Rakkestadveien 1318, 1880 Eidsberg

Rakkestadveien 1318 - SOLGT!

Pent renovert våningshus og bra driftsbygning | 245 dekar totalt

Prisantydning: 8 000 000 kr
Omkostninger: 201 342 kr
Totalpris: 8 201 342 kr
Kommunale avgifter: 7 813 kr per år
Boligtype: Gårdsbruk/Småbruk
Eieform: Eier (Selveier)
Energimerking: E - Lysegrønn
Byggeår: 1880
Primærrom: 204 m²
Bruksareal: 209 m²
Tomteareal: 245 400 m² (eiet)
Omkostninger oppsett:
8 000 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
200 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 8 000 000,-))
--------------------------------------------------------
201 342,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
8 201 342,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Henrik Tegneby, Daglig leder / Eiendomsmegler
Nils Henrik Tegneby
991 12 900
henrik@landbruksmegling.no
Adresse: Rakkestadveien 1318, 1880 Eidsberg

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Matrikkel

    Gnr. 217 bnr. 1 i Indre Østfold kommune

    Lilleskjør gård | Godt vedlikeholdt landbrukseiendom på 245 daa. | 156,7 daa. dyrket og 79,8 daa. skog

    Lilleskjør gård er på 245,4 dekar totalt med 156,7 dekar dyrket, 71,8 dekar produktiv skog og ca. 16,9 dekar med øvrige arealer som tunareal, beitearealer og annet markslag. Tunet på gården gir et godt inntrykk og bygningsmassen fremstår som normalt godt vedlikeholdt hvor flere store bygningsmessige grep er tatt i nåværende eiers eiertid.

    Den dyrkede marken består av 4 skifter og strekker seg fra øst til vest på eiendommen, hvor hovedskiftene har en størrelse på omkring 50 dekar hver seg. De dyrkede arealene har middels til bra arrondering med en jordkvalitet som egner seg for gras- og korndyrking. Klimatisk er også høstkorn utbredt i området. Dyrket mark er for tiden bortforpaktet med en jordleieavtale som strekker seg til og med vekstsesongen 2029, leieavgift er kr 400 pr. daa. + mva. per år. Eiendommens skog ligger plassert i randsonene til den dyrkede marken og består i praksis av to hovedteiger på hhv. 38,6 og 29,5 dekar. Det er relativt enkle adkomster til skogen via skogsbilvei og over egen dyrket mark. Det ble i 2015 hogd ut ca. 26 dekar av den østre teigen, som ble replantet i 2017. Det må etableres en ny skogbruksplan på eiendommen. Eiendommen er del av elgjaktlag, småvilt har man anledning til å jakte på egen eiendom ut fra størrelse.

    Bygningsmassen på Lilleskjør består av våningshus, driftsbygning, stabbur, pumpehus og en liten lekestue. Våningshuset er renovert de senere år, og det er utført nødvendige vedlikeholdsmessige arbeider på driftsbygningene.
    Våningshuset fikk i 2010 utført en større moderniserings- og renoveringsjobb, hvor blant annet hele bygningens 1. etasje og deler av 2. etasje ble innvendig totalrenovert. Bygningens opprinnelig byggeår er 1880 og den ble senere påbygd i 1971 med et tilbygg til vest. I husets 1. etasje har man et større kjøkkenrom med tidsriktig innredning og direkte adgang til spisestue. Et flott ildsted med gjennomsyn i form av en tunnelinnsats, binder kjøkken og spisestue sammen. Disse løsningene kombinert med originale tømmervegger i dagen skaper en lun og hyggelig atmosfære. Etasjens øvrige arealer består av hovedinngang med tilhørende hall i senter av bygningen, to romslige stuer i østre fløy, samt toalettrom, vaskerom, kjølerom og sekundærinngang i tilbygget fra 1971. I andre etasje er det fire soverom av god størrelse, og et hyggelig baderom med 2 servanter, badekar, wc og dusjhjørne. Hele første etasje og deler av andre etasje har energieffektiv vannbåren gulvvarme fra bergvarmepumpe.

    Driftsbygningen er oppført som en tradisjonell låve i stolpekonstruksjon med tidligere fjøsdel, kjørebru og låvebru. Kjørebrua i bygningens 2. etasje har forøvrig støpt dekke i hele bygningens bredde med god bæreevne, og har således en helt annen og langt bedre bruksverdi enn den tradisjonelle løsningen. Deler av driftsbygningen benyttes i dag til enkel utleie og er svært godt tilpasset dette med hensyn til brukervennligheten i begge etasjer av bygningen. Det er videre en solid oppkultet riggplass også på baksiden av låven, med god adkomst til hele kjellerarealet på bygningen via portåpninger. Øvrige bygninger på eiendommen fungerer fint til sitt formål, og komplementerer gårdstunet på en fin måte.

    Oppsummert er Lilleskjør en veldig bra landbrukseiendom med en bygningsmasse som er godt holdt, og med gode drifts- og utleiemuligheter med en driftsbygning som er mer rasjonell enn tradisjonelle høylåver.

    Beliggenhet, adkomst

    Lilleskjør ligger langs Rakkestadveien i Eidsberg/Indre Østfold midt mellom Rakkestad, Mysen og Askim. Det er kun snakk om en kjøretur på omkring 10 minutter til hver av de ulike sentraene. Kirkefjerdingen barneskole med tilhørende idrettsanlegg ligger 5 minutter unna eiendommen, og ungdoms- og videregående skoler har man både i Mysen og Askim. Mysen og Askim er de to viktigste byene i Indre Østfold og innehar alt av handlesentra, aktivitetstilbud og effektiv kollektivtransport til Oslo.

    Avstander med bil:
    Mysen sentrum: 10 minutter
    Askim sentrum: 12 minutter
    Rakkestad sentrum: 8 minutter
    Sarpsborg sentrum: 30 minutter

    Oslo sentrum: 55 minutter
    Gardermoen: 1 time og 27 minutter

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1880

    Bygninger og byggemåte

    Våningshus:
    Bygningen er oppført i 1880, påbygd i 1971 og renovert innvendig i 2010.

    Driftsbygning:
    Bygningen er oppført i 1963 som en tradisjonell låve i stolpekonstruksjon. Bygningen er fundamentert på støpt grunnmur, med teglmur i hele 1. etasje og grovt bindingsverk i 2. etasje, utvendig kledd med stående bordkledning. Sydveggen er tekket om med plater i 2022. Takkonstruksjon med sperrer og bukker, utvendig tekket med eternittplater. Eternitt er spesialavfall, alternativt benyttes som undertak, den dagen taket skal legges om. Bygningens andre etasje, eller kjørebrua, har støpt dekke i hele etasjens bredde.

    Stabbur:
    Bygningen er oppført i omkring 1879 og er fundamentert på pilarer. Yttervegger og konstruksjon i grovt bindingsverk/stolpekonstruksjon, utvendig kledd med plater. Saltakkonstruksjon i sperrer tekket med takstein fra 2010.

    Pumpehus:
    Bygningen er oppført i omkring 1955 og er fundamentert på støptplate med murte vegger. Saltakskonstruksjon tekket med plater.

    Arealer og fordeling per etasje

    Våningshus; 204 kvm P-rom og 209 kvm Bra.
    1. etasje primærrom: Hall m/trapp, kjøkken, spisestue, dagligstue, penstue, toalettrom og vaskerom Sekundærrom: Kjølerom og teknisk rom
    2. etasje primærrom: Fire soverom, bad og gangareal.
    Kjeller: Deler av bygningen har krypkjeller
    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

    Driftsbygning – låve; Grunnflate 288 kvm
    1. etasje: Vognskjul, ominnredet fjøsdel og lagringsarealer
    2. etasje: Støpt kjørebru i hele etasjen
    Kjeller: Tidligere møkkakjeller ominnredet til lagerarealer.

    Stabbur: Grunnflate 46 kvm.
    1. etasje: Kaldtlager
    2. etasje: Eldre plantørke

    Pumpehus: Grunnflate 12 kvm.
    1. etasje: Rom for tekniske infrastruktur til brønnvann

    Lekestue: Grunnflate 5 kvm
    1. etasje: Lekeareal

    Oppvarming

    Boligen er varmet opp med vannbåren bergvarme og vedfyring.

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 245 400 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Gårdstunet på eiendommen har en forholdsvis god størrelse med boligtunet orientert mot vest og driftstunet til øst. Det er god riggplass rundt låvebygningen som har blitt delvis tilpasset til enkel utleie for bobiler etc. Fra driftstunet har man direkte adkomst til skogsbilvei og en egen dyrket mark på østsiden av eiendommen. Rett nordøst for tunet var det tidligere etablert en gårdsfylling som i sin tid ble fylt igjen, og det er ikke kjent hva denne fyllingen evt. består av.

    Selv om Nibio definerer markslagene på eiendommen noe mer spesifisert, utgjør dyrket mark 160 dekar samlet for eiendommen ifølge jordleiekontrakten. Arealet består i praksis av fire skifter og er tidligere systematisk drenert. Årstall for grøfting er ikke kjent ifølge takst, og det vil alltid være en vurdering for når arealet bør regrøftes, alternativt vedlikeholdsgrøftes. Jordsmonnet består hovedsakelig siltig mellomleire, med relativt god arrondering. Det men noe kantvirkning på deler av arealet. Jorden er utleid til 2029 og jordleieprisen utgjør 400 kr pr. daa. + mva.

    Skogdata er hentet fra Nibio og kommunens skogoversikter. I følge eier foreligger det ingen benyttbar skogbruksplan på eiendommen i dag, det bør derfor etableres en ny. Hogstklassene gjengitt i taksten er kun å anse som et ca. anslag fra takstmann sin side. For en mer eksakt oversikt må interessenter selv befare skogteigen med blant annet plantefeltet fra 2017. Brorparten av skogarealet består av høybonitetsskog. Det ble hogd ut et areal på omkring 26 dekar i den østre teigen i 2015, som ble replantet i 2017.
    Eiendommen inngår i Thy elglag som er en sammenslutning av ca. 30 grunneiere, og har en årlig felling på 1-3 dyr. De siste årene felles det også hjort innenfor storvaldet som Thy er en del av, ca. 10 dyr. Kjøttfordeling er kun til de som er aktive i jakten.

    Vei, vann og avløp

    Det er privat vann og avløp til eiendommen i form av borebrønn og minirenseanlegg.

    Det er egen avkjørsel fra fylkesvei til eiendommen. Det er også innkjøring til eiendommen fra naboeiendom, men det foreligger ingen skriftlig veirett på bruk av denne innkjøringen.

    Reguleringsplan

    Eiendommen er uregulert og følger av kommuneplanens arealdel med ID 0125201601
    Formål: LNRF areal. Spredt boligbebyggelse, nåværende.

    Ny kommuneplanens arealdel for Indre Østfold, med Id 3014202101, har vært på høring og offentlig ettersyn i perioden 11.04.2023 – 25.05.2023. Høringsdokumentene kan sees på kommunekart: https://webhotel3.gisline.no/Webplan_3014/gl_planarkiv.aspx?planid=0124201701 Innkomne uttalelser og innspill vil bli vurdert før kommuneplanen legges fram for sluttbehandling i plan- og bygningsutvalget og kommunestyret.

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    1893/900033-1/1 Bestemmelse om vannrett
    07.04.1893

    1977/555-1/1 Erklæring/avtale
    28.01.1977 Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i forbindelse med senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
    Gjelder denne registerenheten med flere

    2004/6619-1/1 Elektriske kraftlinjer
    14.09.2004 Rettighetshaver: FORTUM DISTRIBUSJON AS
    Bestemmelse om adkomstrett
    Med flere bestemmelser

    Ferdigattest

    Det foreligger ingen ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse i kommunens arkiver.

    Kulturminner og fredninger

    Våningshus og stabbur er avmerket med gul trekant i SEFRAK registeret.

    Det er registrert to kulturminner på eiendommen nord og nordøst for tunet i form av gravminner med datering Jernalder. Se vedlagt kartskisse under vedlegg i salgsoppgaven.

    Informasjon om odelsloven

    Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Kjøper har risikoen for eventuelle odelsløsning og må akseptere den odelstakst som da fastsettes. Kjøper vil således få eventuell gevinst ved en odelsløsning, likeledes som han/hun må bære eventuelt tap.

    Samtlige kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odel på eiendommen.

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

    Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
    Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

    Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Prisantydning

    8 000 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Svein Martin Hystad
    Takstdato : 14.03.2023
    Markedsverdi : 8 000 000,-

    Tilstandsgrader

    TG 3 – STORE ELLER ALVORLIGE AVVIK:
    Utvendig > Veggkonstruksjon
    Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler. Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er påvist betydelige råteskader i bordkledningen. Deler av kledning på tilbygg er dårlig og må byttes. Ellers på kledningen er det råte i enkelte bord, spesielt på frontveggen. Bakveggen har en del år igjen.
    Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000

    Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
    Det er liten lufting i nedre kant av konstruksjonen. Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det er påvist fukt/råteskader i takkonstruksjonen. Lufting av skråtak er tettet med isolasjon. Det er noe råteskader i takkonstruksjonen. Det virker å være av eldre karakter og var tørt under befaring. Det er mest sannsynlig fra før taket ble lagt om.

    Utvendig > Dører
    Det er påvist dør(er) med fukt/råteskader. Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke. Balkongdør 2 etasje er vanskelig å lukke, og har fukt/råteskade
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Utvendig > Utvendige trapper
    Det er ikke montert rekkverk. Det mangler rekkverk på betongtrapp.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Innvendig > Etasjeskille mellom 1 og 2 etasje
    Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er målt høydeforskjell på opp mot 5 cm i gang i 2 etasje. Det ene soverommet er det avvik på opp mot 4 cm. De 3 andre soverommene er avvik innenfor 1,5-2 cm.

    Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Toalettrom
    Toalettrom har ingen ventilering fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
    Kostnadsestimat: Under 10 000

    TG – IKKE UNDERSØKT
    Tomteforhold > Drenering

    TG2 – AVVIK SOM KAN KREVE TILTAK
    Utvendig > Nedløp og beslag
    Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag.

    Utvendig > Vinduer
    Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Det er noen dårlige sprosser.

    Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
    Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
    Rekkverk er 80 cm. Dagens krav er 100 cm.

    Innvendig > Radon
    Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Innvendig > Krypkjeller
    Det er begrenset ventilering/luftgjennomstrømning i krypkjeller. Det er noe fukt på gulv i krypkjeller. Dette er mest sannsynlig fukt som følger fjellet.

    Innvendig > Innvendige trapper
    Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Rekkverk er 82 cm, dagens krav er 90 cm. Lysåpning i rekkverk er 12 cm, og mellom opptrinn er 15 cm. Dagens krav er 10 cm.

    Innvendig > Innvendige dører
    Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører. Dør til 2 av soverommene subber i karmen.

    Våtrom > Overflater vegger og himling > Bad
    Det er vindu/dør med ikke fuktbestandige materialer i våtsonen (dusjsonen), løsningen eller byggematerialet er uegnet Dør er plassert tett inntil dusjhjørne. Det er en risiko for at fukt trenger bak fliser og ut i døråpning.

    Våtrom > Overflater Gulv > Bad
    Krav til fall er ikke oppfylt og gulvet er tilnærmet flatt (har ikke motfall). Elastisk fuge mellom vegg og gulv har noen steder i dusjhjørne begynt å løsne noe fra ene siden.

    Våtrom > Overflater Gulv > Vaskerom
    Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Krav til fall er ikke oppfylt og gulvet er tilnærmet flatt (har ikke motfall). Ved dårlig fall mot sluk, samt lavere høyde enn 25 mm fra sluk til membran dør øker risikoen for at vann renner ut til tilstøtende rom ved eventuelle lekkasjer.

    Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Vaskerom
    Sluk har begrenset mulighet for inspeksjon og rengjøring.

    Tekniske installasjoner > Varmtvannstank
    Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.

    Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
    Det er automatsikringer med totalt 18 kurser. Hovedsikring er på 80 ampere.

    Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
    Vannkvaliteten er utilfredsstillende dokumentert.

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Lys grønn – Energikarakter E

    Kommunale avgifter

    Kr. 7 813 pr. år
    Kommunale avgifter utgjør renovasjon, feiing og tilsyn/tømming minirenseanlegg. Det er privat vann og avløp på eiendommen.

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
    Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
    Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

    Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
    Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

    Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

    Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

    Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»

    Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
    Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
    Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
    Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.