Søndre Bjørnerød - SOLGT!
Vakkert gårdsbruk i full produksjon med høy standard i nydelige omgivelser | Pendleravstand til Oslo
36 000 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
240,- (Pantattest kjøper)
500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
500,- (Tingl.gebyr skjøte)
900 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 36 000 000,-))
--------------------------------------------------------
901 240,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
36 901 240,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 55 bnr. 2 i Våler (viken) kommune
Søndre Bjørnerød gård – Drømmen om et fredelig liv på landet. 394 daa. dyrket, 541 daa. skog og 1005 daa. totalt.
Velkommen til Søndre Bjørnerød Gård, muligens Vålers vakreste gård. Her kombineres landlig idyll med enkel pendleravstand til Oslo, enten via E6 eller tog med dobbeltspor. Dette er stedet hvor du kan trekke deg tilbake, nyte ro og stillhet, langt fra storbyens støy og trafikk. Gårdens beliggenhet mellom Rosefjorden og Bjørnerødvannet er en naturlig idyll. Med båt fra en lokal brygge har du tilgang til Vansjø, for herlige dager og spennende fritidsaktiviteter på vannet. Det hyggelige nabolaget er også en del av livet på Bjørnerød – her får du gode naboer som hjelper til, og som du med glede er til hjelp for.
Søndre Bjørnerød er et aktivt gårdsbruk med kornproduksjon og snekkeri. Eiendommen innehar 394 dekar dyrket, 541 dekar produktiv skog, og et totalt areal på 1005 dekar samlet i en teig. Gården har årlig i snitt fellingstillatelse på tre rådyr, og er en del av elgjaktlag. Driften av den dyrkete marken kan videreføres eller forpaktes bort. På gården produserer også Snekkeri Bjørnerød Versailles planters . Disse plantekassene ble opprinnelig designet på 1600-tallet for Kong Louis XIV (Solkongen) for å beskytte sitrustrærne hans i Versailles. Selv den dag i dag blir mange hundre Versailles planters fraktet med spesialvogn inn i orangeriet hver vinter. Hvorvidt man ønsker å erverve produksjonen i tillegg til gården er opp til kjøper. Gården har i dag en ansatt som er meget kyndig både med gårdsdrift og produksjon av plantekasser.
Bygningsmassen på gården holder generelt svært god standard og består av hovedbygning med et tilhørende gjestehus som opprinnelig var gårdens drengestue, kårbolig i form av en tomannsbolig, to driftsbygninger, verksted og produksjonslokale og et eldre veksthus. I tillegg ligger husmannsplassen Stareng til øst på eiendommen, ca. 1,5 kilometer fra hovedtunet.
Hovedbygningen på Bjørnerød må sies å være vakker. Ved hjelp av arkitekt Jan Lindeberg er bygningens kulturhistoriske sjel bevart, kombinert med moderne interiør og nybygde sidefløyer. Det tilliggende gjestehuset har også høy standard og god komfort for gårdens overnattingsgjester. Dette er et herlig, vakkert og praktisk familiehjem, perfekt for den som ønsker både komfort og estetikk. En av eiendommens store stoltheter, nemlig hagen, skjermer de private boligene fra det resterende gårdstunet. Hagen er et vakkert element på gården med sine store og lune løvtrær som lind, lønn, ask, rogn, svensk asal og eik. En stor gressplen gir rom for lek, spill og rekreasjon, mens de majestetiske trærne gir god skygge og frisk luft på varme sommerdager.
Gårdens kårbolig ligger nærmere driftsbygningene og består av to boenheter, hvorav den ene boligdelen er utleid til gårdens ansatte og hans familie.
Driftsbygningene på eiendommen er samlet til syd med egen adkomst fra Bjørnerødveien. Alle bygningene er tilpasset moderne landbruk og fungerer fint til sitt formål, med stolpefrie arealer innvendig, og god riggplass utvendig.
Lengst øst på tunet ligger det gamle veksthuset som i dag fungerer som enkelt lager. Selger har tidligere vurdert å etablere stall og ridebane i dette området, da det arronderingsmessig ville passet veldig godt til formålet.
Ta kontakt med oss for å avtale visning og oppleve denne fantastiske eiendommen med egne øyne. Velkommen til Søndre Bjørnerød Gård – ditt nye hjem på landet, nær byen.
Beliggenhet, adkomst
Søndre Bjørnerød gård ligger i Vassbygda i Våler, syd for Bjørnerødvannet og nordøst for Hobølelva. Eiendommen grenser til Hobølelva i hele dens lengde, og grenser videre til Bjørnerødvannet i Nordvest og Rosefjorden/Vansjø i øst. Eiendommen har nærhandel på Spar Sperrebotn, og sokner til Våk barneskole og Våler ungdomsskole. Avkjøring til E6 er i underkant av 10 minutter fra eiendommen, og til Moss sentrum er kjøreturen ca. 10-12 minutter.
Avstander med bil:
Moss sentrum: 12 minutter
Avkjøring E6 Patterød: 8 minutter
Oslo, Ryen: 45 minutter
Sarpsborg sentrum: 35 minutter
Fredrikstad sentrum: 38 minutter
Gardermoen: 1 time og 25 minutter
Riksgrensen, Svinesund: 50 minutter
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier
Bygninger og byggemåte
Hovedbygning
Hovedbygningen er opprinnelig oppført i 1860. I 2008/9 ble bygningen ribbet ned til tømmerkassen og møysommelig bygget opp igjen for å bevare eiendommens historiske uttrykk. Samtidig ble to sidefløyer oppført på boligens østre og vestre gavl. For å sikre gårdens kulturhistoriske verdier benyttet selger arkitekt Jan Lindeberg til å lede ombyggingen.
Bygningen er fundamentert på natursteinsmur på hovedbygningen, og lettklinkermur på østre og vestre fløy. Drenering fra 2007, samt utvendige støpte forstøtningsmurer. Yttervegger er oppført i tømmer i hovedbygningen og isolert reisverk i sidefløyene. Ytterveggene er kledd med stående, malt panel. Den originale kledningen er bevart på hovedbygningen. Saltakkonstruksjon i sperrer som er utvendig tekket med hollandsk tegl. Renner, nedløp og beslag i kobber. Takstmann har påpekt, manglende snøfangere, manglende barnesikring på enkelte vinduer, en elektrisk ledning på loftet som ligger løst og et vaskerommet ikke er bygget etter dagens våtromsnorm. På disse punktene har takstmann valgt å gi Tilstandsgrad 3. En utbedring som forøvrig må utføres, er arbeid på plassmurt peis i andre etasje. Her må det installeres brannsikringsplater mot brennbart materiale, som byggeteknisk ble uteglemt i rehabiliteringsprosessen.
Gjestehus
Gjestehuset er oppført i perioden 2008 til 2010 og er fundamentert på støpt plate og ringmur. Yttervegger er oppført i isolert bindingsverk som er utvendig kledd med stående, malt panel. Saltakkskonstruksjon utvendig tekket med hollandsk tegl. Renner, nedløp og beslag i kobber.
Kårbolig
Kårboligen er oppført i 1958 og er fundamentert på grunnmur av betong og lettklinkerblokker. Yttervegger i isolert bindingsverk som er utvendig med stående, malt panel. Saltakskonstruksjon i sperrer som er utvendig tekket med betongtakstein. Nedløp, renner og beslag i plastbelagt stål. Takstmann har påpekt råteskader i krypkjeller, utdaterte våtrom, eldre VA opplegg på utvendig infrastruktur, manglende fallsikring i skrående terreng og enkelte elektriske installasjoner som ikke er tilstrekkelig festet. På disse punktene har takstmann valgt å gi bygningen Tilstandsgrad 3
Driftsbygning 1:
Driftsbygningen har en grunnflate på 265 kvm. og ble totalrenovert i 2007/10. Opprinnelig byggeår sannsynligvis på 1940 tallet. Bygningen er fundamenter på støpt grunnmur og støpt plate. Yttervegger er oppført i grov bindingsverkskonstruksjon som er utvendig kledd med malt tømmermannspanel. Selvbærende saltakskonstruksjon med innvendige stolpefrie arealer. Taket er utvendig tekket med ekte hollandsk tegl. Det er montert nødvendige beslag, renner og nedløp på hele bygningen. Et dekorativt klokketårn er plassert på bygningens østre gavl.
Driftsbygning 2:
Den andre driftsbygningen, plassert lengst syd, har en grunnflate på 270 kvm og ble også totalrenovert i 2007/10. Bygningen er opprinnelig oppført i samme tidsperiode som bygg nr. 1, og er fundamentert på støpt grunnmur og støpt plate. Yttervegger er oppført i grov bindingsverkskonstruksjon som er utvendig kledd med malt tømmermannspanel. Det er etablert en mesanin i østre del som er konstruert og forsterket med jerndragere for økt bæreevne. Selvbærende, stolpefri saltakskonstruksjon med oppløft i senter, tilpasset en tidligere korntørke i bygningen. Taket er utvendig tekket med ekte hollandsk tegl. Det er montert nødvendige beslag, renner og nedløp på hele bygningen.
Verksted/Produksjon:
Verkstedet er oppført på 50 tallet og betydelig renovert i 2008/9. Bygningen har en grunnflate på 200 kvm og er fundamentert på støpt plate med grunnmur i pilarer og lettklinkerblokker. Yttervegger er oppført i bindingsverkkonstruksjon som er utvendig kledd med malt tømmermannspanel. Saltakkonstruksjon utvendig tekket med stålplater, påmontert renner, nedløp og beslag. Hoveddelen av bygget benyttes til produksjon av blomsterkasser (Versailles planters). Produksjonslokalet med tilhørende, lager og lakkeringsrom er innvendig etterisolert og bygget som et «bygg i bygget» med eget isolert reisverk og himling.
Veksthus:
Veksthuset er av eldre dato og oppført på støpt ringmur, med innvendige støpte transportganger. Reisverk i lett stålkonstruksjon med påmonterte polykarbonatplater på vegger og i himling.
Stareng husmannsplass:
Enkel hytte av eldre dato oppført i trekonstruksjoner.
Andre innretninger
Selger har i skogen laget en innretning for leirdueskyting til privat bruk. Tiltaket er ikke omsøkt.
Arealer og fordeling per etasje
Hovedbygning; 461 kvm. BRA-i, 44 kvm Bra-e og 61 kvm TBA (P-rom 338 kvm, 167 kvm S-rom).
1. etasje hovedbygning: Hovedinngang og hall, to stuer i form av peisestue og spisestue, Kjøkken og allrom, separat wc og sekundærinngang med adgang til kjøkken og østre fløy.
1. etasje vestre sidefløy: I denne sidefløyen er det etablert en stor sal med adgang fra peisestue. I forlengelsen av bygget er det en større garasje.
1. etasje østre sidefløy: Denne sidefløyen har sekundærinngang fra tunet og en fra hagen. Fløyen består av vaskerom og kjølerom. Det er også en garasjeplass i forlengelsen av denne fløyen.
2 etasje hovedbygning: Etasjen består av tre gode soverom, garderoberom, to bad og et større kontor/stue i senter av etasjen.
Kjeller: Kjellerarealet har gjennomgående god takhøyde med tørre murte overflater. Vinduer til vest.
Gjestehus; 87 kvm. Bruttoareal
1 etasje søndre fløy: Soverom, bad og gangarealer
1. etasje nordre fløy: To soverom, to bad og gangarealer.
Bygningen er registrert som tomannsbolig.
Kårbolig; 334 kvm. BRA-i, 60 kvm Bra-e og 10 kvm TBA (P-rom 214 kvm, 120 kvm S-rom).
1. Etasje søndre fløy: Entré, stue, kjøkken, bad, tre soverom og gangarealer.
Kjeller søndre fløy: Krypkjeller
1. Etasje: nordre fløy: Entré, stue, kjøkken, bad og vaskerom, tre soverom og gangarealer.
Kjeller nordre fløy: Entré, wc, dusjrom, badstue, stue, gangarealer og kjellerboder.
Driftsbygning 1: Grunnflate 265 kvm.
1. Etasje: Maskinlager med større skyveport i hver gavlvegg.
Driftsbygning 2: Grunnflate 270 kvm.
1. Etasje: Tidligere kortørke og maskinlager
Mesanin: Lager
Verksted/Produksjon: Grunnflate 200 kvm.
1. Etasje: Isolert produksjonslokale for plantekasser (Versailles planters) og lager, 150 kvm. Lageret har en større portåpning i gavlvegg. Bilgarasje med leddheiseport på langvegg, 50 kvm.
Stareng husmannsplass: Grunnflate, ikke oppmålt
1. Etasje: Enkel hytte, må totalrehabiliteres.
Oppvarming
Hovedbygning: Vannbåren grunnvarme og vedfyring.
Gjestehus: Vannbåren grunnvarme (fra hovedbygning).
Kårbolig: Strøm og vedfyring.
Produksjonslokale/lager: Strøm og vedfyring.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun:
Tunområdet ligger usjenert og vakkert til i terrenget. I selgers eiertid har alle gårdens bygninger av betydning blitt påkostet og renovert i betydelig grad. I den forbindelse er det etablert et klart skille mellom boligtun og driftstun, også med egne innkjørsler fra Bjørnerødveien til hvert av tunene. Driftsbygninger er orientert til sør på tunet, mens den private delen i form av hovedbygning og gjestehus ligger til nord. Det etablert en parkliknende hage på flere dekar med eldre ærverdige løvtrær som blant annet eik, lønn, lind og ask mellom bolig- og driftstun.
Driftsbygningene i form av vognskjul, verksted og driftsbygning har alle godt med utvendig riggplass, tilpasset moderne rasjonell landbruksdrift. Lengst øst på driftstunet står et eldre veksthus som i dag blir benyttet til enkel lagring. Selger har tidligere vurdert å etablere stall og ridebane i dette området, da det arronderingsmessig ville passet veldig godt til formålet. Planene har ikke blitt materialisert utover dette.
Jord:
Det er totalt ca. 394 daa fulldyrka jord som er en stor langstrakt teig fra Bjørnerødvannet til Vansjø/Rosefjorden. Ifølge eier er det ikke vanningsanlegg på eiendommen, men pumper (3) for å fjerne vann. Det dyrkes korn Havre – Hvete i vekstskifte. Ifølge eier er det registrert floghavre, men ikke hønsehirse. Takstmann har ikke innhentet pH målinger, jordprøver eller gjødselplan.
– Jordkvaliteten er hovedsakelig definert som svært god.
– Fulldyrka er registrert i verdiklassene svært stor og stor verdi.
– Fulldyrka er registrert med liten og middels overflateerosjonsrisiko.
– Organisk materiale i hovedsak klasse 6 i overflatesjiktet, men også noe 1 og 4.
– Dominerende teksturgruppe i plogsjikt er siltig lettleire og noe siltig mellomleire.
– Jordsmonnet er hovedsakelig definert som Stagnosol som gir gode avlinger.
– Dreneringstilstanden oppgis å være tilfredsstillende, men jorda utsatt for overvann fra nærliggende vassdrag og fuktige/vassjuke områder.
– Fulldyrka har små driftstekniske begrensinger, men med fuktige områder.
– Det er ikke kjent om det er utført planering på fulldyrka jord.
Skog:
Samlet skogareal er ifølge NIBIO på ca. 557 daa hvor NIBIO har definert alt ca. 541 daa som produktivt. Det er avholdt en ressursoversikt av Viken Skog med takstår 2015 og gjeldende for 2015 til 2025. Takstmetoden er fototakst – flybilder fra 2012 og 2015, kombinert med lasermålinger. I tillegg har takstmann innhentet en Sumtallsrapport fra Viken skog som er oppdatert med tilvekst ut 2023, men ikke korrigert for avvirkning fra 2015 til i dag. Fra og med 2015 er det ifølge kommunen levert 758 m3 tømmer, som tilsvarer avvirket ca. 1.000 skogskubikk (+25%). Tilveksten er oppgitt til 242 m3 og produksjonsevne er beregnet til ca. 231 m3 pr år. Bakgrunnen for at tilveksten er høyere enn produksjonsevnen er at 49% av arealet står i hogstklasse IV som har en høy tilvekst.
Ifølge SR er stående volum ca. 9.000 m3 inkludert tilvekst fra 2015, men ikke korrigert for avvirkning. Hvis vi avrundet legger til grunn at det er avvirket ca. 1000 m3 i perioden vil et anslag på ca. 8000 m3 representere stående volum. Takstmann legger til grunn at avvirkning har blitt foretatt i hogstklasse V (Hkl V). Det er ifølge kommunen plantet 1.850 planter i 2019, men det er ikke plantet etter hogst i 2021. Det er ikke skogsbilveier inne i selve skogen, men det går en driftevei fra tunet og ned til Stareng. Denne er ikke godkjent for dagens tømmerbiler. Tømmeret kan drives overfulldyrka på vinteren.
Bonitet:
Høy, 17 og høyere: 34%
Middels, 11 og 14: 51%
Lav 8, og lavere: 16%
Treslag før avvirkning 2021:
Furu: 55%
Gran: 34%
Lauv: 11%
Hogstklassefordeling før avvirkning 2021:
Hkl 1: 1% (høyere etter avvirkning)
Hkl 2: 16%
Hkl 3: 15%
Hkl 4: 59%
Hkl 5: 19% (lavere etter avvirkning)
Jakt:
Eiendommen er deltager i lokalt grunneierlag som disponerer elgjakta, mens rådyrjakta utøves og disponeres av eier. Elgstammen er for tiden lav i området, men det er godt med
rådyr og det opplyses om 3 rådyrkort de senere år. Se vedlagte vedtekter for jaktlaget senere i salgsoppgaven.
Vei, vann og avløp
Det er offentlig vann til eiendommen, og avløp håndteres i form av et felles renseanlegg for eiendommene i området (Bjørnerødvannet renseanlegg). Se vedlagt informasjon om dette senere i salgsoppgaven.
Eiendommen har privat vei fra Bjørnerødveien til gården. For adkomsten til driftstunet har også en hytteeiendom (Bjørnerødveien 310) tinglyst veirett for adkomst til sin eiendom beliggende ved Rosefjorden.
Reguleringsplan
Eiendommen er uregulert (LNF) og følger av kommuneplanens arealdel 2022-2033, med følgende formål:
Delareal: 532 997 kvm
KPHensynsonenavn: H320
KPFare: Flomfare
(Eiendommen grenser i syd til Hobølelva)
Delareal: 1 004 902 kvm
Arealbruk: LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag,Nåværende
Områdenavn: L137
Delareal: 15 854 kvm
KPHensynsonenavn: H220
KPStøy: Gul sone iht. T-1442
Delareal: 642 709 kvm
KPAngittHensyn: Hensyn landskap
KPHensynsonenavn: H550_4
Delareal: 129 kvm
Arealbruk: Bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone,Nåværende
Områdenavn: Sjø og vassdrag
Servitutter og heftelser i grunnbok
1931/904581-1/87 Elektriske kraftlinjer
17.11.1931 Gjelder denne registerenheten med flere
1931/904582-1/87 Elektriske kraftlinjer
04.12.1931 Gjelder denne registerenheten med flere
1962/4426-1/87 Erklæring/avtale
01.11.1962 Eiendommen skal være fri for odel
Gjelder denne registerenheten med flere
1998/3350-1/87 Erklæring/avtale
06.05.1998 Bestemmelse om trafostasjon/kiosk
Bestemmelse om adkomstrett
Med flere bestemmelser
Rettighetshaver ØSTFOLD ENERGI AS
2003/12635-1/87 Best. om vann/kloakkledn.
30.12.2003 Rettighetshaver Bjørnerødvannet Renseanlegget BA
Gjelder denne registerenheten med flere
2004/11514-1/87 Elektriske kraftlinjer
26.11.2004 Rettighetshaver FORTUM DISTRIBUTION AS
Med flere bestemmelser
2015/848245-1/200 Erklæring/avtale
16.09.2015 Rettighetshaver:ELVIA AS
Org.nr: 980489698
Overenskomst om rettigheter og plikter ved bygging, drift og vedlikehold av lavspennings kabelanlegg og høyspennings kabelanlegg
Bestemmelse om bebyggelse og beplantning
Bestemmelse om anlegg og vedlikehold av ledninger m.m.
Bestemmelse om adkomstrett
Med flere bestemmelser
2016/779544-1/200 Erklæring/avtale
30.08.2016 Rettighetshaver:ELVIA AS
Org.nr: 980489698
Overenskomst om rettigheter og plikter ved bygging, drift og vedlikehold av lavspennings kabelanlegg og høyspennings kabelanlegg
Bestemmelse om adkomstrett
Bestemmelse om bebyggelse og beplantning
Med flere bestemmelser
Ferdigattest
Det foreligger ferdigattest på renovering og tilbygg av hovedbygning, samt drengestue datert 20.10.2009
Kulturminner og fredninger
Den gamle delen av hovedbygningen har gul avmerking i SEFRAK registeret.
Det er registrert et kulturminne i skogen på eiendommen i form av gravrøys, datert bronsealder – jernalder. Det er også registrert to mindre MIS områder i skogen bestående av gamle trær. Bjørnerødvannet og Hobølelva m/utløp har NiN registrering som blant annet rik kulturlandskapssjø.
Informasjon om odelsloven
Eiendommen er tinglyst odelsfri.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
36 000 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Rolf Langeland
Takstdato : 25.04.2024
Markedsverdi : 36 000 000,-
Formuesverdi : 1 468 697,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2022
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Lys grønn – Energikarakter B
Forsikring
Gjensidige
Polisenummer: 79933982
Kommunale avgifter
Kr. 36 793 pr. år
Kommunale avgifter viser til eiendommens utgifter for året 2023 inkl eiendomsskatt. Kommunale avgifter varierer etter forbruk. I tilegg på
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer. NB: Etasjeovn i hovedbygningens spisestue er selgers arv, og medfølger ikke i salget av eiendommen.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.