufting. Det er saltakkonstruksjon på bygningen men den er ikke tilgjengelig for innvendig inspeksjon. Det bør etableres mulighet for å inspisere kaldtloftet og takkonstruksjonen fra innsiden da dette er å anse som en kritisk konstruksjon å kunne etterse. Takkonstruksjonen må settes til tilstandsgrad 3 på grunn av manglende mulighet for inspeksjon. Utvendig er taket tekket med betongtakstein. Det er observert mosedannelse på deler av taket. Nedløp, renner og beslag er i plastbelagt stål.
Driftsbygning:
Driftsbygningen ble oppført i 2002. Fundamentert med ringmur i betong og støpt plate på mark. Bæresystem er stålbuer, utvendig kledd med trepanel. Isolert verksted og redskapsrom, innvendig kledd med gips og Arbor landbruksplater på vegg og himling. Isolerte foldeporter og leddheiseporter, trevinduer med 2 lag isolerglass. Gulvvarme i verksted og redskapsrom.
Stabbur:
Stabburet er antatt oppført i 1880. Fundamentert på støpt betongplate med steinblokker. Laftet tømmerkonstruksjon. Takkonstruksjon utført med sperrer, tekket med betongtakstein.
Arealer og fordeling per etasje
Våningshus; 263 kvm P-rom og 427 kvm Bra.
1. etasje primærrom: Kjøkken, 2 stuer, 2 baderom, separat wc, 4 soverom, hall og vindfang. Sekundærrom: Bod
2. etasje primærrom: Gang, hobbyrom og loftstue. Sekundærrom: Et stort uinnredet rom og 2 boder
Kjeller: Lagerrom og rom for fyrkjel og vv. bereder. Et uinnredet rom med jordgulv.
Kårbolig; 146 kvm P-rom og 205 kvm Bra.
1. etasje primærrom: Vindfang, kjøkken, stue, gang og separat wc.
2. etasje primærrom: Gang, 4 soverom og bad. Sekundærrom: Bod
Kjeller: Lagerrom med vv. bereder. Et uinnredet rom med jordgulv.
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Driftsbygning; Grunnflate driftsbygning, 570 kvm. Grunnflate mesanin i søndre del, 260 kvm.
1. etasje: Isolert verksted, isolert redskapsrom, vognskjul og korntørke.
Mesanin: Lagerrom og teknisk rom for leietagere
Stabbur: Grunnflate 30 kvm, 2. etasje 30 kvm
1. etasje: to lagerrom
2. etasje: lagerrom
Oppvarming
Hovedbygning:
Boligen varmes opp med vannbåren gulvvarme og radiatorer. Det er også elektriske panelovner, varmekabler på bad og ildsted i boligen.
Det er en eldre oljefyr i hovedbygningen, denne må enten omgjøres til biobrensel eller saneres og skiftes ut. Oppfyring med tradisjonell oljefyr har vært ulovlig siden 2020. Ny eier av eiendommen må påberegne en kostand for omlegging eller utskifting av boligens oppvarmingssystem.
Norsk Gjenvinning og øvrige profesjonelle aktører kan gi estimater på kostand ved sanering av oljefyr/tank. I tillegg vil man få kostand med å installere alternativ oppvarmingskilde. Det vil være kjøpers ansvar og risiko og utføre utskifting av boligens varmesystem.
Kårbolig:
Oppvarming med elektrisk panelovner og varmekabler på bad. Det er også ildsted i boligen.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 1 456 000 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun:
Tunet på Vestre Engelstad ligger høyt i terrenget med gode solforhold og er et oversiktlig tun. Det er stor gårdsplass og gode riggplasser rundt driftsbygningen. Fra tunet er det korte drifteveier til dyrket mark.
Jord:
Jordbruksarealene ligger i 2 teiger på hver sin side av Sogndalsvegen. Begge teigene har god arrondering og nærhet til gårdstunet. Hoveddelen av dyrket areal er bakkeplanert. I følge NIBIO Kilden sitt jordsmonnkart pr 19.09.2022 er dyrket areal er fordelt mellom svært god jordkvalitet og god jordkvalitet. Kalktilstand er ok men det vil være behov for vedlikeholdskalking. I følge eier har dyrket areal drenert/grøftet. Alderen på grøftene tilsier forøvrig det vil kunne være behov for både ny grøfting og øvrig vedlikeholdsarbeider på de ulike skiftene, og det vil være opp til den enkelte driver hva man anser for å være en tilstrekkelig grøftetilstand i forhold til når jobben skal gjøres. Det er registrert floghavre på eiendommen, aktiv bekjempelse av floghavre gjennomføres. Det er ikke registrert hønsehirse på eiendommen. Dyrket areal er i stor grad bakkeplanert leire og er egnet for kornproduksjon. Basert på jordkvalitet og beliggenhet, er dyrket areal godt egnet til kornproduksjon. På bakgrunn av dette vurderes avlingspotensialet for korn til å ligge i området 450-550 kg pr daa ifølge landbrukstakst. Dagens leietaker av dyrket mark skal også leie jorda for 2023 sesongen, det er videre avtalt at de disponerer korntørka frem til februar 2024. Dyrket mark og tørke vil således være tilgjengelig for ny eier fra og med våronna i 2024.
Skog:
Skogbruksplan fra 2014 foreligger og er benyttet videre. Det er et mindre avvik i areal mellom matrikkel og skogbruksplan, Takstmann benytter arealene fra skogbruksplanen. I følge skogbruksplan er tilvekst 299 m3/år og produksjonsevne er 382 m3/år. Skogarealene ligger i to adskilte teiger. Hele arealet har korte kjøreavstander for å ta ut tømmer. Hele arealet har arrondering som er egnet for maskinell tømmerhogst. Det er gjennomført sluttavvirkning av 1800 m3 i 2019, arealet er plantet etter avvirkning. Det er ikke gjennomført skogkulturarbeid etter at skogbruksplanen ble utarbeidet i 2016, med
unntak av nyplanting etter sluttavvirkning i 2019. Hele skogarealet er dekket med tilgang til skogsbilvei med utkjøringsmulighet. Eiendommen er tilsluttet veilag i Hurdal. Opplyst av eier , innestående saldo på skogfond pr 01.01.2022 er ca. kr 159 000,-
Det var i 2014 innregistrert en stående kubikkmasse på totalt 9235 kbm.
Tall fra skogbruksplan 2014:
Hogstklassefordeling:
Hkl 1: 0 daa.
Hkl 2: 431 daa. 43%
Hkl 3: 119 daa. 12 %
Hkl 4: 177 daa. 18%
Hkl 5: 281 daa. 28%
Bonitetsfordeling:
Lav bonitet (<- 11): 236 daa. 23%
Middels bonitet (11 – 14): 564 daa. 56%
Høy bonitet: 207 daa. 21%
MIS registreringer:
Teig 1, Areal: 4,4 daa. Type: Eldre lauvsuksesjoner
Teig 2, Areal: 3,5 daa. Type: Eldre lauvsuksesjoner
Teig 2, Areal: 7,9 daa: Type: Liggende død ved
Under vedlegg i salgsoppgaven er en områdeanalyse som viser grunnforhold, kvikleire, jordkvalitet m.m. av eiendommen vedlagt. Det er lav kvikkleirefare der hvor gårdsbruket ligger.
Informasjon om fradrag for 50 dekar areal i Hurdal
Skogeiendommen i Hurdal består av to teiger, hvorav den søndre teigen på ca. 175 daa. har en fradelt fritidseiendom på omkring 4,2 daa. beliggende nordvest i teigen. Eier av denne fritidseiendommen har informert megler om at de i 2013 kjøpte ytterligere 50 daa. av denne skogteigen. Området som er ervervet er i følge kjøper det som tidligere var innmark/dyrket mark tilhørende småbruket, men i dag er det definert som skog i NIBIO sine kartverk. Det foreligger en skriftlig avtale mellom partene og kart over det aktuelle området. Kartskisse ligger vedlagt senere i salgsoppgaven.
Som følge av ovennevnte informasjon må kjøper av Vestre Engelstad ta høyde for at det er inngått en privatrettslig avtale som tilsier at 50 daa. skal fratrekkes fra skogarealet i Hurdal kommune på eiendommen, og samtidig må det da også trekkes fra 50 daa. av eiendommens totalareal. Det betyr at man må ta høyde for et totalareal på 1406 daa. og ikke 1456 daa. for eiendommen Engervegen 163 og 165, Gnr 42 Bnr. 1 i Nannestad kommune og Gnr. 13 Bnr. 2 i Hurdal kommune.
Hurdalskogen er av takstmann Hoel samlet priset til kr 3.100.000,- fordelt på et totalareal på 1110 daa. Et areal på 50 daa. vil da grovt utgjøre kr. 139.639,- Eiendommens totale takstverdi er kr 21.670.000,- mens eiendommens prisantydning er satt til kr 21.500.000,- for å gjøre et fradrag for ovennevnte heftelse. Kjøper av Vestre Engelstad har ikke rett til å kreve prisavslag fra selger som følge av skogen reelt sett er 50 dekar mindre en hva som er oppgitt i offentlige kartverk, kommunal informasjon eller i denne salgsoppgave.
Skogteigen på 50 daa. har følgende grensebeskrivelse angitt av partene:
Den parsellen som denne avtale angår skal ha følgende grenser: Det tas utgangspunkt i det grensepunkt der eiendommen gnr. 13 bnr. 2 møter eiendomsgrensene til gnr. 14 bnr. 12 og 13 samt gnr. 14 bnr. 11. Grensen følger deretter eiendomsgrensen mellom gnr. 13 bnr. 2 og gnr. 14 bnr. 11 i sørøstlig retning (forbi grensen til gnr. 14 bnr. 47) og videre ned til gammel gjerde på gnr. 13 bnr. 2. Følger deretter det gamle gjerdet i nordøstlig retning frem til gjerdet gjør en knekk og går i nordvestlig retning til det treffer grensen til gnr. 14 bnr. 12 og 13. Deretter fælger den grensen mellom gnr. 13 bnr. 2 og gnr. 14 bnr. 12 og 13 i sørvestlig retning frem til utgangspunket.
Avtalen beskriver videre at dersom parsellen ikke lar seg fradele pr. dags dato skal det søkes fradeling senere og eventuelt med jevne mellomrom frem til fradeling kan skje. Frem til fradeling skjer skal kjøper disponere parsellen som sin egen og med fulle eierbeføyelser. Dette gjelder også dennes rettsetterfølgere.
Vei, vann og avløp
Det er offentlig vanntilknytning på eiendommen og privat avløp i form av godkjent minirenseanlegg.
Fra fylkesveien er gårdsveien opp til tunet privat. Vedlikehold og snøbrøyting er eiers ansvar.
Reguleringsplan
Eiendommen ligger i uregulert område og følger av kommuneplanens arealdel 2018-2035 med følgende formål:
LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag
Følgende delarealer gjelder for eiendommen:
Delareal: 345 602 kvm
KPHensynsonenavn: H310_1
KPFare: Ras- og skredfare
Delareal: 345 850 kvm
KPHensynsonenavn: H310_2
KPFare: Ras- og skredfare
Delareal 345 850 kvm
Arealbruk: LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gardstilknyttet næringsvirksomhet basert på gardens ressursgrunnlag, Nåværende
Delareal: 345 850 kvm
KPHensynsonenavn: H220
KPStoy: Gul sone iht. T-1442
Delareal 100 kvm
KPHensynsonenavnH910
KPDetaljering Reguleringsplan skal fortsatt gjelde
Delareal 58 016 kvm
KPAngittHensyn Bevaring kulturmiljø
KPHensynsonenavnH570_3
Servitutter og heftelser i grunnbok
Gnr. 42 Bnr. 1 Nannestad:
1902/900131-1/10 Bestemmelse om gjerde
19.07.1902 Overført fra: 0238-41/5
1913/900207-1/10 Bestemmelse om veg
26.04.1913 rettighetshaver:Knr:3036 Gnr:42 Bnr:21
1923/990267-1/10 Elektriske kraftlinjer
06.06.1923 Med flere bestemmelser
1928/900144-1/10 Elektriske kraftlinjer
15.12.1928
1952/1940-1/10 Bestemmelse om veg
05.07.1952 Vegvesenets betingelser vedtatt
1955/990288-1/10 Elektriske kraftlinjer
18.07.1955
1962/405-1/10 Jordskifte
05.02.1962 Gjelder denne registerenheten med flere
1975/885-1/10 Erklæring/avtale
03.02.1975 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1978/1757-1/10 Jordskifte
08.03.1978 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1979/446-1/10 Jordskifte
18.01.1979 Gjelder denne registerenheten med flere
1981/6647-1/10 Erklæring/avtale
19.08.1981 Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i forbindelse med senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
Gjelder denne registerenheten med flere
1992/3195-1/10 Erklæring/avtale
27.04.1992 med Norske Melkeprodusenters Landsforb.om ikke å produsere ku og geitmelk på e. i tiden juni 1992 til jan 1999 og ikke beg.med kraftforbasserte produksjoner svin og fjærfe i s.tid
Gnr. 13 Bnr. 2 i Hurdal kommune:
1877/900003-1/10 Erklæring/avtale
06.04.1877 GRUNNBYRDEBESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere
1950/1510-1/10 Utskifting
16.05.1950 Grensegangssak
Overført fra gnr 13 bnr 3
Gjelder denne registerenheten med flere
1971/256-1/10 Erklæring/avtale
15.01.1971 Rett for staten til å ha liggende kabel i grøft.
Med flere bestemmelser
1972/9515-1/10 Bestemmelse om veg
02.12.1972 rettighetshaver:Knr:3037 Gnr:13 Bnr:16
Med flere bestemmelser
1972/9665-2/10 Bestemmelse om veg
08.12.1972 rettighetshaver:Knr:3037 Gnr:13 Bnr:17
1995/8569-2/10 Bestemmelse om veg
24.10.1995 rettighetshaver:Knr:3037 Gnr:13 Bnr:21
Eiendommens tilgjengelige servitutter hos Statens Kartverk er innhentet, og kan oversendes på forespørsel. Aktuelle veirettigheter i Hurdal er vedlagt senere i salgsoppgaven.
Servitutter og heftelser til sletting
Følgende servitutter er utgått eller gjort opp og vil sendes til sletting i Kartverket når nødvendige signaturer er på plass.
1995/10091-1/10 OBLIGASJON TINGLYST (Obligasjonen er gjort opp og skal slettes når nødvendige signaturer er på plass)
12.12.1995
BELØP: NOK 475.000
PANTHAVER:Mellby Helge
Lnr: 1525943
Gjelder denne registerenheten med flere
1995/9936-2/10 FØDERÅD TINGLYST (rettighetshaver er gått bort, skal slettes)
06.12.1995
Rettighetshaver HELGE MELLBY
Rettighetshaver GUNHILD MELLBY
1995/9936-3/10 LIVSVARIG BORETT TINGLYST (retighetshaver er gått bort, skal slettes)
06.12.1995
Rettighetshaver Gunhild og Helge Mellby
Ferdigattest
Det er ikke registrert midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest i kommunens arkiver på eiendommens bygninger.
Kulturminner og fredninger
Våningshus (rød) og stabbur (grå) er SEFRAK registrerte bygg på eiendommen.
Sefrak registert:
Bygningane i SEFRAK-registeret er i utgangspunktet ikkje tillagt spesielle restriksjonar. Registreringa fungerar meir som eit varsko om at kommunen bør ta ei vurdering av verneverdien før det eventuelt blir gitt løyve til å endre, flytte eller rive bygninga. For meldepliktige bygningar (bygningar som er eldre enn 1850), er det lovfesta i §25 i Kulturminnelova at ei vurdering av verneverdien MÅ gjerast før søknad om endring eller rivning kan bli godkjent.
Det er ikke registrert øvrige kulturminner på eiendommen i Nannestad eller Hurdal i følge Miljøstatus.no.
Informasjon om odelsloven
Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen.
Selger stiller odelsgaranti:
Til Vestre Engelstad er det odelsberettigede personer. Hos en av de odelsberettigede er ikke odel avklart, og ved en odelsløsning bærer selger eventuelt tap ved lavere odelsløsningssum enn salgssummen med inntil 15% av endelig salgssum. Men dersom det blir høyere odelsløsningssum enn salgssum, skal selger til gjengjeld ha 50% av denne gevinsten ved gjennomført odelsløsning. Med «tap» og «gevinst» menes her kun den rene differansen mellom avtalt salgssum for eiendommen og eventuell odelsløsningssum fastsatt av retten. Ingen andre kostnader eller tidsbruk hensyntas. Det betyr også at selger tillater at det tilbakeholdes 15% av salgssummen på meglers konto inntil det er avklart om odelsløsning blir aktuelt og eventuell odelstakst er rettskraftig.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
18 900 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Ole Harald Hoel
Markedsverdi : 21 670 000,-
Formuesverdi : 453 848,-
Tilstandsgrader Hovedbygning og Kårbolig
Hovedbygning:
Tilstandsgrad U – Konstruksjoner som ikke er undersøkt:
Tomteforhold > Byggegrunn
Tomteforhold > Drenering
Tilstandsgrad 2 – Avvik som kan kreve tiltak:
Utvendig > Veggkonstruksjon
Det er avvik:
Værslitt og oppsprukket kledning.
Punktvise råteskader.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Det er avvik:
Vindskier har punktvis råte.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Utvendig > Kjellervinduer
Det er avvik:
Vedlikeholdsbehov på overflater.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Utvendig > Dører
Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke
Gjelder balkongdør
Kostnadsestimat: Under 10 000
Innvendig > Radon
Radonmålinger er ikke foretatt, heller ikke andre tiltak
mot radon, eiendommen ligger i et område som i
NGU Radon aktsomhetskart er definert med «moderat
til lav»» aktsomhetsgrad
Kostnadsestimat: Under 10 000
Innvendig > Pipe og ildsted
Pipevanger er ikke synlige.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Innvendig > Innvendige dører
Det er påvist avvik som tilsier det bør foretas tiltak på
enkelte dører.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Våtrom > Ventilasjon > Bad 2
Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks.
spalte/ventil ved dør.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Våtrom > Overflater Gulv > Hovedbad
Det er påvist at flisfuger har riss/sprekker.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Hovedbad
Det er avvik:
Det er ikke påvist lekkasjesikring av vegghengt WC.
Det kan ikke påvises hvordan mansjett/ klemring er
utført i sluk.
Det kommer to avkappede rør opp i gulv, tetthet
rundt disse kan ikke avgjøres
Kostnadsestimat: Under 10 000
Våtrom > Ventilasjon > Hovedbad
Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks.
spalte/ventil ved dør.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Wc
Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS
3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
Toalettrom mangler tilluftsventilering, f.eks.
spalte/ventil ved dør.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere
rom i boligen.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
ELEKTRISK ANLEGG.
Elektrisk anlegg utført med skjult anlegg og noe åpent
anlegg.
Sikringsskap med automatsikringer plassert i
hobbyrom.
Kursfortegnelse i sikringsskap.
De opplysningene som gis i denne rapporten om det
elektriske anlegget er kun av visuell karakter og
anlegget kan ha skjulte feil og mangler som ikke er
avdekket.
For å få en total oversikt over tilstand på det
elektriske anlegget anbefales kontroll utført av
autorisert EL installatør/ EL tilsyn.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Grunnmuren har sprekkdannelser.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tomteforhold > Terrengforhold
Det er avvik:
Terreng har lite fall bort fra grunnmur.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tomteforhold > Oljetank
Kombinasjon av alder og materiale tilsier at denne må
fjernes.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Kårbolig/Sidebygning:
Tilstandsgrad 3 – Store eller alvorlige avvik:
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn Gå til side
Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele
rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i
standardens krav til godkjente måleavvik.
Tilstandsgrad U – Konstruksjoner som ikke er undersøkt:
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Tomteforhold > Byggegrunn
Tomteforhold > Drenering
Tilstandsgrad 2- Avvik som klan kreve tiltak:
Utvendig > Taktekking
Taktekkingen har mose og slitasje på grunn av elde.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Utvendig > Nedløp og beslag
Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket,
men det var ikke krav om dette på
byggemeldingstidspunktet.
Utvendig > Veggkonstruksjon
Det er avvik:
Værslitt og oppsprukket kledning.
Punktvise råteskader.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Utvendig > Kjellervinduer
Det er avvik:
Vedlikeholdsbehov på overflater.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Utvendig > Vinduer
Det er avvik:
Vedlikeholdsbehov på overflater.
Det er avvik ved utførelse av vannbord, omramming,
karm, ytre tetting.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Utvendig > Dører
Karmene i dører er værslitte utvendig og det er
sprekker i trevirket.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Innvendig > Overflater
Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan
forvente.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Innvendig > Radon
Radonmålinger er ikke foretatt, heller ikke andre tiltak
mot radon, eiendommen ligger i et område som i
NGU Radon aktsomhetskart er definert med «moderat
til lav»» aktsomhetsgrad
Kostnadsestimat: Under 10 000
Innvendig > Pipe og ildsted
Pipevanger er ikke synlige.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Innvendig > Innvendige trapper
Trappen har en del slitasjegrad utover det som er
normalt ut ifra alder.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Innvendig > Innvendige dører
Enkelte av innvendige dører har en del slitasje.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt
Over halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på
slukløsningen.
Det kan ikke konstateres synlig bruk av
membran/tettesjikt på våtrommet.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Våtrom > Ventilasjon > Bad
Rommet har kun naturlig avtrekk.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken
Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning
utover normal slitasjegrad.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Wc
Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS
3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere
rom i boligen.
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
ELEKTRISK ANLEGG.
Elektrisk anlegg utført med hovedsakelig åpent anlegg.
Sikringsskap med automatsikringer og måler plassert i
gang 2. etasje
Kursfortegnelse i sikringsskap.
De opplysningene som gis i denne rapporten om det
elektriske anlegget er kun av visuell karakter og
anlegget kan ha skjulte feil og mangler som ikke er
avdekket.
For å få en total oversikt over tilstand på det
elektriske anlegget anbefales kontroll utført av
autorisert EL installatør/ EL tilsyn.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Grunnmuren har sprekkdannelser.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Tomteforhold > Terrengforhold
Det er avvik:
Terreng har lite fall bort fra grunnmur.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Ovennevnte er en oppsummering av de mest alvorlige tilstandsgradene på henholdsvis Hovedbygning og kårbolig. Interessenter bes om å sette seg nøye inn i vedlagte tilstandsrapporter, og eventuelt søke bistand fra fagkyndig personell ved besiktigelsen av boligene.
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Rød – Energikarakter G
Forsikring
Gjensidige
Polisenummer: 84709101
Kommunale avgifter
Kr. 16 437 pr. år
Kommunale avgifter er en årsprognose utarbeidet av Nannestad kommune for året 2023. Kommunale avgifter vil variere etter forbruk.
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av skogbilveier, gårdsveier og øvrig nabosamarbeid.
Leieinntekter
Leieinntektene på gården består av jordleie, utleie av kårbolig og basestasjonsutleie til mobiloperatører.
Jordleien hadde utløp i 2022 med en årlig leiesum på kr 100.000,- Det er skrevet en tilsvarende kontrakt for vekstsesongen 2023.
Kårboligen leies ut for en årlig leiesum på kr 96.000,-
Deler av mesaninen i driftsbygningen og utvendige gavlvegger leies ut til mobiloperatørene Ice, Mobile Norway og Telenor.
Samlet årlig leiesum utgjør ca. kr 95.000,-
Det forutsettes at alle løpende leieavtaler på eiendommen transporteres til kjøper av gården. Tidligere jordleiekontrakt og husleiekontrakt ligger vedlagt i salgsoppgaven. Øvrige leiekontrakter kan utleveres på forespørsel.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport) og offentlig kartverk.
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer. I forbindelse med overtagelse transporteres også løpende leieavtaler på eiendommen over fra selger til kjøper.
Antikk, løsøre og maskiner
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Overtagelse gjennomføres 1. november 2023.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.