Minge Gård - SOLGT!
Gode bygninger | Usjenert og Idyllisk | 99 daa. dyrket og 631 daa. produktiv skog
8 000 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
200 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 8 000 000,-))
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
--------------------------------------------------------
201 342,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
8 201 342,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 2013 bnr. 1 i Sarpsborg kommune
Minge gård i Sarpsborg | Bra bygningsmasse | 99.1 daa. dyrket, 631,4 daa. skog og 811,5 daa totalt
Landbrukseiendommen ligger i Minge ca. 17 kilometer fra Sarpsborg sentrum. Tunet på gården ligger åpent til mot syd med flott utsikt over dyrket mark og videre til Mingevannet. Mot nord er eiendommen godt skjermet av en fjellrygg som gir le for nordavinden, hvor også skogsarealene ligger samlet i en teig. I følge skog og landskap er den produktive delen av skogen på 631,4 dekar av et totalt areal på 678,2 dekar. Etter mange år uten uttak ble det i 2020 avvirket drøye 2000 kbm, men det er fremdeles flere hogstmodne bestander i teigen. Det er fellingstillatelse på to rådyr, og eiendommen har tilgang til Minge utmarkslag. Eiendommens dyrkede mark består av åtte skifter. Fire av skiftene ligger i nær tilknytning til tunet mot syd og vest, mens de øvrige ligger nord for eiendommen. Totalt areal for dyrket mark er 99,1 dekar. I 2022 ble det foretatt et makeskifte med gården Øvre Minge for å bedre de to gårdenes arrondering. For Minge sin del økte gårdens dyrkede areal med 16 dekar, mens det produktive skogsarealet ble redusert med 63,7 dekar. Minge fikk i makeskifte også eierskap til gårdssaga og husmannsplassen Holen som tidligere tilhørte Øvre Minge.
Den lune og flotte beliggenheten med Mingevannet til syd, bra bygningsmasse og skogen er fine kvaliteter ved Minge gård. Flere bygninger på gården har fått et reelt vedlikeholdsløft i senere tid og består av våningshus, redskapshus, traktorgarasje, bua, garasje, badstue, sommerstue, materialskur, saghus, to gårdssager og lavvo. Gårdens produksjon har bestått av småskala kjøttfeproduksjon med selvrekruttering, i tillegg til korn- og grasproduksjon. Selger har avviklet kjøttfeproduksjonen nå i 2023, men det meste av infrastrukturen er fremdeles på gården og det vil være fullt mulig å bygge opp en ny besetning dersom ønskelig.
Våningshuset i halvannen etasje med et boligareal på 163 kvm er opprinnelig satt opp i 1735, og senere renovert og tilbygd i 1977. Boligen ligger vest på tunet med et stort og velstelt hageareal til syd og vest, som består av en rekke prydbusker og frukttrær. Første etasje i boligen består av hovedinngang med trapp til 2. etasje, stort kjøkken, tv stue, dagligstue med utgang til terrasse, bad og vaskerom. Kjøkkenrommet er hjertet i boligen med god størrelse, og er et fint allrom for hele familien. Fra stuen har man adgang til sydvestvendt terrasse som er delvis overbygget. Selger har selv med veiledning fra fagkyndige totalrehabilitert bad- og vaskerom i 2019. Andre etasje ble også i tilnærmet totalrehabilitert i 2019, og består av 4 soverom og et hobbyrom. Det er også blitt foretatt store strukturelle utbedringer på boligen i form av tak, vinduer og kledning.
Tilhørende våningshuset er det også satt opp en frittstående garasje med to biloppstillingsplasser i 1990.
Redskapshuset på eiendommen er oppført i 1985 og er det største bygget på eiendommen med sine 190 kvm grunnflate. Bygget er stolpefritt med støpte gulv i og selvbærende takstoler. Det er installert to leddheiseporter mot tunet med store lysåpninger. I byggets østre del sto det tidligere en utdatert korntørke som nå er erstattet med isolerte lagerarealer, hobbyrom og trimrom på hems. Bygningens maskinlager i vestre fløy er svært rasjonell med enkel adkomst, støpt dekke, god takhøyde og bra belysning. Det er også en potetkjeller/lager under bygget på 43 kvm.
Øvrige bygninger på tunet består av bua, traktorgarasje/vedskjul, sommerstue og badstue. Alle bygningene er generelt godt vedlikeholdt, og har fremdeles en god funksjon til sitt formål. Ikke minst er bygningene med på å skape et estetisk tiltalende gårdstun.
1 km nord for tunet i eiendommens skog er det også tidligere oppført en flott lavvo med en grunnflate på ca. 18 kvm. Lavvoen ligger fint til på en åskam og kan romme flere personer med sittebenker langs veggene, og plassbygget grue i midten med ljore i taket.
Av driftsbygninger nord for tunet innehar gården treskergarasje og utegangsfjøs, samt gårdens opprinnelige gårdssag og materialskur. Etter makeskifte med naboeiendommen overtok gården som skrevet også gårdssaga som lå til nabogården Øvre Minge med tilhørende bygninger. Denne plassen består av en hvilebu og et nyoppført saghus tilpasset mobil båndsag, i tillegg til selve gårdssaga. I tilknytning til bygningene er det også etablert en større rigg- og velteplass, og en steinbelagt plate for lagring av nyskårede materialer eller oppstilling av vedmaskin.
Tilhørende gården ligger også den lille husmannsplassen Holen. Bygningene på Holen er nedslitt og har ennå ikke blitt renovert, men står fremdeles intakte på eiendommen. Hovedbygningen er registrert som fritidseiendom i kommunens matrikkel og har således et fint potensial for videre utvikling. Denne eiendommen ligger usjenert og helt for seg selv og er ikke til sjenanse eller i tilknytning til hovedtunet.
Beliggenhet, adkomst
Landbrukseiendommen ligger i Minge ca. 17 kilometer fra Sarpsborg sentrum. For adkomst til tunet kjør ca. 5 km langs Fv. 114 Svinndalsveien, fra Trøsken bru mot tidligere nordby meieri. Ta av i østlig retning ved Myra, herfra er det ca. 1,8 km til gårdens tun, hvorav ca. 300 meter er en del av privat vei.
Eiendommens nærhet til skogen og Mingevannet gir flotte tur og bademuligheter for både to og firbeinte. Minge er et stille og naturskjønt område i Østfold samtidig som det ligger i akseptabel kjøreavstand fra Sarpsborg sentrum, ca. 15 til 20 minutter. Skolebussen passerer også 300 meter fra gården i Mingeveien. Kjerringåsen alpinanlegg ligger i sykkelavstand fra gården ca. 4 km unna og har et aktivt idrettsmiljø drevet av SIL alpinklubb. Nærmeste sentrum ligger på Grålum 16 km. fra eiendommen med flere matbutikker, apotek, skole, barnehage og øvrige handelsfasiliteter. Grålum er også en stor arbeidsplass i Sarpsborg hvor en rekke bedrifter har plassert seg i moderne kontorbygg langs Kalnes og Bjørnstadveien.
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1735
Bygninger og byggemåte
Eiendommen har en omfattende bygningsmasse og består av bygningene beskrevet under.
Våningshus:
Byggeår 1735. Bygget er restaurert i flere omganger hvor den siste store omgjøringen ble utført i 1977 med påbygg av bad og vaskerom.
Bygget er sannsynligvis fundamentert på jord/steingrunn. Grunnmur i gråstein og lettklinkerblokker på tilbygg. Det er observert sprekker i den gamle grunnmuren. Det er ingen kjent drenering.
Yttervegger i laftet tømmer i eldre del og bindingsverk i tilbygg. Utvendig kledd med trepanel. Malte dører, vinduer, vindskier og kledning. Ytterdører i tre og vinduer med isolerglass i malte trerammer. Det har tidligere vært råte i veggkonstruksjon på kjøkken som er utbedret, ikke all råte ble fjernet av tidligere eier. Boligen ble kledd om på tre sider i 1984. Dagens eier har kledd om boligens sydvegg med egenproduserte materialer, byttet alle vinduer i andre etasje og fem av åtte vinduer i første etasje. De tre gjenstående vinduene er forøvrig kjøpt inn og kan byttes når det er behov for det.
Takkonstruksjon i åser, type sal, kaldt loft isolert mot oppholdsrom. Taket har blitt lagt om i 2020 med diffusjonsåpen duk, sløyfer, lekter og betongtakstein. Undertaket fra 80 tallet hadde kun misfarging og mindre skader og ble derfor beholdt. Renner, nedløp og beslag i stål. Stigtrinn på tak. Det er observert spor etter barkbille og veps på loftet, det er ikke indikert fukt i konstruksjonen.
Innvendig har selger og rehabilitert alle våtrom og oppgradert det elektriske anlegget. Arbeidet er gjort som egeninnsats med veiledning og hjelp av faglært personell. Det er foretatt el-kontroll i ettertid som er vedlagt salgsoppgaven for å fremvise kvaliteten på arbeidet. Vinduene på tre av soverommene i andre etasje er for små mht rømning og lysinnslipp og er ikke godkjent for varig opphold.
Bilgarasje:
Byggeår ca. 1990. Bygget er fundamentert på støpt grunnmur, og støpt gulv og er oppført i uisolert reisverk med saltak og plassbygde selvbærende sperrer. Taket er tekket med sementtakstein med tilhørende renner og nedløp. Utvendig er bygget kledd med tømmermannspanel, og det er 2 skyvedører.
Deler av kledningen ligger nær bakkenivå og er utsatt for fuktskader.
Redskapshus med potetkjeller:
Byggeår 1985. Bygget er fundamentert på støpt fundament med kjeller under vestre del. Støpt gulv, selvbærende saltak sperrer og 2 leddheiseporter mot tunet. Vegger er i reisverk av tre som utvendig er kledd med tømmermannspanel. Utvendig tak er tekket med stålplater.
På endevegg mot vest er det i kjellerplan en overbygd kjellerinngang med dobbel vegg til potet / grønnsakslager. Lageret har støpte vegger og tak / himling, og er innredet med 2 rom. Tak / himling er isolert med isopor/polystyren.
Traktorgarasje og vedskjul:
Byggeår 1931, påbygg med traktorgarasje 1990. Bygget er fundamentert på støpte støtter og mur. Oppført i uisolert bindingsverk med saltak som er tekket med stålplater. Utvendig kledning er sprekkpanel
på eldste del og tømmermannspanel på garasjedelen. Vedskjuldelen har fått støpt plate i senere tid.
Bua:
Byggeår ukjent, mest sannsynlig oppført på samme tid som våningshuset. Fundamentert på støpt mur uten kjeller. Oppført i laftet tømmer og utvendig kledd med villmarkspanel. Saltakskonstruksjon utvendig tekket med takstein. Bygningen er vedlikeholdt og oppgradert i 2020/21.
Sommerstue:
Byggeår 1993. Fundamentert på pipeelementer. Bygget er uisolert, og oppført i reisverk med pulttak. Utvendig kledning er villmarkspanel, men der øvre del av veggen mot syd og øst er åpen.
Badstue:
Byggeår 2008. Bygget står på lecablokker. Satt opp i reisverkskonstruksjon med saltak som utvendig er tekket med takpapp. Utvendig er bygget kledd med villmarks panel, innvendig høvlet panel.
Treskergarasje og kaldtfjøs:
Kaldtfjøset er av eldre dato mens treskergarasjen er oppført i 2022/23. Bygningen(e) er fundamentert på støpte pilarer på oppkultet underlag. Yttervegger i reisverk som er utvendig kledd med tømmermannspanel, og pulttakkonstruksjon tekket med plater.
Materialskur og gårdssag:
Byggeår 1987 og 1976. Materialskur er fundamenter på pilarer. Enkelt reisverksbygg med pulttak tekket med plater. Gårdssag er fundamentert på støpte pilarer og pilarer på fjell. Oppført i reisverk med saltak. Utvendig kledning er tømmermannspanel. Tak er tekket med plater
Gårdssag, hvilebu og saghus:
Gårdssaga er oppført på 1970 tallet. Både bygningen og selve saga står oppført på støpte fundamenter. Saghuset er oppført i bindingsverk, utvendig tekket med stående panel. Pulttakkonstruksjon utvendig tekket med plater. Saga er velholdt og står godt og er operativ.
Hvilebua er isolert i gulv, vegger og tak og står oppført på støpte pilarer på fjell. Yttervegger er oppført i isolert bindingsverk og utvendig kledd med tømmermannspanel. Saltakskonstruksjon utvendig tekket med takstein.
Saghuset er oppført i 2020 på støpt plate og støpte pilarer. Yttervegger i reisverk utvendig kledd med ospepanel. Det er store lysåpninger i øst og nord for rasjonell materialhåndtering. Pulttakkonstruksjon tekket med plater. Bygningen er ikke omsøkt.
Lavvo:
Byggeår 2008. Fundamentert på lecablokker på fjell. Åttekantet bygg oppført i reisverk som utvendig er kledd med tømmermannspanel. Skråtak som er tekket med shingel. Det er oppløft på taket ved inngangsdør, og på motsatt side av inngangsdør der det er vindu.
Holen husmannsplass:
Bygningene består av beboelseshus og uthus med ukjent byggeår. Bygningene er av eldre dato og i dårlig forfatning.
Arealer og fordeling per etasje
Boligbygg:
Våningshus; 161 kvm P-rom og 165 kvm Bra.
1.Etasje primærrom: Hall m/trapp, kjøkken, stue, tv-stue, bad, vaskerom m/entré, wc. Sekundærrom: Kjølerom.
2. Etasje primærrom: Trappegang, gang, hobbyrom og fire soverom. Sekundærrom: Kott. Tre av soverommene i andre etasje har for små vinduer etter krav om lys og rømningsvei.
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Bruksstatus våningshus – 113 Våningshus
Garasje; Grunnflate ikke oppmålt.
1. etasje: Ett rom med biloppstillingsplasser
Bruksstatus garasje – 181 Garasjeuthus anneks til bolig
Redskapshus m/potetkjeller; Grunnflate 190 kvm:
Redskapshus med potetkjeller, grunnflate 190 kvm.
1. etasje østre fløy: Isolerte lagerrom og hjemmekino/hobbyrom. Stor hems med trappeadkomst.
1. etasje vestre Fløy: Maskinlager og verksted.
Potetkjeller: Lagerrom
Bruksstatus redskapshus: 241 – Hus for dyr/landbr.lager/silo
Traktorgarasje og vedskjul; Grunnflate 65 kvm.
Oppstillingsplass for traktor med skyveport og vedskjul med gangdør.
Bruksstatus traktorgarasje/vedskjul: 241 – Hus for dyr/landbr.lager/silo
Bua; Grunnflate 26 kvm.
1. etasje primærrom: Oppholdsrom med kjøkken og installert vedovn.
2. etasje primærrom: Oppholdsrom
Bruksstatus Bua: 249 – Annen landbruksbygning
Sommerstue; Grunnflate 11 kvm.
1. etasje: Innredet med pipe og grue.
Bruksstatus sommerstue: Ikke matrikulert
Badstu; Grunnflate 7 kvm.
1. etasje: Vedfyrt badstue.
Bruksstatus badstu: Ikke matrikluert
Treskergarasje og kaldtfjøs; Grunnflate ca. 64 kvm:
1. etasje kaldtfjøs: Leskur for beitedyr
1. etasje treskergarasje: Leskur for skurtresker
Bruksstatus treskergarasje/kaldtfjøs: Ikke matrikulert. Treskergarasjen er oppført i 2022 men ikke søkt om.
Materialskur; Grunnflate 25 kvm.
1. etasje: Åpent rom for lagring.
Bruksstatus materialskur: 241 – Hus for dyr/landbr.lager/silo
Gårdssag; Grunnflate 40 kvm.
1. etasje: Eldre sagbenk med stillmaskin og enkel spindel med traktordrift. Ikke i drift.
Bruksstatus gårdssag: 249 – Annen landbruksbygning
Gårdssag v/Øvre Minge; Grunnflate ikke oppmålt:
Gårdssag av type sirkelsag med ett blad, stillmaskin og sagbenk med selvtrekk. Saga driftes av stasjonær dieselmotor.
Bruksstatus gårdssag v/Øvre Minge: 249 – Annen landbruksbygning
Hvilebu: Grunnflate 20 kvm
1. etasje: Hvilerom med vedovn og kjøkkenbenk
Bruksstatus hvilebu: 181 – Garasjeuthus anneks til bolig
Saghus; Grunnflate 50 kvm.
1. etasje: Oppstillingsplass med støpt plate for mobilsag
Bruksstatus saghus: Ikke matrikulert. Saghuset er oppført i 2020 men ikke søkt om.
Lavvo, grunnflate 18 kvm.
1. etasje: Innredet med 2 meter lange sittebenker langs veggene og grue med ljore i taket.
Bruksstatus lavvo: Ikke matrikulert
Holen husmannsplass: Grunnflate ikke oppmålt.
1. etasje: Tidligere beboelsesrom
2. etasje: Tidligere beboelsesrom
Uthus: Rom for lagring.
Bruksstatus Holen husmannsplass: 161 – Fritidsbygg(hyttersommerh. ol)
Bygninger som ikke er omsøkt
Saghuset for mobilsag og treskergarasjen er bygget i 2020 og 2022, men ikke søkt om. Bygningene er rene landbruksbygg uten tilkoblet fast strøm eller vann. Selger har igangsatt søknadsprosess for å få registrert og godkjent bygningene. Dersom bygningene ikke skulle bli godkjent av kommunen vil selger fjerne disse bygningene for egen regning før en evt. overtagelse. Frem til en endelig godkjenning for bygningene skulle foreligge er bygningene å anse som ulovlig oppført.
Oppvarming
Våningshus: Oppvarming med elektrisitet og vedfyring
Bua: Oppvarming med vedfyring
Hvilebu: Oppvarming med vedfyring
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 811 500 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun:
Gården Minge er en tradisjonell jord- og skogeiendom med sine 99,1 dekar dyrket mark, 631,4 dekar produktiv skog og en totalt størrelse på 811,5 dekar. Tunet ligger i med vid utsikt til syd og vest, hvor driftsbygningene er rasjonelt plassert rundt gruset gårdsplass. Våningshuset er plassert på tunets vestside med hageareal syd og vest for boligen. Det er plantet en rekke prydbusker og frukttrær på hagearealet.
Jord:
Eiendommens dyrka areal består av 99,1 daa fordelt på 8 skifter. 4 av skiftene ligger i nær tilknytning til tunet, de øvrige noen hundre meter unna, og grensende mot skog, innmarksbeite, og nabo jorder. Alle skifter oppgis ha grei adkomst. Se vedlagt skiftekart.
Syd for tunet, og på hver side av gårdsveien ligger skiftene med nær tilknytning til tunet. Skiftet øst for veien Storejordet er på 21 daa. Vest for gårdsveien ligger Transformatorjordet på til sammen ca.11 daa dyrket, samt ca. 8 daa. som er best egnet til beite. Lengst vest for gårdsveien, og vest for Transformatorjordet ligger skiftet Nedi dalen . Skiftene er adskilt pga. en åpen bekk. Nordvest for tunet ligger Dælabråtan . Skiftet på 5,7 daa er forholdsvis flatt, og grenser mot areal klassifisert som innmarksbeite. Nord-nordøst for tunet ligger skiftene saueløkka og Ødegård . Skiftene henger sammen, men er naturlig å betrakte som 2. Samlet areal 30,8 daa. Skiftene har innkjøring ved saga og adkomstvei gjennom skogen. Ved Holen er det 15 daa fulldyrka jord , og 15,4 daa innmarksbeite.
Eiendommens jordart oppgis være leirblandet mold, men med noe lettere jord på øvre del av storejordet opp mot tunet. Jorda egner seg godt for gras- og kornproduksjon, men også mer intensive produksjoner på den lettere jorda. Skiftene Ødegården og Storejordet ble grøftet systematisk på 60 tallet, på de øvrige skiftene er det gravd enkelt grøfter ved behov. Jordene ligger forholdsvis åpent og fint til. Arronderingen på de 2 største skiftene er god, de øvrige skiftene er små med til dels mindre god arrondering. Ødegård og Saueløkka er noe skyggeutsatt fra omkringliggende skog.
Eiendommen oppgis være forholdsvis årsikker og lite tørkeutsatt. Eier har drevet med korn og grasproduksjon på eiendommen i tillegg til selvrekrutterende kjøttfe og sau. Terrenget er kupert, og mye av arealet egner seg best for beitedyr. Som vedlagte erosjonskart viser, varierer erosjonsrisikoen fra lite til stor erosjonsrisiko, men mest i klasse middels. Arealet med størst risiko er innmarksbeite. I dagens klima og med økt fokus avrenning- og erosjon, bør det regnes med at det meste av dyrket mark vil ha behov for å grøftes på nytt i forholdsvis nær fremtid. Det ble opplyst at det er registrert floghavre på eiendommen.
Skog:
Det foreligger skogbruksplan for 2019- 2029. Taksten baserer seg på denne, og opplysninger fra eier, samt innhentet avvirknings og skjøtselsdata fra landbrukskontoret. Da det er foretatt makeskifte med naboeiendom, er skogens areal redusert i forhold til hva det var ved utarbeidelse av skogbruksplanen. Det tas forbehold om at utførte beregninger hvor det er tatt hensyn til endringene kan være beheftet med feil.
Eiendommen er registrert med 631,4 daa produktiv skog i Nibio sitt kart grunnlag. I skogbruksplanen operers med 699 daa produktivt, men dette var før makeskiftet. Nibio`s tallgrunnlag er brukt i taksten, og er fra etter makeskiftet. All skog ligger innen en avstand på 2 km i luftlinje fra tunet. Adkomstmulighet til de forskjellige deler av skogen varierer. Noen områder er bratte og vanskelig tilgjengelig, andre er greie. Avvirkning og utkjøring av tømmer bør foregå på frossen mark. En kraft- linje / – gate strekker seg ca. 450 m gjennom deler av skogen. ( se eiendomskart)
I følge NIBIO`s kart, er skogens areal- og bonitetsfordeling slik:
Produktivt skogareal : bonitetsklasse dekar %
Høy bonitet (17 og høyere) 359,0 57
Middels bonitet (14 og 11) 231,4 37
Lav bonitet (8 og lavere) 41,0 6
Sum produktivt areal 631,4 daa.
Uproduktive arealer: 44,3 daa.
Det er noe differanse mellom NIBIO sitt areal, og skogbruksplanen. Dette skyldes i hovedsak makeskiftet som er gjort etter utarbeidelse av planen. Før makeskifte var skogens produktive areal 699 daa, etter makeskiftet er den 631,4 daa. Total kubikkmasse i skogen i 2019 var i følge skogbruksplan 9816 kbm fordelt på 699 daa. I 2020 ble det sluttavvirket 2025 kbm, slik at stående kubikkmasse på gjenstående skog var 7791 kbm før makeskifte. Etter makeskiftet er samlet skogareal på 631,4 daa med beregnet total kubikkmasse på 5004 kbm.
Beregnet balansekvantum er 95 kbm. Treslag fordelingen var ved planopptak i 2019 var 18 % gran, 67 % furu og 15 % lauv Skjøtselstiltak i skogen siste 10 år har bestått av planting av 600 planter i 2016, og 3000 suppleringsplanter i 2022 , samt ungskogpleie på 10 daa i 2022. Det er to MiS registreringer i skogen bestående av eldre lauvsuksesjon og gammelskog.
Innestående på skogfondskonto pr 10/10-2023 er kr 111.516,84,-
Jakt:
Eiendommen er en del av Minge Utmarkslag for små- og storviltjakt. Det er etablert nye vedtekter for utmarkslaget i 2023 som er vedlagt salgsoppgaven.
Vei, vann og avløp
Vannforsyning fra borevann med trykktank. Avløp til godkjent privat Biovacanlegg med serviceavtale.
Det er privat vei fra Mingeveien til gårdstunet og videre til skogsområdene tilhørende eiendommen. Veistrekningen går fra T krysset ved gnr. 2014 bnr.2 i Mingeveien til gården Mingeødegård (Mingeveien 316). Vedtekter for veilaget ligger vedlagt i salgsoppgaven. Årlige kostander vil variere. Eiendommen har de senere år betalt en årlig avgift på mellom 3 og 4000 Kr.
Reguleringsplan
Eiendommen er uregulert og følger av kommuneplanens arealdel 2015-2026 med følgende formål:
Delareal: 811 589 m
Arealbruk: LNFR areal for spredt bolig- fritids- eller næringsbebyggelse, mv,Nåværende
Områdenavn: B
Delareal: 10 086 m
KPHensynsonenavn: H110
KPSikring: Nedslagsfelt drikkevann
Servitutter og heftelser i grunnbok
1962/904166-1/3 Elektriske kraftlinjer
29.08.1962 Rettighetshaver: TUNE EL.VERK
Utvidelse av kraftledning
Overført fra gnr. 2078 bnr. 252
Gjelder denne registerenheten med flere
1964/301412-1/3 Jordskifte
03.04.1964 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1967/300778-1/3 Jordskifte
23.02.1967 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1978/303374-1/3 Jordskifte
02.05.1978 Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
2005/5908-1/3 Erklæring/avtale
23.06.2005 Elektriske kraftlinjer/ledninger/kabelgrøfter
Bestemmelse om adkomstrett
Bestemmelse om bebyggelse
Med flere bestemmelser
Rettighetshaver
FORTUM DISTRIBUSJON AS
2019/532647-1/200 Bestemmelse om adkomstrett
10.05.2019 21:00 rettighetshaver:Knr:3003 Gnr:2013 Bnr:7
rettighetshaver:Knr:3003 Gnr:2013 Bnr:16
2022/445779-1/200 Skjønn
27.04.2022 21:00 Rettighetshaver:Hafslund As
Lnr: 2003133 Elektriske kraftlinjer
Opprinnelig tinglyst 07.10.1953 med dok.nr. 303025
Sak 21-113296REN-JOOV/JSAR
2022/445779-2/200 Elektriske kraftlinjer
27.04.2022 21:00 Rettighetshaver:Hafslund As
Lnr: 20031337
Utvidelse av kraftledninger
Opprinnelig tinglyst 25.10.1957 med dok.nr. 990022
Sak 21-113296REN-JOOV/JSAR
2022/445779-3/200 Erklæring/avtale
27.04.2022 21:00 Visse bygninger unntatt, se historisk grunnbok
Opprinnelig tinglyst 14.01.1980 meed dok.nr. 300437
Sak 21-113296REN-JOOV/JSAR
2022/445779-4/200 Erklæring/avtale
27.04.2022 21:00 Rettighetshaver:Fortum Distribusjon As
Lnr: 20031340
Elektriske kraftlinjer/ledninger/kabelgrøfter
Bestemmelse om adkomstrett
Bestemmelse om bebyggelse
Med flere bestemmelser
Opprinnelig tinglyst 07.06.2005 med dok.nr. 5194.
Sak 21-113296REN-JOOV/JSAR
2022/950365-1/200 Jordskifte
29.08.2022 21:00 Sak 21-113296REN-JOOV/JSAR Minge øvre og nedre
Gjelder denne registerenheten med flere
Megler har innhentet eiendommens serviutter, disse kan utleveres på forespørsel. Enkelte
Ferdigattest
Det foreligger ikke ferdigattest på bygningsmassen på eiendommen.
Badstuen, sommerstua, lavvoen, saghuset og treskergarasjen er ikke omsøkt.
Kulturminner og fredninger
Av registreringer ifølge miljødata er våningshuset, bua og husmannsplassen på Holen SEFRAK registrert.
Riksantikvaren gir følgende instrukser om Sefrak registeret:
Bygningane i SEFRAK-registeret er i utgangspunktet ikkje tillagt spesielle restriksjonar. Registreringa fungerar meir som eit varsko om at kommunen bør ta ei vurdering av verneverdien før det eventuelt blir gitt løyve til å endre, flytte eller rive bygninga.
For meldepliktige bygningar (bygningar er eldre enn 1850), er det lovfesta i Kulturminnelova §25 at ei vurdering av verneverdien MÅ gjerast før søknad om endring eller rivning kan bli godkjent.
Informasjon om odelsloven
Det hefter ikke odel på eiendommen.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
8 000 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Steinar Weel
Takstdato : 24.10.2023
Markedsverdi : 8 000 000,-
Formuesverdi : 118 303,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2021
Tilstandsgrader
TG3 – Store eller alvorlige avvik:
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Det er montert sikringsskap med automatsikringer i 2.etg.
Kostnadsestimat: Under 10 000
TG IU – Kontruksjoner som ikke er undersøkt:
Innvendig > Krypkjeller
Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig.
TG2 – Avvik som kan kreve tiltak:
Utvendig > Undertak
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak. Eldre undertak med misfarging, lokal råte/sopp og spor etter barkbille.
Utvendig > Taktekking med takpapp
Taktekkingen har mose og slitasje på grunn av elde.
Utvendig > Nedløp og beslag
Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. Det er ikke montert snøfangere. Det er ikke fremlagt dokumentasjon som tilsier at taket ikke trenger snøfangere. Krav om eventuell montering av snøfangere iht. forskriftskravet som gjaldt da denne bygningen ble oppført er funksjonsbasert. Det må således i det enkelte tilfelle vurderes hvorvidt forskriften skal anses som oppfylt eller ikke.
Utvendig > Eldre beslag, renner og nedløp
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag.
Utvendig > Veggkonstruksjon
Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Normal tid før utskifting av trekledning er 40 – 60 år, det meste av panelet har passert mer enn halvpart forventet levetid. Manglende/forliten spalte mellom bord og vannbrett/vannstokk og lignende. Lokale sprekkdannelser i trepanel. Stedvis avsluttet for nære grunn. Eier opplyser at gammel råte i gammelt laftetømmer ble observert ifm bytte av vinduer.
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det er spor etter stripet borebille/barkbille, veps og mus.
Utvendig > Vinduer Gå til side
Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. De fleste av de eldre vinduene har slitasje grunnet alder, og man bør påregne hyppigere vedlikehold på disse. Normal tid før utskifting av trevindu er 20 – 60 år. Eldre vinduer kan har et større varmetap.
Utvendig > Dører Gå til side
Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket. Sprekk i glass til entrédør. Dørene har slitasje og behov for vedlikehold og utbedringer. Normal tid før utskifting av tredører og aluminiumsdører er 20 – 40 år. Eldre dører kan har et større varmetap.
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler. Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
Utvendig > Utvendige trapper
Det er avvik:
Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler
Innvendig > Overflater
Det er avvik:
Overflater bruksslitasje med stedvis merker og hull etter festemidler, boom under flis i gang i tilbygg.
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Høy fukt er registrert i svill under bjelkelag i kjeller. Spor etter stripet borebille. Målt 14 mm. høydeforskjell innenfor 2 m. med linjelaser ut i fra en høyde på 45 mm. på kjøkken. Målt 22 mm. høydeforskjell gjennom rommet med linjelaser ut i fra en høyde på 45 mm. på kjøkken.
Innvendig > Radon
Radonmålinger er ikke foretatt, heller ikke andre tiltak mot radon, eiendommen ligger i et område som i NGU Radon aktsomhetskart er definert med «moderat til lav» aktsomhetsgrad. Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Innvendig > Innvendige trapper
Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
Våtrom > Overflater Gulv > Bad
Det er påvist avvik i krav til høydeforskjell/fall-løsning på våtrommet. Lite fall på gulv, fare for vannansamling på gulv ved vannbelastning. Noe sprang mellom flisene og ujevn legging av flis. Arbeidene er egeninnsats av eier.
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad
Det er avvik:
Arbeidene er utført som egeninnsats/dugnadsarbeider.
Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad
Det er avvik:
Arbeidene er utført som egeninnsats/dugnadsarbeider.
Våtrom > Overflater vegger og himling >Bad/vaskerom
Det er uegnede materialer i våtsoner
Våtrom > Overflater Gulv > Bad/vaskerom
Det er avvik:
Noe sprang mellom flisene og ujevn legging av flis. Arbeidene er egeninnsats av eier.
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad/vaskerom
Det er avvik:
Arbeider er utført som egeninnsats/dugnad.
Våtrom > Sanitærutstyr og innredning >Bad/vaskerom
Det er avvik:
Arbeidene er utført som egeninnsats/dugnadsarbeider.
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken
Kjøkkeninnredningen er av eldre dato, og den mangler bruksfunksjoner/løsninger som er forventbart på et kjøkken. Stedvis merker og sår.
Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken
Det er avvik:
Eldre ventilator.
Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
Tomteforhold > Drenering
Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje.
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Grunnmuren har sprekkdannelser. Normal tid før omfuging av natursteinsforblending er 30 – 60 år.
Tomteforhold > Terrengforhold
Det er påvist dårlig eller flatt fall inn mot grunnmur og dermed muligheter for større vannansamlinger.
Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G
Forsikring
Landkreditt
Polisenummer: 35516395
Kommunale avgifter
Kr. 14 020 pr. år
Kommunale avgifter viser årsprognose for 2023. Avgiftenes størrelse vil variere etter forbruk.
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.