Høgås vestre, Marker - SOLGT!
263 daa fulldyrket | 1.255 produktiv skog | Pent våningshus | Stor og velholdt låve | Fint redskapshus/garasje m/gårdsverksted | Stabbur | Restaurert hønehus | Hytte ned til vakkert skogstjern
15 300 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
382 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 15 300 000,-))
--------------------------------------------------------
383 842,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
15 683 842,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 17 bnr. 7 i Marker kommune
Høgås vestre, Marker. 263 daa fulldyrket | 1.255 produktiv skog | Pent våningshus | Stor og velholdt låve | Fint redskapshus/garasje m/gårdsverksted | Stabbur | Restaurert hønehus | Hytte ned til vakkert skogstjern
Gården Høgås vestre, Høgåsveien 39 ligger i et tradisjonelt landbruksområde med flott utsyn ut over vakkert kulturlandskap. Den dyrkede marken utgjør totalt 263 daa og består i all hovedsak av to skifter i umiddelbar nærhet til tunet på gården. Det største skiftet på ca. 220 daa ligger øst, vest og nord for tunet. Det andre skiftet på 43 daa ligger syd/øst for tunet, rett på andre siden av Langnesveien. Begge skiftene er lett tilgjengelige for maskiner, har god arrondering og gir gode, årvisse avlinger. Det dyrkede arealet er leid ut til og med 2025. Det produktive skogsarealet utgjør 1.232,5 daa og fordeler seg i all hovedsak på to større teiger. Den nærmeste teigen på ca. 280 daa ligger ca. 900 meter sydøst for tunet mens den andre og største teigen på ca. 920 daa ligger ca. 3 km øst for tunet. En mindre del av denne teigen omfattes av det området som i dag er Marker Vindpark, noe som gir gården gode årlige leieinntekter. I tillegg til foran nevnte skogteiger er det også noen mindre teiger i umiddelbar nærhet til tunet. Rett ved for tunet ligger det også en fin kolle på ca. 20 daa, klassifisert som beite. Dette arealet har de senere år vært leid ut til beite. Selve tunet er meget romslig og rammes fint inn av bygningsmassen. Parkeringsforholdene er meget gode og det er enkel tilgang til både låve, redskapsgarasje/verksted og våningshus. Hageanlegget er pent og består av romslige plenarealer med diverse beplantning, bestående av løvtrær, prydvekster og frukttrær. Solforholdene er svært gode og fra tunet er det vidstrakt utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet.
Den eldste delen av våningshuset er fra 1919 og ble påbygget i 1937. Etter den tid er det foretatt regelmessig oppgraderinger og moderniseringer samtidig som byggets opprinnelig arkitektur er godt bevart. Våningshuset har kjeller under deler + 2 etasjer. samlet P-rom er 226 kvm. Utstyr og innredning holder en normalt god standard og vedlikeholdet er gjennomgående godt. Eldste del av låven er fra 1939, med påbygginger i 1972 og 1986. Grunnflaten er på 686 kvm. 2. etasje har en fin kjørebru med enkel adkomst via støpt låvebru. Vedlikeholdet er gjennomgående godt og låven har en god bruksverdi. Redskapshuset ble oppført i 1982 og har et samlet areal på 295 kvm, inkludert en verksteddel på ca. 55 kvm. Det er enkel adkomst via til sammen 7 porter + gangdører(4 av portene har en anslått høyde på ca. 4 meter). Bygget er godt vedlikeholdt og har en svært god bruksverdi. Stabburet grunnflate på 36 kvm går over to plan med en 2. etg. på 51 kvm. Det er holdt godt i hevd og er innredet med tanke på å kunne benyttes til mere en bare lagring. Det opprinnelige hønsehus har en grunnflate på 69 kvm. Bygget er oppgradert og godt vedlikeholdt og er i dag innredet med tanke på å kunne benyttes bl.a. til sosiale tilstelninger i sommerhalvåret. Tilhørende eiendommen er den trivelige og godt vedlikeholdte skogshytta Høgåssetra på 24 kvm. Hytta har en vakker beliggenhet, kun ca. 25 meter fra det fine tjernet Huevannet som grenser inntil skogteigen ligger lengst fra tunet Fra tunet og frem til hytta er det ca. 15 minutters kjørevei. Eier har benyttet den selv men beliggenhet og standard tilsier at den vil kunne ha en god utleieverdi.
Beliggenhet, adkomst
Høgås vestre har en fin beliggenhet i vakkert kulturlandskap. Fra eiendommen er det umiddelbar adkomst til store skogsarealer og fine friområder og turterreng. Fra eiendommen er det kun ca. 800 meter i luftlinje ned til den flotte Rødenessjøen med fine badeplasser og gode muligheter for båtliv og fiske. Frem til Ørje sentrum er det ca. 10 minutter med bil. Her finner man kommuneadministrasjonen i Marker kommune, barnehager, barneskole og ungdomsskole. Ørje har også et godt utvalg av forretninger, kafeer og øvrige servicetilbud. En kort kjøretur og man er i Sverige og Tøcksfors med sitt store handelssenter der man finner et stort og meget variert utvalg av forretninger. Den historiske Haldenkanalen som starter ved Ørje sluser forbinder store innsjøer, trange kanaler, åpne enger og vakker skog. (Les mere på: https://www.visitoestfold.com/no/haldenkanalen/artikler/reisen-pa-kanalen/).
Eiendommen kort oppsummert:
– 263 daa fulldyrket jord, i all hovedsak samlet rundt tunet på gården
– 1.255 daa produktiv skog, fordelt på to større teiger
– 20 daa innmarksbeite rett ved tunet
– Stort og fint tun på Ca. 9 daa med grei adkomst og gode parkeringsforhold foran bygningene
– Gode, årlige inntekter fra utleie av grunn til vindmøllepark
– Romslig og godt vedlikeholdt våningshus over to plan med et samlet P-rom på 228 kvm.
– Innlagt fibernett i våningshuset
– Den velholdte låven med grunnflate på 686 kvm har et godt potensial
– Fin og meget praktisk redskapsgarasje med eget gårdsverksted
– Tidligere hønsehus som er renovert og som passer ypperlig til sosiale sammenkomster
– Koselig og velholdt gårdsstabbur i tradisjonell stil
– Fin og velholdt hytte som ligger ned til et vakkert og stort skogstjern. Kjørevei frem.
– Kort avstand ned til Rødenessjøen med gode bade- fiske og båtmuligheter
– Umiddelbar tilgang til flotte friarealer og turterreng
– Ca. 10 minutter til Ørje med forretninger, kafeer, skoler og kommuneadministrasjon
– Kort vei til Sverige og Töcksfors med et rikholdig tilbud av forretninger
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1919
Bygninger
Våningshus:
Kjeller:
Trappegang – vaskerom – gang med egen utgang – dusjbad – matrom – 2 lagringsrom
1. etg.:
Romslig gang/hall med trapp opp til 2. etg. og nedgang til kjeller – gjestetoalett – kjøkken med god arbeidsplass og spiseplass – kontor/bibliotek – dagligstue med utgang til overbygget terrasse og videre ut i hagen – spisestue med fin etasjeovn – salongstue med peis.
2. etg.:
Trapperom – gang – 4 soverom (ett av soverommene med egen lufteveranda) – kleskott – bad med badekar og dusjgarnityr.
Låve:
Kjeller:
Redskapsrom på 38 kvm med adkomst via gangdør. Møkkakjeller er ikke moppmålt av takstmann.
1. etg.:
Gang – kontor – forrom – flisrom – 2 grisefjøs/lagringsrom – wc
2. etg.:
Kjørebru med god lagringsplass og korntørke med 4 stålbinger – 2 eldre stallbokser – lagringsrom
Redskapsgarasje med gårdsverksted:
1. etg.:
Stort redskapsrom – gårdsverksted
Uthus/tidligere hønsehus:
1. etg.:
Delvis innredet rom/lagerrom
Stabbur:
1. etg.:
Lagringsrom med separat adkomst fra gangdør.
2. etg.:
Lagringsrom med egen adkomst via utvendig gangdør
Uthus:
1. etg.:
Lagerrom
Skogshytte:
1. etg.:
Kjøkken – stue – soverom
Antall rom (evt. senger)
Soverom: 4, Bad: 2
Arealer og fordeling per etasje
Primærrom: 226 kvm, Bruksareal: 273 kvm
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Byggemåte og standard på bygninger
Våningshus:
Utvendig:
Det er byggegrunn av fjell. Bygningen har betonggrunnmur. Taktekkingen er av betongtakstein. Taktekking skiftet år 2003 med på Skarpnes enkelt krum sementstein. Takrenner og nedløp i overflatebehandlet stål. Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning. Ytterkledning ble skiftet i perioden 2004 – 2006. Takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon. Malte trevinduer med 2-lags koblede glass i kjeller. Malte trevinduer med 2-lags glass i 1 og 2.etg. Vinduer skiftet ut 2004 bortsett fra et vindu på kjøkken. Vinduer på gang 1.etg fra 2011. Vindu på bad i 2.etg 1970 – 80 tallet. Bygningen har malt hoved ytterdør med glass sidefelt. I 1.etg er det malt balkongdør i tre fra 2004 til terrasse mot vest . Malt dør i tre til balkong 2.etg fra 1974. Takoverbygget balkong og terrasse mot vest på ca. 9 kvm i begge etasjer. Terrasse med støpt gulv og rekkverk i tre i 1.etg. Balkong i 2.etg har gulvbord i impregnert tre og rekkverk i malt tre. Gulv på balkong 2.etg med impregnerte materialer med tetningslister imellom i plast. I tillegg er det platting på terreng med betong heller på ca. 11,5 kvm. Støpt utvendig trapp til inngangsparti.
Innvendig:
I 1.etg har gulver laminat i entre, vinyllaminat på kjøkken, parkett i stue og lakkert furugulv i stue mot nord.. På vegger i 1.etg er det tapet i stue mot nord, malt trepanel og malte plater på stue. Smartpanel på kjøkken og malt panel i entre. I himlinger i 1.etg er det malt trepanel, med unntak av entre der det er malte plater. I gulver i 2.etg er det teppe på gang, malt tregulv på to soverom og lakkert tregulv på to soverom. På vegger er det tapet på ett soverom, malt trepanel på to soverom og lakkert trepanel på et soverom. I himlinger er det lakkert trepanel på ett soverom, malt trepanel på to soverom og malte plater på ett soverom . Himling i gang har lakkert trepanel. Malt trepanel på vegger. Himlinger har malte plater. Malte innvendige fyllingsdører. Etasjeskiller i trebjelkelag. Boligen har 2 stk. mursteins piper. Det er montert klebersteinsovn på stue mot syd og åpen peis og vedovn på stue mot nord. Det er også vedovn på et soverom 2.etg. I kjeller mot nord er det støpt gulv med vinylbelegg og noe malt betong. Vegger har panel og betong/mur. Kjellerdel mot syd har gulv med betong. Veggene har betong/mur. Bygningen har krypkjeller mellom kjellerdeler mot nord og syd, under deler av hall og stue. Boligen har malt tretrapp. mellom 1 og 2.etg. Malt tretrapp til kjeller.
Våtrom:
Bad i kjeller.
Gulv med belegg. Vegger med malt trepanel. Himling med malte plater. Rommet er innredet med dusjkabinett og baderomsinnredning med underskap og benkeplate med nedsenket vask. Overskap speil og lys. Naturlig ventilasjon med ventil i vegg. Avløp fra dusj er ført gjennom vegg til sluk på vaskerom.
Vaskerom kjeller
Våtromsbelegg på gulv. Malt trepanel på vegger. Malte plater i himling. Rommet er innredet med plass og opplegg til vaskemaskin. Skyllekar på vegg.
Bad i 2.etg:
Bygget i 1991. vinyl våtromsbelegg på gulv. Respatex våtromsplater på vegger. Malte plater i himling. Det er naturlig ventilasjon med ventil i vegg. Innredet med badekar med blandebatteri og dusjgarnityr på vegg. Innredning på 90 cm med underskap med benkeplate og nedfelt vask. Overskap med speil
og lys.
Kjøkken:
Innredning med profilerte eikefronter, benkeplate i laminat med nedsenket beslag og 2 oppvaskkummer. Plass og opplegg til oppvaskmaskin og komfyr med ventilator. Overflater ble malt og benkeplate ble skiftet våren 2012. Samtidig ble det montert fliseplater mellom over og underskap.
Toalettrom i 1. etg.:
Innredet med gulvmontert toalett og vask på vegg. Naturlig ventilasjon med ventil i vegg. Laminat på gulv. Malt trepanel på vegg og himling.
Tekniske installasjoner:
Innvendige vannledninger er av kobber. Det er avløpsrør av plast bortsett fra en liten bit med soil (støpejern) fra kjøkken. Utvendige avløpsrør er av plast. Utvendige avløpsledninger er fra 2015. Utvendige vannledninger er av plast (PEL). Utvendige vannledninger er fra ca. 1990. Det er vannforsyning via privat grunnboret brønn. Boligen har naturlig ventilasjon med ventiler i topp vinduer. Varmtvannstanken er på ca. 200 liter. Boligen varmes opp med vedfyring, og panelovner på vegger. Det er åpent el- anlegg på vegger og sikringsskap med skrusikringer i på gang i 2 etg. Sentralt anlegg med røykvarslere i etasjene. Pulver brannslokningsapparat.
Datatilknytning:
Våningshuset har innlagt fibernett.
Låve:
Eldste del fra 1939, senere tilbygget mot nord i 1972 med utvidelse av grisehuset med en ytterligere tilbygging/utvidelse av grisehuset mot syd i 1986. 1.etg og 2.etg låve med korntørke. Det ble også da utvidet med utvendig møkkakjeller mot øst. Bygningen er opprinnelig ført opp med en grunnflate på ca. 200 kvm. I denne delen er det støpt møkkakjeller på deler av arealet. Støpt dekke mot grisehus. Yttervegger er oppført i betong med sparestein. Etasjeskiller mellom grisehus og 2.etg i låve på denne delen har treverk. Tilbygget del mot nord har støpt plate på mark bortsett fra kjellerrom mot øst. Det er her flytrenner til møkkakjeller. Yttervegger på denne delen er oppført i bindingsverk. Utvendig kledd med stående trekledning. Denne delen er bygget noe lavere en låvebygning og det er over grisehus etasjeskiller i tre. Her er det lagt noe gulv for lagring av lettere gods. Tilbygget del mot syd har støpt plate på mark med flytrenner til møkkakjeller. Yttervegger er oppført i leca i 1.etg. og har støpt dekke mot låve. I 2.etg på tilbygget til låven er det stålbuer, utvendig kledd med trekledning. Tak er bygget som saltak, tekket med takplater i stål fra1986. Bygningens kjeller er det et rom mot nord/øst på ca. 38 kvm. Det resterende kjellerarealet har innvendig og utvendig møkkakjeller- Dette arealet er ikke målt opp av takstmann. I 1.etg er det i front adkomst via gangdør til gang før kontor, wc rom og forrom. Mot nord er det flissilo slaktegrisavdeling. På eldste del er det smågrisavdeling og fødeavdeling. I tilbygget del mot syd er det purkeavdeling, Takhøyde eldste delen er på 2,19 meter. Det er automatisk foringsanlegg. Det er utlesningsrampe og dør i gavl mot nord. Innvendig er de fleste vegger og himlinger kledd med eternitt. 2.etg på låvebygning har adkomst via skyveport i tre mot syd med bredde 4,85 meter og høyde 4 meter. Her er det korntørke med 4 binger i stål. Det opplyses at det er plass til ca. 70 tonn med bygg. Kaldluftstørke med AB sug/blåsevifte. På motsatt side er det en romslig tippesjakt ned til 1.etg. Herfra er det elevator med fordeler. Det er også en eldre plantørke her . Videre er det bygget 2 rom som er brukt til hestehold. Resterende i 2.etg på låve benyttes som lager og plass for redskap. Det er montert et stort sikringsskap ved dør til 2.etg låve der hovedstrøm kommer inn og fordeles til det resterende av bygningene på gården. Skapet har også styringsbrytere til korntørke. Strømmåler er montert her. Det er montert brannvarslingsanlegg med røyksug system. Dette anlegget er også koblet opp til de andre bygningene på gården som har røykdetektorer. I verksted/redskapshus er det detektor med varmeføler. Eier drev griseproduksjon frem til 2016. Etter dette har grisehuset stått ubrukt. Bygningen er i brukbar stand og med en noe påkostninger og oppgraderinger på innredninger, ventilasjon og foringsanlegg vil det være mulig å starte opp igjen med dyrehold. Bygningen en god nytteverdi for dagens drift med korntørke og redskapslager.
Redskapsgarasje med gårdsverksted:
Oppført i 1982 med støpt plate på mark. Yttervegger med grove stolper og spikerslag for stående ytterkledning i tre. Taket bygget som saltak, tekket med stålplater. Redskapsrommet har 7 slagdører i tre med bredde mellom 2,98 meter til 4 meter. 4 dører har en høyde på 3 meter og 3 dører med høyde på 3,75 meter. I bakkant av redskapsrommet er det en løpekatt med TKS-kran for storsekkløft. Det er i sydenden er det et isolert verksted med ca. 50 kvm bruksareal. Vegg mellom redskapsrom og verksted er i murpusset leca. Innvendig er verkstedet kledd med vegger av gips på nedre del og blikk over. Himling i blikk. Verkstedet har 4 stk. fastkarmvinduer med isolerglass og en isolert slagport i tre med bredde 3,78 meter og høyde 3,7 meter. Egen gangdør ved siden av dørene. Rommet er innredet med verkstedbenk og i gulv er det en smøregrav med 1,6 meters dybde. Det er lagt inn godt med strøm og lys. Sikringsskap plassert på verksted med skrusikringer. Takhøyde i verksted er 3,88 meter. Det registreres råte i enkelte kledningsbord på sydvegg og i hjørner mot gårdsplass. Bygget har en god nytteverdi for dagens drift.
Uthus/tidligere hønsehus:
Oppført i 1955 med støpt ringmur og støpt plate. Grunnflate på 69 kvm. Yttervegger med bindingsverk, isolert med Glava og utvendig kledd med stående trekledning, Tak bygget som saltak tekket med stålplater (eldre eternitt under platene). Det er 6 stk. vinduer med isolerglass og gangdør i enden. Innvendig er det støpt gulv. Vegger er kledd med smartpanel. Malt trepanel i himling. Utvendig kledning, taktekking, innvendig kledning og vinduer ble skiftet i 2018 og bygget holder en god teknisk standard. Innvendig takhøyde er 2,16 meter. Det er ikke innlagt strøm og lys men det opplyses at det er lagt ned en jordkabel som kan benyttes for opplegg til strøm. Bygningen har tidligere vært hønsehus men etter ombygning er den meget godt egnet til for eksempel sosiale tilstelninger.
Stabbur:
Tradisjonelt gårdsstabbur oppført i 1924 på trestabber og grime, gulver etasjeskillere i tre. Bygget går over to plan med separat, utvendig adkomst til hver etasje. Grunnflate i 1. etg. er 36 kvm. Grunnflate i 2. etg. er 51 kvm. Det er foretatt noe innredning i begge etasjer og stabburet har en fin bruksverdi, ut over til ren lagring. Yttervegger oppført med bindingsverk, utvendig kledd med stående trepanel. Tak bygget som saltak tekket med betongtakstein. Det er på tak et klokketårn bygget ca. 1980-90. Det er foretatt noe innredning av rommene i begge etasjer og stabburet kan en fin bruksverdi.
Uthus/gammelt kyllinghus:
Antatt oppført ca. 1900 med en grunnflate på 19 kvm. Det har tidligere vært brukt til hønsehus og andre smådyr. Bygningen er oppført med yttervegger i bindingsverk kledd med trekledning, tak bygget som saltak tekket med eternittplater. Bygningen er i dårlig forfatning med råte i ytterkledning og sannsynlig også skader i veggkonstruksjon. Bygget står ovenfor total restaurering.
Skogshytta Høgåssetra:
Hytte ble bygget i 1970 og er oppført på støpte søyler. Bjelkelag i tre. Yttervegger med bindingsverk, utvendig kledd med stående trekledning (villmarkspanel). Yttertak er tekket med teglstein. Vestvendt, overbygget terrasse på 8 kvm ved inngangspartiet. 2 rams vinduer med koblede glass med sprosse på ytterglass. Ett vindu ved inngangsparti har enkle vindusglass. Taktekking og ytterkledning er skiftet i 2009. Innvendig er det gulver med lakkert treverk, vegger med malt trepanel og malt trepanel i himling. Det er pipe i Leca, over tak med bunnbeslag og murpuss. Vedovn på kjøkken og åpen peis i stue. Kjøkkeninnredning med malte fronter og benkeplate i heltre eik. Ved inngangsparti er det skap med kjøleskap og plass for gassflaske. Tre stk. gassbluss på kjøkken. I 2009 ble det foretatt mange innvendige oppgraderinger. Ikke innlagt strøm og vann. Hytta har en vakker og vestvendt beliggenhet nord/øst på skogteig mot svenskegrense. Det er flott utsikt ut over det koselige tjernet Huevannet og mot de omkringliggende skogsarealer. Fra hytta og ned til tjernet er det kun 20-25 meter.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 1 762 700 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun:
Selve tunet på Høgås vestre er på total ca. 9 daa har enkel og grei adkomst. Tunet rammes fint inn av bygningsmassen og det er svært gode parkeringsforhold. Tilgang og adkomst til både låve, redskapsgarasje/verksted og våningshus er enkel og den store gårdsplassen er svært godt egnet for større kjøretøyer. Hageanlegget er opparbeidet med av romslig plen med diverse beplantning, bestående av løvtrær, prydvekster og frukttrær. Solforholdene er svært gode og er det vidstrakt utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet.
Dyrket mark:
Dyrket mark er fordelt på 2 skifter. Ett skifte på 43 daa ligger syd/øst for hovedvei og tun mens det største skiftet rundt tunet utgjør 219,5 daa. Arealet rundt tunet har en åkerholme mot nord er noe hellende. Dog må det i hovedsak, sett på bakgrunn av skiftets form, hellingsgrad og beliggenhet i forhold til tunet betegnes til å ha en meget god arrondering. Skiftet syd/øst for vei har ca. 15 daa eldre kulturjord. Det resterende er dyrket opp på 1980 tallet. Ca. 15 daa av denne nydyrkingen er eldre myr og her er det åpne grøfter. Grunnet myr har arealet noe begrensninger med hensyn på adkomst. Arealet må ellers sies å ha brukbar arrondering. Arealet rundt tunet ble drenert med tegl på 1960-70 tallet og arealet syd/øst for vei ble drenert etter oppdyrking på 80 tallet. Det opplyses at drenering i dag fungerer tilfredsstillende. Det må dog grunnet alder påregnes noe oppgraderinger. Det ble opplyst at det ikke er foretatt bakkeplaneringer på arealene. Jordarten på størsteparten av arealet er mellomleire. Ca. 15 – 20 daa består av myrjord. Jordbruksarealet egner seg bra for dyrkning av korn og gras og det opplyses om normale avlinger for området. Det vites ikke om det er registrert floghavre eller hønsehirse på eiendommen. Eier tar ikke ansvar for om det skulle finnes ugraset. Jordbruksarealet er dag bortleid med avtale på 5 år fra 24.03.2021. Det er således 2 år igjen av denne avtalen. Eier har skrevet avtalen med rett til å kunne si den opp ved salg eller overdragelse av gården. Takstmann har satt jordverdien skjønnsmessig til kr 10.000,- pr daa. Dette gir en jordverdi på 262,5 daa x kr 10000,- = kr 2.625.000,-
Skog:
Skogen består av 2 teiger. En teig på ca. 280 daa er beliggende ca. 900 meter syd for tunet mens den andre teigen på ca. 920 daa ligger ca. 3 km i luftlinje øst for tunet. Denne teigen grenser mot svenskegrensen mot øst. Skogen ble enkelt befart av takstmann langs med vei på befaringen. Skogen er dels noe åslendt med det meste av produktivt areal befinner seg i dråger mellom mer lavbonitets furuåser. Det er forholdsvis lett adkomst til teigene og eiendommen er med på flere veilag hvor det betales en prosentandel ut fra vedlikehold og drift. Det foreligger skogbruksplan utarbeidet 30.10.2023. Planen
oppgir et samlet produktivt skogareal på 1248 daa. I gårdskart er det oppgitt et skogareal på 1231,5 daa og det er noe avvik mellom kildene. Alle tall i nevnte skogbruksplan er lagt til grunn ved takstmanns verdiberegning:
Bonitetsfordeling.
Høy bonitet 179 dekar – 14%
Middels bonitet 1069 dekar – 86 %
Uproduktivt skogarealer.
Myr 135 dekar
Teknisk impediment 6 dekar
Veier, kraftgater 32 dekar
Vann 24 dekar
Hogstklassefordeling:
Hogstklase I: Skog under foryngelse 22daa 2 %
,, II : Foryngelse og ungskog 284 daa 23 %
,, II I: Yngre produksjonsskog 303 daa 24 %
,, IV : Eldre produksjonsskog 452 daa 36 %
,, V : Gammel skog 185 daa 15 %
Stående kubikmasser er opplyst å være 15849 kbm., fordelt på:
15 % gran.
83 % furu
2 % lau.
3384 kbm av stående masse ( for det meste furu) er i hogstklasse V. 8267 kbm i hogstklasse IV.
Årlig brutto tilvekst er i hogstklasse II til V på 465 kbm pr år. Tilvekst fordeler seg med tilvekstprosent på 4,7% på hogstklasse III, 2,7 % på hogstklasse IV og 1,4 % på hogstklasse V.
Eier har drevet et aktivt skogbruk og det er foretatt jevnlige tynningshogsten samt noe flatehogst, sist i 2015 da det ble avvirket ca. 1.700 kbm. Av dette var ca. 1.000 kbm på skogteig syd for tunet. Det resterende på skogteigen mot svenskegrensen. Arealene er blitt plantet noe samt noe naturlig foryngelse. Her vil det være behov for ungskogpleie. Fremlagt skogbruksplan er ny og alle tiltak som er utført frem til i dag er registrert. Innestående på skogfond pr. 24.10. 2023 er kr. 20.782,-. I skogbruksplan er det oppgitt en produksjonsevne på 465 kbm i hogstklase 3 til 5. Etter fratrekk med bark, topp og avfall reduseres denne til 396 kbm . Ved verdi beregning legger det til grunn en startavvirkning på 3.000 kbm. Dretter en årlig hogst på 400 kbm.
Det er benyttet en kapitaliseringsrente på 4% og en rotnetto på kr. 250,- pr kbm. Verdi skog settes da til.
Startavvirkning: Kr. 750.000,-
Årlig hogst: Kr. 2.500.000,-
Totalt: Kr. .3250.000,-
I følge NIBIO sine kart foreligger det ingen miljøregistreringer i skogen.
Beite:
Det er havn på 19,9 daa, beliggende ved tunet og på østsiden av gårdsveien. Det er registrert 2 kulturminner på denne havnen. Havn og beite settes skjønnsmessig til en verdi av kr. 1.000,- pr. daa. Verdi havn/beite 19,9 daa. x kr 1.000,-: kr 19900,-
Jakt og fiske
Eiendommen er med i Måstad – Askerud Utmarkslag med hjort og elgjakt. Grunneier har førsterett til å være med på elglag ved ledige plasser, og må da betale terrengleie og for kvotedyr som kan felles. Eier av Høgås vestre har ikke vært med på elgjakt og har derfor for år 2022 mottatt terrengleie på
kr 2.028,-. Det opplyses også at det kan felles 5 rådyr på eiendommen og verdien på dette settes til kr 5000,- pr år. Verdi er satt ut fra dette til kr. 7.000,- pr år. Med kapitaliseringsrente på 4 % vil dette utgjøre en verdi på kr. 175.000,-.
Vei, vann og avløp
Vei:
Ca. 350 meter privat gårdsvei frem til kommunal vei (Langnesveien). Veivedlikeholdet deles mellom tre oppsittere.
Vann:
Privat borevann
Avløp:
Privat minirenseanlegg av type »Klaro». Det er kommunal tømming av tank, i tillegg serviceavtale med leverandør vedr. ettersyn og vedlikehold av anlegget. Kostnad for serviceavtalen er kr. 3.981,- for 2023.
Reguleringsplan
Området eiendommen ligger er avsatt til Landbruk- natur- og friluftsområde i kommuneplanen. Kommunen opplyser at ny kommuneplan er under arbeid.
Servitutter og heftelser i grunnbok
Gnr. 17, Bnr. 7:
Servitutter:
20.04.1950
Elektriske kraftlinjer
14.11.1956
Erklæring/avtale
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i forbindelse med senkning/lukking av grøft/bekk/kanal/elv med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.
02.09.1963
Erklæring/avtale
Bestemmelse om felles vannverk/ledning med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere.
05.11.1966
Erklæring/avtale
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i forbindelse med senkning/lukking av grøft/bekk/kanal/elv. Gjelder denne registerenheten med flere.
20.09.1979
Bestemmelse om veg. Rttighetshaver:Knr:3013 Gnr:17 Bnr:23. Bestemmelse om spillvann/drensvann/overvann/stikkrenner m.m.
07.12.1990
Erklæring/avtale
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i forbindelse med senkning/lukking av grøft/bekk/kanal/elv. elder denne registerenheten med flere.
25.02.2004
Bestemmelse om veg
Rttighetshaver:Knr:3013 Gnr:17 Bnr:26
19.05.2004
Elektriske kraftlinjer
Rettighetshaver FORTUM DISTRIBUSJON AS. Bestemmelse om adkomstrett. Med flere bestemmelser.
23.12.2014
Bestemmelse om veg
Rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:17 Bnr:24.
11.10.2023
Erklæring/avtale
Rettighetshaver: MARKER VINDPARK AS Org.nr: 915592163. Rett til å anlegge, drifte og vedlikeholde innretninger og infrastruktur i forbindelse med Marker Vindpark. Bestemmelse om beplantning/vegetasjon/hekk.
11.10.2023
Bestemmelse om veg
Rettighetshaver: MARKER VINDPARK AS Org.nr: 915592163. bestemmelse om vedlikehold.
11.10.2023 21:00
Bestemmelse om parkering
Rettighetshaver: MARKER VINDPARK AS Org.nr: 915592163.
Rettigheter:
02.09.1963
Bestemmelse om vannledning.
Rettighetshavere:
Gnr. 13, Bnr. 4, Gnr:13 Bnr:5, Gnr:14 Bnr:5, Gnr. 17, Bnr. 7 og Gnr. 18, Bnr. 13.
25.02.2004
Forkjøpsrett
Rettighetshaver:Knr:3013 Gnr:17 Bnr:7.
Gnr. 20, Bnr. 36:
Servitutter:
11.10.2023
Festekontrakt – vilkår: Gjelder fra dato: 26.05.2020. Gjelder matrikkelenhet: Knr:3013 Gnr:20 Bnr:36 Fnr:1. TOMTEVERDI: NOK 100.000. Gjelder denne registerenheten med flere.
11.10.2023
Bestemmelse om veg
Rettighetshaver: MARKER VINDPARK AS. Org.nr: 915592163. Bestemmelse om vedlikehold.
11.10.2023
Erklæring/avtale
Rettighetshaver: MARKER VINDPARK AS. Org.nr: 915592163. Rett til å anlegge, drifte og vedlikeholde innretninger og infrastruktur i forbindelse med Marker Vindpark.
Megler besitter kopier av alle dokumenter. Disse kan oversendes interessenter etter anmodning.
Ferdigattest
I følge Marker kommune foreligger det ikke ferdigattest eller midlertidig brukstillatelser. Dette får ingen betydning for ny eier. Følgende bygg er byggemeldt: Tilbygg driftsbygning vedtak 12.03.1986. Redskapshus vedtak 11.02.1981 Tilbygg driftsbygning vedtak 13.08.1980
Kulturminner og fredninger
Mulig gravrøys på deler av det registrerte beitearealet. Det foreligger ingen MIS-registreringer i den produktive skogen.
Odel
Samtlige myndige odelsberettigede har fraskrevet seg odelen til eiendommen. Det er fire umyndige odelsberettige barn med alderen fra ett til fem år. Dette er barn av foreldre som allerede har fraskrevet seg odelen. Det vil ikke bli foretatt noe i forhold til en odelsfraskrivelse for de umyndige odelsberettigede.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til statsforvalter, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er driveplikt og at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo- og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
15 300 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Tor Helge Randem
Takstdato : 21.11.2023
Formuesverdi : 1 269 754,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2021
Oppsummering av avvik med tilstandsgrad (TG) 3 og tilstandsgrad 2 på våningshuset. (Alle interessenter oppfordres også til å studere fullstendige tilstandsrapport datert 21.11.2023 fra Tor Helge Randem som er vedlagt dette prospektet):
TG 3(Store eller alvorlige avvik):
Utvendig > Vinduer:
Det er avvik:
Vinduer i kjeller under kjøkken/stue er angrepet av stripet borebille, Vinduer kjeller mot nord er eldre.
Det er påvist vinduer med fukt/råteskader. Et vindu på vegg mot syd har råteskader i glasslist.
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger:
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Det er påvist fukt/råteskader i konstruksjonen. Rekkverk på balkong er 87 cm høyde dagens krav er 1 meter. Det registreres råte i bunn på bæresøyle ved trapp og grime/ svill mot balkong 2.etg.
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn:
Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er registrert symptom på aktivitet fra skadedyr Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det ble ved hjelp av streklaser foretatt kontroll av planhetsavvik i etasjene. Det registreres høydeforskjell på kjøkken med 2,5 cm over gulvet samt svanker i gulv med 2,5 cm på 1,4 meters lengde. Stue med 1,5 cm svanker og buler. Det registreres på stue mot nord 2,5 cm over gulv og 1,5 cm svanke på gulv. Det er høydeforskjell med 4 cm over gulvet på entre. Gang 2.etg med 2,5 cm over gulvet, svanker og buler 1,5 cm på ca. 1,5 meter. Soverom mot syd med 1,5 cm svanke på gulv. Soverom mot vest med høydeforskjell med 1 cm over rommet. Soverom mot nord med 1,5 cm høydeforskjell fra vegg til midt på rommet. Soverom mot øst. med 3 cm over gulvet. Det må alltids påregnes skjevheter på eldre konstruksjoner grunnet krymp, nedbøyninger osv. Det gjøres oppmerksom på at alle flater ikke er kontrollert grunnet møblering og div. Det blir på befaringen observert tegn til stripet borebille i drager under bjelkelag i kjeller under kjøkken. Dette må undersøkes nærmere og det er påregnelig at det også har vært aktivitet fra stripet borebille flere steder . Stripet boerbille trives i fuktig klima, det er viktig å lufte kjeller godt. Se kommentar rom under terreng.
Innvendig > Rom Under Terreng:
Det er registrert insekter – symptom på fuktig miljø Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller. Det blir på befaringen observert tegn til stripet borebille i drager under bjelkelag i kjeller under kjøkken. Dette må undersøkes nærmere og det er påregnelig at det også har vært aktivitet fra stripet borebille flere steder . Stripet boerbille trives i fuktig klima, det er viktig å lufte kjeller godt. Se også kommentar vinduer kjeller.
Innvendig > Innvendige trapper:
Det er ikke montert rekkverk. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
Våtrom > Etasje2 > Bad:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
Våtrom > Kjeller > Bad:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
TGIU(Konstruksjoner som ikke er undersøkt):
Innvendig > Krypkjeller:
Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig. Det gjøres oppmerksom på at krypkjeller er en risikokonstruksjon for sopp og råte og bør ha jevnlig tilsyn. På befaring var det ikke tilgang til krypkjeller, det registreres heller ingen lufteluker. Det er viktig at krypkjeller er godt luftet for å forhindre fukt/råteskader. Det anbefales at denne konstruksjonen undersøkes nærmere og at det etableres tilgang til denne.
TG 2(Avvik som kan kreve tiltak):
Utvendig > Nedløp og beslag:
Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Det er ikke takrenne på hovedtak over inngangsparti.
Utvendig > Veggkonstruksjon:
Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen. Ytterkledninger værslitt og det er behov for overflatebehandling med maling/beis. Det registreres begynnende råte i bunn på enkelte panelbord på østvegg.
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft:
Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Isolasjon er lagt helt ut mot yttertak, og det er ikke lufting over skråtak, her skal det være luftespalte på minimum 5 cm.
Utvendig > Vinduer:
Det er avvik:
Vinduer er værslitt og det er behov for overflatebehandling med maling/beis. Det er ikke blikk på vannbrett under vinduer dette krever oftere vedlikehold av vannbrett.
Utvendig > Dører:
Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke. Dør tar noe i karm.
Utvendig > Dører:
Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Det er ikke beslag under dørkarm . Dør er værslitt og trenger overflatebehandles eller skiftes ut.
Innvendig > Radon:
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Boligen ligger i et område med usikker radonforekomst.
Innvendig > Pipe og ildsted:
Det er påvist sprekker og/eller riss i pipe.
Det er avvik: Brann feievesen har anbefalt å sette inn stål innerør i pipe mot syd, her er pipe sprekt i kjeller . Pipe er også for nærme brennbart materiale i himling 2. etg.
Innvendig > Rom Under Terreng:
Det er påvist andre avvik: Eier opplyser at det i sommer etter store nedbørsmengder kom fuktighet/vann under belegg på vaskerom, eier har etter dette fjernet belegg på vaskerom og tørket ut konstruksjonen og etter dette lagt på nytt belegg på vaskerom. Det ble også da utført utvendige arbeider med å lage fall fra mur på utvendig terreng mot nord/øst. Selv om dette er utført er det ingen garanti for at dette skjer igjen.
Innvendig > Innvendige trapper:
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Rekkverk på returgelender mot trapp i 2.etg har høyde på 65 cm, dette skal være på minimum 90 cm høyde. Det er ikke rekkverk på begge sider i trapp.
Innvendig > Innvendige dører:
Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører. Dør til soverom mot øst og dør til soverom mot syd bør justeres.
Våtrom > Kjeller > Vaskerom > Ventilasjon:
Det er avvik: Det er naturlig ventilasjon på tilstøtende rom ikke dør mellom bodrom og vaskerom. Det bør monteres mekanisk avtrekk.
Spesialrom > Etasje1 > Toalettrom > Overflater og konstruksjon:
Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
Tekniske installasjoner > Vannledninger:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
Tekniske installasjoner > Andre VVS-installasjoner:
Det er avvik: Det er en ventil på rør til trykktank , denne ventilen lekker.
Tekniske installasjoner > Varmtvannstank:
Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift. Eldre varmtvannsbereder plassert i kjeller under kjøkken. Varmtvannsbereder er tilkoblet stikkontakt, etter 2010 ble det krav ved ny montering av varmtvannsbereder at denne skal ha fast tilkobling.
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg:
Det er åpent el- anlegg på vegger og sikringsskap med skrusikringer, dette er montert på gang 2 etg.
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter:
Grunnmuren har sprekkdannelser. Det er registrert skråriss som er symptom på setninger. I kjeller mot nord er det i delevegg mot krypkjeller sprekker i mur. Også sprekker i mur på vegg mot gårdsplass.
Kommunale avgifter
Kr. 10 245 pr. år
Oppgitt beløp gjelder kontrollgebyr avløp, feing/tilsyn, tømming av minirernseanlegg og renovasjon. I tillegg kommer eiendomsskatt som er kr. 2016,- for 2023. Sevicekostnad for minirenseanlegg er kr. 3.981,- for 2023.
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Utleieforhold/leieinntekter
Utleieinntektene for grunn til Marker Vindpark AS beregnes som en andel av de samlede brutto salgsinntektene for parken og vil derfor variere noe fra år til år. Inntektene for 2022 utgjorde kr. 183.421. Avtalen løper i 25 år fra 2017, i henhold til gitt konsesjonsperiode.
Dyrket mark er leid ut til og med 2025. Leieavtalen kan sies opp ved salg/overdragelse. Det gjøres oppmerksom på at denne neppe oppfyller kravene til slike leiekontrakter i jordloven § 8 om driveplikt.
Utleie av ca. 20 daa beite: Kr. 2.000,- pr. år.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt. tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik de fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Maskiner og utstyr
Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med redskaps- og løsørekontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.