Ørmenveien 10, 1623 Gressvik

Norum gård i Onsøy - SOLGT!

Usjenert og Idyllisk beliggenhet | 110 daa. dyrket, 80 daa. produktiv skog og 204,3 daa. totalt

Prisantydning: 6 500 000 kr
Omkostninger: 163 842 kr
Totalpris: 6 663 842 kr
Kommunale avgifter: 10 766 kr per år
Boligtype: Gårdsbruk/Småbruk
Eieform: Eier (Selveier)
Energimerking: G - Oransje
Tomteareal: 204 300 m² (eiet)
Primærrom: 113 m²
Bruksareal: 131 m²
Tomt: Eiet tomt
Omkostninger oppsett:
6 500 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
162 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 6 500 000,-))
--------------------------------------------------------
163 842,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
6 663 842,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Henrik Tegneby, Daglig leder / Eiendomsmegler
Nils Henrik Tegneby
991 12 900
henrik@landbruksmegling.no
Adresse: Ørmenveien 10, 1623 Gressvik

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Matrikkel

    Gnr. 19 bnr. 7 i Fredrikstad kommune

    Norum gård i Fredrikstad | 110,3 daa. dyrket, 80,3 daa. produktiv skog og 204,3 daa. Totalt

    Norum gård er en tradisjonell landbrukseiendom med flott beliggenhet i Fredrikstad kommune, nærmere bestemt Ørmen/Onsøy. Gårdsbruket ligger usjenert og fint til for seg selv som en gårdsbrukene på slettene omkring Onsøy Kirke. Eiendommen er totalt på 204,3 dekar med 110 dekar dyrket mark og 80,3 produktiv skog.
    Den dyrkede marken er orientert rundt driftstunet i fire ulike skifter med korte drifteavstander og god arrondering. Jordene har en størrelse fra 10,7 daa. til snaue 50 daa. Jordkvaliteten i området er definert av Nibio som svært god, og den gir gode årvisse avlinger. De klimatiske forholdene i Nedre Glomma regionen egner seg også godt for høstkorn, som kan gi avlinger godt over landsnittet. Grøftingen er lagt i teglrør og er av eldre dato, men er fremdeles godt fungerende ifølge eier. Det vil være en skjønnsmessig vurdering av den enkelte driver på hvilket tidspunkt man anser det som nødvendig med nygrøfting.
    Skogen er fordelt på tre teiger, vest og nordvest for eiendommen. Det er gjort uttak i skogen i 2011 (99 kbm), 2016 (380 kbm), 2018 (48 kbm) og 2019 (142 kbm). Bossumteigen utgjorde den største hugsten og ble avvirket i 2016 med gjensatte frøtrær. I følge eier er skogen her i ferd med å reetablere seg med ungskog, det vil etterhvert være behov for ungskogpleie på teigen. Kongsbergteigen er delvis avvirket som følge av vindfall, men her gjenstår det også skog i de øvre hogstklasser. Teigen ved Blåbærberget har ikke blitt avvirket på flere år, og den produktive delen av arealet består av skog i de øvre hogstklasser. Det foreligger ingen skogbruksplan på eiendommen, men det er vedlagt avvirkings- og aktivitetsoversikt senere i salgsoppgaven. Interessenter bes om selv å befare teigene for å vurdere tilstanden. Eiendommen er videre en del av grunneierlaget for jakt på storvilt og småvilt.

    Gården har gode kvaliteter både med hensyn til beliggenhet og en lettdrevet jordvei som kan benyttes selv, men som også vil være attraktiv med hensyn til bortforpaktning. Gårdstunet på Norum er intimt og idyllisk med egen gårdsdam, og en bygningsmasse som omkranser det indre tun i form av våningshus, stabbur, driftsbygning, hønsehus, vognskjul og et lite uthus.

    Våningshuset ble oppført i 1900, en sjarmerende bygning i enkel sveitserstil. Boligen fremstår i original stand, men det er utført større rehabiliteringer som omlagt tak i 2013 og nye vinduer i 1999. I tillegg er det lagt opp nyere elektrisk anlegg og oppgradert anlegg for vann og avløp, med borebrønn fra 1999 og godkjent privat avløpsanlegg (Odin). Boligens første etasje består av et forseggjort inngangsparti med tilhørende innvendig hall. Fra hallen har man adgang til kjøkken, en av boligens stuer, soverom og trappeadkomst til andre etasje. Kjøkkenet er av god størrelse og er plassert i bygningens sydvestre hjørne med fin oversikt til gårdstunet. Det er to stuer i boligen som strekker seg i hele boligens bredde fra syd til nord. Spisestuen ligger i direkte tilknytning til kjøkkenet, og med penstuen vegg i vegg. Det er også et soverom i etasjen. Andre etasje består av to soverom og bad, samt store kneloft på begge langsider av bygget. Huset har videre en grovkjeller med utvendig adkomst hvor varmtvannsbereder og vannpumpe er plassert.

    Driftsbygningene på eiendommen består av en låvebygning, vognskjul og hønsehus. Driftsbygningen er en tradisjonell høylåve bygget i grovt låvebindingsverk med tidligere fjøsdel, kjørebro på tvers og laer. Bygningen er omgjort og fungerer i dag som vognskjul, maskinlager og verksted. Vognskjulet er av noe mindre størrelse men har god plass til å romme to biler dersom portåpningen utvides noe, alternativt som skjul for småmaskiner. Hønsehuset på gården har tilknyttet inngjerdet luftegård og er tilrettelagt for selvforsyning av egg, eller til annet smådyrhold.

    De to siste bygningene på tunet består av et estetisk fint stabbur i innkjøringen på tunet, og er en viktig del av gårdstunets helhet. I tillegg ligger det et lite uthus på boligtundelen nordvest for hovedbygningen. Bygget fungerer fint som et lite anneks, eller hjemmekontor om ønskelig. Selger har også tatt var på den gamle gode utedoen på gården, plassert ved siden av uthuset. I jordekanten ca. 300 meter nord for tunet er det etablert en fin grillplass med tilhørende lavvo som har vært til store glede for store og små i mange år, en flott utflukt fra gårdstunet for de minste.

    Oppsummert er Norum en veldig godt ivaretatt eiendom hvor selger har utført nødvendig vedlikehold, gjort forbedringer og holdt gården i veldig god hevd i sin eiertid. Det er et fint ressursgrunnlag på eiendommen, og ikke minst et veldig fint sted å bo. Velkommen på visning!

    Beliggenhet, adkomst

    Eiendommen ligger nord for Onsøy kirke på Norum og nærmeste tettsted er Manstad og Engelsviken. Her finnes matbutikker, barnehage, barneskole og ungdomsskole. Vestbygda ungdomsskole sto ferdig i 2012 med moderne og fremtidsrettede skolefasiliteter. Øvrige handelsområder og infrastruktur finnes på Gressvik og i Fredrikstad, kun 10 minutter fra eiendommen med bil.

    Eiendommens nærhet til skogen gir flotte turmuligheter for både to og firbeinte, videre har man også kort vei til store deler av Fredrikstad skjærgården med mange populære badeplasser fra Lervik i nord til Slevik og Gressvik i syd.

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1900

    Bygninger og byggemåte

    Våningshus:
    Bolighuset er oppført i 1900 ifølge eier. Bygningen er oppført granitt/gråsteinsmur med støpt plate på grunn. Det er en eldre brønn kjelleren som sto for gårdens vannforsyning før dagens borebrønn ble etablert. Det er manglende eller ukjent drenering rundt boligen, men takvann blir ledet vekk fra bygningen. Brønnen i kjeller fra gammelt av vil uansett medføre at det står åpent vann i etasjen. Denne må tømmes med jevne mellomrom for å unngå oversvømmelse. Yttervegger er konstruert av stående plank som er utvendig kledd med stående bordkledning. Det er manglende lufting av kledning samt at den ligger ned til grunnmur, som det ofte er på bygninger fra denne tidsperioden. Boligens kledning er av eldre dato og bør også inspiseres av kjøper på egenhånd. Ved en s Takkonstruksjon i sperrer med undertak av treflis med utenpåliggende sutak. Taket ble lagt om i 2013 og treflisene ble da beholdt da tilstanden var god. Ved omlegging ble det lagt sutak med sløyfer, lekter og betongtakstein. Vinduene i boligen er i hovedsak fra 1999 i tradisjonell losholt utforming. Hoveddør er av eldre dato og er beholdt på grunn av sin originalitet og fine utforming. Renner, nedløp og beslag fra 2010, samme år som omlegging av tak.

    Driftsbygning/låve:
    Bygningen ble oppført i 1920. Bygningen er en eldre kjørebrolåve som i dag benyttes til vognskjul og lager. Låven er fundamentert på støpt mur og granittstein med yttervegger i grovt bindingsverk med bukker, hanebjelker og sperrer. Utvendig kledning i stående bordkledning. Sal- og åstakkonstruksjon i sperrer utvendig tekket med plater. Bygningen er de senere år tilpasset lagring av maskiner og utstyr for å øke driftsrelevansen. Det er ikke strøm til bygningen.

    Vognskjul:
    Bygningen er oppført i 1920. Eldre vognskjul oppført i grovt bindingsverk med utvendig stående bordkledning. Saltakkonstruksjon i sperrer utvendig tekket med takstein. Vognskjulet har behov rehabilitering.

    Hønsehus:
    Bygningen har ukjent byggeår og er fundamentert på natursteinsmur. Bygningen er isolert med yttervegger i knubb som er utvendig kledd med stående bordkledning. Saltakkonstruksjon utvendig tekket med betongtakstein. Taket på bygningen ble lagt om i 2012. Det er etablert en egen luftegård for huns til tilknytning til bygget. Bygningen har behov for rehabilitering.

    Uthus:
    Bygningen ble plasser på tomten i 1970 med enkel fundamentering og er opprinnelig en eldre Moelven brakke. I 2011 ble bygningen oppgradert med nytt saltak utvendig tekket med betongtakstein. Ved siden av brakka er gården gamle utedo plassert.

    Stabbur:
    Bygningen ble oppført i 1900 og er fundamenter på gråsteinpilarer. Yttervegger i tømmer utvendig tekket med stående bordpanel. Saltakkonstruksjon i sperrer som er utvendig kledd med betongtakstein. Taksteinen ble isolert sett byttet ut i 2010.

    Lavvo:
    Bygningen ble oppført i ca. i 2010 og er fundamentert på betongfundamenter og oppgruset plate. Bygningen er 7 kantet romslig lavvo og er oppført i bindingsverk som er utvendig kledd med stående kledning. Innvendig kledd med rupanel på vegger/tak. Takkonstruksjon i sperrer, kledd med undertak, papp og utvendig tekket med impregnerte bordtak. Et ildsted er etablert i midten av bygningen med pipeåpning i tak.

    Arealer og fordeling per etasje

    Våningshus; 113 kvm P-rom og 131 kvm Bra.
    1.Etasje primærrom: Kjøkken, spisestue, stue, gang og soverom
    2.Etasje primærrom: Trappegang, to soverom og bad. Sekundærrom: To kott
    Kjeller sekundærrom: Teknisk rom og bod.
    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
    Bruksstatus våningshus: 113 – Våningshus

    Driftsbygning/Låve; Grunnflate 248 kvm
    1. Etasje: Vognskjul og lagerrom
    2. Etasje: Kjørebro
    Bruksstatus driftsbygning: 241 – Hus for dyr/landbr.lager/silo

    Vognskjul; Grunnflate 26 kvm
    1. Etasje: Leskur for småmaskiner/bil
    Bruksstatus vognskjul: 181 – Garasjeuthus anneks til bolig

    Hønsehus: Grunnflate 24 kvm
    1. Etasje: Enkelt innredet hønsehus m/ utegård
    Bruksstatus hønsehus: 181 – Garasjeuthus anneks til bolig

    Uthus: Grunnflate 19 kvm
    1. Etasje: Isolert oppholdsrom
    Bruksstatus uthus: 181 – Garasjeuthus anneks til bolig

    Stabbur: Grunnflate 15 kvm
    1. Etasje: Lagerrom
    2. Etasje: Lagerrom
    Bruksstatus stabbur: 241 – Hus for dyr/landbr.lager/silo

    Lavvo: Grunnflate 20 kvm
    1. Etasje: Grillhytte
    Bruksstatus lavvo: Ikke registrert. Eiendommen er ikke registrert som et bygg på eiendommen, eller søkt om.

    Oppvarming

    Elektrisitet og vedfyring.

    Fra Fredrikstad feievesen er det følgende anmerkinger:
    Gjelder: Rundovn
    Plassering: 1 etasje
    Avvik ildsted: Plate på gulv og Røykrør montert for nært brennbart materiale rundovn
    Avvik røykrør: Avstand til brennbart materiale fra skorstein mangler utstikk på murstein pipe.

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 204 300 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Tunområdet ligger usjenert i god avstand fra veien med gode lysforhold. Et mindre tun med driftsbygning til syd, vognskjul til øst, Stabbur til vest og våningshus til nord. Det er egen gårdsdam på tunet.

    Jord:
    Kornproduksjon – god jord, noe leire. Gjennomsnittlige avlinger bygg nær 600 kg og havre 500-550 kg. Noe kantvirkninger, men ryddes kanter jevnlig. To åkerholmer. Drenering er eldre teglrør, usikker på alder, men fungerer. Trenger noe vedlikehold. Floghavre har vært tilstede på eiendommen, og plukket årlig. Ikke funnet forekomst i 2022, men sannsynlig at det kan komme tilbake.

    Skog:
    Noe skogsdrift. Teigen ved Bossum ble snauhugget ca.10 år siden. Skogen her har frødd seg selv, og begynner å komme opp igjen. En annen teig, ved Kongsberg, er hugget delvis pga. vindfall etter hogst på naboeiendom. Også her har skogen frødd seg. Står noe hogstmoden skog igjen, men begrenset. Godt egnet til uttak av ved til eget bruk.

    Det er ingen skogbruksplan laget for gården. I følge NIBIO gårdskart er det følgende bonitetsfordeling i skogen:
    Skog høy bonitet: 18,6 dekar
    Skog middels bonitet: 33.6 dekar
    Skog Lav bonitet: 28.1 dekar
    Myr: 9,0 dekar

    Skogen gir videre jaktrettigheter for grunneier på egen grunn. Det er ikke arealgrunnlag nok for egen jakt av rådyr eller storvilt, men eiendommen er del av større jaktlag. Rådyrjakten er organisert med et arealgrunnlag på omkring 2900 dekar, og jaktlaget for storvilt strekker seg naturlig nok over et enda større areal. Ny eier av Norum må henvende seg til jaktledere i de ulike lagene i forhold til evt. deltagelse eller øvrig informasjon om jakten. Småvilt som hare og skogsfugl kan man alltid jakte på egen grunn.

    Vei, vann og avløp

    Privat borebrønn og privat avløpsanlegg (Odin). Ferdigattest foreligger på avløp.

    Reguleringsplan

    Eiendommen er ikke regulert og følger av Fredrikstad kommune arealdelplan 2020-2033 med følgende formål:
    510 – Hensyn landbruk, H510
    550 – Hensyn landskap, H550-ØFK
    570 – Hensyn kulturmiljø, H570-ØFK
    5100 – LNF – tiltak for stedbunden næring
    6001 – Bruk og vern av sjø, vassdrag, strandsone

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    Gnr. 19 Bnr. 7:
    1938/301315-1/86 Erklæring/avtale
    27.07.1938 Bestemmelse om senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
    Gjelder denne registerenheten med flere

    1959/300940-1/86 Erklæring/avtale
    12.03.1959 Bestemmelse om senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
    Gjelder denne registerenheten med flere

    1975/301884-1/86 Jordskifte
    25.04.1975 Grensegangssak
    Gjelder denne registerenheten med flere

    1975/303037-1/86 Erklæring/avtale
    03.07.1975 Bestemmelse om senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
    Gjelder denne registerenheten med flere

    Gnr. 94 Bnr. 6:
    2001/77-1/86 Jordskifte
    03.01.2001 Sak nr 18/2000
    Gjelder denne registerenheten med flere

    Gnr. 97 Bnr. 10:
    1985/11961-1/86 Jordskifte
    13.11.1985 Grensegangssak
    Gjelder denne registerenheten med flere

    Gnr: 18 Bnr: 10
    1996/1536-1/86 Hjemmel til eiendomsrett
    13.02.1996 Vederlag: NOK 300.000
    KJØPER: Norum Øyvind

    Ferdigattest

    Det foreligger ingen ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse i kommunens arkiver.

    Kulturminner og fredninger

    Våningshus, vognskjul og driftsbygning/låve har gul SEFRAK registrering på eiendommen.

    I følge Kultuminnesøk.no er det ingen kjente registrerte kulturminner registrert direkte på eiendommen med tilhørende skogteiger, men det er en rekke kulturminner i umiddelbarnærhet. I skogen på naboeiendommen øst for tunet er det blant annet registrert et større gravfelt med datering jernalder. Selv om det ikke er registrerte kulturminner på eiendommen per i dag, må det ansees som høyst sannsynlig at det allikevel vil bli registrert funn på et senere tidspunkt.

    Informasjon om odelsloven

    Det er odelsberettigede personer til eiendommen. Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Kjøper har risikoen for eventuelle odelsløsning og må akseptere den odelstakst som da fastsettes. Kjøper vil således få eventuell gevinst ved en odelsløsning, likeledes som han/hun må bære eventuelt tap. Alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odelsrett.

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

    Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
    Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

    Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Prisantydning

    6 500 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Thor B. Grønnerød
    Takstdato : 16.06.2023
    Markedsverdi : 6 500 000,-

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G

    Forsikring

    Gjensidige

    Kommunale avgifter

    Kr. 10 766 pr. år
    Kommunale avgifter er hentet fra Fredrikstad kommune for 2023 og vil variere etter forbruk

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
    Lavvo bygningen som er oppført i skogkanten nord for gårdstunet ble oppført på 2000 tallet og har stått der i flere år, men er ikke søkt om. Dette kan i ytterste konsekvens medføre at bygningen kan bli krevd fjernet.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
    Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
    Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

    Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
    Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

    Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

    Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

    Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»

    Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
    Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
    Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
    Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.