Røineveien 4, 3410 Sylling

Nerskustad i Lier - SOLGT!

Svært sjarmerende småbruk og skogeiendom på 234 daa. totalt | Ingen priskontroll og innstilles uten boplikt

Prisantydning: 3 750 000 kr
Omkostninger: 95 092 kr
Totalpris: 3 845 092 kr
Boligtype: Gårdsbruk/Småbruk
Eieform: Eier (Selveier)
Energimerking: G - Rød
Bruksareal: 114 m²
Primærrom: 114 m²
Tomteareal: 234 000 m² (eiet)
Omkostninger oppsett:
3 750 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
93 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 3 750 000,-))
--------------------------------------------------------
95 092,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
3 845 092,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Henrik Tegneby, Daglig leder / Eiendomsmegler
Nils Henrik Tegneby
991 12 900
henrik@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Visning:
10.06.2023 14:00 - 15:00

Husk å lese komplett salgsoppgave før visning.
Adresse: Røineveien 4, 3410 Sylling

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Matrikkel

    Gnr. 180 bnr. 1 i Lier kommune

    Nerskustad i Lier | En liten skogeiendom med idyllisk beliggenhet | 215 daa. produktiv skog og 234 daa. totalt

    Nerskustad ligger flott til Øverskauen nord for Sylling med utsikt til Holsfjorden. Et lite småbruk som har vært eiers ferieparadis kombinert med å være en jakt- og skogeiendom. Lier kommune har uttalt at kommunedirektøren ikke vil innstille på boplikt for kommende eier av Nerskustad, hvilket betyr at neste eier også vil kunne forvalte eiendommens skog og bygningsmasse fra sitt opprinnelige primære bosted. Tunet og bygningsmassen har en tilnærmet autentisk utforming hvor det estetiske uttrykket er bevart, selv om våningshuset har blitt røstet om etter opprinnelig oppføring. Det er et vakkert, usjenert og solrikt tun med store plenarealer, og vid utsikt over Holsfjorden fra Sollihøgda til Vestmarka.

    Eiendommen har ifølge Nibio en total størrelse på 234 dekar med 199 dekar produktiv skog og ca. 35 dekar annet areal inkludert gårdstunet. Eiendommens skogbruksplan fra 2017 definerer på sin side 215 daa. som produktivt, noe som antageligvis er mer korrekt. Hele skogarealet består av høybonitetsskog i klasse 17 eller høyere og er dominert av granskog. Etter et uttak på omkring 1100 kbm. i 2020 er stående restvolum estimert til ca. 3200 kbm. hvilket fremdeles gir en god bestokning på ca. 15 kbm. pr daa. Da skogbruksplanen ble utarbeidet før siste avvirkning sto det 60% i hogstklasse 4 og 5 (ca. 2130 kbm.), slik at det rent tallmessig bør stå igjen en god andel tømmer som vil være hogstmodent på kort og mellomlang sikt. Det er etablert en velteplass syd på eiendommen.

    Bygningsmassen på eiendommen består av våningshus, vognskjul og stabbur som alle har eldre standard. Eiendommen har av selger blitt benyttet som et landsted sommerstid og det er bevisst ikke utført større tidsmessige oppgraderinger i form av våtrom, moderne kjøkkenfasiliteter eller liknende. På Nerskustad kan man feriere slik det ble gjort i noen av oss sin barndom, litt enklere, litt roligere og litt nærmere naturen.

    Våningshuset ble oppført på tidlig 1900 tall og er ifølge eier utbedret på 30 tallet og 70 tallet, hvor blant annet takkonstruksjonen ble røstet om med tilhørende oppgradering av andre etasje. Boligens første etasje består av entré og kjøkken i senter av boligen som gir adgang til andre etasje boligens stuer. Kjøkkenet har en enkel og delvis original innredning, og det god plass til et spisebord i rommet. Det er utsikt til Holsfjorden både fra fra kjøkkenvindu og stuevinduene. Stuene er plassert i hver sin ende av boligen med vinduer på tre av fire vegger, og godt lysinnslipp i begge rom. Boligens andre etasje har adkomst via en original hønsetrapp og består av to soverom med en liten loftstue i midten. Til bygningen er det strøm, men ikke innlagt vann. Vannet hentes i en sisterne på tunet som får tilførsel av en olle litt lenger syd på eiendommen.

    Stabburet og vognskjulet er begge eldre bygninger og har en fin funksjon på eiendommen til oppbevaring og lagring av redskap, samtidig utgjør de en viktig helhet og rammer inn det lille gårdstunet på en fin måte. Nerskustad er oppsummert en veldig sjarmerende plass tilrettelagt for det enkle liv. Samtidig følger det jaktrettigheter med eiendommen, og man vil også generere inntekter fra tømmersalg fra tid til annen. Det er ikke en stor skog, men det er en veldig bra skog. Bygningene behøver ifølge tilstandsrapporten til dels store utbedringer og oppgraderinger, men man må samtidig ha i mente at Nerskustad er ment til å ha fritidsstandard og ikke boligstandard.

    Beliggenhet, adkomst

    Eiendommen ligger i Øverskauen mot Røine i Grønne Lier ca. 8 minutter nord for bygdesentrumet i Sylling. I Sylling finnes matbutikk, skole, barnehage og idrettsanlegg samt øvrige nødvendige sentrumsfasiliteter. Veien er uansett kort til større byer og tettsteder som Drammen eller Sandvika.

    Avstander med bil:
    Sylling sentrum: 8 minutter
    Drammen sentrum: 30 minutter
    Sandvika sentrum: 35 minutter
    Oslo sentrum: 48 minutter
    Gardermoen: 1 time og 24 minutter

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1900

    Bygninger og byggemåte

    Våningshus:
    Boligen ble oppført på tidlig 1900 tall og har senere gjennomgått endringer på 30 tallet og 70 tallet. Huset er fundamentert på grunnmur i stablet sten som er utvendig murt med betong. Yttervegger er oppført i treverk av laftede stokker (tømmerkonstruksjon) fra byggeår, kledd med stående bordkledning utført i senere tid. Takkonstruksjonen består av trekonstruksjon (sperrekonstruksjon) fra byggeår, tekket med tegltakstein som taktekking fra ca. 1992. Nedløp, renner og beslag er i stål med plastbelegg, trolig skiftet samtidig med taktekket (1992). Det er kun takrenner på den ene takflaten. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass datert 1978, og malt, original hoved ytterdør i treverk av eldre dato. Det er et overbygget inngangsparti med støpt gulv i front av boligen. Taket er tekket med tegltakstein fra ca. 1992. Takstmann påpeker på bygningsstrukturen spesielt av slitte vinduer, fukt- og råteskader på enkelte overflater, stor nivåforskjell på innvendige gulv og manglende terrengfall vekk fra bygningen.

    Vognskjul:
    Bygningen har ukjent byggeår og er fundamentert på stablede steinpilarer. Bygningens yttervegger er oppført i uisolert bindingsverk, og takkonstruksjon i sperrer som er utvendig tekket med papp.

    Stabbur:
    Bygningen har ukjent byggeår, men er antatt oppført på tidlig 1800 tall. Stabburet var ifølge takst opprinnelig i to etasjer. Bygningen er fundamentert med trepilarer med underliggende steinblokker. Yttervegger i laftet tømmer og takkonstruksjon i sperrer som er utvendig tekket med takstein.

    Arealer og fordeling per etasje

    Våningshus; 114 kvm P-rom og 114 kvm bra.
    1. etasje primærrom: Entré, kjøkken, stue, spisestue og dagligstue
    2. etasje primærrom: Loftstue og to soverom. Sekundærrom: tre boder
    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

    Vognskjul; Grunnflate 50 kvm.
    1. etasje: vognskjul for mindre redskap

    Stabbur; Grunnflate 15 kvm.
    1. etasje: Lager

    Oppvarming

    Bygningen varmes opp med vedfyring

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 234 000 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Tunområdet ligger høyt og usjenert i terrenget. Tunområdet består i all hovedsak av bilfrie plenarealer, og det er ifølge Nibio et større areal (ca. 30 daa.) rundt tunområdet som består av jorddekt fastmark, hvilket gir åpne områder for sol og utsikt. Det er parkeringsplass på skogbilveien ovenfor tunområdet.

    Jord:
    Det er registrert ca. 100 kvm dyrket mark helt nordvest på eiendommen som mest sannsynlig er en del av nabojordet til tilstøtende eiendom.

    Skog:
    Samlet skogareal er ifølge NIBIO på ca. 198 daa hvor alt er produktivt. Det er avholdt Skogplan og Sumtallsrapporten (SR) har definert va. 215 daa som produktiv skog. Skogplan (SP) har takstår 2017 og gjeldende for perioden 2017-2027. Skogplan og NIBIO har noe avvik i arealdefinisjon og samlet areal, men ikke større enn innenfor normalen. Takstmann benytter videre tall fra SR.
    Skogfond: Ifølge dokumentasjon var saldo pr. 25.05.2023 Kr 5.122,-
    Mis registreringer: Det framkommer ikke naturvernområder eller MIS-figurer (Miljøregistreringer I Skog) på kart fra NIBIO eller SR.
    Boniteter: Skogen er dominert av høye boniteter
    Planting: Det er ifølge kommunen plantet 5000 planter i 2021 og utført ungskogpleie på 48 daa etter avholdt skogplan.

    Avvirking og stående volum: Ifølge kommunen er siste avvirkning i 2020 hvor det er levert 958 m3 og er det er eneste hogst etter avholdt SP. Tillagt ca. 20% gir dette et skogsvolum på ca. 1.150 m3. Stående volum oppgitt i Sumtallsrapport er 4.352 m3. Sumtallsrapporten er oppdatert mht. tilvekst, men ikke korrigert for avvirkning. Stående volum må derfor reduseres med 1.150 m3. Et anslag på dagens stående volum er derfor ca. 3.200 m3 som utgjør ca. 15 m3/daa som er en bra bestokning.
    Hogstklassefordeling: Skogen hadde i 2017 en stor hogstklasse IV som utgjorde 55%. Hogstklasse-sammensetningen i 2023 er ikke kjent eller beregnet.
    Veier og driftsforhold: Det er en bilvei inn fra syd som tilnærmet deler eiendommen i to. Denne veien egner seg ikke for dagens tømmerbiler, men kun for personbiler. I syd slutter det en skogsbilvei som ender i en stor velte-/snuplass hvor tømmer kan lunnes. Tømmeret må derfor kjøres med lassbærer med en gjennomsnittsavstand på ca. 300 meter. Driftsforholdene for øvrig er relativt enkle.

    Jakt:
    Det opplyses å være et eget grunneierlag. Ifølge eier er det lite elg, men mye rådyr.

    Vei, vann og avløp

    Det er ikke lagt inn vann eller avløp til våningshuset. Det foreligger heller ingen pålegg fra kommunen om godkjent avløpsløsning så lenge det ikke er lagt inn vann i bygningen.

    Reguleringsplan

    Eiendommen ligger i et uregulert, LNFR område i kommuneplanens arealdel med følgende formål:
    LNFR for spredt boligbebyggelse – Nåværende

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    Det er ingen servitutter i eiendommens grunnbok foruten en eldre rett til utskilt tomt som er sendt Statens kartverk for sletting

    Ferdigattest

    Det foreligger ingen ferdigattest eller midlertidige brukstillatelser på eiendommen ifølge Lier kommune.

    Kulturminner og fredninger

    Våningshus og stabbur er SEFRAK registrert med rød avmerking. Det er ikke registrert øvrige kulturminner på eiendommen ifølge Miljøstatus (Miljødirektoratet).

    Bygningane i SEFRAK-registeret er i utgangspunktet ikkje tillagt spesielle restriksjonar. Registreringa fungerar meir som eit varsko om at kommunen bør ta ei vurdering av verneverdien før det eventuelt blir gitt løyve til å endre, flytte eller rive bygninga.

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

    Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.

    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Nerskustad er unntatt priskontroll på grunnlag av eiendommens sammensetning. Lier kommune har også uttalt at ved en eventuell behandling av konsesjonssøknad for erverv av landbrukseiendommen med gbnr. 180/, vil kommunedirektøren innstille på at det ikke skal settes boplikt på denne eiendommen.
    Det er likefullt kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon for de øvrige vilkår etter konsesjonslovens §9. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter budaksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til Statsforvalter, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut og overtakelse må finne sted i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre..

    Spørsmål om bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Prisantydning

    3 750 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Mette Hågensen
    Takstdato : 23.05.2023
    Markedsverdi : 3 750 000,-
    Formuesverdi : 106 210,-

    Tilstandsgrader

    TG3 – Store eller alvorlige avvik:
    Utvendig > Vinduer
    Det er påvist andre avvik:
    Det er påvist tegn på innvendig kondensering av enkelte glass. Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Det er konstatert luftlekkasje rundt flere vinduer. Dette skyldes at de eldste vinduene kun består av ett glass uten isolering. Enkelte vinduer i (hvilken etasje) mangler barnesikring. Tg 3 settes utelukkende på bakgrunn av sikkerhetsmessige hensyn knyttet til dette. Vannbrettene over og under vinduene har ingen beslag. Dette bidrar til et større vedlikeholdsbehov på vinduene og bygningsdelene rundt. Hensikten med beslagene er å lede regnvann ut og bort fra vinduer og dører.
    Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000

    Innvendig > Overflater
    Det er påvist fuktskader på overflater. Det er påvist synlige tegn til skader i overflater som skyldes fukt-/råte. Årsaken til dette kan knyttes til skader observert i bjelkelaget.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
    Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er påvist skader på konstruksjoner i krypkjeller som er forårsaket av råte eller sopp. Det er påvist fuktskader i etasjeskiller Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er registrert symptom på sopp/råte. Det er målt en høydeforskjell på fra 25 mm – 35 mm i soverommene i 2. etasje og den ene stuen i 1. etasje. Det er målt en høydeforskjell i den ene stuen på 140 mm (14 cm). Årsaken til dette kan være flere ting, men i hovedsak kan det knyttes til skader i bjelkelaget som ligger mot/oppå grunnmur. Det er ikke påvist indikasjoner på at skjevhetene har oppstått ifb. setninger i grunnen (ingen vinduer er trange, ingen sprekker i overflater og ingen knuste glassruter).
    Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000

    Innvendig > Krypkjeller
    Det er for dårlig terrengfall vekk fra konstruksjonen. Det er stedvis påvist fuktnivå som tilsier at konstruksjonen kan ha fuktskader. Det er i krypkjeller konstatert omfattende fukt-/råteskader. Det er påvist skader på konstruksjoner i krypkjeller som er forårsaket av råte eller sopp. Organiske materialer lagret i krypkjeller er råteskadet.
    Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000

    Innvendig > Innvendige trapper
    Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Trappen er nokså bratt og lite egnet for trapp mellom boligrom. Det er ikke montert rekkverk.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Tekniske installasjoner > Ventilasjon
    Ingen ventilering utover åpning av vindu.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
    Det er hovedsakelig åpent elektrisk anlegg i boligen av eldre dato, trolig fra 1970-tallet. Sikringsskapet er plassert i 2. etasje og inneholder skrusikringer og automatisk strømmåler.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Tekniske installasjoner > Branntekniske forhold
    Boligen har røykvarsler og brannslukker-utstyr iht. forskriftskrav (Byggeforskrift 1985). Brannvarslerene er for øvrig ikke tilkoblet batteri, noe som er grunnlaget for tilstandsgraden.
    Kostnadsestimat: Under 10 000

    Tomteforhold > Drenering
    Det er ut ifra observasjoner konstatert at drenering/tettesjikt har funksjonssvikt/svært begrenset effekt. Det er ikke tegn på noe utvendig fuktsikring.
    Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000

    Tomteforhold > Terrengforhold
    Eiendommen ligger i flomutsatt område iht. kommuneplan. Terreng faller inn mot bygning. Flomsonen gjelder for en bekk som renner ved/langs eiendomsgrensen helt sør på eiendommen, og berører ikke området rundt selve boligen.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
    Det er påvist andre avvik:
    Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige vannledninger. Det er påvist at vanndunket på tunet har lekkasjer.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    TG2 – Avvik som kan kreve tiltak
    Utvendig > Taktekking
    Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak. Taktekkingen har mose og slitasje på grunn av elde.

    Utvendig > Nedløp og beslag
    Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
    Det er påvist andre avvik:
    Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. Det er ingen takrenner på den ene siden av taket. Konsekvens av dette er at bygningen før en mye større værbelastning, som kan gi hyppigere vedlikeholdsbehov.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Utvendig > Veggkonstruksjon
    Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen. Det er påvist fuktskader i veggkonstruksjonen. Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler. Kledningen er montert ned mot vannbrett/beslag. Dette vil øke vedlikeholdsbehovet i disse områdene, og det vil være en større risiko for fuktopptrekk/skader i kledning. Det anbefales derfor at det etableres en avstand på 5-7 mm mellom kledningsbord og vannbrett/beslag. Kledningen ligger nedtil/med liten avstand til grunnmur og terreng, noe som har ført til råteskader i bordkledningen. Dette er også trolig årsaken til de påviste skadene i bjelkelaget. Vann fra nedbør og smeltevann fra snø vil gi kortere levetid for ytterveggen, som vil føre til mer omfattende skader. Fasadene er værutsatte, og krever hyppigere vedlikehold enn normalt. Det er sterk mistanke om at ytterveggen enkelte steder har tatt skade som følge av aktive lekkasjer i nedre del av veggen (mot grunnmur).
    Kostnadsestimat: Over 300 000

    Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
    Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
    Det er påvist andre avvik:
    Det er registrert betydelige mengder med muselort på loftet. Isolasjonen i skråtaket har flere steder ingen vindtetting. Det er ikke observert misfarging eller støv på isolasjonen (indikasjon på luftlekkasjer og svekket isoleringsevne), så det anses ikke å ha nevneverdig betydning i dette tilfelle. Generelt vil en isolert konstruksjon uten vindsperre føre til redusert isoleringsevne. Det er kun lufting i skråtak, og ingen lufting i endevegger (gavlvegger). Luftingen av loftet har trolig fungert bra slik bygningen er brukt frem til i dag.
    Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000

    Utvendig > Dører
    Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå.
    Kostnadsestimat: Under 10 000

    Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
    Det er påvist andre avvik:
    Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler. Det er ingen takrenner på taket. Dette kan føre til et større vedlikeholdsbehov i disse områdene. Overgangen mellom taket og ytterveggen på boligen er ikke tett (ingen beslag under kledning). Den generelle konsekvensen av dette er at det kan oppstå lekkasjer mellom taket og ytterveggen, som fører til sjenerende drypp foran inngangspartiet. Det er et stort takutsikk på boligen, som i dette tilfelle vil hindre/begrense lekkasjer i å oppstå. Det er heller ikke påvist skader under befaringen. Forholdet krever derfor ingen umiddelbare tiltak, men bør holdes under observasjon. Konstruksjonen er bygget med stolper ned mot betonggulvet. Dette fører til tidvis fuktoppsug i treverket, som øker vedlikeholdsbehovet i disse områdene. Dette er en vanlig byggemetode før i tiden, og utførelsen kan føre til kortere levetid for treverket i disse områdene. Det er ikke påvist skader av betydning under befaringen, men forholdet bør holdes under observasjon.
    Kostnadsestimat: Under 10 000

    Innvendig > Radon
    Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
    Kostnadsestimat: Under 10 000

    Innvendig > Pipe og ildsted
    Det er påvist sprekker i ildfast stein inne i ovnen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på pipe. Pipevanger er ikke synlige. Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe. Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke.
    Det er avvik:
    Røykinnføringsrør stikker på innsiden av pipen. Konsekvens av dette er at røret blir varmt ved en eventuell pipebrann, hvor den påfølgende konsekvensen er brannspredning. Det er kun 3 av 4 sider på pipene som er synlige i
    hele pipens lengde. Kravet er at alle 4 sidene er synlige.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Innvendig > Andre innvendige forhold
    Det er påvist andre avvik:
    Det er påvist betydelige mengder med muselort i boligen. Årsaken skyldes utettheter i bygningskroppen, noe som ikke er unormalt på boliger fra denne tiden.

    Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken
    Kjøkkeninnredningen er av eldre dato, og den mangler bruksfunksjoner/løsninger som er forventbart på et kjøkken.

    Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
    Det er registrert sprekker/deformasjon som gir grunn til å overvåke konstruksjonen. Grunnmuren har sprekkdannelser.

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Rød – Energikarakter G

    Forsikring

    Fremtind

    Kommunale avgifter

    Det er ikke registrert kommunale avgifter på eiendommen

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
    Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
    Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

    Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
    Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

    Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

    Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

    Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»

    Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
    Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
    Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
    Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.