Grimsrud Øvre
Idyllisk gårdsbruk i Tessungdalen med flott utsikt, jaktmuligheter og nærhet til turområder
3 300 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
240,- (Pantattest kjøper)
500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
500,- (Tingl.gebyr skjøte)
82 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 3 300 000,-))
--------------------------------------------------------
83 740,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
3 383 740,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer.
Kontakt megler for å avtale visning.
Husk å lese komplett salgsoppgave før visning.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Matrikkel
Gnr. 49 bnr. 1 i Tinn kommune
Grimsrud Øvre – Idyllisk gårdsbruk med flott utsikt og nærhet til fantastiske naturopplevelser
Eiendommen har idyllisk beliggenhet i Tessungdalen i Tinn kommune. Området er et eldorado for den friluftsinteresserte med flott natur og turområder gjennom hele året, gode fiskevann og jaktområder. Gårdstunet Grimsrud Øvre ligger på ca. 774 moh., har en åpen beliggenhet og flott utsikt over fjellandskapet.
Gården har et totalt areal på ca. 2 744 daa. med ca. 17 daa. fulldyrket mark, ca. 18 daa overflatedyrket mark og ca. 595 daa produktiv skog. Eiendommen har i tillegg 1/3 part i Grimsrud sameie, som er en fjell- og utmarkseiendom med et samlet areal på ca. 2 676 daa. På fjellet, på nedre del sameiet og ca. 1 050 moh., ligger en enkel hytte ved navn Rupebu.
Gården består av et eldre gårdstun på Grimsrud Øvre, samt bygninger langs hovedveien rundt en fraskilt boligtomt. Det foreligger bruks- og adkomstrett for Tessungdalen 791 for bruk av bygningsmassen ved hovedveien. Bygningsmassen på eiendommen er i all hovedsak av eldre dato, vesentlige påkostninger må påregnes.
Beliggenhet, adkomst
Gården består av et eldre gårdstun på Grimsrud Øvre, samt bygninger langs hovedveien rundt en tidligere fraskilt boligtomt. Adkomst til eiendommen skjer via offentlig vei, med en delvis privat fellesvei og privat vei frem til gårdstunet.
Tessungdalen ligger nordøst i Tinn kommune. Tessungdalen byr på nydelig natur med flotte turområder året igjennom, gode fiskevann og jaktområder. Tinn kommune ligger øverst i Telemark med Hardangervidda som nærmeste nabo og Rjukan som kommunesenter. Kommunen er et attraktivt reisemål for friluftsinteresserte, og byr på flere attraksjoner, enestående natur og godt bevart industrihistorie.
Snarkjøp Gavlen Fjellhandel ligger ca. 2 km unna. Ytterligere servicetilbud finnes i Austbygde som ligger med ca. 20 minutters kjøring unna, der finnes lokalt bakeri, dagligvareforretning, legekontor med mer. Nærmeste skoler er Tinn Montessoriskole som ligger ca. 14 km unna og Atrå barne- og ungdomsskole som ligger med 27 km avstand. Furuheim barnehage og Vesletun barnehage ligger med overkant av 20 til 25 minutters kjøring fra eiendommen.
Avstander med bil:
Rjukan – 50 minutter
Geilo – 1 time
Oslo – 3 timer
Drammen – 2 timer, 15 minutter
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1850
Bygninger og byggemåte
Bygningsmassen på eiendommen er i all hovedsak av eldre dato og det må påregnes vesentlig vedlikehold, utbedringer og oppgraderinger. Bolighuset på eiendommen utgjør kun en marginal markedsmessig verdi av utmark- og landbrukseiendommen, og de innehar teknisk tilstand som tilsier at det vil være behov for totalrehabilitering. Med totalrehabilitering må en kjøper være forberedt på full omgjøring og nødvendig utskifting av tekniske byggkonstruksjoner, elektrisk anlegg, sanitær, samt vann og varme med kostnadsrammer over 1 Mnok per bolig. Eiendommen forutsettes solgt som ledd i næring og det er ikke foretatt tilstandsrapport NS3600 på bolighuset.
Hovedbygningen:
Byggeår 1850. Eldre bygning der det er registrert en del skader, feil og mangler. En total renovering må påregnes for å bruke bygning som varig bolig. Bygningen har ikke vært bebodd fast siden ca. 1985. Vesentlig vedlikehold, utbedringer og oppgradering må påregnes. Bygningen er oppført delvis med betongstøpt dekke. Kjellermurer oppført i delvis plasstøpt betong, naturstein og tegl med betongglattet overflate. Etasjeskille i tre. Hovedkonstruksjon på den eldste delen er oppført i laftverk over 2 etasjer, tilbygd del oppført i bindingsverk. Utvendig er vegger delvis kledd med stående trepanel og falset kledning samt noe synlig laftverk. I yttervegg er det montert eldre koblede vinduer. Fabrikkframstilt hovedinngangsdør med glass. Kjellerdør i tre. Tak oppført som saltak, åstakkonstruksjon pålagt plassbygde sperrer, undertak, lekter og aluminiumsplater som taktekke. Langs takfot er det montert takrenner med nedløp langs vegg. Tilbygd del oppført med pulttak av plassbygde sperrer, pålagt undertak og stålplater som taktekke.
Innvendig har kjelleren gulv med betongstøpt dekke. Vegger med betong. Himling med stubbeloft. Deler av takhøyde i kjeller er lav, under 190cm. Det er oppbygd ett enkelt kjellerrom med tre som baksterom. I kjeller står en eldre vedovn. 1 etasje har gulv med belegg. Vegger med malt trepanel og malte plater. Himling med malt trepanel og malte plater. Enkelte himlinger med synlige dragere. Innvendig dører hovedsakelig heltre speilfyllingsdører med malte overflater. Eldre kjøkkeninnredning med skrog av tre med slette dører og skuffer. Benkeplate i respatex, utslagsvask og skyllekum i stål. Overskap med skråstilte slette skyvedører. Fliser mellom benkeplate og overskap. Vann var avslått på befaring. Bad med belegg på gulv. Vegger med malte plater. Himling med malte plater. Sluk i gulv. Montert servant på vegg, badekar og gulvmontert toalett. Enkelt opplegg for vaskemaskin. Over badekar er det montert en eldre v.v.bereder. Stråleovn på vegg. Trapp til 2etg av plassbygd type i tre med malte overflater. 2. etasje har gulv med malt trepanel. Vegger med trepanel natur og malt trepanel. Himling med trepanel natur og malt trepanel.
Vann fra privat brønn. Privat avløpsanlegg av eldre dato. Sikringsskap i trappegang til 2. etg, inneholder skrusikringer. El-anlegg har fått pålegg om utskifting av el-anlegget. Pipe er oppført i delvis teglstein, innvendig betongpusset. Tilknyttet vedovner. Delvis teglsteinforblendet over tak. Naturlig ventilasjon. Hovedoppvarming er basert på vedovner. Innvendig brannmur og pipeløp er betongpusset, tilknyttet eldre vedovner. Brannmur i stue er betongpusset, malt og tilknyttet vedovn.
Stabbur:
Byggeår 1880. Oppført på punktfundamenter av naturstein, underliggende ramme i tre. Etasjeskille i tre. Hovedkonstruksjon oppført i laftverk over 2 etasjer. Plassbygd dør i front, enkle vinduer med trerammer. Tak oppført som saltak, åstakkonstruksjon pålagt bærende åser, undertak og stålplater som taktekke. Innvendig tregulv. Vegger med laftverk. Himlinger med åpen konstruksjon. Bygning vurderes å ha en del slitasje tatt alder i betraktning. Har bruksverdi som lager.
Låve 1:
Byggeår 1875. Bygningen er ett bygg som er fredet opplyser eier. Oppbygd med fjøskjeller og husdyrrom i naturstein. Hovedkonstruksjon over natursteinsmur er i laftverk, samt deler av 1etg er i bindingsverk som er kledd med noe nyere trepanel. Tak oppført som saltak, åstakkonstruksjon med bærende åser, pålagt sperrer, lekter og stålplater som taktekke. Langs takfot er det montert takrenner med nedløp langs vegg. Plassbygde dører og porter. Enkle vinduer. Låvebane oppført i tre. Strøm er frakoblet. Fjøskjeller med natursteinstablet murer. 1etg med gulv av tre, vegger med delvis åpen konstruksjon. Melkerom med plater på vegg og himling. Betongstøpt gulv. Husdyrrom/fjøs med tregulv, vegger med trepanel, himling med åpen konstruksjon og synlige dragere. I fjøsrom er det eldre plassbygd innredning. Låvebane med tregulv, vegger med laftverk, himling med åpen konstruksjon. Bygningen har fått nytt tak rundt år 2000. Steinmur på fjøs er også reparert rundt år 2000. Bygningen er av eldre dato og har ett moderat vedlikehold. Har bruksverdi som lager.
Eldhus:
Byggeår 1916. Areal 25m². Inneholder to rom. Bygningen er oppført på røysmur av naturstein, deler av bygning har etasjeskille i tre samt jordgulv. Hovedkonstruksjon er oppført i bindingsverk, utvendig kledd med falset trepanel. I yttervegg er det montert 2 stk dører i tre. Enkle vinduer med sprosser og trekarmer. Tak oppført som saltak, åstakkonstruksjon av plassbygde sperrer, pålagt undertak og stålplater som taktekke. Langs takfot i front er det montert takrenner. Rom 1 med tregulv, vegger med malt trepanel, himling med malt trepanel. Rom 2 med jordgulv, vegger med åpen konstruksjon. Bygningen er av eldre dato, det er registrert omfattende råteskader, feil og mangler. En total rehabilitering må påregnes. Bygningen vurderes å ha svært liten verdi.
Bod:
Byggeår ukjent. 1 etasje. Areal 19m². Inneholder utedo og vedskjul. Bygningen er oppført på røysmur av naturstein. Etasjeskille i tre. Hovedkonstruksjon oppført i bindingsverk, utvendig kledd med trepanel. Tak oppført som saltak, åstakkonstruksjon pålagt plassbygde sperrer, undertak, sløyfer, lekter og stålplater som takdekke. I front er det montert takrenne. 2 plassbygde dører i front. Rom 1, utedo med gulv av tre, vegger og himling med uisolert tre. Ordinær plassbygd utedo. Vedskjuldel med jordgulv, vegger og himling med åpen konstruksjon. Bygningen er av eldre dato og har en del råteskader, feil og mangler. Bygningen har en begrenset avkastningsverdi.
Smie:
Byggeår ca. 1920, tilbygd i 1995. Areal 33m². 1 etasje. Inneholder to rom. Bygningens eldste del er oppført i laftverk over 1 etasje, tilbygd del er oppført i bindingsverk. Utvendige overflater med synlig laftverk på den eldste delen og trepanel på tilbygd del. Tak oppført som saltak, åstakkonstruksjon pålagt aluminiumsplater som taktekke. I yttervegg er det montert enkle glass. Enkel dør i tre. Innvendig jordgulv, vegger med laftverk og åpen konstruksjon, himling med åpen konstruksjon. To eldre smi-esser, oppført i naturstein. Det er ikke gjennomgående pipe i bygning. Enkel tradisjonell smie-innredning. Eldre bygning med en del skjevheter, skader, feil og mangler. Har i senere tid blitt brukt som lager. Har en begrenset avkastningsverdi.
Liten garasje/skjul:
Oppført før tunet på eiendommen. Oppført i tre.
Sommerfjøs:
Byggeår 1935. Ombygd i 1952. Areal 55m². Inneholder kjeller og 1 etasje. 1etg med fjøs og ett rom. Kjeller med møkkakjeller. Bygningen er oppført på røysmur av naturstein, etasjeskille i tre. Hovedkonstruksjon i reisverk, utvendig kledd med stående trepanel. I yttervegg er det montert enkle vinduer. Plassbygd dør i front. Tak oppført som saltak, åstakkonstruksjon av plassbygde sperrer, pålagt undertak, papp, sløyfer, lekter og stålplater som taktekke. Innvendig tregulv, vegger med trepanel, himling med synlig åpen konstruksjon. Plassbygd dør til eldre melkerom som har betongstøpt dekke. Bygningen har plassbygd storfe-innredning. Strøm er frakoblet. Bygningen er av eldre dato, har en del bruksslitasje, skader, skade, feil og mangler. Blir brukt som lager. Har en svært begrenset avkastningsverdi.
Bilgarasje:
Byggeår 1956. 1 etasje. Areal 20m² Inneholder biloppstillingsplass. Oppført på betongstøpt dekke. Hovedkonstruksjon oppført i reisverk, utvendig kledd med stående trepanel. Plassbygde dører i front. Tak oppført som saltak av plassbygde sperrer, pålagt undertak, papp, sløyfer, lekter og eternitt plater som taktekke. Innvendig betongstøpt gulv, vegger og himling med åpen konstruksjon. Blir brukt som garasje. Anses å ha ett greit vedlikehold. Har bruksverdi som garasje.
Vedskjul:
Byggeår 2005. 1 etasje. Inneholder vedlager. Enkelt oppført på punktfundamenter. Vegger oppført i bindingsverk, kledd med spaltekledning. Tak oppført som pulttak av plassbygde åser, pålagt stålplater som taktekke. Åpne fronter. Enkel bygning som blir brukt for lagring av ved. Det opplyses at bygning ikke er byggesøkt.
Redskapsbygg:
Byggeår 1980. Bygningen er oppført på armert betongstøpt plate. Hovedkonstruksjon oppført i bindingsverk, utvendig pålagt papp som vindsperre, kledd med stående tømmermannskledning. I yttervegg er det montert koblede vinduer med trerammer. Skyveport i gavl samt fabrikkframstilt dør i tre som er malt med glassfelt. Innvendig betongstøpt gulv, vegger med delvis trepanel og noe åpen konstruksjon. Himling med åpen konstruksjon. Belysning i himling. Innlagt strøm og 3-fas strøm. Strøm er tilknyttet nabohus, her må det gjøres en avtale tilknyttet strøm etc.
Låve 2:
Byggeår 1940. Bygningen er oppført på punktfundamenter av betong. Etasjeskille i tre. Hovedkonstruksjon oppført i reisverk, utvendig er vegger kledd med stående trepanel. Plassbygde dører og porter. Tak oppført som saltak, åstakkonstruksjon pålagt stålplater som taktekke. Låvebru oppført i betong og tre inn på låvebane. Innvendig tregulv, vegger og himling med åpen konstruksjon. Blir brukt som lager, har tidligere vært brukt som høyløe i forbindelse med hovedgården. Bygningen vurderes å ha ett normalt godt vedlikehold tatt alder i betraktning. Har bruksverdi som lager.
Hytte Rupebu:
Byggeår 2005. Bygningen er opprinnelig en eldre Moelven brakke som er omgjort til hytte. Bygningen er slept inn til stedet. Bygningen er oppført på enkle punktfundamenter, etasjeskille i tre. Hovedkonstruksjon Moelven brakke, utvendig delvis kledd med trepanel. Montert vindu i yttervegg. Tredør med glassfelt i front. Tak oppført som saltak, pålagt lekter og stålplater som taktekke. Overbygd inngangsparti. Innvendig belegg på gulv, vegger og himling med malte plater. Montert plassbygde senger. Enkel vedovn med rørgjennomføring gjennom tak. Svært enkelt innredet. Bygningen er ikke befart av takstmann. Informasjon er basert på bilder og opplysninger fra rettighetshavere/omvisere.
Arealer og fordeling per etasje
Primærrom: 137 kvm, Bruksareal: 187 kvm
Våningshus (totalt BTA 187 kvm):
Kjeller (50 kvm BTA): 3 kjellerrom
1. etasje (85 kvm BTA): Vindfang, gang, kjøkken, stue, mellomgang, soverom og bad
2. etasje (52 kvm BTA): Trappegang, bod og 3 soverom
Stabbur (totalt BRA 40 kvm)
1. etasje (15 kvm BTA): ett rom
2. etasje (25 kvm BTA): to rom
Låve (totalt BTA 260 kvm):
Kjeller: (Ikke målbart areal): Møkkakjeller.
1. etasje (150 kvm BTA): Fjøsgang, melkerom, høyløe og fjøs.
2. etasje (110 kvm BTA): Gulvet låvebane.
Låve 2 (totalt BTA 160 kvm):
1. etasje (110 kvm BTA): Ett rom.
2. etasje (50 kvm BTA): Låvebane.
Rupebu (totalt BTA ca. 10 kvm. Ikke befart av takstmann, arealet oppmålt av eier):
1. etasje: To rom.
Eldhus (25 kvm):
1. etasje: to rom.
Bod (19 kvm):
1. etasje: utedo og vedskjul.
Smie (33 kvm):
1. etasje: to rom.
Liten garasje/skjul (ikke oppmålt).
Sommerfjøs (55 kvm):
Kjeller: møkkakjeller
1. etasje: fjøs og ett rom
Bilgarasje (20 kvm):
1. etasje: biloppstillingsplass
Vedskjul (ikke oppmålt, ikke byggesøkt):
1. etasje: vedlager
Redskapsbygg (125 kvm):
1. etasje: ett rom.
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 2 744 900 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Det ingen egen gårdsproduksjon på eiendommen. Det har ikke vært fast bosetting på eiendommen siden midt på 1980 tallet. Jordbruksarealene blir lånt bort til nabo for grovfòr-produksjon og beite. Deler av arealene har begynnende igjengroing. Det har vært drevet noe skogsdrift.
Jordbruksarealene ligger fordelt på flere teiger omkring gårdstunet og nedenfor hovedvei Tessungdalen. Det fulldyrkede arealet ligger i all hovedsak på nedsiden av hovedvei ned mot elva, det overflatedyrkede arealet ligger i all hovedsak omkring husene og nedenfor husene på Grimsrud Øvre. Det fulldyrkede arealet er på 17,8 daa, overflatedyrket areal er på 18,7 daa og innmarksbeite er på 0,9 daa. Arealene vurderes å være middels arrondert. Overflatedyrket areal vurderes å være svært brattlendt og tungdrevet. Arealene har begynnende tilgroing. Vedlikehold av arealene må påregnes.
Verdifastsettelsen av skogen er satt på bakgrunn av en generell kunnskap, gjennomgang av kartverk, Skogbruksplan og intervju med rettighetshavere. Det foreligger en Skogbruksplan over eiendommen med registreringsår 2009-2010. Skogsarealet ligger forholdsvis høyt, fra ca. 720 m.o.h til ca 1 000 m.o.h. Det er registrert flere MIS figurer, spesielt ovenfor gården. Videre er det registrert en del arealer over verneskoggrensen. Det er utført noe hogst og avvirket fra 1998 og frem til i dag, det er totalt ca 1 050m³. Det opplyses at det er plantet etter hogst.
Hovedtall fra Skogbruksplan: Produktivt areal: 595m², Total kubikkmasse: 6 584m³, Total tilvekst: 142m³, Produksjonsevne: 134m².
Bonitetsfordeling:
Høy bonitet (17 og høyere): 0%
Middels bonitet (11 og 14): 60%
Lav bonitet (8 og lavere): 40%
Hovedtyngden av stående skog ligger i middels og lavere bonitet.
Hogstklassefordeling:
Hogstklasse 1 (skog under foryngelse: 0%
Hogstklasse 2 (foryngelse og ungskog): 13%
Hogstklasse 3 (yngre produksjonsskog): 2%
Hogstklasse 4 (eldre produksjonsskog): 20%
Hogstklasse 5 (gammel skog): 65%
Hogstklassefordelingen er gammelt og det er utført noe hogst etter utarbeidelse av oversikt, denne oversikten kan være noe misvisende men det tyder på at det er en overvekt av eldre skog. Det anbefales å innhente ny Skogbruksplan.
Treslagfordeling:
Gran: 88%
Furu: 0%
Lauv: 12%
Hovedtyngden av stående skog er gran med innslag av lauv.
Driftsforhold:
Driftsforholdene vurderes å være krevende. Mye av skogen ligger i brattlendt areal og ved hogst må det påregnes å etablere en del driftsveier etc. Ut fra sammenlignbare forhold vurderes avvirkningskostnad til entreprenør å være på ca kr 200,- til kr 300,- pr m³. I tillegg kommer kostnad til ungskogpleie, redskap, adm, utstyr, måleutgifter, veier mm. Rotnetto i sluttavvirkning er beregnet til kr 150,- pr m³ basert på langsiktige tømmerpriser. Det er i verdivurderingen lagt til grunn en total tilvekst på 120m³ med fratrekk på 15% topp avfall og andel nøkkelbiotoper. Dette genererer en årlig avkastning på kr 18 000,- pr år. Skogfond: Takstmann gjør oppmerksom på at Skogfond er en konto som har løpende bevegelser og saldo kan derfor variere. Det opplyses at Skogfondkonto pr 01.01.2024 har en saldo på kr 0,-.
Tilliggende fasiliteter
Eiendommen har mulig tilknyttet jakt, fiske, beite og friluftsliv. Eiendommen er med i Tessungdalen Nord jaktlag, det jaktes elg. I følge opplysning fra eier varierer kvoten fra år til år, fra 7-10 dyr. Videre er det muligheter for småviltjakt på eget terreng. Det er også gode beitemuligheter. Det foreligger en utleiekontrakt på jakt frem til 31.12.2026.
Eiendommen er med i et sameie som strekker seg fra Storhova og inn til Djupetjønnhova på ca 1 358 m.o.h. Arealet består i all hovedsak av snaufjell med enkelte små vann og elver. Arealet er naturlig kupert. Totalarealet på sameie er på 2 676 daa ifølge NIBIO sitt kartverk, eier opplyser at de disponerer 1/3 av sameiet. I sameie leies det ut jaktrettigheter. Det opplyses at det tidligere har vært tildelt reinskort på sameiet, dette har ikke vært tildelt på lang tid. Det anbefales videre undersøkelser i forbindelse med dette. Det foreligger en utleie kontrakt på jakt frem til 31.12.2026.
Eiendommen har 2 festetomter. Det er kun årlige inntekter på 1 festetomt, det opplyses at denne inntekten er på kr 1 000,- pr år.
Vei, vann og avløp
Eiendommen har adkomst fra offentlig vei med felles privat innkjøringsvei ca 170 meter. De siste 400 metere er vei med veirett samt egen vei. Total lengde på vei fra hovedvei til gårdstun er ca 575 meter. Fellesutgifter og egenutgifter tilknyttet brøyting og vedlikehold må påregnes. Eiendommen er interessent i Tessungdalen Bru og har vært med i ett spleiselag for oppgradering av bru. Videre er det kun enkle drifteveier på egne arealer.
Eiendommen har privat vann fra eldre tilsigsbrønn. Det må påregnes oppgradering av vannkilde.
Eiendommen har eldre avløpsanlegg med betong ring. Det må påregnes utbedringer av avløpsanlegg.
Reguleringsplan
Eiendommen ligger i et område som er avsatt til LNFR i Tinn kommune sin kommuneplan. Deler av eget arealet mot sameiet og sameiet sin helhet ligger innenfor et område som er avsatt som hensynsone villrein-område i kartverket.
Servitutter og heftelser i grunnbok
1865/900024-1/33 Utskifting
Tinglyst: 19.09.1865
Beskrivelse: Dokumentet kan være tilgjengelig i Digitalarkivet.
1962/837-3/33 Bestemmelse om vannledn.
Tinglyst: 03.05.1962
rettighetshaver:Knr:4026 Gnr:49 Bnr:1 Fnr:1
Beskrivelse: Festekontrakt for festenr. 1 med følgende rettigheter:
– Rett til å ta vann og legge brønn og vannledning over eiendom gbnr. 49/1
– Rett til å opprette vei og benytte denne frem til eiendommen.
1962/837-4/33 Festekontrakt – vilkår
Tinglyst: 03.05.1962
festetid: 99 år
Gjelder matrikkelenhet: Knr:4026 Gnr:49 Bnr:1 Fnr:1
ÅRLIG AVGIFT NOK 50 KONTRAKTEN KAN IKKE SIES OPP SÅ LENGE DEN ER PANTSATT TIL RETTIGHETSHAVER: LANDBRUKSBANKEN PANT FOR FORFALT FESTEAVGIFT. Gjelder denne registerenheten med flere.
Beskrivelse: samme som over.
1972/2300-2/33 Bestemmelse om veg
Tinglyst: 21.10.1972
rettighetshaver:Knr:4026 Gnr:49 Bnr:25
Beskrivelse: gjelder skjøte for overdragelse av gbnr. 49/25 – Tessungbu med følgende rettigheter:
– Eiendommen har rett til vei fra fylkesveien.
– Vannrett på gbnr. 49/1.
– På gbnr. 49/25 har gbnr. 49/1 har rett til å føre vannledningsgrøft fra brønn på nordsiden av oppført hytte til sommerfjøs.
1974/1670-2/33 Føderåd
Tinglyst: 28.06.1974
RETTIGHETSHAVER: GRIMSRUD HELLEK OG HUSTRU
Beskrivelse: Heftelsen vil bli sendt for sletting hos Kartverket.
1975/1092-1/33 Erklæring/avtale
Tinglyst: 14.04.1975
Grensegangssak. Gjelder denne registerenheten med flere.
Beskrivelse: Gjelder fastsettelse av grensene for eiendommen til nr. 1-4 mot eiendommene til nr. 5-7 innover fjellet på nordre side av Tessungdalen.
1975/1264-1/33 Erklæring/avtale
Tinglyst: 25.04.1975
Grensegangssak. Gjelder denne registerenheten med flere.
Beskrivelse: Grensesgangssak med oppgang av grensa mellom partenes eiendommer.
1981/4400-1/33 Erklæring/avtale
Tinglyst: 22.12.1981
Bestemmelse om senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv. Gjelder denne registerenheten med flere.
Beskrivelse: gjelder avtale om senkings- og lukkingsarbeid.
2001/3979-1/33 Erklæring/avtale
Tinglyst: 14.11.2001
vedr. radioanlegg – grunnrettigheter.
Rettighetshaver: Telenor Communication AS
Beskrivelse: avtale om grunnrettigheter, radioanlegg.
2017/101229-2/200 Bruksrett
Tinglyst: 02.02.2017
Rettighetshaver: Gjøystdal Kristine
Beskrivelse: Skjøte med følgende rettigheter:
– Livsvarig og vedlerlagsfri bruksrett til eiendommen så lenge Kristine Gjøystdal og Halvor T. Gjøystdal lever.
– Rett til den veden de trenger på eiendommen til enhver tid. Vedretten gjelder så lenge bruksretten benyttes.
– Merknad til bruksrettene: Det vil bli tinglyst en ny personlig bruksrett som kun omfatter bruks- og adkomstrett til bygningene rundt Tessungdalen 591/ved hovedveien, og rett til fyringsved.
2017/101229-3/200 Bruksrett
Tinglyst: 02.02.2017
Rettighetshaver: Gjøystdal Halvor T
Beskrivelse: samme som over.
2023/619687-2/200 Festekontrakt – vilkår
Tinglyst: 14.06.2023 21:00
gjelder fra dato: 05.09.2021
Gjelder matrikkelenhet: Knr:4026 Gnr:49 Bnr:1 Fnr:2
TOMTEVERDI: NOK 110.000. ÅRLIG FESTEAVGIFT: NOK 1.000. Gjelder denne registerenheten med flere.
Beskrivelse: Festekontrakt for festenr. 2 med følgende rettigheter:
– rett til bruk av traktorvei på gbnr. 49/1 fra parkeringsplassen ved brua over Tessungåe ved Volland gård.
– rett til uthenting av fyringsved til eget forbruk på hytta fra omkringliggende skog på gbnr. 49/1.
– krav til samtykke fra bortefester ved overdragelse av festeretten på festenr. 2.
– gbnr. 49/1 har forkjøpsrett ved overdragelse av festekontrakten på festenr. 2.
2023/619687-3/200 Bestemmelse om veg
Tinglyst: 14.06.2023 21:00
rettighetshaver:Knr:4026 Gnr:49 Bnr:1 Fnr:2 F
Beskrivelse: samme som over.
2023/619687-4/200 Bestemmelse om brensel/ved
Tinglyst: 14.06.2023 21:00
rettighetshaver:Knr:4026 Gnr:49 Bnr:1 Fnr:2 F
Beskrivelse: samme som over.
En kjøper/långiver må på eget initiativ sørge for å gjøre seg kjent med innholdet i grunnbøkene og samtlige tinglyste heftelser. Alle tilgjengelige servitutter i Statens Kartverk er innhentet av megler, disse kan oversendes på forespørsel.
Ferdigattest
Det foreligger ingen ferdigattester eller midlertidig brukstillatelse i kommunens arkiv. Til info utstedes det ikke lengre ferdigattest for tiltak det er søkt om før 1. januar 1998.
Kulturminner og fredninger
Det er ikke registrerte bygg i SEFRAK (Sekretariatet For Registrering Av faste Kulturminner), men det opplyses av eier at låven er vernet. Dette er ett gammelt steinfjøs oppbygd av naturstein. Det innebærer ingen spesielle restriksjoner at en bygningen er med i dette registeret. Registreringen fungerer mer som et varsko om at det bør gjøres en vurdering av verneverdien før det eventuelt gis tillatelse til riving/endring av bygningen. For bygninger som er eldre enn år 1850, er det lovfesta (Kulturminnelova §25) at ei slik vurdering må tas før en bygge- eller rivingssøknad blir avgjort. Det er likevel mulig for kommunen å gi tillatelse til riving selv om kulturminnemyndighetene anbefaler vern.
Informasjon om odelsloven
Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Det hviler odel på gården, alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg odelen.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger.
Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
3 300 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Joar Lofthus
Takstdato : 23.09.2024
Markedsverdi : 3 300 000,-
Formuesverdi : 113 906,-
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Rød – Energikarakter G
Forsikring
Gjensidige
Kommunale avgifter
Ingen aktive gebyrer på eiendommen, da huset har stått tomt i mange år. Når eiendommen igjen blir tatt i bruk er eier pliktig til å melde ifra, og gebyrer blir igangsatt. Oversikt over gebyrene finnes på Tinn kommunes hjemmeside.
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt. tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen vil alle bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Inventar og løsøre i bygningene ved hovedveien/rundt Tessungdalen 591 tilhører eierne av Tessungdalen 591, og medfølger ikke salget av denne eiendommen.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, PDF. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.