Moldbakken i Voss - SOLGT!
22.293 daa. Utmarks- og jaktareal i lett tilgjengelig terreng | Stølsbygning med flott beliggenhet
20 000 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
500 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 20 000 000,-))
--------------------------------------------------------
501 342,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
20 501 342,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 341 bnr. 5 i Voss kommune
Eiendommen
Brandsetdalen, hvor eiendommen Moldbakken ligger, er kjent som en av de fineste dalene i Voss herad. I et påskevedlegg fra Hordaland Avis beskriver de Brandsetdalen som et turområde med rikt dyre- og fugleliv, hvor du kan vandre gjennom vakker gammel krokfuruskog omkranset av høye fjelltopper. Blant annet nevnes Kaldafjellet som ligger rett syd for Moldbakken. Fra Kaldafjellet har man vid utsikt til Lønahorgi over Vossavangen, mens Raundalsryggen ruver i syd. En litt kortere tur kan gå til Bjørnafjellet, som er yndet sted for randonéeutøvere og mosjonister.
Fantastisk natur og rikt dyreliv er dermed stikkordene. Moldbakken ligger midt i plummen av dette området i Brandsetdalen med sine drøye 22.000 dekar. Denne eiendommen er nå til salgs.
Terrenget er lett tilgjengelig både sommer som vinter med gode og jevne stigninger som strekker seg langs hele eiendommen, egentlig kunne dette også vært flotte alpinbakker. Da ville muligens hardingene i Voss blitt enda større grossister av verdens- og olympiske mestere.
Støylen på Prinsabotnen ligger veldig godt plassert på eiendommen og vil være et godt utgangspunkt for både jakt og turopplevelser. Bygningen har behov for totaloppussing, men grunnarealet på hele 61 kvm. i to etasjer pluss kjeller gir et fint utgangspunkt. Jakt på eiendommen baserer seg i varierende grad på rype, storfugl, hjort, elg og rein. Lirype kan forekomme i dalen, men fjellrype er det vanligste under ett. Det er også innslag av storfugl og orrfugl. I 2023 hadde eiendommen en kvote på 4 hjort. For elgjakt er man avhengig av å inngå samarbeid andre jaktfelt/vald. Reinstammen i Norefjella villreinområde, som brorparten av eiendommen ligger innenfor, har vært liten de senere år. Det har derfor ikke blitt jaktet på rein på lang tid, det er forøvrig igangsatt et prøveprosjekt for å gjenopprette villreinstammen i området. Se forøvrig Terrenget på Moldbakken har en tilgivende topografi som gjør det forholdsvis lett å bevege seg i, og er således godt egnet for jakt.
Oppsummert er Moldakken en flott eiendom i et fantastisk naturområde. Det at eiendommen ligger kun 30 minutter fra Voss sentrum gir også merverdier. Voss herad er først og fremst en stor reiselivskommune, med et kjent merkenavn og har hatt betydelig næringslivsvekst de siste ti – tolv år. Det fokuseres blant annet på å finne synergier mellom landbruk, reiseliv og bygg- og anlegg. Moldbakken er i utgangspunktet kun en jakt- og utmarkseiendom med dertil reguleringstatus, samtidig er dette 22.000.000 kvm en halvtime fra Voss sentrum.
Øvningsområde for Forsvaret
Forsvaret har hatt virksomhet på Mjølfjell – Brandset siden 1931. Virksomheten er drevet på privateide arealer, der Forsvarets bruksrett er sikret gjennom leieavtaler. Området ligger i hovedsak i Voss kommune, mens en mindre del ligger i Aurland kommune. Forsvaret bruker Mjølfjell-Brandset hovedsakelig i periodene mars-juni og august-oktober. På Moldbakken eiendommen ligger også noe bygingsstruktur tilhørende Forsvaret som benyttes i forbindelse med øvelser. Bygningsmassen består av lagerarealer ved bommen og skytebaner inn mot Brandset.
Den tinglyste avtalen mellom Forsvaret og grunneier av Gbnr. 341/5 gir en årlig leieinntekt på kr 79.918 ifølge eier. Detaljerte opplysninger om avtalens innhold og Forsvarets bruk av område fremkommer av vedlegg senere i salgsoppgaven, se spesielt:
1. Områdereguleringsplan for Mjølfjell – Brandset skyte- og øvingsfelt.
2. Avtale mellom Staten v/ forsvarsdepartementet og eier av gnr. 341, bnr. 5 i Voss kommune.
Belliggenhet, adkomst
Utmarkseiendom ligger omtrent 30 minutter fra Voss sentrum. Etter Haugsvik, og like før Stalheim, tar du til høyre mot Brandset. Etter om lag fire kilometer møter du en bom, og den militære anlegningen på området. Her er det en stor parkeringsplass hvor man kan fortsette til fots på veien langs Brandsetelvi, da har du i praksis hele eiendommen til sydvest hvor den grenser til Bjørnafjellet, Strandaleitet og Kaldafjellet. I praksis mot vannskillet.
Langs veien mot bommen møter du et DNT skilt på høyre hånd som viser veien til Reimegrend. Følg denne stien for å nå stølen på Prinsabotn. Det er ca. 2 km. gange til stølen, en gammel traktorvei.
Det er videre ca. 30 minutters kjøring til alpinanleggene i Myrkdalen og 30 minutters kjøring til Gudvangen ved Nærøyfjorden med helårs vikinglandsby, båthavn og båt sightseeing til Flåm.
Budinngivelse og visning
Etter avtale med selger må alle bud på eiendommen være skriftlige med en vedståelsesfrist til tidligst tirsdag 26. September 2023 kl. 12.00. Varighet på hvert bud etter 26/9 kl. 12.00 dikteres av megler. Benytt salgsoppgavens vedlagte budskjema eller «gi bud» funksjonen på Finn.no ved budinnleggelse.
Kontakt megler dersom du ønsker visning av eiendommen. Interessenter kan også foreta besiktigelse på egenhånd dersom ønskelig. Kontakt i så fall megler for retningsangivelser og øvrig informasjon.
For å bli holdt oppdatert på eiendommen med hensyn til budvarsling og øvrig informasjon må du laste ned salgsoppgaven fra Finn.no med telefonnummer og e-postadresse.
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1940
Bygninger og byggemåte
Stølsbygning, Prinsabotn:
Bygningen er oppført i 1940-1945 og er fundamentert på ringmur av naturstein, delvis spekket med betong og støpte betongsøyler. Yttervegger er oppført i bindingsverk som er utvendig kledd med liggende panel. Det er enkle vinduer i bygningen. Åstakkonstruksjon i sperrer som er utvendig tekket med skifer. Bygningen bærer preg av stort vedlikeholdsetterslep både når det gjelder kledning, takkonstruksjon og tekking, vinduer og innvendige overflater. Bygget ser ut til å ha et forholdsvis solid fundament, men må totalrehabiliteres.
Arealer og fordeling per etasje
Stølsbygning, Prinsabotn:
1. Etasje: Fire rom i form av entré, kjøkkenrom, spiserom/soveværelse og oppholdsrom/stue
2. Etasje: Åpent loftsareal
Kjeller: Lager/ Tidligere sauefjøs.
Oppvarming
Bygningen har et pipeløp som nå ikke er i bruk. Det ligger elementer til ny lecapipe i bygningen.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 22 292 900 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Utmark og skog:
Hovedtyngden av arealet ligger over tregrensen, deler av det nedre arealet i Brandsetdalen er i kartverk angitt som produktiv skog og har i all hovedsak spredt furu og lauvtrevegetasjon.
Arealet vurderes som forholdsvis lett tilgjengelig og strekker seg fra hytte område på Brandset, langs Brandsetelvi, inn mot Bjørndalen, videre over mot Grodjuvatnet og Kalafjell og videre tilbake mot Bjørnafjellet. Eiendommen ligger fra ca. 400 m.o.h til Kaldalsfjellet på 1 411 m.o.h.
Det er ikke utarbeidet Skogbruksplan for eiendommen. Produktivt skogsareal er angitt i NIBIO sitt kartverk til 1 925 daa. Hovedtyngden av arealet ligger i lavere boniteter og er bestående av furu med innslag av lauv og gran. Ut fra takstmannens beregningsmodell vurderes tilvekst på eiendommen å ligge på ca. 200m³ pr år. Driftsforholdene i skogen vurderes som middels gode. Det er en del myrlendt areal. Det vurderes at hogst/avvirking av skogen å gi et svært begrenset utbytte.
Viltverdier:
Lirype kan forekomme i dalen, fjellrype er det vanligste på eiendommen under ett. Storfugl og orrfugl kan også forekomme. Det er registrert spill-plasser i området Brandsetdalen. Det
kan forekomme streifdyr av rovdyr, spesielt gaupe forekommer regelmessig ifølge plan beskrivelsen. Berggrunnen i området er generelt næringsfattig og store fjellområder har blokkmark og fjell i dagen. Det er et vann med navn Grodjuevatnet som ligger i retning Kaldfjellet. Det er ukjent om det er fiske i området.
Hovedtyngden av arealet på eiendommen ligger innenfor Norefjella villreinområde. Det opplyses at det i senere tid har vært lite rein i området og det har ikke vært jakt/felling av rein på lang tid. Det opplyses videre at det er igangsatt et prøveprosjekt med å gjenopprette villreinstammen i området. Det er mulighet for jakt av hjort på området. Det opplyses om en kvote i 2023 på ca. 4 dyr. Videre kan det være mulighet for elgjakt ved samarbeid med andre jaktfelt/vald. I området er det også gode beitemuligheter.
Vei, vann og avløp
Eiendommen har ikke tilknyttet noen form for VA.
Reguleringsplan
Eiendommen følger av kommuneplanens arealdel med ID 12352019004, 2020 til 2032, og områdereguleringsplanen Brandset – Mjølfjell SØF med ID 12352012017. Forsvaret har hatt øvingsfelt på Brandset og Mjølfjell siden 1931 og areal- og områdereguleringsplaner omtaler dette. I tillegg ligger det en tinglyst heftelse på eiendommens grunnbok som gir innblikk i forsvarets virksomhet og dertil begrensinger på eiendommen:
Kommuneplanens arealdel, delarealer/reguleringstatus:
Delareal: 13 kvm
Arealbruk: Landbruk-, natur- og friluftsformål samt reindrift (LNFR) (utgått),Nåværende
Delareal: 22 292 723 m
Arealbruk: Skytefelt/øvingsområde, Nåværende
Områdereguleringsplan, delarealer/reguleringstatus:
Delareal: 4 089 kvm
RPHensynsonenavn: H730_3
Båndleggingssone: Båndlegging etter lov om kulturminner
Delareal: 2 020 899 kvm
Formål: Skytefelt/øvingsområde
Feltnavn: o_MS3
Delareal: 1 949 kvm
RPHensynsonenavn: H730_4
Båndleggingssone: Båndlegging etter lov om kulturminner
Delareal: 1 093 658 kvm
Formål: Skytefelt/øvingsområde
Feltnavn: o_MS2
Delareal: 19 178 172 kvm
Formål: Skytefelt/øvingsområde
Feltnavn: o_MS4
Delareal: 994 kvm
RPHensynsonenavn: H730_2
Båndleggingssone: Båndlegging etter lov om kulturminner
Servitutter og heftelser i grunnbok
1946/677-2/52 Bestemmelse iflg. skjøte
28.11.1946 Bestemmelse om beiterett
Med flere bestemmelser
1974/130-1/52 Jordskifte
24.01.1974 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1975/2802-1/52 Erklæring/avtale
10.12.1975 Grensegangssak vedr Maltbakken
Gjelder denne registerenheten med flere
1984/2228-1/52 Erklæring/avtale
28.09.1984 AVTALE MELLOM STATEN V/FORSVARSDEPARTEMENTET OG EIERNE AV D BRUK OM
RETT TIL ETABLERING AV SKYTE OG ØVINGSFELT FOR FORSVARET I BRANDSETDALEN
1994/2144-1/52 Jordskifte
18.10.1994 RETTSUTGREIINGSSAK NR. 12/1992 – MOLDBAKKEN
Gjelder denne registerenheten med flere
2005/451-1/52 Jordskifte
11.03.2005 Sak nr. 8/1995
Moldbakken
Gjelder denne registerenheten med flere
Servituttene omhandler grenseangivelser, beiterett for naboer og jakt. Eiendommen Moldbakken har blant annet enerett til jakt på eiendommen. Avtalen med forsvaret er vedlagt senere i salgsoppgaven. Innhentede servitutter kan oversendes interessenter på forespørsel.
Ferdigattest
Det foreligger ingen dokumenter i kommunens arkiver på ferdigattest/midlertidig brukstillatelse.
Kulturminner og fredninger
Det er registrert kulturminner på eiendommen. Blant annet er det registrert to kulturminner ved Grodjuvevatnet (førreformatorisk tid), ett ved Strandaleitet (bronsealder), to ved Grånakken (eldre jernalder og førreformatorisk tid) og to ved Brandsetstølen (etterreformatorisk tid). To funnsteder er automatisk fredet, Grodjuvevatnet og Grånakken, mens kulturminnene funnet ved Strandaleitet og Brandsetstølen er klassifisert som ikke fredet.
For mer ytterligere informasjon om kulturminnene på eiendommen, bes man om å besøke kulturminnesok.no, alternativt gardskart.nibio.no.
Informasjon om odelsloven
Det er ikke odel på eiendommen.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet.
Moldbakken er unntatt priskontroll og boplikt på grunnlag av eiendommens sammensetning. Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon for de øvrige vilkår etter konsesjonslovens §9. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter budaksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til Statsforvalter, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut og overtakelse må finne sted i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato.
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre. Det er til info ikke driveplikt på ren skog/utmark.
Spørsmål om odel, bo- og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
20 000 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Joar Loftshus
Takstdato : 11.08.2023
Markedsverdi : 20 000 000,-
Formuesverdi : 21 036,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2021
Kommunale avgifter
Det betales ikke kommunale avgifter på eiendommen
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst og kommunale opplysninger.
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir eiendommen overlevert slik den står. Bygninger og utearealer overtas slik det fremstår og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det de selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Alle bud må ha vedståelsesfrist til 26/9 kl. 12.00 2023.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.