Nedre Værås gård - SOLGT!
2787 dekar totalt | 62 ferdig regulerte hyttetomter på Blefjell med store tomter og flott beliggenhet
18 000 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
450 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 18 000 000,-))
--------------------------------------------------------
451 342,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
18 451 342,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 11 bnr. 3 i Flesberg kommune
Nedre Væreås gård | Ferdig regulert hytteområde, 62 store tomter | 2786,6 daa. totalt, 2026,7 daa. prod. skog og 24,8 daa. dyrket
Nedre Værås ligger i fantastisk natur rett nord for Blefjell, og er i utgangspunktet et tradisjonelt fjellbruk hovedsakelig bestående av skog og utmark. Et stort aktivum tilhører forøvrig gården i form av hyttefeltet Væråsnuten hyttegrend på Blefjell, helt vest på eiendommen. Hyttefeltet består av 62 store hyttetomter med en snittstørrelse på omkring 2 dekar per tomt, 550-600 moh. Feltet ligger sentralt helt opp til eksisterende og ferdig utbygde hyttefelt. Eksisterende hyttefelt i omkringliggende teiger har i snitt halve tomtestørrelsen. Det er privat skogsbilvei over eiendommen frem til hyttefeltet.
Destinasjonen Blefjell har hatt en eventyrlig vekst de senere år med storstilt utvikling av hytteområder, hotell- og servicefasiliteter, langrennsløyper og alpinbakker. Det er nærheten til store byer på Østlandet som nok har sørget for Blefjells popularitet. Faktisk er ikke kjøreturen på mer enn knappe to timer fra Oslo sentrum til du er fremme på Blefjell. Tid har blitt en knapphetsgode, og mange i dag ønsker ikke for lang tid i bil før de er fremme på hytta. Reguleringsbestemmelser og kartoversikt ligger vedlagt i salgsoppgaven.
Selve gårdsbruket ligger plassert på østsiden Søre Blevegen og består av en stor hovedbygning, driftsbygning og et tømmerhus. I tillegg tilhører Væråssetra eiendommen med flott beliggenhet og to seterbygninger. Hovedbygningen er av meget god størrelse med et bruksareal på 535 kvm. Hovedbygningens gode størrelse kommer av at gården på 60 og 70 tallet var et godt besøkt pensjonat med en stor gjesteskare. Tidligere eier var svært fagkyndig på skogforvaltning, og eiendommens drøye 2000 dekar med skog er godt holdt. Den dyrkede marken leies ut til nabobonde og det dyrkes gras på arealet.
Det produktive skogarealet er ifølge Nibio på 2026,7 dekar med hovedvekt av arealer med middels bonitet. Det er 354,2 daa. høybonitetsskog, 1206 daa. skog av middels bonitet og 466,5 daa. lavbonitetsskog. Skogen kjennetegnes av et stort volum med eldre produksjonsskog og hogstmoden skog. I følge skogbruksplan står det brutto 27371 kbm. stående tømmer på eiendommen, med en årlig beregnet tilvekst på 470 kbm. Tilveksten er påvirket av en stor andel tømmer i høye hogstklasser, teoretisk årlig produksjonsevne er av takstmann beregnet til ca. 750 kbm. Det er i senere tid gjort en avvirking på 2000 kbm. i teigen ned til Lågen, denne hogsten må fratrekkes totalvolumet. Dominerende treslag på eiendommen er furu, men med granskog i de høyere bonitetene. Det er lette drifteforhold og et svært godt veinett i form av skogsbilveier på eiendommen. Eier har nylig oppgradert veistandarden til klasse 3 i eiendommens hovedteig, en vei som strekker seg gjennom hele teigen fra Søre Blevegen i øst til Nutberga i vest.
Eiendommen inngår også i Skvalåsen grunneierlag. Grunneierlaget disponerer et areal på 37136 dekar, hvor Nedre Værås innehar 4 andeler av jaktlaget med sin andel på 9,71%. Grunneierlaget forvalter storviltjakta per i dag, mens jakt av småvilt forvaltes av gårdeier på egen eiendom. Eiendommen er er også en del av Søndre Blefjell fiskelag.
Til eiendommen hører det også til en ideell halvpart av et fjellsameie. Sameiet eies sammen med naboeiendommen Gnr. 11 Bnr. 4. Arealet er i praksis en forlengelse av skogteigen til vest inn mot Blefjell, på oversiden av det regulerte hytteområdet. Disponeringer av dette området må gjøres i samarbeid med naboeiendommen. Per i dag utøves det jaktutleie på teigen med en jaktleie på kr 12.000,- hvorav en halvpart tilfaller Nedre Værås.
Hovedbygningen på eiendommen har eldre standard men en meget god størrelse, og vil således kunne være en flott bygning å modernisere. Første etasje består av en stor hovedentré og hall med tilliggende spiskammer som fører deg til boligens stuer, kjøkken og 2. etasje. Det er store åpne flater i etasjen med et stort kjøkkenrom, og tre store stuer med store vindusflater og flott utsikt over dalen. Etasjen inneholder også et soverom, wc, garderobe, trapperom og gangarealer. I andre etasje er det hele syv soverom av god størrelse, to tidligere toalettrom og tre tidligere våtrom. Fra andre etasje har man også et meget stort uinnredet loftsrom med god takhøyde og trappeadkomst. De fleste overflater og tekniske installasjoner, både innvendig og utvendig, er gjenstand for full rehabilitering, men boligen virker godt fundamentert og står rett og fint i terrenget.
Driftsbygning og tømmerhus er begge tilnærmet originale i sin utforming, og utgjør en viktig estetisk verdi på tunet. Driftsbygningen kan med forholdsvis enkle grep fungere som et godt vognskjul for moderne landbruksmaskiner. Oppsummert er Nedre Værås en innholdsrik eiendom, spesielt med hensyn til det regulerte hytteområdet. Samtidig er gården i seg selv også et potensielt flott bosted, med stedlige ressurser i form av en skog som er godt forvaltet og med bra infrastruktur.
Regulert område til fritidsbebyggelse – Væråsnuten hyttegrend, godkjent i 2010
Til eiendommen ligger det et område som er regulert til fritidsbebyggelse – Væråsnuten hyttegrend. Området har tilgang via fylkesvei, Søndre Bjefjellvei og så langs privat skogsbilvei på rundt 4 km på egen grunn. Området ligger på rundt 550-600 moh., skrånende terreng, med fin utsikt utover dalen. Delvis dekket av skog, med enkelte myrdrag. Det er etablerte hytteområder på naboeiendommene – på sørsiden av planområdet. Blefjell er et populært område for fritidsbebyggelse , med gode bruks- og tjenestetilbud til alle årstider – og det har over lengre tid vært et godt marked for de som har tomter å tilby. Blefjell er et område med gunstig beliggenhet i forhold til flere byområder på Østlandet. Ifølge gjeldende reguleringsplan er det planlagt for 62 hyttetomter mv. Det er planlagt for romslige tomter – med tillatt utnyttelsesgrad/bebygd areal (BYA) på inntil 190 kvm, samt uthus/garasje mv inntil 30 kvm. Det er ikke tilført infrastruktur i området – i tråd med de krav som stilles i reguleringsbestemmelsene – kun adkomstvei. Det vurderes at skogsbilveien ikke gir en tilstrekkelig adkomst til området – både i forhold til standard, men også i forhold til kostnader ved drift, spesielt på vinterstid – slik at adkomst via det etablerte veinettet vil være en bedre løsning. Dette fordrer løsninger med andre grunneiere. Takstmannens verdivurdering tar utgangspunkt i en nåverdiberegning – hvor forutsetningene blir veldig utslagsgivende for resultatet – spesielt valg av diskonteringsrente. Diskonteringsrenten er en risikojustert avkastningskrav som benyttes for å beregne nåverdi av fremtidige kontantstrømmer. Dette avkastningskravet gir uttrykk for den avkastning eierne forventer å oppnå på den kapital som blir investert.
Beliggenhet, adkomst
Eiendommens tun ligger på ei høyde med god utsikt utover dalen, på vestsiden av Numedalslågen – rundt 6 km sørøst for tettstedet Lampeland. Barne- og ungdomsskole, svømmehall, hotell og handlesentra som matbutikk og øvrig ligger i Lampeland sentrum.
Avstander med bil:
Flesberg sentrum: 5 minutter
Kongsberg sentrum: 29 minutter
Notodden sentrum: 1 time
Drammen sentrum: 1 time
Oslo sentrum: 1 time og 36 minutter
Tønsberg sentrum: 1 time og 40 minutter
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1956
Bygninger og byggemåte
Hovedbygning:
Bygningen ble oppført i 1956 og er fundamentert på støpt mur/kjelleretasje. Yttervegger er oppført i bindingsverk over to fulle etasjer, samt uinnredet loftsetasje. Saltak-konstruksjon tekket med betongstein. To piper. Yttervegger kledd med stående trekledning. Overbygd hovedinngang. Etasjeskiller i trebjelkelag. Det er to innvendige trapper til 2. etasje. Bygningen har et betydelig vedlikeholdsetterslep – og det må påregnes større påkostnings- og vedlikeholdsarbeider for at bygningen skal inneholde dagens normale krav til standard og tilstand.
Driftsbygning/låve:
Bygningen ble oppført i 1943 og er oppført som en tradisjonell høylåve. Bygningen er fundamentert på støpt grunnmur og pilarer. Ytterveggene er en kombinasjon av bindingsverk, tømmer, teglstein og betong. Saltak-konstruksjon med treundertak tekket med plater. Ytterveggene i bindingsverk er kledd med stående enkel trekledning. Fjøs i teglstein med støpt mur/gjødselkjeller. Lagerrom under låvebru i betong. Bygningen har et enkelt elektrisk anlegg. Ikke innlagt vann. Bygningen har et større etterslep på vedlikehold.
Bryggerhus/stue:
Bygningen har ukjent byggeår. Bygningen er oppført i laftet tømmer – stående på steinmurer/pilarer. Saltak-konstruksjonen er tekket med papp. Ei pipe. Bygningen har ikke elektrisk anlegg, og ikke innlagt vann. Bygningen er i dårlig forfatning – og preget av dårlig vedlikehold over tid – med påfølgende råteskader i konstruksjonen.
Seterhus, Væråssetra:
Bygningen har ukjent byggeår. Bygningen er oppført i tømmer – stående på steinpilarer. Saltak-konstruksjon tekket med bølgeblikksplater. Ei teglsteinspipe. Tømmerveggene er ikke kledd – verken utvendig eller innvendig. Varmes opp med ved.
Sidebygning, Væråssetra:
Bygningen er oppført i bindingsverk – stående på steinpilarer. Saltak-konstruksjon tekket med bølgeblikksplater. Delvis kledd utvendig med liggende trepaneler. Enkel stålpipe. Varmes opp med ved.
Arealer og fordeling per etasje
Hovedbygning; 348 kvm P-rom og 531 kvm Bra.
1. etasje primærrom: Hall m/trapp, kjøkken m /tilliggende spiskammer, toalettrom, tre stuer og trapperom/gang. Sekundærrom: Matbod, kott og trapperom til kjeller.
2. etasje primærrom: Trapperom/gang, korridor, tidl. wc herrer, tidl. wc damer, syv soverom og tre tidligere våtrom. Sekundærrom: Seks kott og trapperom til loft.
Kjeller sekundærrom: Kjølerom, tre boder, to rom med sluk og gangarealer.
Loft: Et meget stort uinnredet loftsrom.
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Driftsbygning/låve; Grunnflate 397 kvm.
1. etasje: Husdyrrom med tilhørende rom og låvedel
Mellomlåve: Lager/høyløer over fjøs og stall
2. etasje: Kjørebru
Tømmerhus på tun, stue; Grunnflate 35 kvm.
1. etasje: to rom
Seterhus; Grunnflate 32 kvm.
1. etasje: Oppholdsrom, kjøkken og kott
Sidebygning, seterhus; Grunnflate 19 kvm.
1. etasje: Ett oppholdsrom
Oppvarming
Hovedbygningen varmes opp med strøm og vedfyring.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 2 786 600 kvm, Eierform: Eiet tomt
Informasjon om festetomt og to fradelte tomter som ikke medfølger i salget av Gnr. 11 Bnr. 3 i Flesberg kommune
På eiendommen ligger det en festetomt med Gnr. 11 Bnr. Fnr. 1. Denne tomten ligger syd for gårdstunet og er oppmålt men ikke endelig matrikulert, arbeidet sluttføres av jordskifteretten i disse dager.
På eiendommen ligger det en fradelt næringstomt med Gnr. 11 Bnr. 7 og 8. Denne tomten ligger nord på eiendommen langs Vestsidavegen. Eienedommen ble fradelt i 1994, og er oppmålt men ikke endelig matrikulert, arbeidet sluttføres av jordskifteretten i disse dager.
På eiendommen ligger det en fradelt bolig/fritidstomt med Gnr. 11 Bnr. 6. Denne tomten ligger på vestre side av Søre Blevegen og ble fradelt og tinglyst i 1979. Tomten er oppmålt men ikke endelig matrikulert, arbeidet sluttføres av jordskifteretten i disse dager. På denne eiendommen vil det bli tinglyst rettigheter i form av veirett, rett til opparbeidelse og vedlikehold av vann, avløp og øvrig ledningsnett, samt at eiendommen forbeholder seg to abonnement til bomsystemet i Søndre Blefjellveien SA.
Dersom endelig oppmåling ikke er formelt gjennomført før overtagelse, vil det bli tatt forbehold om nødvendig gjennomføring i kjøpekontrakten for gårdsbruket. De to fradelte tomter inngår ikke i salget og vil ha grenser og veiretter m.m. slik jordskifteretten har kommet frem til etter grensefastsetting i september 2023.
Tun, jord og skog
Tunområdet ligger høyt og fint til i terrenget med utsikt over dalen mot Lågen. Det er god plass rundt driftsbygningen og et forholdsvis romslig tunområde, dersom man ønsker å etablere riggplasser for maskiner og utstyr.
Jordarealet på 31,6 dekar, hvorav avrundet 25 dekar er fulldyrket – ligger i sin helhet rundt og ved gårdstunet. I jordressursbeskrivelsen knyttet til vedlagt gårdskart er jorda hovedsakelig klassifisert å ha ingen, til små begrensninger. Jord som beskrives å ha «ingen begrensninger» er selvdrenert og relativt tørkesterk og som ikke krever andre innsatsfaktorer enn gjødsling og kalking. Jorda har god evne til å lagre plantetilgjengelig vann, og i tillegg, egen evne til å drenere ut overflødig vann. Jordsmonnet er dypt og har vanligvis en dyptgående jordstruktur. Eier er ikke kjent med om deler av jorda er drenert. Den fulldyrka jorda har grei arrondering, og er hellende og delvis skrånende.
Jorda driftes av nabobonde til grasproduksjon og beite. Eier opplyser at det ikke mottas vederlag for utleien. Det er ikke opplyst om jordsykdommer, eller forekomst av planteskadegjørere.
Skogarealet på avrundet 2750 dekar, hvorav 2027 dekar er produktivt – er knyttet til en sammenhengende teig på over 5 km i luftlinje som går fra Numedalslågens bredde og sørvestover inn mot Væråsnuten. Verdsettelsen baserer seg hovedsakelig på fremvist, gjeldende skogbruksplan, eiers opplysninger og inntrykk under befaringen. Det er avvik, men ikke av avgjørende betydning i arealklassifiseringen i gårdskartet sammenlignet med skogbruksplanen.
Skogen kjennetegnes ved at en stor andel av det produktive arealet er i hogstklasse 4 og 5 (eldre produksjonsskog og gammel skog), og naturlig nok er en enda høyere andel av stående kubikkmasse knyttet til disse hogstklassene. Det er i gjennomsnitt middels bonitet. Tilveksten er noe påvirket av hogstklassefordelingen – men er beregnet til 468 kubikkmeter (kbm) i året ifølge skogbruksplanen, mens den teoretiske årlige produksjonsevnen er satt til 751 kbm. Eier opplyser at det er hogd rundt 2000 kubikkmeter etter utarbeidelsen av planen, men det er ikke mer enn tilnærmet tilveksten for perioden. Det som er hogd de siste årene har skjedd i den nedre delen av skogen. Det opplyses at det delvis satset på naturlig foryngelse. Det betyr at det likevel er en betydelig overvekt av hogstmoden skog, som i stor grad består av furuskog, samt en normal andel av lauvinnslag. Det er gjennomgående lette driftsforhold, og korte driftveilengder ved uttak av virke – ved at det er bygd en skogsbilvei (helårs skogsbilvei – klasse 3) med god standard – med enkelte stikkveier, rundkjøringer og snuplasser – som dekker hele skogteigen på en god måte. Det er noen mindre areal som netto dekker rundt 20 dekar som det er knyttet miljøregistreringer til (MiS-figurer) – som skal ligge urørte, men det vurderes at dette ikke betyr noe i praksis for forvaltningen og avkastningen av skogen. Ved verdsettelsen tas det utgangspunkt i nyttbar årlig hogstkvantum basert på tilveksten i skogen, samt at det gjøres et tillegg som et engangs/startuttak for overvekten av hogstmodent tømmer. Skogarealet inngår i grunnlaget for organisert stor- og småviltjakt.
Tilliggende fasiliteter
Til eiendommen hører det til en ideell halvpart i et fjellsameie – som eies sammen med naboeiendommen, Værås Øvre, gbnr. 11/4. Arealet går innover Blefjell i forlengelsen av skogteigen – og ligger innenfor området for verneskog, og for villrein. Det er ikke opplyst at det hører til noen bygninger som del av sameiet. Det er ikke noe produktivt skogareal i sameiet, men består uproduktiv skog, og jorddekt/skrinn fastmark. Eier opplyser at avkastningen er knyttet til utleie for jakt – mot et årlig vederlag på kr 6000. Det vurderes at markedsverdien er høyere enn dagens forvaltning bidrar med av avkastning. I og med at arealet inngår i et sameie kan ikke arealet forvaltes fritt, men i samarbeid med naboeiendommen, og i henhold til gjeldende lovverk og avtaler.
Vei, vann og avløp
Privat vann og avløp.
Det er brønn og borehull på eiendommen. I følge eier er ikke borehullet tilkoblet.
Avløp i selvlaget tre kamret slamavskiller/tett tank, men med nedlagte spredegrøfter ifølge eier. Anlegget er ikke tilkoblet spredegrøftene og må derfor tømmes ved behov.
Reguleringsplan
Selve landbrukseiendommen ligger i uregulert område og følger kommuneplanens arealdel, mens hytteområdet «Væråsnuten hyttegrend» er et regulert område med planID: 2011002
Reguleringsbestemmelser og kart er vedlagt senere i salgsoppgaven.
Servitutter og heftelser i grunnbok
1771/900002-1/26 Erklæring/avtale
01.10.1771 Kontrakt om grensen mellom d.m.fl.ed.
Gjelder denne registerenheten med flere
1805/900005-1/26 Erklæring/avtale
27.09.1805 Kontrakt om grense mot Gjellerud og Berget
1865/900022-1/26 Erklæring/avtale
23.09.1865 Oppgangsforretning
1883/900043-1/26 Utskifting
28.03.1883 Bestemmelse om gjerde.
Bestemmelse om veg
Bestemmelse om beiterett
1883/900043-2/26 Erklæring/avtale
28.03.1883 rettighetshaver:Knr:3050 Gnr:11 Bnr:2
Rett til trevirke
1883/900044-1/26 Utskifting
28.03.1883 Overutskiftning
1931/902003-1/26 Bestemmelse om veg
10.03.1931 Avløsningsforretning
1931/902004-1/26 Utskifting
19.05.1931 Overutskiftning
1955/990005-1/26 Elektriske kraftlinjer
17.02.1955 Rettighetshaver: Flesberg elverk
Gjelder denne registerenheten med flere
1959/358-1/26 Skjønn
05.03.1959 Bestemmelse om regulering av innsjø/vann/elv
Rettighetshaver: NVE
Gjelder denne registerenheten med flere
1998/3892-284/26 ** Diverse påtegning
25.08.1998 Ny rettighetshaver: STATKRAFT SF 962986277
2005/3627-1/26 ** Diverse påtegning
24.06.2005 Ny rettighetshaver:
STATKRAFT ENERGI AS
1960/902148-1/26 Elektriske kraftlinjer
11.08.1960 Rettighetshaver: Asker og Bærum kraftselskap
Gjelder denne registerenheten med flere
1961/1930-4/26 Festekontrakt – vilkår
20.10.1961 festetid: 30 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:3050 Gnr:11 Bnr:3 Fnr:1
ÅRLIG AVGIFT NOK 150
LEIETID MINST FOR LEIERENS LEVETID
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
KONTRAKTEN KAN IKKE OVERDRAS/UTLEIES UTEN SAMTYKKE FRA HJEMMELSHAVER/UTLEIER
BESTEMMELSER OM FORKJØPSRETT
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder denne registerenheten med flere
1965/167-1/26 Jordskifte
22.01.1965 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1967/900750-1/26 Urådighet
29.03.1967 BEGRENSING I RÅDERETT
BEST. OM BEGRENSNING I RÅDERETT M. V.
Bestemmelse om at gnr 11/3 og gnr 11/5 ikke kan selges særskilt
Gjelder denne registerenheten med flere
1970/906-1/26 Jordskifte
25.03.1970
Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1971/3801-1/26 Bestemmelse om veg
30.11.1971
1974/193-1/26 Jordskifte
14.01.1974 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1985/331-2/26 Bestemmelse om vannledn.
21.01.1985 rettighetshaver:Knr:3050 Gnr:11 Bnr:7
Elektriske kraftlinjer
Med flere bestemmelser
2002/302-1/26 Jordskifte
16.01.2002 Bestemmelse om beiterett
Bestemmelse om jaktrett
Gjelder denne registerenheten med flere
2011/42631-1/200 Jordskifte
18.01.2011 Jordskiftesak 0600-2008-0041 Væraas
Gjelder denne registerenheten med flere
Megler har innhentet tilgjengelige servitutter i Statens kartverk, disse kan utleveres på forspørsel. Enkelte av servituttene med hensyn til festeretter og grunneier/jaktlag er vedlagt senere i salgsoppgaven.
Ferdigattest
Det forlegger ingen ferdigattester eller midlertidige brukstillatelser på eiendommen i kommunens arkiver. Det ble forøvrig i 1999 søkt om oppføring av åpent trelastalger og kontor. Denne søknaden ble innvilget av kommunen, men tiltaket ble aldri gjennomført.
Kulturminner og fredninger
Bryggerhuset/stuen på gårdstunet og en av seterbygningene har rød avmerking i Sefrak registret. I følge miljostatus.no er det ingen øvrige kulturminner på eiendommen.
Informasjon om odelsloven
Det er ikke odel på eiendommen
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det blant annet særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 med hensyn til drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Denne eiendommen (Gnr. 11 Bnr. 3 m.fl. i Flesberg kommune) er unntatt priskontroll på grunnlag av eiendommens sammensetning. Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon for de øvrige vilkår etter konsesjonslovens §9. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter budaksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til Statsforvalter, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut og overtakelse må finne sted i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Prisantydning
18 000 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Per Einar Hoff Bedre Råd AS
Takstdato : 03.07.2023
Markedsverdi : 18 000 000,-
Tilstandsgrader
TG3 – Store eller alvorlige avvik:
Utvendig > Nedløp og beslag
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag. Det er påvist avvik i beslagsløsninger. Utvendige beslag har utettheter. Det mangler tilfredsstillende adkomst til pipe for feier. Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Det er store deformasjoner i renner og nedløp. Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Utvendig > Veggkonstruksjon
Det er påvist betydelige råteskader i bordkledningen. Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen. Det er påvist råteskader i veggkonstruksjonen. Det er registrert skader etter aktivitet av skadedyr Det er påvist fuktskader i veggkonstruksjonen. Det er påvist omfattende skade i fasade. Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er ingen lufting i konstruksjonen. Råte gjennom kledning på fasader flere steder. Fare for skader i vegg konstruksjon, må undersøkes nærmere.
Kostnadsestimat: Over 300 000
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Det er påvist fuktskjolder i undertak/takkonstruksjon. Det er avvik:
Det er påvist avvik rundt gjennomføringer i takflaten. Det er fra loft/kryploft påvist indikasjoner på at det er punktering av dampsperre, som medfører svekket effekt av dampsperrefunksjonen. Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen. Det er påvist fukt/råteskader i takkonstruksjonen. Mye fluer i flis på loft. Opplyst om at det er mindre etter at dyrene ikke var på beit lengre rundt boligen.
Kostnadsestimat: Over 300 000
Utvendig > Vinduer
Det er påvist vinduer med fukt/råteskader. Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne. Det er påvist tegn på innvendig kondensering av enkelte vindusglass. Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Rustsprengning i drager over vinduer/dører, vises som sprekker i innpussingen. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Trevirket i vinduene har stedvis høyt fuktnivå. Vridere/låser mangler på enkelte vindu. Noen er løse.
Kostnadsestimat: Over 300 000
Utvendig > Dører
Det er påvist dør(er) med fukt/råteskader. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå. Det er påvist dører med punkterte eller sprukne glassruter. Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke. Det er påvist tegn på innvendig kondensering av enkelte glass. Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Tekkingen på balkong/terrasse har utettheter. Det er ikke montert rekkverk. Oppbyggingen av terrasse/balkong øker faren for skjulte skader i konstruksjonene. Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Det er påvist fukt/råteskader i konstruksjonen. Balkong har store råteskader og må undersøkes nærmere. Videre også i veggkonstruksjonen som hører til. Takoverbygget inngangsparti til «kjøkken» og hovedinngang har sprekker i betongdekket og noe avflassinger/skader. Råte i stolper til takoverbygg.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Innvendig > Overflater Gå til side
Det er påvist heksesot/støvkondens på overflater. Det er stedvis påvist synlige skader på overflater. Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Opp pigget gulv flere steder ifm. påstartet arbeid med nytt avløp i dekket/gulv. Fuktskjolder på vegger, pluss fukt indikert. Misfarging vegger. Fukt i dekket indikert. Riss i dekke.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Innvendig > Overflater – 1et. Gå til side
Det er avvik:
Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Det er stedvis påvist synlige skader på overflater. Slitasje med riss og merker på gulv. Kuttet i himling stue etter noe som tyder på tidligere fuktskade. Synlig skjolder i samme området. Nedgulnet overflater med årene. Skade belegg kjøkken. Løst og overflate sår/slitt.
Kostnadsestimat: Over 300 000
Innvendig > Overflater – 2et.
Det er stedvis påvist synlige skader på overflater. Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Det er påvist heksesot/støvkondens på overflater. Løst belegg, ujevnheter under belegg, skader belegg. Riper i gulvbord. Noe løs tapet. Glipper tapet og plater. Ubehandlede gipsplater i korridor/gang.
Kostnadsestimat: Over 300 000
Innvendig > Rom Under Terreng
Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv. Det er påvist synlige fukt/råteskader i treverk i underetg./kjeller, hulltaking er derfor ikke nødvendig Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur. Det er ikke mulig å foreta hulltaking i underetg i utsatte konstruksjoner. Det er påvist fuktighet i oppforet tregulv i underetg/kjeller, og det er derfor ikke foretatt hulltaking. Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller. Kjeller har begrenset ventilering/luftgjennomstrømning.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Innvendig > Innvendige trapper – loft et. og kjeller
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Trappen er nokså bratt og lite egnet for trapp mellom boligrom. Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Det er ikke montert rekkverk.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Våtrom > Generell > Annet rom med sluk 3 (dusjrom 3)
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Begrenset fall til sluk. Utette overganger vegg til gulv. Løs våtromstapet. Manglende ventilering av rommet. Ingen dok. på arbeid våtrom. Eldre VVS. Vann skrudd av/frakoblet, fungerte ikke på befaringen.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Våtrom > Generell > Annet rom med sluk 2 (dusjrom 2)
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Manglende fall til sluk. Utette overganger vegg til gulv. Løs våtromstapet. Manglende ventilering av rommet. Ingen dok. på arbeid våtrom. Skader himling. Eldre VVS. Vann servant, fungerte ikke på befaringen. Lap viser defekt.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Våtrom > Generell > Annet rom med sluk 2 (dusjrom kjeller)
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Gulvet er av ubehandlet betong. Fall mot sluk er målt til 65mm + oppkant ved dør. Fukt i dekket. Rust i gulvslug, mangler rister. Skjolder vegger og gulv. Defekt servant. Ikke tilkoblet dusjkabinett. Skader på blandebatteri dusj og hånddusj. Lekker fra rør på bad. Irr på rør. Manglende ventilering av rommet. Ingen dok. på arbeid på rommet.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Annet rom med sluk 2 (dusjrom kjeller)
Ved andre fuktundersøkelser enn hulltaking, er det påvist indikasjoner på fuktskader. Fukt i murvegger og dekke.
Våtrom > Generell > Annet rom med sluk (vaskekjeller/gang)
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Riss i gulvdekket. Fukt i dekket. Skjolder dekke og vegger. Rust gulvsluk. Ventilering mangler. Tettet ventiler som er i rommet. Rommet tilfredsstiller ikke dagens krav til våtrom. Vann skrudd av ikke mulig å teste vvs.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Våtrom > Generell > Annet rom med sluk 1 (dusjrom 1 )
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Manglende fall til sluk. Utette overganger vegg til gulv. Løs våtromstapet. Manglende ventilering av rommet. Ingen dok. på arbeid våtrom. Eldre VVS. Vann skrudd av/frakoblet, fungerte ikke på befaringen. Lekkasje fra servant koblinger.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken
Kjøkkeninnredningen har generell stor slitasjegrad (utover normal slitasjegrad ut ifra alder). Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad. Det er registrert utettheter eller vannlekkasjer i røropplegg. Det er påvist at overflater/kjøkkeninnredning har omfattende skader. Det er påvist skader/fuktskjolder i kjøkkengulvet. Fuktskader i skrog og innredning. Skader på overflater. Noe svetting på koblinger. Irr på vannrør. Skader/sprekker/riss i servant av porselen på vegg. Rust og skader utslagsvask på vegg
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Spesialrom > Overflater og konstruksjon >Toalettrom
Det er påvist skade som følge av angrep av fukt/råte. Toalettrom mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Det er påvist riss/sprekker/skader i servant. Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1. Kondens skader på gulv og himling ved gjennomføringer.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Toalettrom (herrer)
Det er påvist skader på innredning. Det er påvist skade som følge av angrep av fukt/råte. Toalettrom mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Det er påvist riss/sprekker/skader på toalett. Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1. Fukt etter kondens rundt gjennomføringer på
vannrør/avløp. Skjolder på vegger. Manglende ventilering. Vann skrudd av ikke mulig å teste vvs.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Toalettrom (damer)
Det er påvist skade som følge av angrep av fukt/råte. Det er påvist riss/sprekker/skader i servant. Det er påvist riss/sprekker/skader på toalett. Toalettrom mangler tilluftsventilering, f.eks.
spalte/ventil ved dør. Det er påvist skader på innredning. Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1. Det er mulig fuktskade i konstruksjonen. Sterk sjenerende lukt fra dette rommet. Defekt wc. Ingen vannlås servant. Vann skrudd av ikke mulig å teste vvs.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Kjølerom
Det er påvist fuktskjolder i overflatene. Det er påvist skade som følge av angrep av fukt/råte. Rommet er et eldre kjølerom som ikke har vært i drift på mange år. Det er avdekket skjolder og sverte på treverket, spesielt ved dør. Noe forhøyde fuktindikasjoner er registrert med fuktindikator.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Spesialrom > Teknisk anlegg > Kjølerom
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på kjøleaggregat. Det er påvist/opplyst at kjøleromsaggregat ikke fungerer.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tekniske installasjoner > Vannledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger. Det er påvist ufagmessig utførelse av vannledninger. Det er påvist rustdannelser på jernrør. Det drypper fra rørskjøter. Det er irr på rør. Det er redusert vannmengde/trykk ved samtidig tapping i kraner. Stoppekran er ikke lokalisert eller tilgjengelig. Deler av boligen står uten vanntrykk og det er
registret frakoblet vannrør i kjellerrom. Vanninstallasjoner og vanntrykk lot seg derfor heller ikke kontrollere på store deler av boligen. Det er også registrert lekkasjer fra flere koblinger
som «svetter». Mangler tilkobling på flere vvs installasjoner i boligen. Ikke testet på befaring.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Tekniske installasjoner > Avløpsrør
Det er påvist skader eller utettheter på sluk/avløp. Arbeid på avløpsrør er utført uten bruk av rørlegger. Det er påvist tilbakeslag av avløpsvann i servant ved samtidig bruk. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger. Det er ikke påvist tilfredsstillende lufting av avløpsanlegget. Det er påvist unormale luktforhold rundt avløpsanlegg. Det er påvist ufagmessig utførelse av avløpsledninger. Det er påvist at avløpsrør av jern har store rustskader. Klunke-lyd ved tapping av vann i avløpssystem. Noe tett/dårlig avrenning. Kontroll av påstartet utskifting av avløp i kjeller bør utføres av fagpersoner. Avløp fra servanter har ikke vannlås flere steder og der frakoblet.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Tekniske installasjoner > Andre VVS-installasjoner
Mer enn halvparten av forventet brukstid på VVS-installasjoner er oppbrukt. Frakoblet på deler av koblinger. Rust/irr på rør. Drypper fra vannlås/koblinger. Ikke testet da vann var skrudd av på befaringen. Riss i servanter.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Elektrisk anlegg av eldre dato med skru sikringer. Anlegget ligger i hovedsak åpnet i boligen. Det er 2 stk. sikringsskap i boligen. 1 stk. kjeller og 1 stk. 2 et. Inntak til strøm i kjeller med hovedsikringer.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Tekniske installasjoner > Branntekniske forhold
Eldre brannvarslere montert. + nyinnkjøpte 2 stk. som ikke var montert på befaringen. 3 stk. slukkeapparat 1 stk. 2 kg i trapp (kjøkken) og 1 stk. 6kg i (hall) 1 et. + 1 stk. 6L skum i 2 et.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Tomteforhold > Drenering
Det mangler eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler utvendig fuktsikring av grunnmuren – ved kjeller/underetasje. Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering
er overskredet. Det er ut ifra observasjoner konstatert at drenering/tettesjikt har funksjonssvikt/svært begrenset effekt.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Tomteforhold > Terrengforhold
Terreng faller inn mot bygning. Eiendommen ligger i flomutsatt område iht. kommuneplan. Del av tomt mot Laagen er flomutsatt. Fall mot murer på overside og endevegger.
Kostnadsestimat: 50 000 – 100 000
TG2 Avvik som kan kreve tiltak:
Utvendig > Taktekking
Utvendige beslagsløsninger er ikke fagmessig utført. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen.
Det er avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak. Knuste sprekte takstein enkelte steder.
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
Det er avvik:
Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
Innvendig > Etasjeskille 2 et.
Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik
Innvendig > Radon
Radonmålinger er ikke foretatt, heller ikke andre tiltak mot radon, eiendommen ligger i et område som i NGU Radon aktsomhetskart er definert med «høy» eller «særlig høy» aktsomhetsgrad Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Innvendig > Pipe og ildsted
Det er påvist sprekker og/eller riss i pipe. Avstanden mellom ildstedet og brennbart materiale er for liten.
Det er avvik:
Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe. Ildfast plate mangler på gulvet under/foran ildstedet. Det er påvist sprekker i ildfast stein inne i ovnen. Pipa har rennemerker etter sotvann.
Skade på pipe over tak. Ildfast plate under ovn 1 et. er for liten. Avstand brennbart materiale fra ovn. 1 et. for liten. Vannmerker fra sotluker og feieluker. Sprekker i idfast stein inne i ovnen stue 1 etg.
Innvendig > Innvendige trapper
Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det er liten frihøyde i trappeløp
Innvendig > Innvendige dører
Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører. Enkelte av innvendige dører har en del slitasje. Hakk, riss, skader på karmer, terskler og dørblad.
Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Annet rom med sluk 3 (dusjrom 3)
Det er i hulltakingen påvist feil utførelse av konstruksjonen. Ingen skade konstatert. Hulltaking er foretatt og det er påvist avvik i konstruksjonen.
Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000
Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Annet rom med sluk 2 (dusjrom 2)
Det er i hulltakingen påvist feil utførelse av konstruksjonen. Ingen skade konstatert. Hulltaking er foretatt og det er påvist avvik i konstruksjonen.
Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Annet rom med sluk (vaskekjeller/gang)
Det er pga bygningsmessige hindringer ikke fysisk mulig å foreta hulltaking i vegg bak våtsone. Ved andre fuktundersøkelser enn hulltaking, er det ikke påvist indikasjoner på fuktskader. Murer i tilstøtende vegger.
Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Annet rom med sluk 1 (dusjrom 1 )
Det er i hulltakingen påvist feil utførelse av konstruksjonen. Ingen skade konstatert. Hulltaking er foretatt og det er påvist avvik i konstruksjonen.
Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken
Det er avvik:
Det er manglende forsert mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkkenet. Mangler ventil over kokesone.
Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen. Det er påvist begrenset ventilering/luftgjennomstrømning. Ventiler som kommer opp på iunnredet loft må tilkobles og føre over tak. Gjenstår arbeid. Ventilering wc-rommene og våtrommene er ikke
tilstrekkelig. Sterk lukt på bl.a. 1 stk wc-rom.
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Det er registrert skråriss som er symptom på setninger. Innsiden av grunnmuren har misfarging. Grunnmuren har sprekkdannelser. Det er registrert horisontalriss som er symptom på jordtrykk. Det er registrert sprekker/deformasjon som gir grunn
til å overvåke konstruksjonen.
Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
Det er trykkfall ved tapping av to kraner samtidig, indikerer svekket effekt på vannledning. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Det har forekommet avvik, tegn på svekkelser på utvendig avløpsledning. Vannkvaliteten er utilfredsstillende dokumentert. Det er påvist merkbart trykkfall ved samtidig tapping i to vannkraner i boligen, dette kan indikere avvik i utvendige vannledninger. Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger. Vannledning som er frakoblet i kjeller er det ukjent status på, og om den fungerer ved tilkobling. Kontakt vvs fagmann for kontroll/sjekk av dette.
Tomteforhold > Septiktank
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på septiktank. Ingen dokumentasjon på septiktank/utførelse. Opplyst at det er gjort i regi av tidligere eier som egeneinnsats. Septikanlegget må tømmes ved behov da det ikke er tilkoblet spredenett.
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G
Kommunale avgifter
Kr. 9 438 pr. år
Kommunale avgifter vil variere etter forbruk
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.