Stokker gård - SOLGT!
1.432 dekar (1.432.000 kvm) | Oslo som nærmeste nabo | Gode leieinntekter
36 000 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
900 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 36 000 000,-))
--------------------------------------------------------
901 342,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
36 901 342,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 37 bnr. 1 i Asker kommune
Stokker gård i Billingstad – 1432 dekar totalt
Stokker gård ligger på en høyde med vid utsikt til syd og vest, bilturen til Oslo S tar 20 minutter, leieinntekter på i omkring av 1,9 Mnok årlig. Gården er på 1432 totalt dekar med ca. 159 dekar dyrket mark, 1214 dekar produktiv skog og over 4000 kvm bygningsmasse. En omfattende eiendom med svært sentral plassering og store muligheter.
Dyrket mark ligger i hovedsak vest for tunet bestående av to skifter med et samlet areal på 119 daa. Øst og nord for tunet ligger det tre skifter på tilsammen 37 daa. Skiftene er har god arrondering med korte drifteveier og en plassering rundt tunet som sørger for et åpent kulturlandskap og flotte lysforhold. Jordkvaliteten er definert som god og svært god, bestående av sand- og leirjord med tilfredsstillende grøftetilstand. Skogen omkranser hele eiendommen i randsoner, med en stor samlet hovedteig til vest. Estimert stående kubikkmasse er på 17.000 kbm. med over 90% høybonitetsskog, en årlig brutto tilvekst i hkl. 3 til 5 (produksjons- og hogstmoden skog) på 773 kbm, og en bestokning på 14 kbm. per daa. I skogbruksplanen fra 2012 sto 46% av kubikkmassen i hogstklasse 4 og 5, mens det var 31% produksjonsskog, hkl 3. I 2022 ble det tatt ut et bruttovolum på ca. 3200 kbm. som må trekkes fra totalen, men samtidig må tilveksten tillegges. Skogens arrondering og infrastruktur i form av veier gir forholdsvis lettdrevne arealer for maskinhugst. Det største teigarealet til vest ligger innenfor markagrensen. Eiendommen er en del av Asker kommunes jaktlag for felling av storvilt. Småvilt jaktes på egen grunn.
Bygningsmassen på Stokker består av flere boliger og driftsbygninger. Hovedbygningen på gården har et romslig areal på i overkant av et halvt mål. Det er fire store driftsbygninger på eiendommen som rommer brorparten av gårdens utleieinntekter. Foruten hovedbygningen blir også eiendommens øvrige boligmasse utleid som en del av driftsgrunnlaget på gården.
Hovedbygningen har den flotteste beliggenheten på tunet, og vitner om at dette har vært et gårdsbruk med en betydelig produksjon og ressursgrunnlag. Faktisk var det på eiendommen i sin tid eggproduksjon med en besetning på 25.000 dyr, og Stokker var en foregangsgård på feltet. Husets bruksareal er på 514 kvadratmeter med en grunnflate på i overkant av 180 kvm. og innehar en normalt god, men eldre standard. I hovedbygningens første etasje finnes blant annet tre store stuer og et romslig kjøkkenrom, i tillegg til kontor, toalettrom, hovedentré, sekundærinngang og øvrige gangarealer. Det er åtte soverom, omkledningsrom og to bad i andre etasje. Kjelleren har også flere innredede arealer og et godt potensiale. En solid konstruksjon med vegger i murkonstruksjon og støpte etasjeskiller, bidrar til en bygning med et solid fundament for fremtidig modernisering.
De største driftsbygningen på Stokker har opprinnelig blitt benyttet i forbindelse med korn- og eggproduksjon, og består av to store driftsbygninger, låvebygning og et tidligere pakkeri. Disse bygningene har en samlet grunnflate på omkring 2500 kvm. og står i dag for en betydelig del av gårdens inntekter. I tillegg til hovedbygningen er det også registrert tre bolighus og en fritidseiendom på gården.
Oppsummert har Stokker en beliggenhet som sjeldent i sitt slag, både med hensyn til den isolerte beliggenheten, høyt og solrikt i terrenget, og ikke minst den umiddelbare nærheten til hovedstadens vestside. Leieinntektene i seg selv finansierer en betydelig del av kjøpesummen, men det viktigste er at man uten kompromisser kan opprettholde livssituasjonen man allerede har.
Beliggenhet, adkomst
En privat gårdsvei fører deg til gårdsbruket Stokker. Fra eiendommen tar det omkring 4 minutter med bil til Billingstad sentrum og videre ut på E18. Gårdsbruket ligger høy i terrenget med fri utsikt over landskapet. Man kan også tillegge at det er kort avstand til marka, i praksis så vil du eie en del av den selv. Barnehage, togstasjon, handlesentra, barne, ungdoms- og videregående skoler befinner seg innenfor 5 -10 minutters avstand fra gårdstunet. De aller fleste destinasjoner har gå- eller sykkelavstand dersom du vil la bilen stå.
Visning og budinnleggelse
Det vil bli avholdt private visninger på eiendommen i uke 39 og 40. Kontakt megler på e-post: henrik@landbruksmegling.no eller tlf: 991 12 900 får å melde deg på visning.
Etter avtale med selger må alle bud på eiendommen være skriftlige med en vedståelsesfrist til tidligst torsdag 4. Oktober 2023 kl. 14.00. Benytt salgsoppgavens vedlagte budskjema eller «gi bud» funksjonen på Finn.no ved budinnleggelse.
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1960
Bygninger og byggemåte
Hovedbygning, Stokkerveien 100:
Bygningen er ifølge selger oppført i 1960. Bygningen er fundamentert på grunnmur i betong med støpt plate. Yttervegger i første etasje har murkonstruksjon av dobbel teglstein med pussede overflater. Det er observert sprekker. Yttervegger i 2. etasje har bindingsverkkonstruksjon som er utvendig kledd med stående bordkledning. Murpuss og kledning fra byggeår. Etasjeskiller er av betong og bjelkelag av tre. Takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon med saltaksløsning utvendig tekket med tegltakstein. Takkonstruksjon fra byggeår, det er observert spor etter skadedyr på kaldtloft. Renner nedløp og beslag av stål, det mangler snøfangere. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass og PVC vinduer med 2-lags glass. Bygningen har hovedsakelig malte trevinduer med 2-lags glass og trevinduer med koblet glass. Vinduer med isolerglass fra 1979/1987 Bygningen har malt hoved ytterdør og malt bi entrédør. Bygningen har malte balkongdører i tre og malt kjellerdør i tre. Drenering fra byggeår, det er observert at drensrørene er tette i et av husets hjørner. Til boligen ligger en mindre og enkel garasjebygning i trekonstruksjoner.
Stokkerveien 99:
Bygningen er oppført med en del rundt 1750 og en del rundt 1822. Bygningen er fundamentert på grunnmur av stein og støp. Yttervegger i tømmer som er utvendig kledd med stående kledning. Yttertak av saltakskonstruksjon som er utvendig tekket med stålplater, med renner og nedløp.
Stokkerveien 101:
Bygningen antas oppført rundt 1935. Bygningen er fundamentert på støpt grunnmur som er utvendig pusset. Yttervegger i reisverk og bindingsverk med utvendig stående bordkledning. Ukjent isolering. Yttertak av saltakskonstruksjon som er utvendig tekket med stålplater, med renner og nedløp. Eldre vinduer som behøver vedlikehold eller utskifting. Innvendige overflater har varierende standard. Det er to pipeløp i bygningen som benyttes, ukjent tilstand.
Hytte, Stokkerveien 95:
Bygningen er oppført før krigen og ble senere renovert på 60 tallet og er fundamentert på støpt grunnmur. Yttervegger i bindingsverk med ukjent isolasjonstilstand, utvendig kledd med stående bordkledning. Saltakskonstruksjon utvendig tekket med plater uten renner og nedløp. Det er et pipeløp i bygningen, ukjent tilstand. Bygningen har lav standard.
Pakkeri, Stokkerveien 95:
Bygningen er todelt, med en boliginnredet del oppført på tidlig 60 tall og en produksjonsdel oppført på 70 tallet. Den tidligste delen av bygningen oppført på 60 tall består av opprinnelige brakkekonstruksjoner som er bygget om og kledd inn til en enhet. Bygningsdelen har kjeller som er fundamentert på grunnmur i betong med støpt plate. Det er også støpt himling. Brakkedelen i 1. etasje har yttervegger i trekonstruksjoner som er utvendig kledd med stående bordkledning. Saltakskonstruksjon som er utvendig tekket med stålplater. Det er et pipeløp i bygningen som ikke benyttes. Boligdelen er ikke omsøkt. Produksjonsdelen oppført på 70 tallet er fundamentert på delvis støpt grunnmur, og delvis trepilarer. Yttervegger antas oppført i isolert bindingsverk med utvendig stående bordkledning. Saltakskonstruksjon utvendig tekket med plater.
Stabbur, Stokkerveien 97:
Bygningen er antatt oppført rundt 1850 og er fundamentert på grunnmur av pusset teglstein. Yttervegger i tømmer. Saltakskonstruksjon med plater på tak uten renner og nedløp. Takstmann har ikke befart bygningen.
Driftsbygning og vognskjul:
Driftsbygningen er antatt oppført i 1900 med et påbygg i 1950. Deler av bygningen er senere revet til fordel for et vognskjul som ble oppført i 1985. Låvedelen er bygget som en heislåve uten låvebru, og er fundamentert på grunnmur av stein. Yttervegger i grunnplan er støpt og pusset, mens øvrige konstruksjoner i de øvre plan er utført i tradisjonell låvekonstruksjon med grovt bindingsverk, bukker og hanebjelker. Konstruksjonen er stedvis forsterket med jernstolper og dragere. Vognskjuldelen er fundamentert på støpt plate, med murte yttervegger i leca som er utvendig pusset. Det er bordkledning i øverste del av gavl. Saltakskonstruksjon i trevirke som er tekket med plater. Det er nedløp og renner på bygningen. Det er tre heveporter på bygningens langside mot asfaltert gårdsplass. Til bygningskroppen er det også oppført to kjellerbygg til øst.
Hvitt hønsehus, Stokkerveien 102:
Bygningen er oppført før krigen og ombygd på 70 tallet til hønsehus. Bygningen er fundamentert på støpt grunnmur og støpt plate. En innvendig skillevegg er oppført i leca og etasjeskiller i lettbetongelementer. Yttervegger i murverk som er utvendig pusset med vinduer i isolerglass. Saltakskonstruksjon som er utvendig tekket med stålplater, med renner og nedløp. Det er satt opp overbygg på hver kortende av bygningen. I østre ende har overbygget bordkledning på øverste del.
Rødt hønsehus, Stokkerveien 102:
Bygningen er oppført i 1963 som et hønsehus. Bygningen er fundamentert på støpt grunnmur med støpt plate og forsterket innvendig med jernstolper. Yttervegger, gulv og himling i kjellerplan har støpte overflater med pussede vegger og epoxybehandlet gulv. Yttervegger i 1. etasje er oppført i bindingsverk som er utvendig kledd med stående bordkledning. Det er to lags vinduer eller vinduer med isolerglass i bygningen. Saltakskonstruksjon som er utvendig tekket med stålplater, med renner og nedløp. Det er flere porter og adkomstdører til bygget, samt lasterampe til vest med asfaltert adkomst. Til syd for hovedbygningen er det tilbygget et tidligere møkkalager som er oppført i betongkonstruksjoner på gulv, vegger og himling. Deler av lageret har lavere takhøyde. Til nord for hovedbygningen er det også oppført
Vognskjul/korntørke: Bygningen ble oppført i 1990 som plantørke. Bygningen er fundamentert på støpt grunnmur og pilarer med støpt plate. Yttervegger i uisolert bindingsverk som er utvendige tekket med stålplater. Det er stående kledning på hver gavl. Saltakskonstruksjon som er utvendig tekket med stålplater. Det er nedløp og renner på den ene side av bygningen. Plantørken er fjernet.
Saghus:
Sagbygningen er oppført i 1982 og er fundamentert på støpt grunnmur med støpt plate. Yttervegger i uisolert bindingsverk som er utvendig kledd med stålplater, og med bordkledning i øverste del av gavl på begge sider. Saltakskonstruksjon utvendig tekket med plater uten renner og nedløp. Det er større skyveporter på bygningens langside.
Elgstua, Stokkerveien 106:
Bygningen er oppført i 1950 og er fundamentert på støpt grunnmur. Bygningskroppen er opprinnelig todelt, men det antas at bygget som helhet har yttervegger i bindingsverk med utvendig stående bordkledning, usikker grad av isolasjon. Saltakskonstruksjon som er utvendig tekket stålplater, antagelig sperrekonstruksjon. Todelte vinduer, med inner- og yttervindu. Bygningen er i en halvannen etasje med kjøkken, bad og oppholdsrom i første etasje og soverom i andre etasje. Det er lav standard på bygget. Det er to pipeløp i bygget.
Ormerud, Stokkerveien 110:
Bygningen stammer opprinnelig fra 17-1800 tallet og har rød Sefrak registrering. Det er også et påbygg fra tidlig 1900 tall. Bygningen er fundamentert på steinmur med delvis støp. Yttervegger er i all hovedsak oppført i tømmer. Den opprinnelige bygningen er i to etasjer, mens påbyggene er i en. Ytterveggene er utvendig kledd med stående bordkledning, med eldre todelte vinduer. Saltakskonstruksjon som er utvendig tekket med stålplater. Det er ikke tilknyttet VA til bygningen, men det er strøm. Det er pipeløp i bygget.
Arealer og fordeling per etasje
Gårdens private bolig:
Hovedbygning; 473 kvm. P-rom og 514 kvm. Bra.
1. Etasje primærrom: Hovedinngang/vindfang, sekundærentré, Kjøkken, dagligstue, spisestue, storstue, toalettrom, kontor og gangarealer.
2. Etasje primærrom: To baderom, åtte soverom, omkledningsrom og gangarealer.
Kjeller primærrom: Kjellerstue, treningsrom/hobbyrom, baderom, badstue, toalettrom, vaskerom og gangarealer. Sekundærrom: Kjølerom og tre boder.
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Bruksstatus hovedbygning: 111 – Enebolig
Gårdens næringsarealer:
Stokkerveien 99; 220 kvm. Bra.
1. etasje: Entré, stue/kjøkken, bad, vaskerom, 2 soverom og gangarealer.
2. etasje: Loft/lager
Bruksstatus Stokkerveien 99: 113 – Våningshus
Stokkerveien 101; Grunnflate 140 kvm, to etasjer og delvis kjeller.
1. etasje: Lager (Tidligere slakteri og kjølelager)
2. etasje, søndre fløy: Entré, kjøkken, stue, bad/wc, vaskerom og bod.
2. etasje, nordre fløy: Trappegang, wc, to soverom og øvrige rom som ikke er befart.
Kjeller: Lager
Bruksstatus Stokkerveien 101: 249 – Annen landbruksbygning. Bygningen inneholder to boenheter som ikke er godkjent eller omsøkt. Bygningen har ifølge eier vært bebodd siden 1937.
Stokkerveien 95, hytte; Grunnflate 50 kvm, en etasje.
1. etasje: Entré, kjøkken, stue, bad/wc og to soverom.
Bruksstatus Stokkerveien 95, hytte: 181 – Garasjeuthus anneks til bolig. Bygningen inneholder en boenhet som ikke er godkjent eller omsøkt. Bygningen har ifølge eier vært bebodd siden før krigen.
Stokkerveien 95, pakkeri/annen landbruksbygning; 210 kvm. Bra. og 90 kvm. Bra.
1. Etasje, vestre fløy: Produksjonslokale, kontor og spiserom
1. Etasje, østre fløy: Entré, kjøkken, to stuer, soverom, bad, wc og vaskerom.
Kjeller, østre fløy: Garasje og lager
Bruksstatus vestre fløy: 219 – Annen industribygning
Bruksstatus østre fløy: 249- Annen landbruksbygning. Bygningen inneholder en boenhet som ikke er godkjent eller omsøkt.
Stabbur, Stokkerveien 97; Grunnflate 60 kvm, to etasjer.
1. Etasje: To rom og wc
2. Etasje: Fire rom
Bruksstatus Stokkerveien 97, stabbur: 181 – Garasjeuthus anneks til bolig. Bygningen inneholder en boenhet som ikke er godkjent eller omsøkt.
Driftsbygning og vognskjul; Grunnflate 600 kvm, ulike nivåer og tilbygg.
Kjeller: Tidligere gjødsellager
1. Etasje: Tidligere grisefjøs, lagerrom og garasjer. 2,2 meter takhøyde.
2. etasje: Tidligere hønsehus. 2 meter takhøyde.
Øvre plan: Lager
Bruksstatus driftsbygning og vognskjul: 249 – Annen landbruksbygning.
Hvitt hønsehus, Stokkerveien 102; Grunnflate 550 kvm, ulike nivåer og tilbygg.
1. Etasje, østre fløy (overbygg): Entré, kjøkken, stue, to soverom og bad.
1. Etasje, vestre fløy: Lagerrom
Kjeller, vestre fløy: Lagerrom, wc/dusj og kontor.
Bruksstatus Stokkerveien 102, hvitt hønsehus: 219 – Annen industribygning. Bygningen inneholder en boenhet som ikke er godkjent eller omsøkt.
Rødt hønsehus, Stokkerveien 102; Grunnflate 1050 kvm, to etasjer. I tillegg kommer tidligere gjødselkjeller til nord med samlet areal på 144 kvm. og takoverbygg til syd, ikke oppmålt.
1. Etasje: Kontor, spiserom, kjøkken og lager.
Kjeller: Lagerlokaler og wc. 2 meter takhøyde.
Kjeller, tidl. gjødselkjeller: Lagerlokaler. 54 kvm har god takhøyde, 90 kvm har lav takhøyde.
Bruksstatus Stokkerveien 102, rødt hønsehus: 219 – Annen industribygning.
Vognskjul/korntørke; Grunnflate 150 kvm.
1. Etasje: Lagerlokaler.
Bruksstatus Vognskjul/korntørke: 249 – Annen landbruksbygning
Saghus; Grunnflate 150 kvm.
1. Etasje: Tømmerrulle og saglinje
Bruksstatus saghus: 249 – Annen landbruksbygning
Gårdens næringsarealer har som beskrevet over flere bruksstatuser i matrikkelen som ikke samsvarer med dagens bruk. Matrikkelen kan inneholde feil, og faktisk historisk bruk av flere bygninger har vært den samme, også før bygningslov av 18.06.1965. Uavhengig av matrikkelens feilkilder må man allikevel anta at der hvor det ikke er samsvar mellom bruksstatus og faktisk bruk, er dette å anse som ikke godkjent/ulovlig bruk av arealene.
Øvrige bygninger:
Elgstua, Stokkerveien 106; 105 kvm. Bra.
1. Etasje: Kjøkken og øvrige rom.
2. Etasje: Soverom
Bruksstatus Stokkerveien 106, elgstua: 111 – Enebolig
Ormerud, Stokkerveien 110; 65 kvm. Bra.
1. Etasje: Yttergang, kjøkken, stue, wc, bad og lagerrom.
2. Etasje; Soverom (ikke målbart)
Bruksstatus Stokkerveien 110, Ormerud: 161 – Fritidsbygg
Oppvarming
Hovedbygning:
Oppvarming med strøm og vedfyring. Det er installert varmepumpe.
Energimerke, orange F.
Stokkerveien 99:
Oppvarming med strøm og vedfyring.
Stokkerveien 101:
Oppvarming med strøm og vedfyring.
Stokkerveien 95, hytte:
Oppvarming med strøm og vedfyring.
Stokkerveien 106, Elgstua:
Oppvarming med strøm og vedfyring.
Stokkerveien 110, Ormerud:
Oppvarming med strøm og vedfyring.
Øvrige boligbygg på eiendommen er ikke energimerket.
Det legges til grunn at disse bygningene har energimerke rød G.
Næringsbyggene varmes hovedsakelig opp med strøm
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 1 432 000 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tunet på Stokker ligger høyt i terrenget vest for Stokkerelva. Tunområdet har en størrelse på omkring 40 dekar hvor flere bolighus og driftsbygninger er plassert, med er internveier på tunet som tar deg direkte til driftsbygningene. Driftsbygningene på eiendommen er plassert til syd og nord på eiendommen, mens det er et klart definert boligtun i senter sammen med låvebygningen. Det gamle våningshuset, røkterbygningen (101) og låvebygningen utgjør til sammen det gamle «opprinnelige» tunet på gården
Det er totalt ca. 159 daa fulldyrka jord fordelt på fem teiger hvor den største er på ca. 119 daa. Jordkvaliteten er definert som svært god og god. eler av arealet er planert, mens brorparten består av gammel kulturjord. Jordsmonnet varierer fra sandholdig silt til siltig lett- og mellomleire. Jorda har korte drifteavstander, er lettdrevet og ansees som god traktorjord. Grøfting er antatt systematisk og er ifølge eier i per i dag tilfredsstillende. På noe sikt må det imidlertid måtte regnes med en del re-grøfting og annen vedlikeholdsgrøfting. Det er liten til middels erosjonsrisiko på de største skiftene, men større erosjonsrisiko på skiftene i østhellinga. Per i dag dyrkes det gras på eiendommen, men dette er også god kornjord i et område som klimatisk tåler dyrking av høstkorn. Det ikke vanningsanlegg på eiendommen. Jorden er leid ut på standard 10 års jordleieavtale. Avtalen løper fra 16.04.2018 til 16.04.2028, årlig leiesum er kr 50.000,-
Samlet skogareal er ifølge NIBIO på ca. 1.228 daa med ca. 1.214 daa produktivt areal. Store deler av den vestre hovedteigen ligger innenfor markagrensen. Det er avholdt en Skogplan (SP) med takstår 2012 og framskrevet med tilvekst til d.d., men ikke korrigert for avvirkning. SP har definert 1.198 daa som produktivt og ca. 61 daa som utenfor prognose slik at produktivt drivverdig areal er ca. 1.137 daa. Det er registrert flere MIS-figurer (Miljøregistreringer I Skog), men ingen fredede arealer. Tilveksten er beregnet til ca. 773 m3/år og produksjonsevne til 871 m3/år. Ifølge kommunen er siste avvirkning i 2022 og det er levert ca. 2.800 m3 siden iden avholdt skogplan. Tillagt ca. 15% gir dette et skogsvolum på ca. 3.200 m3. Stående volum er pr 23.06.23 oppgitt til å være ca. 20.265 m3, men det må korrigeres for avvirket skogsvolum. Et anslag på dagens stående volum er derfor ca. 17.000 m3 som utgjør ca. 14 m3/daa. Det er en bra bestokning. I senere tid er det er utført kulturarbeide på 40 dekar av skogen i 2016, og plantet 7700 planter i 2019 på et tidligere hogstfelt. Skogen er preget av høye boniteter og består av gran som det dominerende treslaget.
Eiendommen er en del av Asker kommune sitt jaktlag med fellingstillatelse på elg. Rådyrt og småvilt jaktes på egen grunn, det er en stor rådyrbestand. Megler er ikke kjent med årlig rådyrkvote på arealet.
Vei, vann og avløp
Det er offentlig vei frem til eiendomsgrensen ved Stokkerelva, og privat vei derfra til tunet i følge offentlige opplysninger. Det er forøvrig dialog mellom eier og Asker kommune vedrørende gårdsveien om hvorvidt den er kommunal eller privat, da det ikke foreligger noe kommunalt vedtak på at veien er privat.
Eiendommen med Gbnr: 37/8 «Pålsbråtan» har veirett over eiendommen til hovedbruket Gbnr 37/1. Pålsbråtan er en tidligere festetomt som har blitt solgt.
Det er offentlig vann og eiendommen har privat renseanlegg for avløp.
Reguleringsplan
Eiendommen ligger i uregulert område og følger av kommuneplanens arealdel 2018-2030 med følgende formål:
Delareal: 1 432 168 kvm
Arealbruk: Landbruk-, natur- og friluftsformål samt reindrift (LNFR) (utgått),Nåværende
Delareal: 401 kvm
KPHensynsonenavn: H740_2
KPBåndlegging: Båndlegging etter andre lover
Servitutter og heftelser i grunnbok
Eiendommens servitutter innholder rettigheter til elektriske kraftlinjer og trafokiosk, veirett, parkeringsrett, vannrett og rettighet til vedlikehold av ledningsnett m.m. over eiendommen for eiendommen Gnr. 37 Bnr. 8 «Pålsbråtan», Jordskiftesak vedr Vestmarka og bestemmelse om minirenseanlegg.
I tillegg innehar grunnboken eldre obligasjoner på eiers hånd og tidligere tinglyste leieavtaler med leietakere som ikke lenger har leieforhold på eiendommen. Disse tinglyste erklæringene er under sletting.
Ferdigattest
Det froreligger ingen ferdigattester eller midlertidige brukstillatelser på noen av gårdens bygninger i kommunens arkiver.
Kulturminner og fredninger
Bygningene Stokkerveien 99 og Stokkerveien 110 (Ormerud) er SEFRAK registrerte bygninger med rød trekant.
Nord for det hvite hønsehuset, Stokkerveien 102, er det registrert et kulturminne i form av en gravhaug med datering Jernalder som er automatisk fredet.
Informasjon om odelsloven
Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen.
Selger stiller odelsgaranti:
Til Stokker gård er det 3 kjente odelsberettigede personer. Selger bærer eventuelt tap ved lavere odelsløsningssum enn salgssummen med inntil 15% av salgssummen. Men dersom det blir høyere odelsløsningssum enn salgssummen, skal selger til gjengjeld ha 50% av denne gevinsten ved gjennomført odelsløsning. Med «tap» og «gevinst» menes her kun den rene differansen mellom avtalt salgssum for eiendommen og eventuell odelsløsningssum fastsatt av retten. Ingen andre kostnader eller tidsbruk hensyntas. Det betyr også at selger tillater at det tilbakeholdes 15% av salgssummen på meglers konto inntil det er avklart om odelsløsning blir aktuelt og eventuell odelstakst er rettskraftig.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
36 000 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Rolf Langeland
Takstdato : 13.07.2023
Markedsverdi : 36 000 000,-
Formuesverdi : 1 819 951,-
Tilstandsrapporter
TG3 – STORE ELLER ALVORLIGE AVVIK
Utvendig > Terrasse
Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Deler av terrasse mangler rekkverk.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Utvendig > Utvendige trapper
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det er ikke montert rekkverk. Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Våtrom > Generell > Bad 3
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Ingen synlig membran. Våtrommet er i daglig bruk men er av eldre dato, spesielt gjelder dette sluken som er fra byggeår. Badet må følgelig påregnes fullt oppgradert i tiden som kommer.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Våtrom > Generell > Bad 2
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Ingen synlig membran og manglende ventilasjon. Våtrommet er i daglig bruk men er av eldre dato, spesielt gjelder dette sluken som er fra byggeår. Badet må følgelig påregnes fullt oppgradert i tiden som kommer.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Våtrom > Generell > Bad
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Ingen synlig membran. Våtrommet er i daglig bruk men er av noe eldre dato, spesielt gjelder eldre sluk. Badet må følgelig påregnes fullt oppgradert i tiden som kommer.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Våtrom > Generell > Vaskerom
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Ingen synlig membran. Våtrommet er i daglig bruk men er av noe eldre dato, spesielt gjelder dette sluket som er fra byggeår. Rommet må følgelig påregnes fullt oppgradert i tiden som kommer.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
TG IU – KONSTRUKSJONER SOM IKKE ER UNDERSØKT
Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Bad
Det er pga. bygningsmessige hindringer ikke fysisk mulig å foreta hulltaking i vegg bak våtsone.
Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Vaskerom
Det er pga. bygningsmessige hindringer ikke fysisk mulig å foreta hulltaking i vegg bak våtsone.
TG2 – AVVIK SOM KAN KREVE TILTAK
Utvendig > Taktekking
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen.
Stedvis sprukne takstein.
Utvendig > Nedløp og beslag
Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag.
Utvendig > Veggkonstruksjon
Det er påvist sprekker i murte/pussede fasader. Det er stedvise sprekkdannelser i forblending/utvendig puss.
Utvendig > Veggkonstruksjon – 2.etg
Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler. Bordkledning går stedvis nesten helt ned til beslag.
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Det er avvik:
Det er spor etter veps. Lokal misfarging av undertak.
Utvendig > Vinduer 2
Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Sprekk i et glass i bi-entré. De fleste av de eldre vinduene har slitasje grunnet alder, og man bør påregne hyppigere vedlikehold på
disse. Eldre vinduer kan har et større varmetap. Noen vinduer i kjeller er murt igjen.
Utvendig > Dører 2
Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket.
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på tettesjikt/membran. Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
Innvendig > Overflater
Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Overflater med bruksslitasje med stedvis merker og hull etter festemidler, ingen spesielle skader er registrert på befaringsdagen.
Innvendig > Radon
Radonmålinger er ikke foretatt heller ikke andre tiltak mot radon, eiendommen ligger i et område som i NGU Radon aktsomhetskart er definert med «usikker» aktsomhetsgrad Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Det er heller ikke utført målinger i øvrige bygg på gården.
Innvendig > Pipe og ildsted
Det er påvist sprekker og/eller riss i pipe. Kort plate til vedovn på kjøkken, denne skal være 30 cm. ut fra ildsted.
Innvendig > Rom Under Terreng
Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv.
Innvendig > Innvendige trapper
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
Innvendig > Innvendige dører
Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken
Kjøkkenet har ventilator med omluft (kullfilter).
Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Kjølerom
Det er målt høyt fuktinnhold i veggflater i kjølerom. Konstruksjonen har indikasjoner på feil konstruksjon og bør undersøkes ytterligere eller det må innhentes dokumentasjon på valgt løsning. Misfarging av panelet mot gulv, overgang i himling og rundt taklys.
Spesialrom > Teknisk anlegg > Kjølerom
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på kjøleaggregat
Spesialrom > Overflater og konstruksjon >Toalettrom
Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1. Mer en halvpart av forventet levetid på toalett og blandebatteri er forbigått.
Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Badstue
Det mangler luftespalte mot tilstøtende konstruksjoner.
Spesialrom > Teknisk anlegg > Badstue
Det er påvist/opplyst at badstuovn ikke fungerer.
Spesialrom > Overflater og konstruksjon >Toalettrom
Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
Tekniske installasjoner > Vannledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
Tekniske installasjoner > Avløpsrør
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
Tekniske installasjoner > Varmtvannstank
Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Det er montert sikringsskap med automatsikringer i 1. etg. og 2. etg.
Tomteforhold > Drenering
Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet. Det er ut ifra observasjoner påvist indikasjoner på at drenering/tettesjikt har begrenset effekt. Utvendig tetting/fuktsikring av grunnmuren er avsluttet under utvendig terreng.
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Det er påvist sprekker i murte/pussede fasader.
Tomteforhold > Forstøtningsmurer
Det er påvist mindre sprekker og/eller skjevheter i muren.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter F
Kommunale avgifter
Kr. 25 000 pr. år
Kommunale avgifter er innhentet fra selger. Kommunale avgifter vil på et eiendom som dette kunne variere i stor grad ut fra forbruk.
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Løpende leiekontrakter på eiendommen
Gårdens næringsvirksomhet består hovedsakelig av utleie i form av næringsutleie, boligutleie og jordleie.
Næringsutleien på eiendommen fordeler seg på ti ulike leietakere på tidsbestemte leiekontrakter. Samlet leiesum er ifølge leiekontraktene på kr 1.580.000,- eks. mva. 5 av de stående leiekontraktene må fornyes/reforhandles. Kontraktstiden er utgått, men de faktureres på gjeldene kontraktsvilkår per i dag.
Boligutleien på eiendommen fordeler seg på fem ulike leieforhold med en samlet årlig leiesum på Kr 255.600,-
Dyrket mark leies ut på 10 års kontrakt fra 2018 for en årlig sum på kr 50.000,-
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Løpende leieavtaler på eiendommen transporteres til kjøper. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Eiendommen Stokkerveien 107 «Pålsbråtan», Gnr. 37 Bnr. 8 i Asker kommune, er en tidligere festetomt på eiendommen som er solgt. Eiendommen er ikke overskjøtet. Eiendommen medfølger ikke i salget av Gnr. 37 Bnr. 1
Skogteigen med Gnr. 37 Bnr. 7 i Asker kommune står hjemlet på eier av hovedbølet Gnr. 37 Bnr. 1, men tilhører søsken og medfølger ikke i salget.
I følge eier er det tre eldre dieseltanker på eiendommen som ble benyttet i driftsøyemed, disse er ikke lenger i bruk men er heller ikke fjernet fra eiendommen.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Etter avtale med selger må alle bud på eiendommen være skriftlige med en vedståelsesfrist til tidligst torsdag 4. Oktober 2023 kl. 14.00.
EIendommen selges som en næringseiendom. Bud med forbehold knyttet til Eiendommens tilstand vil ikke bli akseptert, og bud uten finansieringsforbehold vil bli prioritert.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.