Rønneldveien 149, 1746 Skjeberg

Rønneldveien 149 - SOLGT!

Solrik og idyllisk beliggenhet | 48,3 daa dyrket, 65,2 daa produktiv skog og 192,8 daa tot.

Prisantydning: 4 950 000 kr
Omkostninger: 124 990 kr
Totalpris: 5 074 990 kr
Kommunale avgifter: 19 697 kr per år
Boligtype: Gårdsbruk/Småbruk
Eieform: Eier (Selveier)
Byggeår: 1905
Energimerking: G - Oransje
Bruksareal: 156 m² (BRA-i)
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 192 800 m² (eiet)
Omkostninger oppsett:

4 950 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
240,- (Pantattest kjøper)
500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
500,- (Tingl.gebyr skjøte)
123 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 4 950 000,-))
--------------------------------------------------------
124 990,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
5 074 990,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
terje
Terje Hvidsten
91 57 81 81
terje@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Visning:
Søndag
28.07.2024 12:00 - 13:00

Mandag
29.07.2024 18:00 - 19:00

Husk å lese komplett salgsoppgave før visning.
Adresse: Rønneldveien 149, 1746 Skjeberg

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Matrikkel

    Gnr. 1082 bnr. 5 i Sarpsborg kommune

    Storkasene, Skjeberg | Solrik og idyllisk beliggenhet | 48,3 daa dyrket, 65,2 daa produktiv skog og 192,8 daa totalt

    Storkasene/Rønneldveien 149 er en tradisjonell landbrukseiendom med flott beliggenhet i Sarpsborg kommune, nærmere bestemt Rønneld/Skjeberg. Gårdsbruket ligger usjenert og fint til for seg selv i et typisk landbruksområde med noe spredt boligbebyggelse, og med flott utsyn over et vakkert kulturlandskap. En koselig liten gård med litt dyrket mark, noe skogarealer og eldre bebyggelse. Den dyrkede marken utgjør 48,3 dekar, og er lett tilgjengelig for maskiner, har god arrondering og gir gode årvisse avlinger. Det dyrkede arealet er leid ut til en nabogård. Det produktivet skogsarealet utgjør 65,2 dekar. Skogen er hugget ut, og det er plantet ny skog. Selve tunet er meget romslig og rammes fint inn av bygningsmassen. Parkeringsforholdene er meget gode og det er enkel tilgang til både låve, garasje og våningshus. Hageanlegget er pent og består av romslige plenarealer med diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og fra tunet er det vidstrakt utsikt over det omkringliggende kulturlandskapet.

    Den eldste delen av våningshuset er fra 1905, og tilbygget i 1965 med større 2. etg, til ekstra leilighet. Etter den tid er det foretatt regelmessig oppgraderinger og moderniseringer, samtidig som byggets opprinnelige arkitektur er godt bevart. Våningshuset går over to plan og samlet BRA er 228 kvm. Utstyr og innredninger holder en god standard, og vedlikeholdet er gjennomgående gått, men huset har imidlertid behov for oppgraderinger for å tilfredsstille dagens bostandard. Eldste del av låven er fra 1905, med påbygning ca. 1950. Grunnflaten er på 250 kvm. Eldre låve som benyttes som lager og maskinlager. Bygningen inneholder en fjøsdel med kjeller under og en stalldel. Garasjen er oppført i 1905. og har en grunnflate på 36 kvm., og benyttes til garasje og loft. Eldre potetkjeller med trev fra 1905, benyttes i dag som lager.

    Beliggenhet, adkomst

    Eiendommen ligger i Rønneldveien nær Rokkeveien med fin landlig beliggenhet med grense til landbruksarealer Tvetervannet i nærmiljøet. Området består alt vesentlig av spredt bolig- og landbruks bebyggelse. Her har du flott natur, skogsområder og turløyper rett utenfor døra. Tar du bilen er du i Sarpsborg by på 15 minutter, i Halden by på ca. 15 minutter og bryggepromenaden eller i Gamlebyen i Fredrikstad på under halvtimen. Tveterhytta barnehage ligger på veien inn til Sandbakken og til Sandbakken skole og ballbane er det ca. 5 km. På Sandbakken er det også dagligvarebutikk og diverse andre butikker. Her ute bor du omgitt av ro, frihet og natur, likevel ligger alt du trenger bare noen minutters kjøretur fra eiendommen.

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1905
    Våningshus:
    1. etg.;
    Romslig gang/hall m/trapp til 2. etg. kjøkken med god arbeidsplass og spiseplass, bad m/badekar og wc, bod og 3 stuer.
    2. etg.:
    Trapperom, kjøkken, stue, 2 soverom og 2 kott

    Låve:
    1. etg.:
    Fjøs, diverse lager og stall.
    2. etg.:
    Lager/trev over fjøs og stall
    Kjeller under fjøs

    Garasje:
    1. etg.:
    Garasje
    2. etg.:
    Loft

    Potetkjeller med trev
    Kjeller:
    Kjellerrom
    1. etg.:
    Kjellertrev

    Bygninger og byggemåte

    Våningshus:
    Utvendig:
    Det er byggegrunn av delvis fjell og delvis løsmasser/leire. Bygningen har grunnmur i natursteinsmur og betong. Taktekkingen er av betongtakstein på den eldste delen og profilert ståltakplater med taksteinmønster på den nyeste delen Takrenner i plastbelagt stål på nordsiden av huset. Det mangler takrenner og nedløp på sør- og østsiden. Veggene har tømmerkonstruksjon i den eldste delen, og ellers bindingsverkkonstruksjon. Fasader har stående bordkledning, og takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass, og trevinduer med enkelt glass og doble glass. Bygningen har en eldre teak hovedytterdør, som er malt, og en nyere malt hovedytterdør. Utvendig trapp med to trinn i betong.

    Innvendig:
    Innvendig er det gulv av parkett, heltre furu og belegg. Veggene har tapet, trepanel og strietapet. Himlingen har malte plater, panel og himlingsplater. Etasjeskiller er av trebjelkelag. Boligen har mursteinspipe og vedovner. Bygningen har krypkjeller under trebjelkelag og stubbegulv. Boligen har malt tretrapp. Innvendig har boligen malte glatte dører og finèrdører.
    Våtrom:
    Badet har vinylbelegg på gulv og baderomsplater på vegger. Rommet er innredet med badekar, servant m/servantskap, toalett og varmtvannsbereder.
    Kjøkken:
    1. etg. har kjøkkeninnredning med glatte fronter, benkeplate er av heltre. Det er kjøleskap og komfyr, men ingen ventilering fra kjøkkenet. I 2. etg. har kjøkkenet innredning med glatte fronter, og benkeplate av heltre. Det er kjøleskap og komfyr. Ingen ventilering.
    Tekniske installasjoner:
    Innvendige vannledninger er av kobber. Det er avløpsrør av støpejern. Boligen har naturlig ventilasjon. 95 liters varmtvannstank på bad, og 40 liters benkebereder på kjøkken i 1. etg. Eldre elektrisk anlegg i huset med skrusikringer. Sikringsbokser er plassert i kott innenfor soverom i 2. etg. Hovedstrøminntak til gården er plassert i garasje. Boligen har røykvarslere og brannslokningsapparat. Det er brannvarslingsanlegg, som dekker både hus, låve og garasje.

    Låve:
    Den eldste dek er fra 1905, senere tilbygget i 1950 med utvidelse av fjøs med kjeller under og trev over. Låven er oppført dels på pilarer og gråsteinsmur, og dels kjellervegger i betong og støpt plate. Eldre fjøs i den vestre delen er oppført i betongvegger og betong i etasjeskille mot kjeller. Stall mot øst og lager i mellom fjør og stall er oppført i grovt bindingsverk. Stall og låvedel er utvendig kledt med stående trepaneler. Tak i fjøsdel er støpt og det ertrev for lager over fjøset. Tak i stalldel er trebjelker kledt med panel. Trev for lagring over talldel. Tak i stalldel er i dårlig forfatning, og det er råte i bjelker og takbord. Denne delen må bygges om/repareres før bruk. Mot syd, på baksiden av låven, er det bygget ut enkle, uisolerte lagerrom i bindingsverk, som er kledt med stående trekledning. Lagerrommene har pulttak, som er tekket med ståltakplater. Låven har ellers saltak, åstak, som er tekket med stålplater på den eldste delen. Taket er lagt om for ca. 20 år siden. Den nyeste delen fra ca. 1950 har eternit takplater. Gulv er hovedsakelig støpt plate, mens noen er gruset (lagerrom mot syd. Låven benyttes til lager og maskinlager, og inneholder en fjøsdel med kjeller under, og en stalldel. Taket over stallen innvendig er i dårlig forfatning, og det er behov for oppgraderinger, og evt. ombygginger om man skal utnytte bygningen ytterligere.

    Garasje:
    Bygningen er oppført i 1905 i grovt bindingsverk på støpt plate på mark. Det er saltak, som er tekket med eldre tegltakstein. Undertak av trefliser. Garasjen har to doble slagporter, og i 2. etg. er det loft for lagring. Bygningen har noe vedlikeholdsetterslep.

    Potetkjeller med trev:
    Eldre potetkjeller, som er oppført ca. 1905 i gråstein/betong med overbygg/trev i bindingsverk. Støpt dekke med gulv på trevet. Overbygget ble bygget nytt i 1985, og ar stående kledning. Bygningen har tre vegger, og en åpen vegg mot nord for innkjøring. Takkonstruksjonen er pulttak, som er tekket med ståltakplater. Bygningen har behov for vedlikehold. Benyttes som lager.

    Arealer og fordeling per etasje

    Primærrom: 155 kvm, Bruksareal: 156 kvm

    Oppvarming

    Ved og elektrisk.

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 192 800 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Selve tunet på Storkasene har en enkel og grei adkomst. Tunet rammes fint inn av bygningsmassene og har gode parkeringsforhold. Tilgang adkomst til både låve, garasje og våningshus er enkel. Hageanlegget er opparbeidet med romslig plen med diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og er vidstrakt utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet.

    Dyrket mark:
    Dyrket mark er på 48,3 dekar totalt, og er lett tilgjengelig for maskiner, har god arrondering og gir gode årvisse avlinger. Det dyrkede arealet er leid ut til en nabogård. Skriftlig avtale, som gjelder i 10 år fra 2022. Grøfter trenger vedlikehold, og noe bør skiftes ut. Den dyrkede marka er kategorisert som god, og med svært god og svært godjordkvalitet. (ifølge. kilden.no). Beskrivelse på de forskjellige jordkvalitetene er beskrevet i landbrukstaksten.

    Skog:
    Skogen er hugget ut , og det er plantet ny skog. Det er ingen skogbruksplan laget for gården. I følge NIBIO gårdskart er det følgende
    bonitetsfordeling i skogen:

    Skog høy bonitet: 23,8 dekar
    Skog middels bonitet: 3,2 dekar
    Skog Lav bonitet: 38,2 dekar
    Uproduktiv skog: 73,9 dekar

    Beregnet maksimal tilvekst i forhold til bonitetsfordelingen er 30 kbm/ år. Tilveksten avhenger av
    hogstklassefordelingen, og vil variere i forhold til hvor gammel skog som står på arealene.
    Mesteparten av skogen er hugget de senere årene, og arealene er stort sett hogstklasse I og II i
    dag. Dette gir en vesentlig lavere tilvekst enn beregnet med normal hogsklassefordeling, og vil ha
    lavere tilvekst en god del år, før skogen går over i hogstklasse III og IV, hvor skogen har høyest
    tilvekst, for så å stagnere gradvis ved overgang til hogstklasse V.

    Eiendommen er tilknyttet grunneierlag for elgjakt og rådyrjakt.

    Vei, vann og avløp

    Boligen er tilknyttet minirenseanlegg med serviceavtale om årlig vedlikehold, og offentlig vann, via private stikkledninger.

    Reguleringsplan

    Eiendommen ligger i et område avsatt til LNF-område i kommuneplanen (landbruk, natur, fritid). Kommuneplanens navn er kommuneplanens arealdel 2015 – 2026. Endelig vedtatt arealplan: 18.06.2015. Arealbruk for delarealer: LNFR areal for spredt bolig- fritids- eller næringsbebyggelse, mv. Nåværende. Bevaring av naturmiljø..

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    Eiendommen har ingen tinglyste heftelser eller andre forhold av betydning for tilstandsrapporten. Bekreftet grunnboksutskrift ligger vedlagt i salgsoppgaven.

    Ferdigattest

    Ifølge kommunen foreligger det ikke ferdigattest, brukstillatelse eller byggetegninger for noen av byggene på eiendommen. Det er dermed ukjent for megler om bruken er i samsvar med hva som evt. opprinnelig var byggemeldt. Kjøper påtar seg risikoen for både fremtidig, fortsatt bruk og eventuelle pålegg, for alle ovennevnte ulovlige forhold, herunder risikoen for om bruken lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette. Det kan være krav i lov, forskrift og planverk som ikke er eller kan oppfylles, i så fall vil kommunen kunne kreve at rommet/ rommene/ bygningsdelene settes tilbake til opprinnelig godkjent stand.

    Kulturminner og fredninger

    Det er ingen kjente kulturminner, fredninger etc. på eiendommen

    Informasjon om odelsloven

    Det hviler odel på gården, denne er fraskrevet

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

    Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
    Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

    Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Prisantydning

    4 950 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Thor B. Grønnerød
    Takstdato : 04.07.2024
    Markedsverdi : 4 950 000,-
    Formuesverdi : 181 415,-
    Landbrukseiendom med våningshus oppført i 1905, det er våningshuset tilstandsrapporten er på. Andre bygg på gården er kun enkelt vurdert og beskrevet i salgsoppgaven, se også landbrukstakst for gården generelt.

    På denne eiendommen har følgende fått tilstandsgrad 2 (TG2) og tilstandsgrad 3 (TG3):

    Enebolig
    Utvendig
    Taktekking,TG2

    Taktekkingen er av betongtakstein på den eldste delen og profilerte ståltakplater med taksteinmønster på den nyeste delen. Taket er besiktiget fra bakkenivå.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen.
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.
    – Taktekkingen har mose og slitasje på grunn av elde.

    Tiltak
    – Tidspunkt for utskiftning av taktekking nærmer seg.
    – Tidspunkt for utskiftning av undertak nærmer seg.
    – Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.

    Nedløp og beslag,TG2

    Takrenner i plastbelagt stål på nordsiden av huset. Mangler takrenner og nedløp på sør- og østsiden. Mangler beslag på vannbord mot øst.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
    – Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag.
    – Det er avvik:
    – Beslag over vannbord på gavlvegg mot øst er løst.

    Tiltak
    – Det bør lages system for bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
    – Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må beslag/renner/nedløp skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.
    – Tiltak:
    – Feste løse beslag.

    Veggkonstruksjon,TG2
    Veggene har tømmerkonstruksjon i den eldste delen, ellers bindingsverkskonstruksjon. Fasader har stående bordkledning.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur.
    – Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.

    Tiltak
    – Det bør foretas tiltak for å bedre lufting av kledningen.
    – Råteskadet trekledning må skiftes ut.
    – Ved fremtidig restaurering av huset, må det etableres tilstrekkelig lufting under kledning.

    Vinduer – 3,TG2

    Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass i 2. etasje.
    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.

    Tiltak
    – Det bør gjøres tiltak for å lukke avviket.
    – Bolig med gamle vinduer kan opp mot 40 prosent av varmen forsvinne ut gjennom vinduene. Varmetapet kan ofte halveres ved å bytte ut de gamle vinduene med moderne vinduer. Det må påregnes at vinduer må skiftes ut.
    Vinduer – 2,TG3
    Trevinduer med enkelt glass og doble glass.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
    – Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne.
    – Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
    – Vannbrett er ikke fagmessig utført.
    – Vinduene har råteskader.
    – Panel/sidebord/vindusomramming står i kontakt med underbeslaget / overbeslaget og trekker dermed opp fukt/vann som reduserer levetiden på sidebordene.

    Tiltak
    – Vinduer med punkterte/sprukne glass må påregnes skiftes ut, enten hele vinduet eller kun selve glassene.
    – Vinduer med råteskader må erstattes med nye.
    – Det må foretas lokal utbedring.
    – Bolig med gamle vinduer kan opp mot 40 prosent av varmen forsvinne ut gjennom vinduene. Varmetapet kan ofte halveres ved å bytte ut de gamle vinduene med moderne vinduer. Det må påregnes at vinduer må skiftes ut.
    Kostnadsestimat : 50 000 – 100 000

    Dører,TG2

    Bygningen har en eldre teak hovedytterdør som er malt, og en nyere malt hovedytterdør.

    Vurdering av avvik:
    – Det er avvik:
    – Den eldste døra er innadslående, og slike dører kan ofte medføre at det blir trekk og utettheter. Døra har i tillegg begrenset isolasjonsevne.

    Tiltak
    – Tiltak:
    – I bolig med gamle dører kan opp mot 40 prosent av varmen forsvinne ut gjennom dørene. Varmetapet kan ofte halveres ved å bytte ut de gamle dørene med moderne dører. U-verdien til en dør beskriver hvor god varmeisolasjonen i en dør er. Jo lavere U-verdi, jo bedre isolerer det.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Innvendig
    Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3

    Etasjeskiller er av trebjelkelag.

    Vurdering av avvik:
    – Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    – Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    – Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    – Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.

    Tiltak
    – For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Radon,TG2
    Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Tiltak
    – Det bør gjennomføres radonmålinger.

    Pipe og ildsted,TG3

    Boligen har mursteinspipe og vedovner.

    Vurdering av avvik:
    – Avstanden mellom ildstedet og brennbart materiale er for liten.
    – Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.
    – Pipevanger er ikke synlige.
    – Det er avvik:
    – Noen av pipevangene er kledd inn. Det er fyringsforbud på liten vedovn på soverom i 2. etasje.

    Tiltak
    – Det anbefales å montere ildfast plate under luker på pipe.
    – Pipevanger må gjøres tilgjengelig.
    – Tiltak:
    – Større avstand til brennbart materiale må lages.
    – Ovn i 2 etasje på soverom må byttes ut/ fjernes.
    Kostnadsestimat : 50 000 – 100 000

    Krypkjeller,TG2

    Bygningen har krypkjeller under trebjelkelag og stubbegulv. Det er tilgang til å vurdere deler av rommet mellom det nederste bjelkelaget og bakken (krypkjeller) via en luke i grunnmur på vestvegg. Under den eldste delen er det ikke tilgang til å gjøre undersøkelser. Fuktigheten kan være høy i slike rom/kjellere på grunn av fuktighet fra grunnen, innsig av vann og/eller kondensering. Temperatur og fuktforhold kan gi skader i konstruksjoner slik som bjelkelag, og ofte utvikle seg over tid. En tilstandsrapport som denne baseres på en visuell befaring uten inngrep i konstruksjonen. Selv om det ikke er avdekket tegn på skader utenfor krypkjelleren under befaringen, slik som misfarging av treverk, spesielle innsekter eller råteskader i konstruksjoner, betyr ikke dette nødvendigvis at det ikke foreligger skader i eller i forbindelse med krypkjelleren. Det anbefales derfor at en er oppmerksom på denne risikoen og undersøker dette nærmere, helst med hjelp av en fagkyndig.

    Vurdering av avvik:
    – Det er begrenset tilgang til hele krypkjelleren.
    – Det er ikke tilfredsstillende ventilering av krypkjeller.
    – Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig.
    – Dårlig ventilering av krypkjeller under den eldste delen.

    Tiltak
    – Bedre ventilering må etableres.
    – Ut ifra visuelle observasjoner fra de besiktigede områdene, gir det grunnlag for å forsøke å foreta grundigere undersøkelser i de mindre tilgjengelige områdene. Det kan ikke utelukkes skader i disse områdene.
    – Ut ifra tilstanden i de besiktigede områdene er det ikke påvist unormale forhold, men det vil være usikkerhet rundt de mindre tilgjengelige områdene.
    – Om mulig bør det forsøkes etablert adkomst til krypkjeller slik at den kan inspiseres. Dette er en utsatt konstruksjon.

    Innvendige trapper,TG2
    Boligen har malt tretrapp.

    Vurdering av avvik:
    – Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
    – Det er avvik:
    – Det er åpning mellom trapp og vegg/ etasjeskille øverst i trappen.

    Tiltak
    – Tiltak:
    – Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav.
    – Åpning mellom trapp og vegg/ etasjeskille bør av sikkerhetsmessige årsaker lukkes.

    Innvendige dører,TG2
    Innvendig har boligen malte glatte dører.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.

    Tiltak
    – Enkelte dører må justeres.
    – Det bør foretas tiltak på enkelte dører.

    Andre innvendige forhold,TG2
    Det er observert mus ekskrementer innvendig i huset.

    Vurdering av avvik:
    – Det er avvik:
    – Det er registrert mus ekskrementer innvendig i huset på loftet.

    Tiltak
    – Tiltak:
    – Det bør settes inn tiltak for å bekjempe mus.

    Våtrom
    Etasje 1 > Bad
    Generell,TG3
    Aktuell byggeforskrift er byggeforskrifter fra før 1997. Dokumentasjon: ingen dokumentasjon. Badet har vinylbelegg på gulv og baderomsplater på vegger. Det inneholder badekar, servant med servantskap, toalett og VV-bereder.

    Vurdering av avvik:
    – Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
    – En må forvente generell oppgradering av våtrommets tettesjikt/membran for at våtrommet skal tåle en normal bruk etter dagens krav (tett våtsone). En samlet TG 3 for rommet er satt med bakgrunn i alder og usikkerhet rundt tetthet i våtsonen på rommet. Det er ikke behov for å gjennomføre en detaljert tilstandsanalyse, etter standardens krav.

    Tiltak
    – Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres.
    – Eldre bad som fungerer i dag til formålet, og kan fungere i mange år til. Det bemerkes at det er en risiko med eldre materialer og konstruksjoner, og konstruksjonen må overvåkes i forhold til funksjonssvikt, særlig med endret/ økt bruk av rommet. Det må påregnes utbedring av rommet.
    Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000

    Kjøkken
    Etasje 1 > Kjøkken
    Overflater og innredning,TG2

    Kjøkkenet har innredning med glatte fronter. Benkeplaten er av heltre. Det er kjøleskap og komfyr.

    Vurdering av avvik:
    – Kjøkkeninnredningen er av eldre dato, og den mangler bruksfunksjoner/løsninger som er forventbart på et kjøkken.

    Tiltak
    – Det er påregnelig med utskiftning/utbedringer av kjøkkeninnredningen.
    – Kjøkken må påregnes å utbedres. Det må følges med på rør, men det er vanskelig å si noe om når utskifting må gjøres.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Etasje 1 > Kjøkken
    Avtrekk,TG2
    Det er ingen ventilering fra kjøkken.

    Vurdering av avvik:
    – Det er manglende forsert mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkkenet.
    – Det er ingen avtrekksvifte.

    Tiltak
    – Mekanisk avtrekk bør etableres.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Etasje 2 > Kjøkken
    Overflater og innredning,TG2

    Kjøkkenet har innredning med glatte fronter. Benkeplaten er av laminat og sink. Det er kjøleskap og komfyr.
    Vurdering av avvik:
    – Det er avvik:
    – Kjøkkeninnredningen er av eldre dato, og den mangler bruksfunksjoner/løsninger som er forventbart på et kjøkken.
    – Kjøkkenet er gammelt, og har gammelt soilavløp som er over halvparten av forventet levetid.

    Tiltak
    – Tiltak:
    – Det er påregnelig med utskiftning/utbedringer av kjøkkeninnredningen.
    – Det må følges med på rør, men det er vanskelig å si noe om når utskifting må gjøres.

    Etasje 2 > Kjøkken
    Avtrekk,TG3
    Det er kjøkkenventilator med avtrekk ut.

    Vurdering av avvik:
    – Det er registrert avvik med avtrekk.
    – Avtrekksvifte fungerer ikke.

    Tiltak
    – Ventilatoren må skiftes.
    Kostnadsestimat : Under 10 000

    Tekniske installasjoner
    Vannledninger,TG2

    Innvendige vannledninger er av kobber.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.

    Tiltak
    – I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
    – Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
    – Tidspunkt for utskiftning av vannledninger nærmer seg.

    Avløpsrør,TG2
    Det er avløpsrør av støpejern.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.

    Tiltak
    – I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
    – Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

    Varmtvannstank,TG2
    95 liters varmtvannstank fra rundt 2018. 40 liters benkebereder også forholdsvis ny.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.
    – Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.
    – Gjelder 40 liter benkebereder på kjøkken i 1. etasje, hvor det ikke er tilfredsstillende løsning for evt. lekkasjevann. 95 liters varmtvannstank på bad; Bryteren på tilkobling er ikke lenger tilfredsstillende løsning.

    Tiltak
    – Det bør etableres tilfredsstillende el-tilkobling etter gjeldende forskrift.
    – Det bør etableres tilfredsstillende avrenning eller lekkasjesikring ved varmtvannstank.
    – Bryter ved tilkobling av VV-bereder på bad bør skiftes.
    Elektrisk anlegg,TG2
    Eldre elektrisk anlegg i huset med skrusikringer. Sikringsbokser er plassert i kott innenfor soverom i 2. etasje. Hovedstrøminntak til gården er plassert i garasje. Dette er en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål og undersøkelser som forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-18 inneholder. Dette kan ikke sammenlignes med en kontroll utført av offentlig myndighet (Det lokale eltilsyn) eller registrert elektrovirksomhet, og en takstingeniør har verken kompetanse eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen som forskriften inneholder. El-anlegget kan ha feil og mangler som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller få en fullstendig kontroll utført av registrert elektrovirksomhet.
    21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
    Nei
    Kommentar:
    1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
    Kommentar: Vet ikke nøyaktig årstall. Nytt inntak rundt 2002-2004.
    2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
    Ja
    Kommentar:
    3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
    Nei
    Kommentar: Kun inntaksskap i garasje.
    5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
    Nei
    Kommentar:
    6.Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
    Nei
    Kommentar:
    7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
    Nei
    Kommentar:
    8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
    Nei
    Kommentar:
    10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
    Nei
    Kommentar:
    14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
    Nei
    Kommentar:
    15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
    Ja
    Kommentar:
    16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
    Ja
    Kommentar: Det er ikke foretatt kontroll av det elektriske anlegget i løpet av de siste 5 årene. Det anbefales på generelt grunnlag en gjennomgang av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet.

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G

    Forsikring

    Gjensidige
    Polisenummer: 84572869

    Kommunale avgifter

    Kr. 19 697,29 pr. år

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Maskiner og utstyr

    Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, PDF. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
    Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
    Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

    Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
    Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

    Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

    Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

    Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»

    Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
    Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
    Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
    Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.