Soltun Gård - SOLGT
Prisantydning: 8 400 000 kr
Omkostninger: 211 222 kr
Totalpris: 8 611 222 kr
Kommunale avgifter: 11 561 kr per år
Boligtype: Landbrukseiendom
Bruksareal: 334 m²
Primærrom: 302 m²
Eieform: Selveier
Verditakst: 8 900 000 kr
Byggeår: 1938
Energimerking: G
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 227000 m² (eiet)
Omkostninger oppsett: 8 400 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Panteattest kjøper)
525,- (Tingl.gebyr pantedokument)
525,- (Tingl.gebyr skjøte)
210 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 8 400 000,-))
--------------------------------------------------------
211 222,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
8 611 222,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Nils Henrik Tegneby
99 11 29 00
henrik@landbruksmegling.no  Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
  Vising: 20.10.2019
  Ta kontakt med megler for påmelding til visning
  Adresse: Solørvegen 625, 2264 Grinder

  Beliggenhet

  Adresse

  Solørvegen 625 2264 Grinder

  Matrikkel

  Gnr.24 Bnr.26 i Grue kommune

  Beliggenhet, adkomst

  Landbrukseiendommen ligger solrikt til rett i utkanten av Finnskogen som byr på flotte tur- og skogsstier. For deg som er interessert i jakt og fiske, eller hest og hundetrening finnes det et stort tilbud av ulike aktiviteter.  Beliggenheten inntil RV 2 gjør framkommeligheten til gården meget enkel for blant annet fòr, dyretransport og øvrig.

  Kirkenær sentrum ligger 3 km nord for eiendommen og innehar det meste man behøver av fasiliteter og servicetilbud hvor vi kan nevne følgende:
    -  Barneskole, ungdomsskole og barnehage
    -  Matbutikker, Bank, Post, Frisør, veterinær
    -  Lege, fysioterapeuter, osteopater, psykolog, tannleger
    -  Kafe, restaurant
    -  Gym og treningsstudio

  For jakt, fiske og friluftsinteresserte:
    - Fine bademuligheter ute på sommeren - langgrunn sandstrand 5 min til Glomma
    - Gå og treningsveier 5 min til Finnskogen
    - Jakt og fiske 5 min til Finnskogen

  For hesteinteresserte:
    - 100 m fra gården lokal travbane 700  med ridebane
    - 10 min til Grøset ridehall (inkludert undervisning)
    - 15 min til Kongsvinger rideklubb og travbane - treningsanlegg for hest
    -  Finnskogen byr videre på en rekke sandveier som er optimale for hest

  Øvrige avstander til hovedstaden, flyplass og shopping i Sverige:
   - Ca. 1 time og 40 min til Oslo S
   - Ca. 40 min til Charlottenberg, Sverige
   - Ca. 1 time og 30 min til Gardemoen flyplass
   - Ca. 1 time til Jessheim

  Soltun gård - Innholdsrik landbrukseiendom i full produksjon.

  Eiendomsmassen på Soltun består av følgende bygninger:
   - Våningshus - hovedbygning (297 kvm).
   - Nyere Spa avdeling med innendørs svømmebasseng, massasjebad, badstue, dusj mm.
   - Dobbeltgarasje med hybelleilighet som inneholder kjøkken, stue, wc/dusj og soverom (50/37 kvm).
   - Driftsbygning i full drift. Enkelt å gjøre om til annen produksjon eller bruk. (1130 kvm).
   - Stall med 4 bokser, vaskeboks, brakke med varme, stort rom for oppbevaring (135 kvm).
   - Halmhus (430 kvm).
   - Lager / Garasje - isolert lokale "med hylleløsning" butikk i dag og garasje for stor redskap (234 kvm).

  Soltun Gård, drives i dag med full svineproduksjon, for dem som kunne tenke seg å begynne med "aktivt" gårdsbruk kan vi tilby at man "overtar" produksjon (også opplæring) om det ønskes.  Da går man rett inn i en produksjon og får inntekt fra første dag. Ellers selges Soltun gård bare som en "vanlig gård" uten produksjon. Produksjonslokalene er bygd opp på en slik måte at det er enkelt å omgjøre plassen for andre næringer eller annet hvis det ønskes.
  Området er velegnet for hestehold med flotte treningsterreng langs Glomma og i omkringliggende skogsterreng, Grue travbane ligger også tvers over veien for eiendommen. På Grøset og i Kongsvinger er det videre et veletablerte og profesjonelle hestemiljøer. 

  En nybygget SPA-AVDELING er bygget i tilknytning til våningshuset med innendørs svømmebasseng 8 x 3,4 m og motstrøm, oppvarming med varmepumpe hvor du kan ha 30 grader i vannet selv på de kaldeste vinterdagene. I tillegg er det installert et Hurricane (det største) behandlings badekar, som kan stilles inn på tre ulike massasjeprogrammer. Ingen andre massasjebad er utviklet som Hurricane da man slipper å bruke både rensemidler og klor, ingen filter som må renses. Massasjebadet er anbefalt for revmatikere og folk med muskel og skjelettplager. Rommet har videre installert egen dusjsåpe og infrarød badstue, det er også plass til en rekke treningsapparater om ønskelig.
  Våningshuset forøvrig er opprinnelig oppført i 1938 og senere ombygget i 1984 og 2011 til 2014. Boligen innehar normalt god standard med en grunnflate i 1. etasje på ca. 140 kvm som rommer et stort kjøkkenrom, stor stue, bad, separat wc, kontor, vaskerom, entré/gang og øvrige disponible rom. I andre etasje finnes tre soverom og gang. Det er videre bygget opp en stor usjenert og forseggjort terrasse mot boligens hageområde med tilgang fra både boligdelen og spa avdelingen.

  På det indre tunet er det oppført en større dobbeltgarasje med en fullverdig hybelleilighet i 2. etasje. Hybelleiligheten inneholder kjøkken, stue, bad og soverom. Leiligheten er utleid per i dag for kr 4990 pr. måned.

  Driftsbygningen og halmhuset er tilpasset dagens produksjon av smågris og slaktegris på gården. Driftsbygningen har i dag en samlet grunnflate på 1130 m2 hvor det drives det kombinert svinehold med ca. 45 årspurker og 25 ungpurker til rekrutering. Det produseres 1.100 - 1.200 slaktegriser årlig. I tillegg leveres ca. 350 smågriser. Store deler av bygningen består av store, støpte binger der grisen går på talle. Slaktegrisproduksjonen har 9 tallebinger og to store binger, totalt 375 m2. Gjeldpurkeavdelingen ble bygget i 2018 med 22 selvfangere og en stor tallebinge. Det er automatisk foringsanlegg og skraper for utgjødsling. I 2019 ble det videre bygget på 85 m2 med 5 store fødebinger, her er det også automatforing. Bedekningsavdeling med 2 store binger med selvfangere og manuell foring. I andre etasje er det smågrisavdeling med 12 binger, klimarom.

  Lagerbygget med stall ble oppført i 1998 og senere påbygget i 2015. I stallen er det 4 stallbokser og vaskeboks. Den har også et høylager på 25 kvm. Lageret i bygningen benyttes i forbindelse med eiers nettbutikk. Rommet er oppvarmet med 70 meter hylleplass, pakkedisker og øvrig utstyr for drift. Den siste delen av bygget blir benyttet som verksted og redskapsskjul for gårdens maskinpark. Verkstedet er isolert.

  Bygninger

  Type, eierform og byggeår

  Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1938, modernisert i 2016
  Byggeår gjelder for våningshus. Det er ulike byggeår for øvrig bebyggelse på eiendommen.

  Bygninger og byggemåte

  Landbrukseiendommen består av våningshus med tilknyttet hus for spa avedling, dobbelgarasje med hybelleilighet, driftsbygning, lagerbygg med stall og halmhus.

  Våningshus med spaavdeling:
  Våningshuset er opprinnelig bygget i 1938. Det er senere ombygget og modernisert i 1984 og i perioden 2011 - 2014. I 2016 ble spaavdelingen oppført med direkte tilknytning til øvrige deler av boligen.
  Bygningen er sannsynligvis fundamentert på salt/siltgrunn. Det er støpt gulv på grunn med grunnmur i betong og lettklinker og naturlig drenering med drenerende masser. Det er registrert kapilæroppsug fra grunn på eldre del og noe fukt i nedre del av grunnmur.
  Yttervegger i isolert bindingsverk utvendig panelt med trepanel. Normal slitasje og oppsprekking av trepanel på værutsatte steder i eldre del av boligen og lettklinkermur bør pusses. Trevinduer i boligdel og pvc vinduer i spaavdeling. Vinduer i boligdelen er av varierende alder og må skiftes etter behov. Entrédører og verandadører i tre og pvc.
  Saltak konstruksjon i tresperrer med kaldt loft som er isolert mot bruksareal. Takstmann har ikke fått befart kaldt loft i boligen. Takene er tekket med betongtakstein og taksteinplater med underliggende sløyfer og lekter. Nedløp, renner og beslag i stål. Det er også montert snøfangere og stigtrinn på taket.
  Beskrivelsene over tar i hovedsak for seg bolighuset. Spaavdelingen ble oppført i 2016 i moderne konstruksjoner og alle arbeider er ifølge selger utført av fagfolk. Bygget har som helhet fått tilstandsgrad 1. 

  Dobbelgarasje med hybelleilighet:
  Oppført i 2011. Det er dobbelgarasje i første etasje og hybelleilighet i 2. etasje. Støpt såle på grunn med ringmur. Yttervegger i bindingsverk utvendig panelt med trepanel. Saltak konstruksjon med ark utvendig tekket med betongtakstein. Bygget er isolert i 2. etasje med 37 kvm godkjent boligareal ifølge takst.

  Driftsbygning:
  Driftsbygningen er opprinnelig bygget i 1968 som en tradisjonell kjørebrulåve. Den er senere ombygget, modernisert og tilbygget i 1984, 1996 - 2000 og i 2018 -2019. Bygget har i all hovedsak støpte gulv og reisverk og takkonstruksjoner i tre. Takene er tekket med plater. Bygget har ulike konstruksjoner på hoveddel og tilbygg ut fra når de er bygget. Bygningen er slik den står i dag tilpasset kombinert svinehold i form av slaktegris og smågrisproduksjon. Konstruksjonsmessig vil det forøvrig være mulig og også utnytte bygningen til alternative produksjoner eller lagring dersom man ikke ønsker å fortsette dagens produksjon.

  Lagerbygg med stall:
  Bygningen er oppført i 1998 og senere påbygget med stall i 2015. Fundamentert med støpt plate på mark. Yttervegger i bindingsverk av tre utvendig kledd med stålplater. Bærende konstruksjon som stolpebygg med impregnerte stolper. Deler av bygningen, verksted, lager og stall er isolert og oppvarmet. Hovedbygget har saltakskonstruksjon utvendig tekket med stålplater. Påbygg i med pulttakkonstruksjon som også er tekket med plater.

  Halmhus:
  Rent stolpebygg/leskur for lagring. Bærende stolpekonstruksjon med åpne vegger og saltak. Taket er tekket med plater.

  Arealer og fordeling per etasje

  Våningshus; 265 kvm P-rom, 297 kvm Bra og 329 kvm Bta.
  1.Etasje primærrom: Entré, stue 1, stue 2, kjøkken, vaskerom, bad, wc, soverom, trapperom til kjeller og SPA avdeling. Sekundærrom: teknisk rom
  2.Etasje primærrom: Trapperom/gang og to soverom. Sekundærrom: to kott.
  Overflater gulv: Lakkert og hvitpigmentert tregulv, vinyl, laminat og fliser. Spa avdeling har fliser på gulv
  Overflater vegger: Smartpanel, fliser og malte overflater av panel, plater, tapet og murpuss.
  Overflater himling: Malt panel og malte plater.

  Dobbelgarasje med hybelleilighet; 50 kvm grunnflate.
  1. etasje: Biloppstillingsplass for to biler
  2. etasje: Hybelleilighet med 37 kvm boligareal ifølge Landbrukstakst.
  Innhold: Entré/gang, stue, kjøkken, soverom og baderom med dusj/wc.

  Driftsbygning; Grunnflate 1130 kvm.
  1. etasje svineproduksjon: Slaktegrisavdeling med 9 tallebinger og to store binger. Gjeldpurkeavdeling med 22 selvfangere og stor tallebinge. Automatisk foringsanlegg og skraper for utgjødsling. Bedekningsavdeling med to store binger med selvfangere, manuell foring. 5 fødebinger på 85 kvm i tilbygg fra 2019, automatforing.
  1. etasje øvrig: Flisrom, høyrom og rom for lagring av halm
  2. etasje: Smågrisavdeling med 12 binger, klimarom.

  Lagerbygg med stall; Grunnflate 369 kvm.
  Redskapskjul og verksted på tilsammen 164 kvm. Verksted er isolert.
  Isolert lager for netthandelsbedrift, 70 kvm.
  Stall med fire hestebokser, vaskeboks og lagerplass for høy, 134 kvm.

  Halmhus; Grunnflate 430 kvm.
  Lagerhus for rundballer

  Oppvarming

  Oppvarming Våningshus: Luft til luft varmepumper, vedfyring og panelovner. Infrarød varme i himling på kjøkken.
  Oppvarming SPA avdeling: Luft til luft varmepumpe og varmekabler i gulv.
  Oppvarming Hybelleilighet: Elektrisk oppvarming. Varmekabler på dusj/wc
  Oppvarming Lagerbygg: Luft til luft varmepumpe i lageravdeling

  Parkering

  To biloppstillingsplasser i dobbelgarasje på indre tun. Øvrig parkering på tunet.

  Tomt

  Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

  Areal: 227 000 kvm, Eierform: Eiet tomt

  Tun, jord og skog

  Bygningsmassen på Soltun gård er fordelt slik at man har et tydelig indre og ytre tun. Det indre gårdstunet bestående av våningshus og garasje gir god oversikt og kontroll over bygningsmassen, mens gjødselhåndtering og grovarbeid ligger på det ytre tunet bak driftsbygningen i tilknytning til den dyrkede marken. Tunets oppbygning sørger for effektiv drift og korte driftsavstander.

  Dyrket mark utgjør 159 daa. Den ligger samlet ved bebyggelsen og er godt arrondert. Jorda består av steinfri, sandig silt og siltig sand. Per i dag benyttes jorda benyttes til kornproduksjon, men er også godt egnet til poteter og grønnsaker. Arealene har blitt tilført rikelig med naturgjødsel over flere år og gir årsikre og store avlinger. Jorden er bortforpaktet for ett år av gangen.

  Skogen har Gnr, 42, Bnr. 244. Arealet er på 58,9 daa produktiv skog og består av en teig,
  Det er oppgitt at 26,4 daa er høy bonitet og 32,5 daa middels bonitet. Skogen består i hovedsak av hogstklasse II til IV. Det er lette driftsforhold i skogen og siste tynning/ungskogpleie ble foretatt for to år siden.
  Det foreligger ikke skogbruksplan, slik at ballansekvantum ikke er oppgitt. Eiendommen er del av et større jaktlag for jakt på storvilt. Som grunneier har man rett til småviltjakt på egen grunn samt å ta del i jaktlaget om ønskelig.

  Offentlige forhold

  Vei, vann og avløp

  Til eiendommen er det offentlig vannforsyning og privat avløp med septiktank og infiltrasjon.
  Gårdsveien fra RV 2 er privat og består av to husstander. Det foreligger ingen avtale på veien, men hver part dekker sin del og står selv for brøyting og vedlikehold.
  Naboeiendommen gnr. 24 bnr. 139 har forøvrig tinglyst veirett på den private gårdsveien.

  Reguleringsplan

  Eiendommen er uregulert og følger av Grue kommunes kommunedelplan datert 08.04.2013
  LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet
  basert på gårdens ressursgrunnlag - Nåværende

  Servitutter og heftelser i grunnbok

  1961/1644-1/14  Erklæring/avtale  
  14.06.1961  AVTALE
  VEDLIKEHOLD AV FURUSETHKANALEN
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  1983/4966-1/14  Jordskifte  
  01.11.1983  Grensegangssak
  JORDSKIFTEOVERRETT
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  2015/653390-1/200  Bestemmelse om veg  
  16.07.2015  rettighetshaver:Knr:0423 Gnr:24 Bnr:139  
  Gjelder denne registerenheten med flere
   
  2015/653390-2/200  Best. om vann/kloakkledn.  
  16.07.2015  rettighetshaver:Knr:0423 Gnr:24 Bnr:139  
  Gjelder denne registerenheten med flere

  Ferdigattest

  Det foreligger en ferdigattest på våningshusets tilbygg datert 30.08.1983 og bassenghus datert 15.12.2017

  Kulturminner og fredninger

  Det er ikke registrert kulturminner eller SEFRAK registrerte bygninger på eiendommen ifølge miljøstatus.no

  Informasjon om odelsloven, konsesjonsloven og jordloven

  Denne eiendommen er blant annet underlagt odelsloven, jordloven og konsesjonsloven.

  Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Kjøper har risikoen for eventuelle odelsløsning og må akseptere den odelstakst som da fastsettes. Kjøper vil således få eventuell gevinst ved en odelsløsning, likeledes som han/hun må bære eventuelt tap. Alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odel på eiendommen.

  Det er videre konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

  1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

  2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.

  3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

  Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.

  Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

  Spørsmål om odel, bo- og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

  Økonomiske forhold

  Prisantydning

  8 400 000,-

  Takst / tilstandsrapport

  Utført av : Bjørn Sagbakken Takstdato : 30.08.2019 Markedsverdi : 8 900 000,- Formuesverdi : 478 170,-

  Energiforbruk og energimerking

  Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter G

  Forsikring

  IF

  Kommunale avgifter

  Kr. 11 561 pr. år

  Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

  Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei.

  Oppgjør

  Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

  Annet

  Arealangivelser i salgsoppgaven

  Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

  Diverse

  Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

  Antikk og løsøre

  I Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner og redskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

  Budgivning

  Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

  Eierskifteforsikring

  Selger har tegnet eierskifteforsikring på våningshus.

  Overtagelse

  Avklares i forbindelse med budgivning.

  Solgt 'som den er'

  Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: "Endå eigedomen er selt "som han er" eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers." Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Opplysninger om innvendige arealstørrelser i salgsoppgaven er hentet fra takst på eiendommen. Opplysninger i salgsoppgaven er godkjent av selger.

  Lov om hvitvasking

  I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, harhan plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.