Hellerud gård - SOLGT!
Beliggende i Spydeberg i flotte og naturskjønne omgivelser.
7 100 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
177 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 7 100 000,-))
--------------------------------------------------------
178 842,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
7 278 842,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer.
Lørdag
18.03.2023 13:00 - 14:00
Alle våre visninger har forhåndspåmelding. Kontakt megler for registrering, velkommen!
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 480 bnr. 1 i Indre Østfold kommune
Eiendommen
Gården Hellerud ligger flott til i landlige omgivelser med fine tur og rekreasjonsmuligheter i umiddelbar nærhet. Her er det rikelig med merkede turstier. Vinterstid blir det kjørt opp kjørt opp skiløyper.
Gården Hellerud består av to arealområder. Hovedområdet med tunet, alt jordbruksareal og deler av skogen ligger landlig til litt nordøst for Godheim, Syd for fylkesveien mellom Spydeberg sentrum og Dalefjerdingen i Enebakk. Hoved arealet strekker seg fra fylkesveien, østover og ned mot Glomma. Tunet ligger midt i området med jordbruksarealet rundt. Totalarealet på det dyrkede arealet er ca. 189 daa. Kulturlandskapet rundt er variert og mangfold av dyr, trær og planter er stort.. Eiendommens andre arealområde er en ren skogteig, som ligger ved langstjern, grensen til Enebakk, ca. 3-4 km fra tunet. Totalt skogareal er 467 daa. Gårdstunet ligger 10 minutters kjøring fra Spydeberg sentrum (9 km), der du finner togstasjon, butikker og skole/barnehage. Det er 60 km til Oslo og 16 km til Askim. Bebyggelsen på gården består av våningshus, kårbolig, låve/driftsbygning, vognskjul/garasje og verksted/korntørke. Tunet er romslig og der er gruset opp og oppgradert de senere år. Det
Beliggenhet, adkomst
Fra riksveien er det en felles privat grusvei som fører opp til gården og til eiendommene på innsiden. Det deles på vedlikehold av denne, men det er ingen skriftlig avtale for dette vedlikeholdet. Nærmeste barnehage ligger 9 km unna. Ca. 11 minutter med bil. Hovin barneskole ligger også 9 kilometer unna. Til Spydeberg ungdomsskole er det 10 km og til videregående er det litt over 14 km. Denne ligger i Askim. Til nærmeste bussholdeplass Stegen er det ca. 500 meter. Det er ca. 9 km togstasjon i Spydeberg. Fra Spydeberg stasjon til Oslo S er ca. 35 minutter. Dagligvarebutikker finner man i Spydeberg sentrum , dit er det ca. 12 minutter med bil.
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier
Bygninger og byggemåte
Våningshus:
Bygningen har ukjent byggeår, men ble oppført på dens plassering 1911
Bygget er oppført på gråsteinsmur på fjell, krypkjeller på 1/3 av grunnflaten, vanlig trebjelkelag med stubbloft. Det er noe svikt i gulv, særlig i finstue, i 1.etg og på ett av soverommene i 2.etg, noe det alltid har vært i følgen eier. Kjøkkengangen har støpt gulv. 2.etg. er vegger i bindingsverk av tre, og er isolert med eldre hvit isolasjon (glasvatt), med tykkelse på 5 cm. Yttervegger er oppført i laftet tømmer, og hele bygningen er kledd med liggende trepanel. . Vinduene er av eldre type med doble vindusrammer, med noe varierende alder. Taket er tekket med betongtakstein. Takkonstruksjon er av saltak/åstak, med halvvalm.
Driftsbygning:
Byggeår 1911. Bruttoareal 246 kvm
Bygningen er oppført som vanlig låve med kjørebro, kjørebroen er støpt og fundamentert med gråstein. Innvendig gulv 2.etg er ikke kjørbar for traktor eller større redskaper. Bygget er fundamentert på røyser, med opprinnelig tregulv (revet ut). Yttervegger er oppført i vanlig uisolert stolpeverk, utvendig kledd med tømmerpanel. Yttertaket er tekket med metalltakplater fra 1970 tallet.
Verksted/korntørke:
Byggeår 1962, med ful kjeller. Bruttoareal 288 kvm.
Bygningen er oppført på en full betong kjeller, og står til dels på fell- og leiregrunn. Mellom kjeller og 1. etg er det støpt etasjeskille. Etasjeskillet mot 2 etg. er støpt, og vegger i 2 etg er oppført med bindingsverk. Utvendige vegger på kjeller og 1.etg er y-tong blokker, slammet og utvendig malt.
Annen landbruksbygning:
Byggeår 1943. ombygd 1953. Bruttoareal 106 kvm
Bygget er oppført på gråsteinsmur, lagt inntil med «jordforskaling». Etasjeskillet mellom 1.etg, og kjeller er støpt. Gulvet i 1.etg. består av malt tre
Vognskjul/Garasje:
Byggeår 1955. Bruttoareal 146 kvm
Arealer og fordeling per etasje
Primærrom: 145 kvm, Bruksareal: 145 kvm
1.Etasje: P-rom 92 kvm
2.Etasje: P-rom 53 kvm
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Innhold og standard
Våningshus: Areal: 118 kvm BTA.
1.etasje består av: En peisestue, en dagligstue, en storstue, hovedinngang, gang/m trapp, vaskerom, kjøkkengang, kjøkken og bad/wc. Gulvet i første etasje er laminatgulv på kjøkken og i dagligstue, malt tregulv i peisestue og i
hovedinngangen, ellers er det vanlig belegg på gulv i resten av første etasjen. På kjøkkenet og i dagligstuen er det malte plater på veggene, ellers i huset er det eldre vekselpanel og panel type (faspanel). På badet er det baderomsplater på
veggene. I himlingen er det noe varierende materiale da det er noe malte plater, noe vekselpaneler og noe faspaneler. Dagligstuen og storstuen er utstyrt med vedovner av typen Ulefoss. Peisestuen har en eldre mursteinspeis med noe sprekker.
Hovedinngangen er sjeldent i bruk, den er liten og trang, og veggene er uisolerte. Badet som er utstyrt med dusj, servant og WC, bygget i 1973, må totalrenoveres for å tilfredsstille dagens standard. Vaskerommet har opplegg for vaskemaskin og tørketrommel, men er ikke bygget etter forskriftene, og mangler bl.a. sluk. «Ny» varmtvannstank under kjøkkeninnredning fra 2011. Kjøkkenet er utstyrt med eldre kjøkkeninnredning med glatte, malte fronter. Noe nyere kjøkkenbenk fra midten av 2000-tallet, og platetopp og kjøkkenavtrekk fungerer som det skal.
2. etasje. består av: 3 romslige soverom, 4 kott med god plass og en gang opp fra trappen. Gulvet i andre etasje består av malt tregulv, men har belegg på det ene soverommet, det er svikt i gulvet på det ene soverommet, og meget varierende grader på gulv 2-7 cm. På veggene er det vekselpanel i gangen, ellers malte plater. I himlingen er det vekselpanel i gang ellers malte plater. Det er vedovner i to av soverommene, type Jøtul. Det er skråtak i etasjen.
Bygget har stort potensial for å kunne bli fint og få høyere standard. Dagens tilstand på bygget er beboelig, men det trengs en del oppgraderinger og vedlikehold for å tilfredsstille dagens bostandard. Viser forøvrig til utført tilstandsrapport på våningshuset.
Driftsbygning:
Anvendelse/ enkel
bygningsbeskrivelse: Brukes til vedlagring og lagring av landbruks maskiner.
Standard: låvebru ikke er forsvarlig å kjøre på med tunge kjøretøy. Det er behov for oppgraderinger og evt. ombygginger om man skal utnytte bygningen ytterligere.
Annen landbrukseiendom:
Anvendelse/ enkel
bygningsbeskrivelse: Tidligere brukt som kårbolig. Kårbolig er dag registrert som annen landbrukseiendom. Skal den igjen benyttes som kårbolig, må dette søkes om. Dette ansees som vanskelig.
Kondemnabelt bygg, hvor verdien ligger i at bygningen står oppført på tunet. Krever omfattende/ total renovering om skal benyttes til bolig, men det vil nok være mest regningssvarende å rive og bygge nytt.
Verksted/korntørke:
Kjeller: Verkstedrom/lager, pumperom
1.etasje: Verksted med løftebukk, mindre verkstedrom.
2.etasje: Korntørke – kaldluft.
Oppvarming
Ved og elektrisk
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 668 000 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun: hvor bygningsmassen omkranser tunet. Hovedbygningen ligger høyt og fritt plassert, med hage rundt og oversikt i forhold til tunet.
Dyrket areal: utgjør ca. 189,1 daa. Den dyrkede marka er bortleid. Jorda leies ut til nabo for kr. 380,- pr. dekar i året. Denne avtalen utløper i 2023. Normal jordleiepris
i området er ifølge Spydeberg regnskapslag kr. 425-450,- pr. dekar, og opp mot kr. 600,- i spesielle tilfeller. Jordbruksarealet ligger i 3 sammenhengende arealer og deles i praktisk drift noe opp i skifter. Det opplyses om at det er 3 åkerholmer og 2-3 fjellskjær/ grunnlendte partier på arealene. Arealene er stort sett flate eller svakt hellende. Det ble foretatt planeringsarbeider på 10-15 dekar av arealet på begynnelsen av 1960-tallet. Hele arealet er grøftet på 50 – 60-tallet og det opplyses om middels grøftetilstand, med behov for jevnlig vedlikehold. Jordarten er noe varierende og består av siltig lettleire med overgang til mer moldfattig og stivere leire. Det er også områder med noe moldblandet, sandholdig leire. Det er lite kantvirkninger, men det er behov for rydding og grøfting enkelte steder. I følge eier er det ikke registrert floghavre på eiendommen pr. i dag. Det opplyses om normalt gode avlinger, litt over snittet for distriktet.
Skog: I følge skogbruksplanen fra 2004 har skogen totalt areal på 467 dekar, hvorav 411 dekar er vurdert som produktivt areal, med følgende bonitetsfordeling: Høy bonitet: 131 dekar (31%) Middels bonitet: 231 dekar (57%) Lav bonitet: 54 dekar (13%) Denne fordelingen avviker fra NIBIO sin fordeling av boniteter, men man anser skogbruksplanen for mer nøyaktig, og det er ovenstående fordeling vi utgår fra i fastsettelsen av skogverdien. Pr. 2004 ble det vurdert et stående volum/ kubikkmasse på 5125 kbm, hvorav 38% av dette var i hogstklasse V. Gjennomsnittlig tilvekst i skogen er 191 kbm, med et balansekvantum på 127 kbm. Siden skogbruksplanens utarbeidelse er det avvirket ca. 1700 kbm, hvorav ca. 1600 kbm av dette ble avvirket i 2016-17. 83 dekar er blitt plantet, og det er tynnet 14 dekar. Grøftetilstanden i skogen er middels til god. Det er utført ungskogpleie, og skjermstilling på 60 dekar.
Mesteparten av den gjenværende skogen som er hogstmoden står i skogteigen mot grensen til Enebakk (ca. 1400 kbm), og det står en del i det brattlendte området ned mot Glomma, som er vanskelig tilgjengelig ca. 430 kbm).
Arealet har generelt god arrondering. Mesteparten av jordbruksarealet ligger i tilknytning til tunet. Skogteigene ligger i litt avstand fra tunet, noen har god adkomst, mens noen arealer ned mot Glomma er veldig brattlendt og vanskelig tilgjengelig. Skogteigen som ligger på grensen til Enebakk, 3-4 km fra gården, har god adkomst.
Vei, vann og avløp
Fra riksveien er det en felles privatgrusvei som fører opp til gården og til eiendommen på innsiden. Det deles på vedlikehold av denne, men det er ingen skriftlig avtale for dette vedlikeholdet. På gården er det borrevann. Det opplyses om god vanntilgang. Vannet er klart og friskt ifølge eier. Privat avløp: Slamtank, tett «svarttank» på 6000 liter. Tømmes obligatorisk en gang pr. år, men praksis for eier er to ganger pr. år. Gråvannstanken tømmes hvert 3 år. Anlegget ligger i bakken, og er umulig å undersøke. Det opplyses at det i dag ikke er noe pålegg om minirenseanlegg eller andre endinger av avløpsforholdene. Det er imidlertid uklart om det kommer pålegg fra kommunen på et senere tidspunkt. Generelt sett ønsker kommunene å fjerne denne form for avløp.
Reguleringsplan
Eiendommen ligger i et LNF-Område. (Landbruk, natur og friluft)
Servitutter og heftelser i grunnbok
1867/900016-1/1 Erklæring/avtale
Tgl: 15.01.1867
Grensegangssak
1920/900328-1/1 Skjønn
Tgl: 13.01.1920
Bestemmelse om regulering av innsjø/vann/elv
1922/900133-1/1 Elektriske kraftlinjer
Tgl: 14.11.1922
Rettighetshaver: MØRKFOSSANLEGGET
1965/651-1/1 Jordskifte
Tgl: 04.03.1965
Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1973/1538-1/1 Erklæring/avtale
Tgl 22.03.1973
Rettighetshaver:Knr:3014 Gnr:480 Bnr:7
Bestemmelse om kloakkledning
1978/2602-1/1 Jordskifte
Tgl 27.04.1978
Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
1988/1409-1/1 Bestemmelse om vannledning.
Tgl 19.02.1988
Rettighetshaver:Knr:3014 Gnr:480 Bnr:7
Rettighetshaver:Knr:3014 Gnr:480 Bnr:10
1998/2060-1/1 Jordskifte
Tgl: 15.04.1998
Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
2004/7960-1/1 Elektriske kraftlinjer
Tgl: 01.11.2004
Rettighetshaver: FORTUM DISTRIBUSJON AS
Bestemmelse om adkomstrett
Med flere bestemmelser
2008/661875-1/200 Jordskifte
Tgl: 15.08.2008
Jordskiftesak0100-2005-0009 Haugland
Gjelder denne registerenheten med flere
2015/614141-1/200 Bestemmelse om veg
Tgl: 06.07.2015
rettighetshaver:Knr:3014 Gnr:481 Bnr:1
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere
Ferdigattest
Finnes ingen ferdigattest i kommunens arkiver.
Informasjon om odelsloven
Alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odel.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
7 100 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Thor B. Grønnerød
Takstdato : 24.10.2022
Teknisk (byggmassens) verdi : 7 100 000,-
Markedsverdi : 7 100 000,-
Teknisk verdi : 7 100 000,-
Formuesverdi : 367 073,-
STORE ELLER ALVORLIGE AVVIK. Tilstandsgrad 3
Utvendig: Veggkonstruksjon Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen. Det er påvist fuktskader i veggkonstruksjonen. Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er påvist betydelige råteskader i bordkledningen. Spesielt sydvegg er utsatt for råteskader og slitasje,
men også noen andre steder. Det må påregnes at det kan være skader i tømmervegger under kledning. Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000
Utvendig: Vinduer. Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Gamle, vinduer med enkeltglass og doble rammer. Dårlig isolasjonsevne. Råte i rammene på enkelte av vinduene. Rammene er værslitte. Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000.
Utvendig Dører Det er påvist dør(er) med fukt/råteskader. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå. Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket. Ytterdører er klar for utskifting.
Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000
Utvendig: Utvendige trapper Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Det er ikke montert rekkverk. Konstruksjonene har skjevheter. Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000
Innvendig: Etasjeskille/gulv mot grunn Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i
standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er noe svikt i gulv i den innerst stuen.
Våtrom: Generell: Bad. Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000
Våtrom: Generell Vaskerom Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Våtrommet er ikke bygget etter forskrifter. Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000.
AVVIK SOM KAN KREVE TILTAK. Tilstandsgrad 2
Utvendig: Taktekking: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak. Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000
Utvendig: Nedløp og beslag
Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Det er påvist avvik i beslagløsninger. Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Gamle slitte takrenner, manglende nedløp, slitte/ manglende beslag. Kostnadsestimat : 50 000 – 100 000
Innvendig Pipe og ildsted
Det er avvik: Sprekk i sideplater på etasjeovner. Sprekk i peisomramming i stue. Kostnadsestimat : Under 10 000
AVVIK SOM IKKE KREVER UMIDDELBARE TILTAK Tilstandsgrad 2
Utvendig Takkonstruksjon/Loft:
Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen. Det er påvist avvik rundt gjennomføringer i takflaten. Det er påvist fuktskjolder i konstruksjonen rundt den ene pipa, men fuktmåler gir ikke unormale utslag. Tidligere lekkasje er stoppet med nytt pipebeslag for noen år siden ifølge eier.
Innvendig: Radon
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Innvendig: Krypkjeller.
Det er begrenset tilgang til hele krypkjelleren. Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig.
Innvendig: Innvendige trapper.
Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
Innvendig: Innvendige dører.
Det er påvist avvik som tilsier det bør foretas tiltak på enkelte dører. En av dørene i 2. etasje er litt treig å lukke. Tar i karm.
Tekniske installasjoner: Vannledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G
Forsikring
Gjensidige
Polisenummer: 84288027
Kommunale avgifter
Kr. 9 740 pr. år
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Det er fibernett til eiendommen. Muligheter for altiboks i løpet av 2023.
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Maskiner og utstyr
Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.