Småbruket Holtet - SOLGT!
41 daa. totalt og 36,8 daa. produktiv skog | Sjarmerende våningshus og rasjonelle driftsbygninger
12 000 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
300 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 12 000 000,-))
--------------------------------------------------------
301 342,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
12 301 342,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer.
Søndag
14.05.2023 12:00 - 13:00
Husk å lese komplett salgsoppgave før visning.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 26 bnr. 17 i Nesodden kommune
Nesodden | Landlig idyll på småbruket Holtet med Sprodammen som nærmeste nabo i syd, og glimt av Oslofjorden til vest
På Nesoddens vestside, nærmere bestemt Spro 14 minutter fra Nesoddtangen, ligger småbruket Holtet. Et lite sted som de siste 25 årene har blitt møysommelig bygget opp med blant annet driftsbygning, stall, hønsehus, vognskjul og bryggerhus. Det er ikke bygget for at man skal kunne leve av det, men det er bygget for å få et godt liv. En av få bygninger som sto igjen på eiendommen i sin tid var det autentiske og svært koselige våningshuset. Bygningen har huset en familie på 5 personer, og har gjennomgått en nennsom restaurering for å bevare våningshusets originale estetiske uttrykk. Hele den drøyt 40 dekar (40.000 kvm) store eiendommens søndre grense på omkring 400 meter ligger inntil Sprodammen, og hvis du går ned bakken i vesthellinga står du ved Oslofjordens bredder.
Eiendommen har en total størrelse på 39,8 daa. med 36,8 dekar produktiv skog og 3 dekar tunareal. I tillegg medfølger en egen fradelt tomt på 1,2 dekar. Skogen består i all hovedsak av furu og lauv og vil være godt nyttbar til skogsbeite for husdyr som eksempelvis sau eller hest, og til produksjon av eget vedvirke. På slike skogteiger som har like stor rekreasjonsverdi som produksjonsverdi, vil ofte plukkhogst være hensiktsmessig for å etablere et fint skogbilde og bevaring av skogens biologiske mangfold.
Brukets tunbygninger er jevnt over i veldig god vedlikeholdsmessig stand og består av våningshus, driftsbygning, vognskjul, stall, hønsehus, bryggerhus og en laftebu. Det indre gårdstunet med omkringliggende bygningsmasse er lunt og intimt akkurat slik et småbruk skal være. Hagearealet er orientert rundt våningshusets syd, vest og nordside, og innehar i dag en rekke stauder, frukttrær, bær- og prydbusker. I skogen ligger en eldre laftet skogskoie, Isskjærerhytta, flott til helt nede i strandlinjen til Sprodammen.
Våningshuset på Holtet ble opprinnelig oppført i 1900, og store deler av den eldre bygningsstrukturen er tatt vare på og bevart i sitt opprinnelige uttrykk. Det betyr at man ikke nødvendigvis har snorrette gulv, vegger og innretninger i henhold til tek 17, men overflatene er godt tatt vare på med sjelen og atmosfæren en slik bygning fortjener. I første etasje består boligen av to stuer, kjøkken, wc, vindfang og hall. Stuene i boligen er vendt mot vest med utsikt over gårdstunet og består av spisestue og dagligstue. Fra spisestuen er det direkte adgang til kjøkkenet som også har egen utgang til kjøkkenhagen på boligens sydside. Boligens andre etasje rommer fire soverom, bad og kontor, her er alle kneloft og gulvarealer utnyttet til det fulle. Det er ikke stort, men det er funksjonelt.
Gårdens driftsbygning er oppført i 2008 og er en svært rasjonell bygning både med hensyn til eventuell drift og til privat bruk. Bygningen er solid bygget med en grunnetasje i murverk og støpt etasjeskille mellom underetasje og 1. etasje. I underetasjen er det adkomst i senter av bygget via to bladdører til et verkstedrom av god størrelse. Det er god belysning i rommet og blant annet montert traverskran i himlingen. På hver side av verkstedet er det to større verktøyrom med adgang via gangdører. I etasjens første etasje har man to romslige biloppstillingsplasser, et snekkerverksted og en tilbygget carport på bygningens vestre gavlvegg. Det er adkomst via to større portåpninger og en gangdør til etasjen. Loftsetasjen er innredet i senere tid med hjemmekontor/ innredet rom, wc/bad og et mindre tekjøkken, men disse p-rom arealene er ikke omsøkt, se nærmere beskrivelse under. Etasjen har utvendig trappeadkomst. Bygningen må på grunn av sin moderne utforming og stolpeløse arealer sies å ha høy driftsrelevans. Det er også et estetisk fint bygg på tunet.
Dyrehusene på eiendommen består av et mindre hønsehus for hobbybruk og en stallbygning med fire bokser, vaskespilt, salrom og forrom. Bygningene er oppført i senere tid i moderne konstruksjoner og fungerer godt til sitt formål. Plasseringen av bygningene helt syd på tunet med direkte adgang til skogteigen er også hensiktsmessig. De øvrige driftsbygningene i form av vognskjul for traktor, vedskåle og bryggerhus er i daglig bruk av dagens eiere og er med på ramme inn gårdens indre tun på en fin måte. Alle driftsbygningene på eiendommen er oppført fra 1996 og frem til 2008, de er rasjonelle bygg og jevnt over i god eller svært god vedlikeholdsmessig stand.
Isskjærerhytta er plassert et stykke fra tunet helt nede i strandlinjen til Sprodammen. Bygget ble oppført i 2001 med gjenbruk av originale bygningsmaterialer fra 1900 for å belyse den stolte historien om isblokkproduksjon på Spro og Nesodden fra sent 1800 tall frem til kjøleskap og frysere tok over. Naturisproduksjonen på Nesodden var en viktig ekstrainntekt på denne tiden, og Spro Ice Company var et selskap som i mange år eksporterte store mengder is slik at den engelske befolkingen kunne få nyte sin pint of beer avkjølt. Hytta har en flott beliggenhet med tilhørende bålplass og båtfeste.
I drømmen om et småbruk ser man gjerne for seg et koselig lite hus og bo i, man vil kunne bevege seg usjenert rundt, kanskje ha et lite beite til dyrene og aller helst skulle man gjerne også ha utsikt eller tilgang til et lite fiskevann eller liknende. Men samtidig kan det ikke ligge for langt unna jobben! Det blir ofte med tanken siden det er så få av disse eiendommene.
Til deg som går med drømmen i magen, og som til og med har løftet på røret og ringt landbruksmegleren for å spørre om det snart kommer ut noen småbruk? Her er det, her er småbruket ditt. Vi håper du kommer på visning.
Beliggenhet
Den ca. 40 mål store eiendommen grenser mot nord og øst til Nesoddmarka. Her finnes rikelig med turstier/veier og det er ideelt for alt fra terrengsykling til ridning. Inntil tomten ligger Sprodammen, en gammel historisk isdam. Her er det supre forhold for både sommer- og vinteraktiviteter. I 5 min. gangavstand rett over veien for Holtet ligger fjorden. Her finner man de gamle feltspatgruvene og den flotte «diamantstranden», og en stor båthavn er under etablering. Følger man Kyststien noen hundre meter sydover kommer man til Vel-stranden som er en tilbaketrukket fredelig strand spesielt tilrettelagt for Spro’s beboere. På Søndre Spro brygge eier Vellet en badstue som kan benyttes for vellets medlemmer.
Nærmeste tettsted er Fagerstrand med skoler, butikker, legesenter, apotek og kirke. Gang- og sykkelvei fra Spro til Fagerstrand er under opparbeiding og ferdigstilles sommeren 2023.
Vest for eiendommen i skråningen ned mot Oslofjorden utvikles nå Spro Havn, en stor reguleringsplan som nærmest vil være en revitalisering og et stort løft for hele Nesodden kommune. Planen innbefatter bla. småbåthavn, boligbebyggelse, forretning, kontor, barnehage, badeplasser, museum og større rekreasjons- og grøntområder. Det skal bygges boliger på området, men dette vil ikke være et privat område. Ut fra reguleringsbestemmelsene kan man lese at området er ment for allmenn ferdsel, og det skal være en hyggelig destinasjon for kommunens innbyggere og tilreisende.
Avstander med bil:
Nesoddtangen med fergeforbindelse: ca. 14 minutter
Fagerstrand sentrum: ca. 3 minutter
Oslo sentrum: ca. 37 minutter
Moss sentrum: ca. 39 minutter
Gardermoen: ca. 70 minutter
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1900
Bygninger og byggemåte
Våningshus:
Boligen er oppført i 1900 og senere renovert på tidlig 2000 tall. Boligen har normalt god standard, men med enkelte bygningsdeler som må renoveres. Se salgsoppgavens vedlagte tilstandsrapport for full oversikt. Bygningen er fundamentert på tett gråsteinsmur og drenert i 2010 langs øst, syd og vestvegg. Det er påvist enkelte sprekker i mur og puss og muren bør luftes ut mht. til radon. Yttervegger i tømmer i nedre del og bindingsverk i andre etasje. Eier opplyser at det ble oppdaget råte i bunnstokk på sydøstre hjørne av bygningen i forbindelse med rehabilitering av kjøkken og skaden ble utbedret. Man må påberegne at gammel tømmerlaft har råteskader og slitasje som normalt utbedres i forbindelse omkledning. Ytterveggene er kledd med stående bordkledning. Det er observert stedvis råte, værslitt kledning og manglende lufting. Dører og vinduer i treverk med koblede glass på vinduene. Det må utføres normalt vedlikehold på vinduene Saltakkonstruksjon i sperrer som ble forsterket i 2010 i forbindelse med omlegging av taket. Takkonstruksjonen er lagt om etter gjeldene prinsipper med undertak, papp, trykkimpregnerte sløyfer og sperrer og tekket med eldre dobbeltbrent teglstein. Takstmann har påpekt spesielt at noe terreng heller inn mot boligen, radontest som viser forhøyede verdier og høydeforskjeller på innvendig gulv som viker fra bransjestandard.
Driftsbygning:
Bygningen ble oppført i 2008 og er fundamentert med støpt gulv på grunn og grunnmur i murverk. Det er støpt etasjeskille mellom underetasje og 1. etasje. Etasjeskille mellom 1. etasje og 2. etasje i treverk. Yttervegger er oppført i leca i underetasje og bindingsverk samt leca i 1. etasje og 2. etasje. Veggene er kledd med stående trepanel og pusset mur. Saltakkonstruksjon i A takstoler utvendig tekket med takstein. Renner, nedløp og beslag i stål. Dører i og portåpninger i treverk. Bygningen har innlagt vann og strøm.
Stall:
Bygningen ble oppført i 1996 og er fundamentert med støpt gulv på grunn. Yttervegger er av murverk og bindingsverk som er utvendig pusset og kledd med stående panel. Saltakkonstruksjon utvendig tekket med takstein. Renner, nedløp og beslag i stål. Dører og vinduer i treverk. Bygningen har innlagt vann og strøm.
Hønsehus:
Bygningen er oppført i 2005 og er fundamentert med støpt gulv på grunn. Yttervegger er av murverk og del treverk i gavlene som er utvendig pusset og kledd med stående panel. Saltakkonstruksjon utvendig tekket med takstein. Dører og vinduer i treverk, det er ikke renner eller nedløp på bygningen. Bygningen har innlagt strøm. I bakkant av hønsehuset er det oppført en luftegård i lette konstruksjoner.
Bryggerhus;
Bygningen er oppført i 2003 med bruk av eldre materialer og er fundamentert på gråsteinsmur med yttervegger i tømmerlaft. Saltakkonstruksjon utvendig tekket med takstein. Dører og vinduer i treverk. Det er ikke nedløp eller renner på bygningen.
Vognskjul og vedskåle:
Bygningen er oppført i 1999 og er fundamentert med støpt gulv på grunn i garasjedelen. Yttervegger i enkelt bindingsverk som er utvendig kledd med stående kledning. Saltakkonstruksjon i sperrer på vognskjulet og pulttaksløsning på vedskjulet. Dør og port i treverk.
Laftebu på tunet:
Bygningen er oppført i 2020 og er fundamentert på stablede steinpilarer med yttervegger i tømmerlaft. Saltakkonstruksjon med åser som er utvendig tekket med takstein. Dører og vinduer i treverk. Bygningen er et hobbyprosjekt for eier og er ikke søkt om.
Isskjærerhytta ved Sprodammen:
Enkel koie av tømmer- og bindingsverkskonstruksjoner som er dels utvendig panelt med trepanel. Saltakkonstruksjon i sperrer som er utvendig tekket med takstein. Dører og vinduer i treverk. I bakkant av bygningen står det to enkle skjul hvorav kun ett er registret i matrikkelen. Det er ukjent oppføringsdato på disse to skjulene.
Arealer og fordeling per etasje
Våningshus; 95 kvm P-rom, 95 kvm Bra.
1.Etasje primærrom: Vindfang, wc, gang, kjøkken og to stuer
2.Etasje primærrom: Trappegang, baderom (ikke målbart) og fire soverom hvorav to ikke er målbare
Kjeller: Lukket krypkjeller
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Driftsbygning; Grunnflate 92 kvm, totalt bruksareal 232 kvm.
Underetasje: Garasje med traverskran i himling og adkomst via sidehengslede bladdører, to større verktøyrom.
1. etasje: To romslige biloppstillingsplasser og snekkerverksted. Utvendig carport på 11 kvm.
2. etasje: Kontor og oppholdsrom med kjøkkenløsning og wc/bad.
Takstmann har definert arealene i 2.etasje som P-rom, men det må ikke forveksles med at det er godkjent. Loftsetasjen er innredet av selger i senere tid etter at bygningen var oppført, men det har ikke blitt ettersendt en søknad på denne omgjøringen. Bygningstegningene viser at loftsarealet i søknaden kun er lagerloft over verktøyrom ,og ikke et innredet areal som i dag. For at innredet areal på loftet skal bli godkjent må det må dette søkes om til kommunen. Dersom man får avslag på en slik søknad må arealet tilbakeføres til «lagerloft over verktøyrom» slik som opprinnelig godkjent søknad viser.
Brukstatus driftsbygning: 181 – garasjeuthus anneks til bolig.
Stall; Grunnflate 81 kvm.
1. etasje: Stallbokser, vaskespilt/spyleplass, salrom og fòrrom.
Brukstatus stall: 249 – Annen landbruksbygning.
Hønsehus; Grunnflate 9 kvm.
1. etasje; Forrom og dyrerom for høns/kaniner/etc. m/utgang til luftegård.
Brukstatus hønsehus: 181 – garasjeuthus anneks til bolig.
Bryggerhus; Grunnflate 22 kvm.
1. etasje: Lager/bod
Brukstatus bryggerhus: 181 – garasjeuthus anneks til bolig.
Vognskjul og vedskåle; Grunnflate 16 kvm.
1. etasje: Vognskjul for traktor og vedskjul
Brukstatus Vognskjul/vedskjul: 181 – garasjeuthus anneks til bolig.
Laftebu på tunet; Grunnflate 10 kvm
1. etasje: Lager
Eiendommen er et hobby lafteprosjekt for selger og er ikke registrert som et bygg på eiendommen, eller søkt om. Bygningen står ikke på fast grunnmur og kan demonteres og flyttes. Bygningen er heller ikke prissatt.
Isskjærerhytta ved Sprodammen; Grunnflate 25 kvm.
1. etasje: Varmestue med installert vedovn.
Brukstatus Isskjærerhytta: 183 – Naust båthus sjøbu
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Gnr. 26 Bnr. 17 Areal: 39 886 kvm, Eierform: Eiet tomt
Gnr. 26 Bnr. 237 Areal: 1202 kvm, Eierform: Eiet tomt. Denne tomten vil få noe redusert areal.
Tun, jord og skog
Tun:
Tunområdet på Holtet er på omkring 3 dekar med vestvendt beliggenhet. Holtet har et tradisjonelt og intimt småbrukstun hvor våningshuset er plassert senter med omkringliggende driftsbygninger. Driftstunet i form av dyrehus er plassert i søndre del med adgang til skogbilvei og skogbeiter. Tun og bygningsmasse ligger usjenert med gode solforhold.
Jord:
Det er ikke registrert dyrket mark på eiendommen.
Skog:
Skogteigen er ifølge Nibio 36,8 dekar og består av i hovedsak av lavbonitetsskog (<- 11). Det er ikke utarbeidet skogbruksplan på teigen men den består i hovedsak av furu og lauvskog. Ressursgrunnlaget til skogen vil i hovedsak dreie seg om produksjon av eget vedvirke og som skogbeite til et mindre antall dyr.
Fradelt tomt Gbnr: 26/237
Eiendommen gbnr: 26/237 ble fradelt fra hovedbølet 26/17 i 1966 og kjøpt tilbake igjen i 2002. På denne tiden sto det en fritidseiendom på tomten som nå er revet, men eiendommen har fremdeles postadresse Sproveien 114. Dersom ny eier ønsker å søke om oppføring av et nytt bygg vil dette med all sannsynlighet være gjenstand for en dispensasjonssøknad grunnet eiendommens reguleringsstatus. I en dispensasjonssøknad må de samfunnsmessige fordelene være større enn ulempene for at et nytt bygg skal kunne oppføres, det er med andre ord ingen garanti for at man gjenreist et bygg på tomten. Megler eller selger har ikke undersøkt saken nærmere og eiendommen 26/237 selges som en råtomt.
I matrikkelen står eiendommen oppført med et areal på 1202,9 kvm. Dette arealet vil reduseres noe som følge av grunneiers avtale med Spro Havn om avgivelse av arealer vest på teigen. Avtalen med Spro Havn er vedlagt senere i salgsoppgaven.
Vei, vann og avløp
Gården har avkjøring til fylkesvei 157.
Det er privat brønnvann på eiendommen og privat avløp fra wc går til tett tank. Øvrig gråvann går via slamavskiller og videre til spredegrøft.
I forbindelse med utbygging av Spro Havn er det trukket stikkledninger for kommunalt vann og avløp til eiendomsgrensen. Det foreligger pt. ikke noe påbud om tilkobling til offentlig VA for eiendommen, men man må forvente at dette vil komme. Tilkobling til offentlig VA vil medføre en kostand for ny eier av eiendommen.
Reguleringsplan
Eiendommen er uregulert (LNF) og følger av Kommunens arealdelplan 2022-2046 med følgende formål og delarealer:
Delareal 39 607 kvm
Arealbruk: LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag, Nåværende
Områdenavn: LNF
Delareal: 38 155 kvm
KP Angitt Hensyn: Bevaring naturmiljø
KP Hensynsonenavn: H560_1
Delareal: 79 732 kvm
KP Angitt Hensyn: Bevaring kulturmiljø
KP Hensynsonenavn: H570
Delareal: 226 kvm
Arealbruk Friluftsområde,Nåværende
Områdenavn: FV
Delareal: 28 kvm
Arealbruk: Veg, Nåværende
Områdenavn: V
Delareal: 2 kvm
Arealbruk: LNFR areal for spredt bolig- fritids- eller næringsbebyggelse, mv,Framtidig
Områdenavn: LS
På andre siden av Sproveien for eiendommen er det igangsatt bygging etter reguleringsplanen Spro Havn – PlanID: 20100138.
Reguleringsplanen er på drøyt 164 dekar, består i hovedsak av Gbnr. 26/3 og er en storstilt utbygging. Planen innbefatter bla. småbåthavn, boligbebyggelse, forretning, kontor, barnehage, badeplasser, museum og større rekreasjons- og grøntområder. Megler har innhentet reguleringsbestemmelsene for Spro Havn som kan utleveres på forespørsel.
Servitutter og heftelser i grunnbok
1929/900161-1/5 Bestemmelse om veg
03.12.1929 Bestemmelse om gjerde
Iflg. overenskomst med Nesodden Kommune.
1942/1583-1/5 Skjønn
22.05.1942 Herstein Sandberg og Niels Roede mot naboene til Spro Stenknuseri.
Gjelder denne registerenheten med flere
1965/5805-2/5 Bestemmelse om veg
02.11.1965 rettighetshaver:Knr:3023 Gnr:26 Bnr:235
1966/4082-1/5 Bestemmelse om veg
20.08.1966 rettighetshaver:Knr:3023 Gnr:26 Bnr:238
1996/4086-1/5 Erklæring/avtale
05.06.1996 Best. om rett for det offentlige til å opparbeide en enkel sti.
2006/394382-1/200 Elektriske kraftlinjer
22.08.2006 Rettighetshaver:FOLLO NETT AS
Org.nr: 982560713
Ferdigattest
Det foreligger ferdigattest på stallbygning 07.01.1998.
Øvrige bygg på eiendommen har ikke utstedt midlertidige brukstillatelser eller ferdigattester. Det foreligger forøvrig godkjente byggesøknader for hønsehus, bryggerhus, vognskjul, driftsbygning og isskjærerhytta.
Laftebu og skjul bak isskjærerhytte er ikke omsøkt.
Kulturminner og fredninger
Våningshuset på eiendommen er SEFRAK registrert. Det er ingen registrerte kulturminner på eiendommen.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Kjøper må på denne eiendommen signere på egenerklæring om konsesjonsfrihet.
Prisantydning
12 000 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Henrik Hals
Takstdato : 29.03.2023
Formuesverdi : 1 155 518,-
Sekundær formuesverdi : 4 159 864,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2021
Tilstandsgrader Våningshus
Tilstandsgrad 3 – Store eller alvorlige avvik:
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt 45 mm. høydeforskjell innenfor 2 m. med linjelaser ut i fra en høyde på 45 mm. i gang. Målt 54 mm. høydeforskjell gjennom rommet med linjelaser ut i fra en høyde på 45 mm. i gang.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Tomteforhold > Terrengforhold
Terreng faller inn mot bygning.
Innvendig > Radon
Det er målt forhøyede verdier av radon. Det må gjøres tiltak.
Tilstandsgrad «Ikke undersøkt»:
Utvendig > Taktekking
Taktekking er snødekt , alder eller materiale er ukjent og derfor ikke nærmere vurdert.
Innvendig > Krypkjeller
Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig.
Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Bad (ikke målbart)
Det er pga bygningsmessige hindringer ikke fysisk mulig å foreta hulltaking i vegg bak våtsone
Tekniske installasjoner > Vannbåren varme
Tilstandsgrad 2 – Avvik som kan kreve tiltak:
Utvendig > Veggkonstruksjon
Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Dels råte og slitt kledning på værutsatte steder.
Utvendig > Vinduer
Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
Innvendig > Overflater Gå til side
Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Bom i flis i entré, sprekker i puss til peis, skadet flis foran vedovn, noe avskalning av puss til brannmur.
Innvendig > Pipe og ildsted
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe. Ildfast plate mangler på gulvet under/foran ildstedet.
Innvendig > Rom Under Terreng
Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur. Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv. Det er ikke mulig å foreta hulltaking i underetg i
utsatte konstruksjoner.
Innvendig > Innvendige dører
Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
Våtrom > Overflater vegger og himling > Bad (ikke målbart)
Det er vindu/dør med ikke fuktbestandige materialer i våtsonen (ved vask, dusj, badekar, osv.), løsningen eller byggematerialet er uegnet. Konstruksjonen/materialet på vegger har en brukstid som tilsier at det er hensiktsmessig å holde det under en viss oppsikt. Det betyr at strakstiltak ikke vurderes å være påkrevd ved bruk av dusjkabinett eller luket system, med at det holdes under oppsikt og en eventuell utbedring planlegges.
Våtrom > Overflater Gulv > Bad (ikke målbart)
Svertesopp er registrert. Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Elastiske fuger slipper.
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad (ikke målbart)
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på membranløsningen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen. Vurdering basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for membran/tettesjikt er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad (ikke målbart)
Det er avvik:
Innredning og utstyr av eldre dato.
Våtrom > Ventilasjon > Bad (ikke målbart)
Rommet har kun naturlig ventilasjon. Rommet har kun naturlig avtrekk via ventil i vegg eller tak.
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken
Kjøkkeninnredningen er av eldre dato, og den mangler bruksfunksjoner/løsninger som er forventbart på et kjøkken. Blandebatteriets tappetut går over til benkeplate.
Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken
Det er avvik:
Eldre ventilator.
Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Toalettrom
Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
Tekniske installasjoner > Vannledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
Tekniske installasjoner > Avløpsrør
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
Tomteforhold > Drenering
Det er ut ifra observasjoner påvist indikasjoner på at drenering/tettesjikt har begrenset effekt.
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Det er påvist sprekker i murte/pussede fasader.
Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger Gå til side
Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger.
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G
Kommunale avgifter
Kr. 13 554 pr. år
Kommunale avgifter er en årsprognose av Nesodden komme og består av feiegebyr, renovasjon og slam. Det er privat vann på eiendommen.
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Løftebukk medfølger ikke i salget, men boltefundamenter kan bli stående igjen. Den ikke omsøkte Laftebua på tunet er ikke priset inn i eiendommen, og selger kan ta med seg denne om ønskelig.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.