Stoppenveien 10 og 12, 3413 Lier

Øvre Stoppen - SOLGT!

Fruktgård med flott utsikt og sentral beliggenhet nær Drammen | 159 daa dyrket og ca. 580 daa. prod. skog

Prisantydning: 17 500 000 kr
Omkostninger: 438 740 kr
Totalpris: 17 938 740 kr
Kommunale avgifter: 10 464 kr per år
Boligtype: Gårdsbruk/Småbruk
Eieform: Eier (Selveier)
Verditakst: 17 500 000 kr
Formuesverdi: 1 225 543 kr
Byggeår: 1640
Primærrom: 531 m²
Bruksareal: 531 m²
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 831 000 m² (eiet)
Energimerking: G - Oransje
Omkostninger oppsett:
17 500 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
240,- (Pantattest kjøper)
500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
500,- (Tingl.gebyr skjøte)
437 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 17 500 000,-))
--------------------------------------------------------
438 740,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
17 938 740,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
anne_sofie_tg_landbruksmegling2
Anne Sofie Strekerud
97 61 28 61
annesofie@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Adresse: Stoppenveien 10 og 12, 3413 Lier

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Matrikkel

    Gnr. 31 bnr. 1 i Lier kommune

    Øvre Stoppen – Idyllisk fruktgård med flott utsikt – Totalt areal ca. 828 daa, ca. 159 daa dyrket og ca. 580 daa. produktiv skog

    Øvre Stoppen har åpen beliggenhet med flott utsikt mot Lierdalen og Drammensfjorden. Området er svært familievennlig med gangavstand til skoler, barnehager, idrettsanlegg og kollektivtransport. Det er umiddelbar nærhet til flotte turområder som kan benyttes gjennom hele året. Eiendommen ligger tett på grensen til Drammen, og det er kun en 10 minutters biltur til sentrum og ellers korte avstander til Asker og Sandvika.

    Gården har et totalareal på ca. 828 daa, fordelt på ca. 159 daa fulldyrka jord, ca. 580 daa produktiv skog og ca. 89 daa annet areal. Et aktivt gårdsbruk med plomme- , eple- og grasproduksjon. Jordkvaliteten er god, men terrenget er bratt. Skogen holder gode mengder med tømmer, deler står vanskelig til og deler er i et mye brukt turterreng.

    Hovedbygningen er på over 500 kvm, og inneholder blant annet to kjøkken, flere stuer og 5 soverom. Sidebygningen- Stoppenveien 12 inneholder boligdel over to plan, garasje/arbeidsrom og fruktlager. Gården var tidligere en lystgård, og på tunet står også et lite hus med høy verneverdi. Videre finnes et stabbur, en romslig låvebygning med mye lagringsplass og vedskjul.

    Beliggenhet, adkomst

    Adkomst til eiendommen via Stoppenveien. Privat gårdsvei på ca. 300 meter opp til tunet.

    Gården har en åpen beliggenhet ved Stoppen i Lier kommune, nær grensen til Drammen kommune. Gården har flott utsikt over Lierdalen og ut mot Drammensfjorden. Nærområdet byr på en rekke muligheter for turaktiviterer gjennom hele året.

    Familievennlig beliggenhet med gangavstand til skoler- og barnehager. Ca. 10 minutters kjøring til Drammen sentrum med et variert service- og kulturtilbud. Ytterligere tilbud finnes i Asker og Sandvika, som begge ligger med ca. 25 minutters kjøring. Gode pendlermuligheter med både tog og buss, samt i underkant av 10 minutters kjøring til påkjøringen til E18.

    Avstander med bil:
    – 10 minutter til Drammen
    – 40 minutter til Oslo sentrum
    – 45 minutter til Kongsberg
    – 1 time til Sandefjord lufthavn Torp
    – 1 time og 10 minutter til Gardermoen lufthavn

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1640

    Bygninger og byggemåte

    Bygningsmassen på tunet består av hovedhus, sidebygning, stabbur, låve og vedskjul. Gården var tidligere en lystgård og på tunet står også et lite hus med høy verneverdi i Nyere Tids kulturminner. Bygningene er registrert i kommunedelplan Nyere Tids Kulturminner i Lier kommune.

    Hovedbygning – Stoppenveien 10:
    Ifølge Norske Gårdsbruk Buskerud Bind II er opprinnelig byggeår 1640/-50 og restaurering i 1751 for en del av boligen. Boligen er siden både på-/ombygd i flere etapper. Den opprinnelige boligdelen er Sefrak-registrert med id 626 16 53. Boligen preges i hovedsak av normal bruksslitasje og det er ikke foretatt nevneverdig oppgraderinger i de siste årene, med unntak av enkelte bygningsdeler. Boligens generelle tilstand fremstår likevel som normal, tatt alder i betraktning. Det er likevel påvist flere avvik/skader i boligen med ulik betydning – noe krever utbedring, og andre kan man «leve» med selv om det ikke er helt etter «boka». Videre er flere av boligens bygningsdeler såpass gamle, at det vil være naturlig at det kan oppstå oppgraderingsbehov i årene som kommer.

    Taktekkingen er av stål/aluminiumsplater. Taket er besiktiget fra bakkenivå. Basert på det som var synlig under befaringen, fremstod taktekkingen som intakt og i god stand. På grunn av takets alder og tilstand er tilstandsgrad 1 (TGl) vurdert som passende. Nedløp, renner og beslag er i stål. Takrenner og nedløpsrør har normal aldringsmessig slitasje. Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning. Takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass. Det er varierende alder på vinduene. Bygningen har malt hovedytterdør og malt balkongdør i tre. Terrasse på ca. 46 m2 oppført i trekonstruksjon. Rekkverk med stående/liggende bord. Deler av terrassen er overbygget med tak. Betongtrapp fra terrasse og ned i hage.

    Etasjeskiller er av trebjelkelag. Boligen har mursteinspipe. Det er viktig være klar over at mursteinspiper etter hvert kan trenge en oppgradering, hvor man installerer et nytt rør på innsiden for å sikre sikker bruk. Selv om det ikke er sikkert akkurat når dette vil være nødvendig, kan feiervesenet komme til å anbefale en slik rehabilitering. Dersom det blir nødvendig med rehabilitering, vil det medføre kostnader. Boligen har uinnredet kjeller med betongoverflater på vegger og gulv. Fram til rundt 1970 ble de fleste kjellere bygd uten nevneverdig fuktsikring eller isolasjon, og var kun egnet som grovlager. Selv med utvendige fuktsikringstiltak kan gamle fundamenter fortsatt stå i kontakt med fuktig byggegrunn. Det er derfor ikke til å unngå at vann trekker opp i fundamentene og i grunnmuren som følge av fuktoppsug fra grunnen (kapilært oppsug). Malt tretrapp opp til 2 etg og malt tretrapp med parkett i trinn opp til «kvist». Boligen har generelt eldre malte og profilerte dører. Dørene preges av normal slitasje tatt alder i betraktning.

    Innvendig røropplegg består av kobberrør. Avløpsrør i boligen består noen steder av støpejern (soil) fra byggeår og noe plastrør av nyere dato. Ventilasjonen i boligen er i tråd med byggestandarden som gjaldt på den tiden den ble oppført. Imidlertid anbefales det å benytte lufting gjennom vinduer som tilleggsventilasjon når det er behov for det. Hvis det er dørterskler som er tette, bør de erstattes med flate terskler. Dette vil sikre tilstrekkelig luftstrøm i de aktuelle rommene når dørene er lukket. Varmepumpe montert på yttervegg i stue. Det er en nyere 200 liters varmtvannstank i vaskerom 1 etg og en eldre 200 liters tank som betjener 2 etg plassert i kjeller Det er hovedsakelig åpent elektrisk anlegg i boligen. Sikringsskapet er plassert i trappegang 2 etg og inneholder strømmålere, fellesvern, målersikring og 15 fordelingskurser. Boligen har røykvarsler og brannslukker-utstyr iht. forskriftskrav (Byggeforskrift 1985).

    Byggegropen er trolig bearbeidet med sprengsteinsfylling etter datidens byggeforskrifter. Det er ingen drenering/fuktsikring av grunnmur. Bygningen har betonggrunnmur. Det er fundamenter av betong under grunnmur. Eiendommen er opparbeidet i skrånede terreng. Det er septiktank med overløp til grøft. Utvendige vannledninger er av plast (PEL) Det er privat brønn. Septiktanken er av ukjent type. Det ligger en nedgravet en oljetank av ukjent type på eiendommen. Det er i hovedsak forbud mot bruk av fossile brennstoffer, dette ble gjeldene i 2020. Forbudet er for øvrig forlenget til år 2025 på landbrukseiendommer.

    Sidebygning med fruktkjeller- Stoppenveien 12:
    Ifølge Norske Gårdsbruk og eier er bygget oppført i 1942. En bygning med en boligdel, garasje/arbeidsrom/spiserom og fruktlager. Bygningen har en grunnflate på ca. 180 m2 i to plan. I Nyere Tids Kulturminner er bygningen vurdert til lav verneverdi. Bygningen er oppført på støpt plate, støpt grunnmur og støpt etasjeskille. For øvrig oppført i bindingsverk med isolasjon basert på krav fra den tid. Utvendig stående kledning og plater på taket med plastbelagte renner og avløp. Vinduer i isolasjonsglass. Det er to piper og ildsted i boligdel. Kontroll av piper og ildsteder utføres av stedlig Brann og feiervesen.

    Låve:
    Ifølge Norske Gårdsbruk og eier er den oppført i 1900 og 1920. En todelt vinkellåve. I Nyere Tids Kulturminner i Lier er låven registrert med middels verneverdi. Låven antas å være oppført som en kjørebrulåve med fjøs. Oppført i grov uisolert trekonstruksjoner stedvis forsterket med jerndragere og stolper, støpt etasjeskille i fjøsdelen og teglstein. Låven står på en støpt grunnmur og støpte/stein pilarer. Utvendig pusset mur, teglstein og stående kledning som er byttet på noen vegger. På yttertaket er det plater med plastbelagte stålrenner og nedløp. Yttertaket opplyses å være byttet i 1988. Låven har en grunnflate på ca. 650 m2 i to fulle plan og en mindre tidligere møkkakjeller. I tillegg et overbygg for plassering av maskiner/redskap. Låvebru i stein og tre inn på baksiden ift. tunet. Kjeller – brukes som lager og sprøytebu- tidligere møkkakjeller ble ikke befart. Grunnplan inneholder – tidligere fjøs med tilhørende rom, tidligere stall og grisehus og lager. Låveplan inneholder – i dag lager og deler har gulv over hele flaten. Det er innlagt strøm, men ikke vann. En stor låve bygget for en annen tid i landbruket.

    Vedskjul:
    Et enkelt bygg med antatt opprinnelig byggeår ifølge Norske Gårdsbruk Buskerud Bind II. Opprinnelig bygd som et vognskjul for datidens bruk, men benyttes i dag som vedskjul. Bygningen er registrert med middels verneverdi Nyere Tidskulturminner i Lier. Bygningen har en grunnflate på ca. 90 m2 i et plan. Bygningen er oppført i uisolerte grove trekonstruksjoner som står på støpte pilarer. Utvendig stående kledning med over og underliggere. Plater på taket med plastbelagte stålrenner på siden mot tunet. Et stort rom med tregulv, tilgang via skyveport og en hems/mesanin.

    Stabbur:
    Stabburet er Sefrak registrert med Sefrak-id 6261654 med antatt byggeår mellom 1800 og 1899. I Nyere Tids Kulturminner i Lier kommune er antatt byggeår mellom 1775 og 1799 og den er registrert med høy verneverdi. Stabburet har en grunnflate på ca. 75 m2 i to plan. Det er oppført i tømmer og står på
    støpte pilarer. Utvendig er det stående kledning med over og underliggere og på yttertaket er det plater med plastbelagte stålrenner og nedløp. Vinduer i isolasjonsglass. Det pågår innvendige arbeider. Eier har påkostet stabburet betydelige midler de senere år. Stabburet er en naturlig del av bygningsmassen på tunet på en landbrukseiendom, men den har begrenset bruksverdi.

    Arealer og fordeling per etasje

    Primærrom: 531 kvm, Bruksareal: 531 kvm

    Hovedbygning – Stoppenveien 10 (totalt BRA 531 kvm):
    Kjeller (BRA: 32 kvm).
    1. etasje (BRA: 202 kvm): 3 stuer, kjøkken, kontor, vindfang, entré, toalettrom, vaskerom, to boder og to lagerrom.
    2. etasje (BRA: 188 kvm): kjøkken, spisestue, stue, 3 ganger, entré, toalettrom, vaskerom, 2 bad, 5 soverom og bod.

    Sidebygning – Stoppenveien 12 (grunnflate ca. 180 kvm):
    Bygning med boligdel og garasje/arbeidsrom og fruktlager.
    Kjeller: Et tidligere fruktlager.
    Underetasje boligdel: Trapperom/gang, soverom/stue, vaskerom, dusjrom og bod. Det er dør ut til terreng fra vaskerom.
    1. etasje: Gang/entre, kjøkken/spiseplass og stue (soverom). Garasje-Arbeidsrom/spiserom.
    2. etasje: Tidligere to enkle soverom samt åpent lager. Egen ytterdør inn til trapperom.

    Låve (grunnflate ca. 650 kvm):
    Kjeller: brukes som lager og sprøytebu, tidligere møkkakjeller
    Grunnplan: tidligere fjøs med tilhørende rom, tidligere stall, grisehus og lager
    Låveplan: lager

    Vedskjul (grunnflate ca. 90 kvm):
    1. etasje: lager/vedskjul

    Stabbur (grunnflate ca. 75 kvm):
    1. etasje: lager
    2. etasje: lager

    Lysthus.

    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

    Oppvarming

    Hovedhuset har oppvarming med ved, strøm og varmepumpe.

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 831 000 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Gården innehar et totalareal på ca. 828 daa, hvor ca. 159 daa. er fulldyrket mark, ca. 580 daa. produktiv skog og ca. 89 daa. annet areal. Arealet til hytter/festetomter som ikke inngår i totalarealet er på ca. 828 daa. Gbnr. 31/55 har et areal på ca. 2,1 daa. og gbnr. 31/11 har et areal på ca. 1,2 daa.

    Fulldyrket mark er delt i tre teiger, hvor hovedteigen er mellom Stoppenveien og Nøsteveien med ca. 134 daa. I tillegg er det ca. 18 daa innmarksbeite som ligger på vestsiden av Stoppenveien. Jordkvaliteten er som svært god og god. Fulldyrka er registrert i verdiklassene svært stor og stor verdi. Fulldyrka er registrert med stor overflateerosjonsrisiko. Organisk materiale i hovedsak klasse 6 i overflatesjiktet. Dominerende teksturgruppe i plogsjikt er siltig lettleire. Jordsmonnet er hovedsakelig definert som Stagnosol og Luivisol. Dreneringstilstanden oppgis å være tilfredsstillende og jorda er hellende, men ifølge eier bør grøftene stedvis utbedres. Fulldyrka er stedvis bratt og har stedvis helling større enn 1 på 3 og mellom 1 på 5. Det framkommer ikke planerte areal, men ifølge eier er det planert nord på fulldyrka jord. Det er tilgang til jordvanning. Fulldyrka jord har små kantsoner og er østvendt. Det dyrkes gras på de nordvestlige delen, mens øvrig del er frukthager på ca. 114 daa. Takstmann har ikke innhentet pH målinger, jordprøver eller gjødselplan.

    Det dyrkes gras og frukt. Frukthagen består av både plommer og epler, ulike sorter og ulik alder. For å beregne verdien basert på dagens produksjonsopplegg krever det mye arbeid slik at takstmann har lagt til grunn en normalpris på tilsvarende arealer i Lier basert på at de kan benyttes til frukt/gras. Dagens eier utnytter arealene på en god måte da arealet er bratt og egner seg ikke til for eksempel kornproduksjon. Det er satt en verdi på fulldyrka mark til avrundet kr 1.6 Mill basert på en avkastning/grunnrente på kr 400,- pr daa med 4% kapitaliseringsrente. Verdien er inkl. beite.

    Samlet skogareal er ifølge NIBIO på ca. 630 daa hvor NIBIO har definert ca. 580 daa som produktivt. Kart over skogens vises på side 9 som grønt. Det er avholdt en ressursoversikt av Viken Skog med takstår 2008 basert på flybilder fra 2006 og feltarbeid (MIS) i 2006. Takstmetoden er fototakst uten feltarbeid. I tillegg har takstmann innhentet en Sumtallsrapport fra Viken skog som er oppdatert med tilvekst ut 2023, men ikke korrigert for avvirkning. Takstmann gjør oppmerksom på at skogfondskontoen er en konto som kan ha løpende bevegelser slik at saldo kan variere. Ifølge kommunen var saldo pr. 10.05.2024 Kr 3.825,-. Det er registrert to MIS-figurer (Miljøregistreringer I Skog) – til sammen ca. 41 daa – på eiendommen og NIBIO kart. Det er også registrert viktig naturtyper. I Sumtallsrapporten (SR) er det definert ca. 36 daa i skogtype 3 (utenfor prognose).

    Ifølge kommunen er siste leveranse av tømmer i 2011 slik at det er ikke registrert avvirkning i kommunen som påvirker Sumtallsrapporten. Tilveksten er oppgitt til 446 m3 pr. år og produksjonsevnen er beregnet til ca. 420 m3 pr år. Bakgrunnen for at tilveksten er høyere enn produksjonsevnen er at 49% av arealet står i hogstklasse IV som har en høy tilvekst. Ifølge Sumtallrapporten (SR) er det et stående volum på ca. 14.800 m3 inkludert tilvekst ut 2023. Av samlet volum har SR beregnet at ca. 650 m3 står i skogtype 3 og utenforprognose. Basert på tall fra SR er det et stående volum på grovt avrundet ca. 14.000 m3 på arealet innenfor prognosen.

    Skogen er dominert av høye boniteter. Gran er det dominerende treslaget med 57% i SR og har lik andel som i 2008. Det er ikke skogsbilveier inne i selve skogen. Store deler av skogen står i vanskelig terreng pga. helling. Den nordlige delen har lettere terreng, men dette er et mye brukt turområde rundt Stronghytta og Klopptjern.

    Eiendommen er deltager i lokalt grunneierlag – Vestre Lier grunneierlag – som disponerer jakta, mens rådyrjakta utøves og disponeres av eier. Elgstammen er for tiden lav i området, men det er godt med rådyr. Det legges til grunn en jaktinntekt på kr 6,- pr dekar og år. Jakta er verdsatt til avrundet kr 100.000,- basert på 4% kapitaliseringsrente.

    Ifølge eier er det en nedgravd ståltank på eiendommen og rester etter en fylling ned i dalen. Det er i hovedsak forbud mot bruk av fossile brennstoffer, gjeldende fra 2020. Forbudet er for øvrig forlenget til år 2025 for landbrukseiendommer.

    Ifølge NIBIO/NVE er det ikke registrert naturvernområder, men noen MIS-figurer på eiendommen. Ifølge NIBIO/NVE er det ikke registrert kvikkleire på eiendommen, men deler av eiendommen ligger under den marine grense. Det er registrert rødliste- og nasjonale arter og naturtyper på eiendommen.

    Festeforhold

    Nordvest på eiendommen ligger en mye brukt hytte – Stronghytta – med tilhørende tur-/lysløyper. Det er ikke registrert grenser eller gnr./bnr./fnr. Rundt Stronghytta. Ifølge eier er det skrevet ny kontrakt og Stronghytta disponerer ca. 4 dekar.

    Det er tinglyst følgende festeforhold på eiendommen:
    Gnr./bnr./fnr: 31/1/1. Tinglyst hjemmel: historisk. Ikke kartfestet, ingen bygning.
    Gnr./bnr./fnr: 31/1/2. Tinglyst hjemmel: Drammen Strong. Ikke kartfestet, bygning.
    Gnr./bnr./fnr: 31/1/3. Tinglyst hjemmel: Emil Kristensen. Kartfestet, ingen bygning.
    Gnr./bnr./fnr: 31/1/4. Tinglyst hjemmel: Arne Wahl. Kartfestet, bygning.
    Gnr./bnr./fnr: 31/1/5. Tinglyst hjemmel: Majken L. Jensen, Marianne L. Hjorth og Petter As-Henriksen. Ikke kartfestet, ingen bygning.
    Gnr./bnr./fnr: 31/1/6. Tinglyst hjemmel: Berling/Aarum. Kartfestet, ingen bygning.
    Gnr./bnr./fnr: 31/1/7. Tinglyst hjemmel: Sander H. Arnesen. Kartfestet, ingen bygning.
    Gnr./bnr./fnr: 31/1/8. Tinglyst hjemmel: Mangler eierinfo. Kartfestet, ingen bygning.
    Informasjonen over har takstmann utarbeidet sammen med eier.

    Vei, vann og avløp

    Adkomst til eiendommen via ca. 300 meter privat vei.

    Det opplyses å være privat vann (brønnvann) og privat avløp (septiktank). Det må forventes at eiendommen må koble seg til offentlig vann og avløp.

    Det foreligger avvik fra dagens krav til utslipp ved eiendommens avløpsløsning. Fra opplysningene Tilsynet for små avløpsanlegg i kommunen har tilgjengelig har anlegget tydelige mangler. Avløpsløsningen må oppgraderes for at utslippet skal tilfredsstille dagens krav. Vi opplyser om at det kan forventes pålegg om oppgradering av avløpsløsningen. Muligheten for tilknytning til offentlig avløpsnett bør undersøkes.

    Reguleringsplan

    Eiendommen må ligge i LNF/LNFR eller være regulert til jordbruk/landbruk for at jordlova skal gjelde, dvs at eiendommen skal være en landbrukseiendom. Eiendommen Øvre Stoppen med gnr. 31 bnr. 1 ligger i dagens arealdel i kommuneplan for Lier 2019-2028 i LNFR- areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag – med hensynsoner. De to øvrige gbnr. ligger ikke i område avsatt til LNFR og er derfor ikke en del av landbrukseiendommen.

    Gbnr. 31/11 og deler av 31/1 har arealformål avsatt til naturvernområde i reguleringsplan Hasselbakken – Flåtan, felt B1 (plan-ID: 504-901-07-02). Gbnr. 34/55 har arealformål avsatt til friluftsområde i reguleringsplan Hasselbakken – Flåtan, Felt B4 og B5 (plan-ID: 504-901-07-06).

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    Grunneiendom: Gnr: 31 Bnr: 1
    1873/901914-1/90 Erklæring/avtale
    Tinglyst: 06.06.1873
    Bestemmelse om vann og ledninger. Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: Dokumentet kan finnes i Digitalarkivet.

    1878/900073-1/90 Erklæring/avtale
    Tinglyst: 16.12.1878
    Bestemmelse om vannledning. Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: Dokumentet kan finnes i Digitalarkivet.

    1898/800014-2/90 Festekontrakt – vilkår
    Tinglyst: 13.04.1898
    Gjelder matrikkelenhet: Knr:3312 Gnr:31 Bnr:1 Fnr:2
    ÅRLIG AVGIFT NOK 20 BEST. OM VARIGHET
    Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: Dokumentet kan finnes i Digitalarkivet.

    1917/900105-1/90 Erklæring/avtale
    Tinglyst: 19.12.1917
    Bestemmelser om rett til vann og veg med flere best.
    Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: Dokumentet kan finnes i Digitalarkivet.

    1925/800095-2/90 Festekontrakt – vilkår
    Tinglyst: 10.06.1925
    festetid: 60 år
    Gjelder matrikkelenhet: Knr:3312 Gnr:31 Bnr:1 Fnr:4
    ÅRLIG AVGIFT NOK 50
    Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: Dokumentet kan finnes i Digitalarkivet.

    1929/800045-2/90 Festekontrakt – vilkår
    Tinglyst: 28.05.1929
    festetid: 65 år
    Gjelder matrikkelenhet: Knr:3312 Gnr:31 Bnr:1 Fnr:6
    ÅRLIG AVGIFT NOK 20
    Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: Dokumentet kan finnes i Digitalarkivet.

    1944/400008-4/90 Festekontrakt – vilkår
    Tinglyst: 04.01.1944
    festetid: 60 år
    Gjelder matrikkelenhet: Knr:3312 Gnr:31 Bnr:1 Fnr:3
    ÅRLIG AVGIFT NOK 20 FRA 1915
    Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: Dokumentet kan finnes i Digitalarkivet.

    1959/401934-2/90 Festekontrakt – vilkår
    Tinglyst: 09.07.1959
    festetid: 99 år
    Gjelder matrikkelenhet: Knr:3312 Gnr:31 Bnr:1 Fnr:7
    ÅRLIG AVGIFT NOK 50, BESTEMMELSER OM FORKJØPSRETT MED FLERE BESTEMMELSER
    Gjelder denne registerenheten med flere.

    1964/404013-1/90 Erklæring/avtale
    Tinglyst: 15.10.1964
    RETTIGHETSHAVER: TELEVERKET. BESTEMMELSER OM TELEFONLEDNINGER/STOLPER/KABLER/GRØFTER M.V.
    Gjelder denne registerenheten med flere.

    1980/405443-1/90 Erklæring/avtale
    Tinglyst: 17.07.1980
    Bestemmelse om vannledning
    VEGVESENETS BETINGELSER VEDTATT
    Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.

    1987/404383-2/90 Festekontrakt – vilkår
    Tinglyst: 09.06.1987
    festetid: 80 år
    Gjelder matrikkelenhet: Knr:3312 Gnr:31 Bnr:1 Fnr:5
    ÅRLIG AVGIFT NOK 1,000 LEIEN KAN REGULERES, BESTEMMELSER OM OVERDRAGELSE AV KONTRAKTEN BESTEMMELSER OM FORKJØPSRETT, PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT.
    Gjelder denne registerenheten med flere.

    2001/6595-1/90 Obligasjon
    Tinglyst: 26.04.2001
    BELØP: NOK 300.000
    Panthaver: DNB BANK ASA
    Org.nr: 984851006
    Gjelder denne registerenheten med flere

    2007/1024405-1/200 Erklæring/avtale
    Tinglyst: 12.12.2007
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:34 Bnr:1
    Bestemmelse om rørledningsnett. Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.

    2009/520665-1/200 Best. om vann/kloakkledning.
    Tinglyst: 15.07.2009
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:11
    Bestemmelse om elektriske ledninger/kabler. Gjelder også fradelte parseller.
    Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.

    2009/520737-1/200 Bestemmelse om veg
    Tinglyst: 15.07.2009
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:11
    Bestemmelse om vedlikehold. Gjelder også fradelte parseller.
    Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.

    2015/909448-1/200 Bestemmelse om veg
    Tinglyst: 02.10.2015
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:83
    Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen. Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: veirett for nåværende og fremtidige eiere av gbnr. 31/83 med veirett fra Øvre Lianvei.

    2015/909461-1/200 Best. om vann/kloakkledning.
    Tinglyst: 02.10.2015
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:83
    Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen
    Gjelder denne registerenheten med flere

    2015/909475-1/200 Bestemmelse om veg
    Tinglyst: 02.10.2015
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:84
    Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen. Gjelder denne registerenheten med flere.

    2015/909485-1/200 Best. om vann/kloakkledning.
    Tinglyst: 02.10.2015
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:84
    Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen. Gjelder denne registerenheten med flere.

    2015/909517-1/200 Bestemmelse om veg
    Tinglyst: 02.10.2015
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:85
    Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen
    Gjelder denne registerenheten med flere

    2015/909541-1/200 Best. om vann/kloakkledning.
    Tinglyst: 02.10.2015
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:85
    Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen. Gjelder denne registerenheten med flere.
    Beskrivelse: gjelder erklæring om rett til å legge og ha liggende stikkledninger for vann- og avløp med nødvendige kummer over sin eiendom for gbnr. 31/85.

    2020/2198102-1/200 Opsjonsavtale
    Tinglyst: 06.03.2020 21:00
    Rettighetshaver: STOPPEN EIENDOM AS. Org.nr: 924411805.

    Rettigheter på andre eiendommer
    Rettigheter i eiendomsretten på 3312-31/30:
    1999/3151-1/90 Best. om adkomstrett
    Tinglyst: 08.03.1999
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:1
    Rett til å ferdes med landbruksmaskiner ved østgrense mot bnr. 1 m.v. Med flere bestemmelser.

    Grunneiendom: Gnr: 31 Bnr: 55
    2001/6595-1/90 Obligasjon
    Tinglyst: 26.04.2001
    BELØP: NOK 300.000
    Panthaver: DNB BANK ASA
    Org.nr: 984851006
    Overført fra: 3312-31/1
    Gjelder denne registerenheten med flere

    Grunneiendom: Gnr: 31 Bnr: 11
    2001/6595-1/90 Obligasjon
    Tinglyst: 26.04.2001
    BELØP: NOK 300.000
    Panthaver: DNB BANK ASA
    Org.nr: 984851006
    Gjelder denne registerenheten med flere

    2007/1024405-1/200 Erklæring/avtale
    Tinglyst: 12.12.2007
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:34 Bnr:1
    Bestemmelse om rørledningsnett. Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.

    Rettigheter på andre eiendommer
    Rettigheter i eiendomsretten på 3312-31/1, 3312-31/87, 3312-31/54/0/1-24
    2009/520665-1/200 Best. om vann/kloakkledning.
    Tinglyst: 15.07.2009
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:11
    Bestemmelse om elektriske ledninger/kabler. Gjelder også fradelte parseller. Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.

    Rettigheter i eiendomsretten 3312-31/1, 3312-31/87
    2009/520737-1/200 Bestemmelse om veg
    Tinglyst: 15.07.2009
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:11
    Bestemmelse om vedlikehold. Gjelder også fradelte parseller. Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.

    Rettigheter i eiendomsretten på 3312-34/7:
    2010/203611-1/200 Erklæring/avtale.
    Tinglyst: 18.03.2010
    rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:31 Bnr:11
    Bestemmelse om vannledning. Bestemmelse om anlegg og vedlikehold av ledninger m.m. Kan ikke slettes uten samtykke fra Lier kommune. Med flere bestemmelser.

    Ferdigattest

    Det foreligger ikke midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest på denne eiendommen i kommunens arkiver. Til info utstedes det ikke lengre ferdigattest for tiltak det er søkt om før 1. januar 1998.

    Kulturminner og fredninger

    Hovedbygningen og stabburet er registrert med rød SEFRAK-trekant.

    Alle bygningene på gården er registrert i kommunedelplan Nyere Tids Kulturminner i Lier kommune.

    På eiendommen er det registrert to automatisk fredet kulturminner (lokal-ID: 2866116) og (lokal-ID: 2867500). Beskrivelse: 1. gravrøys. Dårlig markert mot Ø. Den består av mindre stein, med et tynt torvlag over. I SV står et bjørketre. D 8m, h 0,7m. 3m S for denne ligger nok en gravrøys. 2. rundrøys. Noe utrotet i NV, der det står et bjørketre. Små stein og grus. NV-SØ 7m, NØ-SV 5m, h 0,7m. 3m S for denne ligger nok en gravrøys.

    Informasjon om odelsloven

    Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Det hviler odel på gården, alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg odelen.

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

    Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.

    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger.
    Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
    Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

    Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Prisantydning

    17 500 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Rolf Langeland
    Takstdato : 08.05.2024
    Markedsverdi : 17 500 000,-
    Formuesverdi : 1 225 543,-

    Tilstandsrapport hovedhus – Stoppenveien 10

    Det er utført tilstandsrapport på hovedhuset av Tom Gaathaug datert 23.08.2024.

    Følgende forhold har fått tilstandsgrad 3:
    – Våtrom > 2. Etasje > Bad > Generell:
    Våtrommet må oppgraderes for tåle normal bruk etter dagens krav.

    – Våtrom > 2. Etasje > Vaskerom > Generell:
    Våtrommet må oppgraderes for tåle normal bruk etter dagens krav.

    – Tomteforhold > Oljetank:
    Det er opplyst om at oljetank er sanert, men tilfredsstillende dokumentasjon mangler. Det foreligger krav om sanering av oljetank.

    Følgende forhold har fått tilstandsgrad 2:
    – Utvendig > Taktekking
    Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.

    – Utvendig > Nedløp og beslag
    Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.

    – Utvendig > Veggkonstruksjon
    Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen. Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler.

    – Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
    Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen.

    – Utvendig > Vinduer
    Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.

    – Utvendig > Utvendige trapper
    Betongtrapp har mindre sprekker/skader.

    – Innvendig > Overflater
    Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente.

    – Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
    Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.

    – Innvendig > Radon
    Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    – Innvendig > Rom Under Terreng
    Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv. Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur. Det er påvist saltutslag i nedre del av grunnmur. Dette er normalt med tanke på bygningens alder og byggemetode. Fram til rundt 1970 ble de fleste kjellere bygd uten nevneverdig fuktsikring eller isolasjon. Selv med utvendige fuktsikringstiltak kan gamle fundamenter fortsatt stå i kontakt med fuktig byggegrunn. Det er derfor ikke til å unngå at vann trekker opp i fundamentene og i grunnmuren som følge av fuktoppsug fra grunnen (kapillært oppsug).

    – Innvendig > Innvendige trapper
    Det mangler håndløp på vegg i trappeløpet. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.

    – Innvendig > Innvendige dører
    Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.

    – Våtrom > Etasje > Vaskerom > Sluk, membran og tettesjikt
    Sluk har begrenset mulighet for inspeksjon og rengjøring.

    – Våtrom > Etasje > Vaskerom > Ventilasjon
    Rommet har kun naturlig ventilasjon. Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.

    – Våtrom > 2. Etasje > Bad > Tilliggende konstruksjoner våtrom
    Hulltaking er ikke foretatt da det allerede er påvist andre avvik i våtsonen.

    – Våtrom > 2. Etasje > Vaskerom > Tilliggende konstruksjoner våtrom
    Hulltaking er ikke foretatt da det allerede er påvist andre avvik i våtsonen.

    – Våtrom > 2. Etasje > Bad 2 > Ventilasjon
    Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.

    – Spesialrom > Etasje > Toalettrom > Overflater og konstruksjon
    Toalettrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.

    – Spesialrom > 2. Etasje > Toalettrom > Overflater og konstruksjon
    Toalettrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.

    – Tekniske installasjoner > Vannledninger
    Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.

    – Tekniske installasjoner > Avløpsrør
    Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid har passert på de delene som består av opprinnelige solilrør.

    – Tekniske installasjoner > Varmtvannstank
    Varmtvannsbereder i kjeller er eldre enn 20 år. Når en varmtvannsbereder nærmer seg eller overgår sin forventede levetid, øker risikoen for at den plutselig kan slutte å fungere. I tillegg kan aldringsprosessen gjøre at den begynner å lekke, noe som kan føre til vannskader. Det er derfor viktig å holde øye med eldre beredere og vurdere utskiftning for å forebygge slike problemer.

    – Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
    Grunnen til at det er valgt tilstandsgrad 2 (TG 2) er at det ikke er mulig å skaffe samsvarserklæringer eller annen relevant dokumentasjon for det opprinnelige elektriske anlegget. Dokumentasjon på elektrisk anlegg har vært et offentligrettslig krav siden 1.1.1999. Det er på generelt grunnlag anbefalt med en gjennomgang av anlegget. Dette må utføres av en el-takstmann eller en godkjent kontrollør.

    – Tomteforhold > Drenering
    Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje. Det er ingen drenering rundt bygningen. Dette var heller ikke vanlig byggeskikk på denne tiden. Konsekvensen er at kjeller/krypkjeller får vanntilsig, som kan bidra til bygningsmessige skader.

    – Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
    Det er registrert horisontalriss som er symptom på jordtrykk. Det er registrert skråriss som er symptom på setninger. Grunnmuren har sprekkdannelser.

    – Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
    Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.

    – Tomteforhold > Septiktank
    Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på septiktank.

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G

    Forsikring

    Gjensidige

    Kommunale avgifter

    Kr. 10 464 pr. år
    Slamtømming pr. tømming kr. 2 416,-
    Tilsyn av avløpsanlegg pr. år. kr. 608,-
    Min. tømmefrekvens jfr. lokal forskrft: annet hvert år.

    Fellesløsning med hjemmekompostering (felles for Stoppenveien 10 og 12) kr. 7 440,-

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Opsjonsavtale

    Det foreligger en opsjonsavtale mellom grunneier og Stoppen Eiendom AS. Formålet med avtalen er at opsjonshaver ønsker å bruke tid og ressurser på å få omregulert opsjonsområdet fra dagens formål avsatt til LNF til et fremtidig område for boligbygging. Grunneier har gitt opsjonshaver en eksklusiv rett til å kjøpe opsjonsområdet. Opsjonsavtalen løper i 25 år fra signeringsdato den 17. desember 2019.

    Opsjonsavtalen går ut på at opsjonshaver skal betale kr. 3.000.000,- til grunneier dersom partene lykkes med å få hele eller deler av opsjonsområdet inn i kommuneplanens arealdel. Videre er partene enige om at den endelige kjøpesummen for opsjonsområdet ved utøvelse av opsjonen skal utgjøre 50 % av verdien av ferdig detaljregulert tomt på opsjonsområdet. Kjøpesummen skal under enhver omstendighet ikke overstige kr. 25.000.000,-. I den endelige kjøpesummen skal det gjøres fradrag for de kr. 3.000.000,- som ble betalt ved kommuneplanens arealdel.

    Dersom arealet i opsjonsavtalen innen 10 år fra overtagelsen er vedtatt inntatt som framtidig byggeområde i kommuneplanens arealdel, forbeholder selger seg retten til en andel på 1/2 av avtalte vederlag i avtalen. Dersom det blir varslet oppstart av arbeid med område- eller detaljregulering av arealet i opsjonsavtalen innen 10 år fra overtagelsesdato, forbeholder selger seg en andel på 1/3 av endelig kjøpesum for opsjonsområdet. Selger vil forbeholde seg retten til å følge opp og være pådriver under en slik prosess, slik at en kjøper ikke kan forsinke en arealplanprosess eller reguleringsprosess. Arealet omfattet av opsjonsavtalen er i dag er bestående av dyrket mark, ca. 34,5 daa. Opsjonsavtalen med tilhørende kart kan oversendes på forespørsel til megler.

    Spørsmål rundt om dette er et minus ift. foreliggende takst. Det er det ikke. Taksten på eiendommen har taksert de aktuelle arealer som dyrket mark i dag. Prisene på slike råarealer til andre byggeformål er mange ganger så høye. Det ligger derfor en betydelig oppside i en slik framtidig regulering også for kjøper om denne skulle bli noe av.

    Leieinntekter

    1 500 pr. mnd

    Leieforhold Stoppenveien 12

    Det foreligger utleie av boligdelen i sidebygningen – Stoppenveien 12. Leiekontraktene på eiendommen blir i utgangspunktet transportert til kjøper slik de er. Det er forøvrig ingen garanti for at kontrakten transporteres til kjøper, dersom leietakerene velger å si opp sin leieavtale med utløp forut for overtagelse. Samlet leiesum er ifølge leiekontrakten på kr 1.500,- inkl. mva. Leiekontrakten er tidsubestemt og har en gjensidig oppsigelsestid på 6 måneder. Kontrakten kan oversendes på forespørsel til megler.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Følgende lamper/lysekroner følger ikke med salget:
    – Lysekrone kjøkken i både 1 etasje og 2 etasje.
    – Lysekrone stue 2 etasje.
    – Lysekrone gang 2 etasje hoveddel og gang 2 etasje generasjonsdel.
    – Vegglampetter spisestue 1 etasje.
    – Lysekrone spisestue og stue 1 etasje.

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke.
    Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlestog forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
    Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
    Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

    Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
    Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

    Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

    Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

    Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»

    Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
    Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
    Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
    Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.