Langeløkkeveien 40, 1892 Degernes

Langeløkke gård - SOLGT!

Degernes | 67,8 daa. dyrket og 15,5 daa produktiv skog | Våningshus, driftsbygning, vognskjul, saghus

Prisantydning: 3 650 000 kr
Omkostninger: 92 592 kr
Totalpris: 3 742 592 kr
Kommunale avgifter: 10 546 kr per år
Boligtype: Gårdsbruk/Småbruk
Eieform: Eier (Selveier)
Byggeår: 1979
Energimerking: F - Oransje
Bruksareal: 213 m²
Primærrom: 155 m²
Tomteareal: 89 680 m² (eiet)
Omkostninger oppsett:
3 650 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
91 250,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 3 650 000,-))
--------------------------------------------------------
92 592,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
3 742 592,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Henrik Tegneby, Daglig leder / Eiendomsmegler
Nils Henrik Tegneby
991 12 900
henrik@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Visning:
Lørdag
13.05.2022 12:00 - 13:00

Mandag
15.05.2023 17:00 - 18:00

Husk å lese komplett salgsoppgave før visning.
Adresse: Langeløkkeveien 40, 1892 Degernes

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Matrikkel

    Gnr. 62 bnr. 5 i Rakkestad kommune

    Langeløkke i Degernes | 67,8 daa. dyrket, 15,5 daa. skog og 89,6 daa. totalt | Våningshus, driftsbygning, redskapshus og saghus

    Eiendommen Langeløkke ligger flott til Degernes på et solrikt tun i senter av egen dyrket mark og skog. Den dyrkede marken er oppdelt i to skifter på hver side av gårdsveien og er på henholdsvis 56 og 11,8 dekar. I følge eier ble arealene grøftet på 1980 tallet med fremdeles fungerende drenering. Jordkvaliteten er av Nibio definert i klasse 1, svært god jordkvalitet. Deler av jordteigen ble planert i samme tidsrom som grøfting og det er middels til liten erosjonsrisiko. Denne type jord egner seg godt til kornproduksjon, både vår og høstkorn. Skogteigen ligger sørvest på eiendommen og er på omkring 15,5 dekar. Skog i denne størrelsen benyttes gjerne til produksjon av eget vedvirke og tømmer til eget bruk. Det er en gårdssag på eiendommen plassert i randsonen av skogteigen. Det følger også jaktrettigheter med eiendommen og grunneier kan via søknad få plass på grunneierlaget for storvilt. Småviltjakt kan utføres på egen grunn hvor det tidligere har vært samarbeid med naboer for felling av rådyr.

    Bygningsmassen på Langeløkke består av våningshus, driftsbygning, redskapsskjul og gårdssag. Mye av bygningsmassen har et vesentlig vedlikeholdsetterslep, men gårdsbruket ligger veldig fint til og har et godt utgangspunkt for å bli bygget opp igjen.

    Våningshuset ble oppført i 1976 og innehar i hovedsak standard fra byggeår. Bygningen er godt fundamentert med full kjeller, står rett og fint i terrenget og har i høyeste grad potensial for å bli rehabilitert. Boligen ligger fint plassert i en skråning på tunet som også gir direkte adkomst til kjelleretasjen. Kjelleretasjen består i dag av bodarealer og teknisk rom. I første etasje har boligen tre soverom, eget kjøkkenrom av forholdsvis god størrelse og en sydvendt stue med utgang til terrasse og flott utsikt over kulturlandskapet. Øvrige rom i etasjen består av vindfang, gang, grovkjøkken, baderom og separat wc. Bygningen har en praktisk og klassisk inndeling i likhet med mange tilsvarende 70 tallshus.

    Driftsbygningen ble oppført på 1950 tallet og er en tradisjonell høylåve med kjørebro, løer og stall- og fjøsdel. Låvebrua på bygningen er fjernet og bygget bærer preg av elde og slitasje. De gamle høylåvene har begrenset driftsrelevans i dagens landbruk, og med hensyn til denne låvens beskaffenhet vil det nok også være fornuftig med en vurdering om bygningen skal erstattes med et moderne stålbuebygg. Redskapsskjulet går inn i samme kategori som driftsbygningen, og en vurdering om det skal erstattes bør nok også gjøres her.
    Saghuset er i langt bedre stand og kan være et nyttig bygg for den som ønsker å reetablere en sag på gården. I dag er det montert en eldre sagbenk i bygningen som skal driftes av en dieselmotor, men denne er ikke ferdig montert.

    Beliggenhet, adkomst

    Langeløkke har usjenert beliggenhet i enden av privat gårdsvei. Det er omkring 3,6 kilometer til Degernes sentrum med Kirkeng barneskole, idrettshall og matbutikk. Til Rakkestad sentrum er ca. 8 kilometer med alle nødvendige sentrumsfasiliteter, godt idrettsmiljø og ungdomsskole.

    Avstander med bil:
    Degernes/Kirkeng: ca. 3 minutter
    Rakkestad sentrum: ca. 8 minutter
    Mysen sentrum: ca. 23 minutter
    Sarpsborg sentrum: ca. 30 minutter
    Askim sentrum: ca. 30 minutter
    Oslo sentrum: ca. 1 time og 15 minutter
    Gardermoen: ca. 1 time og 40 minutter

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1979

    Bygninger og byggemåte

    Våningshus:
    Bygningen er oppført i 1976 og er fundamentert på støpt plate med grunnmur i leca. Deler av terrenget heller inn mot boligen. Yttervegger er oppført i bindingsverk fra byggeår som er utvendig kledd med stående bordkledning. Takstmann har påvist stedvis råte i bordkledningen. Vinduer og dører i treverk fra byggeår. Det er påvist et betydelig antall punkterte vinduer som må skiftes ut. Saltakkonstruksjon i W takstoler som er utvendig tekket med eternittplater fra byggeår. Eternittplater må rives med aktsomhet, da støv fra platene er helseskadelig. Renner, nedløp og beslag i plastbelagt stål. Det er nedgravd eldre oljetank utenfor boligen som ikke lenger er i bruk, denne må fjernes. Boligen er gjenstand for totalrehabilitering. Se vedlagt tilstandsrapport for fullstendig oversikt over boligens tekniske tilstand.

    Driftsbygning:
    Bygningen er oppført på 1950 tallet og er fundamentert på støpt mur/møkkakjeller og støpte søylefundamenter. Yttervegger er oppført i tegl i fjøsdel og grovt bindingsverk i låvedel som er utvendig kledd med stående bordkledning. Saltakkonstruksjon med sperrer og bukker som er utvendig tekket med takstein. Bygningen har stort vedlikeholdsetterslep og det bør vurderes om den skal erstattes med et nytt bygg.

    Redskapsskjul:
    Bygningen er oppført på 1960 tallet og er fundamentert på støpte pilarer med jordgulv. Yttervegger i bindingsverk som er utvendig kledd med stående trekledning. Saltakkonstruksjon i sperrer som er utvendig tekket med eternittplater. Bygningen har stort vedlikeholdsetterslep og det bør vurderes om den skal erstattes med et nytt bygg.

    Saghus:
    Bygningen er oppført i 2000 og er fundamentert på støpte pilarer. Yttervegger i bindingsverk som er utvendig kledd med stående trekledning. Saltakkonstruksjon i sperrer som er utvendig tekket med stålplater.

    Arealer og fordeling per etasje

    Våningshus; P-rom 155 kvm og Bra 213 kvm
    1.Etasje primærrom: Vindfang, gang, tre soverom, bad, separat wc, grovkjøkken, kjøkken og stue
    Kjeller primærrom: Gang, soverom og vaskerom. Sekundærrom: Fire boder og teknisk rom
    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

    Driftsbygning; 306 kvm bruttoareal
    Kjeller: Møkkakjeller og potetkjeller.
    1. etasje: Fjøs, stall og lagerrom (tidl. løer).
    2. etasje: Kjørebro (manglende tilgang)

    Redskapsskjul; 44 kvm bruttoareal
    1. etasje: Redskapsrom

    Saghus; 62 kvm bruttoareal
    1. etasje: sagrom med sagbenk.

    Oppvarming

    Boligen har en to løps elementpipe i leca med vedovn i første etasje og vedfyrt sentralovn i kjeller.

    Fyrkjele i kjeller til vannbåren varme med vedfyring, el kolbe og oljebrenner. Det er nedgravd tank i bakke på utsiden til fyringsolje. Fyrkjele skiftet i 2006. det ble også da satt inn akkumulator tank på 500 liter. Oljebrenner er ikke brukt på mange år, det ble i 2020 forbud mot bruk av fyringsolje for oppvarming av boliger. Det er vannbåren varme i gulver vaskerom, gang, soverom bod mot nord/vest ellers er det i 1.etg radiatorer på vegger. Røropplegg for gulvarme og til radiatorer på vegg fra byggeår.
    Ny eier av eiendommen må påberegne en kostand for å grave opp eller sanere oljetanken som ikke lenger er i bruk.
    Norsk Gjenvinning og øvrige profesjonelle aktører kan gi estimater på kostand ved sanering av oljefyr/tank. Fjerning av eksisterende oljetank er kjøpers kostand og risiko.

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 89 680 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Tunet på Langeløkke ligger flott til i åpent landskap med fri utsikt i alle himmelretninger hvor Skiselva grenser til eiendommen i vest. Våningshuset i syd og driftsbygningen i nord danner et intimt tunområde, med oppgruset rigg- og parkeringsplasser.

    Jord:
    Dyrket mark ligger ved tunet og er fordelt med 2 skifter, disse er delt med vei til skog og sagtomt. Dyrket mark har brukbar arrondering og anses som lettdreven traktorjord. Det opplyses om bakkeplanering av areal på vestsiden av tunet, dette ble utført ca. 1980. Det er også nydyrket et areal på vestsiden av teig ved sagtomt. Deler av dyrket mark grenser til Ski-elva på nord/vestsiden, det opplyses om at det her kunne stå vann ved stor vannføring i elv, dette har bedret seg etter at elven ble rensket opp for noen år siden. Det opplyses om at arealet er grøftet på 80 tallet og at drenering er fungerende. Jordarten antas å være leirholdig moldjord og egner seg for gras og kornproduksjon og antas å gi normale avlinger for området . Jorden er i dag leid ut, ifølge kontrakt kan leieavtale sies opp med et års varsel ved eierskifte.

    Skog:
    Skogen er beliggende i en teig syd vest for tunet. Teigen grenser mot dyrket mark på øst og nordsiden. Det er opplyses om at det ikke er hugd på mange år bortsett fra noe til eget bruk vedhogst. Skogen er besiktiget fra dyrket mark og det antas at det meste av stående tømmervirke er i hogstklasse 4 til 5. Deler av skogen er meget brattlendt og det vil her være vanskelig med tilgang for maskinell hogst.
    Grunneier har rett til å være med på lokalt elglag, Vestre Degernes Elgjaktlag ( Det må søkes til elglag for å bli med). Det har også vært samarbeid med naboer for rådyrjakt.

    Vei, vann og avløp

    Det er privat gårdsvei til eiendommen hvor selger selv har ansvar for vedlikehold og brøyting.

    Privat vann fra grunnboret brønn og privat avløp i form av godkjent minirenseanlegg, Kingspan.

    Reguleringsplan

    Eiendommen ligger i et uregulert, LNF område og følger av kommuneplanens arealdel 2011-2022 (gjelder fremdeles) med følgende formål:
    Formål:
    Eiendommen ligger i landbruks-, natur- og friluftsområde der det ikke er tillatt med oppføring av ny spredt boligbebyggelse.

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    1936/400901-1/3 Bestemmelse om veg
    11.06.1936 Rettighetshaver: Førrisdahl skole
    Bestemmelse om gjerde

    1990/11741-1/3 Erklæring/avtale
    16.10.1990 Bestemmelser om vedlikeholdsgraving av Schieselv
    Gjelder denne registerenheten med flere

    Ferdigattest

    Det foreligger midlertidig brukstillatelse på gårdens våningshus/enebolig datert 25.10.79

    Kulturminner og fredninger

    Det er ingen SEFRAK registrerte bygg eller kulturminner på eiendommen.

    Informasjon om odelsloven

    Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Kjøper har risikoen for eventuelle odelsløsning og må akseptere den odelstakst som da fastsettes. Kjøper vil således få eventuell gevinst ved en odelsløsning, likeledes som han/hun må bære eventuelt tap.

    Alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odel på eiendommen.

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

    Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
    Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

    Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Prisantydning

    3 650 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Tor Helge Randem
    Takstdato : 13.02.2023
    Markedsverdi : 3 650 000,-
    Formuesverdi : 202 854,-
    Formuesverdi pr. : 31.12.2021

    Tilstandgrader

    Tilstandsgrad 3 – Store eller alvorlige avvik:
    Utvendig > Vinduer
    Det er påvist et betydelig antall vinduer med punkterte eller sprukne glassruter. Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Et vindu på kjøkken går ikke å åpne. Mulig noe punktering av glass på stuevindu mot vest. Vindu på bod mot vest går ikke å åpne muligens punktert samme med vindu på soverom. Vindu på vaskerom punktert glass.
    Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000

    Utvendig > Dører
    Det er påvist dør(er) med fukt/råteskader.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
    Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Det er påvist fukt/råteskader i konstruksjonen. Det er ikke montert rekkverk.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Utvendig > Utvendige trapper
    Det er ikke montert rekkverk. Det er ikke rekkverk på begge sider, bør monteres.
    Kostnadsestimat: Under 10 000

    Tomteforhold > Terrengforhold
    Terreng faller inn mot bygning. Terreng faller stedvis mot grunnmur, dette bør utbedres for å minske vanntrykk på grunnmur og drenering.
    Kostnadsestimat: Under 10 000

    Tilstandsgrad 2 – Avvik som kan kreve tiltak:
    Utvendig > Taktekking
    Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak. Taktekking i eternitt er fra byggeår og klar for utskifting. Det registreres også råte i vindskier.

    Eternittplater inneholder mest sannsynlig asbest og er spesialavfall ved fjerning. Plater utgjør ingen fare på vegg/tak, det er først ved fjerning av plater at støv av disse kan pustes inn. Dette er klippet fra Byggforskseriens blad nr 773.340 Asbest i bygninger punkt 2.1 helseskader :
    Det er viktig å være klar over at asbest i materialer som er uskadd ikke medfører noen helserisiko. Når asbestfibrene er bundet i materialet, for eksempel i uskadde plater eller plater som er kapslet inn med maling eller lakk, representerer ikke asbestmaterialet noen helserisiko. Det er først når asbeststøv pustes inn og går ned i lungene at støvet er farlig.
    Kostnadsestimat: 100 000 – 300 000

    Utvendig > Nedløp og beslag
    Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Det er påvist avvik i beslagløsninger. Det mangler tilfredsstillende adkomst til pipe for feier. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Det anbefales å sjekke pipebeslag grunnet noe skjolder på pipestokk på kaldtloft. Takrenner fra byggeår.

    Utvendig > Veggkonstruksjon
    Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.

    Utvendig > Dører
    Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
    Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det ble ved hjelp av streklaser foretatt kontroll av planhetsavvik i etasjene. Det registreres høydeforskjell på 1,5 cm på ca. 2 meter og 2 cm over rommet i stue, kjøkken med ca. 0,5 cm Det registreres noe knirk i gulv gang og soverom, ellers noe svanker
    og buler. Det må alltids påregnes skjevheter på eldre konstruksjoner grunnet krymp, nedbøyninger osv. Det gjøres oppmerksom på at alle flater ikke er kontrollert grunnet møblering og div.

    Innvendig > Radon Gå til side
    Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Boligen ligger i et område med moderat til lav radonforekomst.

    Innvendig > Pipe og ildsted
    Ildfast plate mangler på gulvet under ildstedet. Det er ikke ildfast plate 30 cm foran vedovn i 1.etg.

    Innvendig > Rom Under Terreng
    Det er gjennom målinger påvist høyt fuktnivå i trevegger i underetg./kjeller, det er derfor ikke foretatt hulltaking.

    Innvendig > Innvendige trapper
    Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.

    Innvendig > Innvendige dører
    Det er påvist avvik som tilsier det bør foretas tiltak på enkelte dører. Dører kjeller trengs å justeres. Skyvedør mellom kjøkken og stue må justeres.

    Våtrom > Overflater vegger og himling > Bad
    Det er avvik: Tg-2 satt grunnet alder.

    Våtrom > Overflater Gulv > Bad
    Det er avvik: Tg-2 satt grunnet alder.

    Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad
    Over halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på slukløsningen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på membranløsningen

    Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad
    Det er avvik: Bruksslitasje på baderomsinnredning.

    Våtrom > Ventilasjon > Bad
    Rommet har kun naturlig ventilasjon.

    Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken
    Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad. Det måles fukt i bunnplate på underskap i kjøkkeninnredning under benkebeslag, dette må undersøkes nærmere.

    Spesialrom > Overflater og konstruksjon >Toalettrom
    Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.

    Tekniske installasjoner > Vannledninger
    Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.

    Tekniske installasjoner > Vannbåren varme
    Mer enn halvparten av forventet brukstid på anlegg for vannbåren varme er oppbrukt. Mer en halvparten av forventet levetid på røropplegg er oppbrukt.

    Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
    Det er el- anlegg åpent fra byggeår, sikringsskap i gang.

    Tomteforhold > Drenering
    Det er ut ifra observasjoner påvist indikasjoner på at drenering/tettesjikt har begrenset effekt. Det er saltutslag i bunn på kjellervegger og det måles fukt i påforet trevegg på soverom.

    Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
    Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet.

    Tomteforhold > Oljetank
    Kombinasjon av alder og materiale tilsier at denne bør fjernes.

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter F

    Forsikring

    Gjensidige
    Polisenummer: 84621993

    Kommunale avgifter

    Kr. 10 546 pr. år

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
    Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
    Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

    Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
    Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

    Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

    Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

    Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»

    Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
    Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
    Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
    Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.