Tangeholtet, Askim - SOLGT!
- Småbruk. 14,8 daa dyrket, 9,2 daa skog. Lite våningshus med stort renoveringsbehov. Mindre driftsbygning
2 750 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
68 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 750 000,-))
--------------------------------------------------------
70 092,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
2 820 092,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer.
Søndag
07.05.2023 14:00 - 15:00
Husk å lese komplett salgsoppgave før visning.
KONTAKTSKJEMA
SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
Adresse
Osloveien 287
1815 Askim
Matrikkel
Gnr. 91 bnr. 5 i Indre Østfold kommune
Tangeholtet, Askim. Lite småbruk i vakkert kulturlandskap. 14,8 daa dyrket, 9,2 daa skog. Lite våningshus med stort renoveringsbehov. Mindre driftsbygning. Kun 5 minutter til Askim og Sydeberg. Trygg gange til barneskole.
Det vesle småbruket Tangeholtet med adresse Osloveien 287 har en fin beliggenhet i vakkert kulturlandskap med umiddelbar adkomst til fine friarealer og Glomma med fine fiskemuligheter. Den dyrkede marken består av to skifter rett syd og nord for tunet mens skogteigen ligger øst og nord for tunet. Tunet er romslig, har grei adkomst og gode parkeringsmuligheter. Rundt våningshuet er det opparbeidet med plen og beplantet med noe frukttrær og prydbusker. Det et også en liten teig på ca. 2,6 daa registrert som beite. Bygningsmassen består av et eldre våningshus med svært enkel standard og store renoveringsbehov. Boligen er på to plan og har et P-rom på 89 kvm. Låven har en grunnflate på 138 kvm. 1. etg. betsår av diverse lagringsrom og smårom. 2. etg. er på ca. 60 kvm og har adkomst via låvebru. Det står også en eldre stålgarasje på ca.40 kvm ved innkjøringen til eiendommen. Adkomstveien frem til eiendommen er fra gammel E-18 (Osloveien). Eiendommen er tilknyttet offentlig vann og kloakk.
Eiendommen kort oppsummert:
– 14,8 daa dyrket mark fordelt på to skifter syd og nord for tunet
– 9,8 daa skog på en teig øst for tunet
– 2,6 daa beite i randsonen av den dyrkede marken vest for tunet
– Lite våningshus over to pan med store renoveringsbehov
– Mindre, tradisjonell låve med diverse lagerrom
– Eldre stålgarasje som ligger mot øst, rett utenfor tunet
– Romslig tun med grei adkomst og gode parkeringsforhold
– Kort og trygg gange til barneskole og Steinerskole.
– Ca. 5 minutter med bil til Askim og Spydeberg
– 36 minutter med regelmessig pendlertog til Oslo fra Spydeberg
– Adkomst til fine friarealer ned mot Glomma
– Ca. 25 minutter til Ski og ca. 45 minutter til Oslo med bil
Beliggenhet, adkomst
Eiendommen har en fin og avskjermet beliggenhet med privat vei inn fra Osloveien (gammel E-18). Fra eiendommen er det ca. 5 minutter med bil til Askim og Spydeberg og det er umiddelbar adkomst til fine friarealer ned mot Glomma. Det er ikke mer enn ca. 1,5 km til Rom barneskole via trygg gang- og sykkelvei. Fra tunet er det fin utsikt ut over de omkringliggende områder. det er gode solforhold rundt om på tunet.
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1880
Bygninger
Våningshus:
Kjeller:
Krypekjeller under bjelkelaget. Ett lite kjellerrom med adkomst fra luke i stue.
1. etg.:
Gang med trapp opp til 2. etg. – kjøkken med spiseplass – spisestue – dagligstue.
2. etg.:
Trappegang -. kott – soverom – 2 alkover – dusjbad/wc/vaskerom.
Driftsbygning:
1. etg.:
Redskapsrom – 2 lagringsrom – fjøsdel med 3 disponible rom og gangareal.
2. etg.:
Kjørebru med adkomst via låvebru.
Stålgarasje:
Enkelt garasjebygg som ble flyttet dit ca. 1990. Garasjen er gammel og har liten/ingen verdi. Opplyst av eier til ca. 40 kvm. Ikke kontrollmålt av takstmann.
Arealer og fordeling per etasje
Primærrom: 89 kvm, Bruksareal: 94 kvm
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Byggemåte og standard på bygninger
Våningshus:
Antatt oppført ca. 1850 -1900. Boligen er oppført på ringmur i naturstein. Krypkjeller under bjelkelag 1.etg bortsett fra lite kjellerrom med tilgang fra luke i gulv stue. Yttervegger antas oppført i tømmer 1.etg og bindingsverk 2.etg. Tak bygget som saltak tekket med stål takplater. Bygningen er i dårlig forfatning og anses som et renoveringsprosjekt. Det vil være behov for betydelige påkostninger innvendig og utvendig.
Utvendig:
Taktekkingen er av stål/aluminiumsplater. Det er undertak med flistak. Takrenner og beslag i overflatebehandlet stål. Veggene antas å ha tømmerkonstruksjon 1.etg og bindingsverk 2.etg. Fasade/kledning har stående bordkledning. Takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon. Det er satt inn vindu med isolerglass på stue mot nord, kjøkken, soverom og bad 2.etg antar disse er fra 2004. Resterende eldre vinduer med doble enkle glass. Det er på boder og alkover vinduer med enkle glass. Bygningen har malt hovedytterdør. Utvendig trapp i naturstein.
Innvendig:
Det er overflater i 1.etg med teppe, tregulv og belegg. Vegger med malte plater og trepanel . Himlinger med malt trepanel og takessplater. 2.etg har malte tregulv på gang og soverom , teppe på alkove .Vegger med finerte plater, malte plater. Himlinger med malte plater. Etasjeskiller er av trebjelkelag. i 1 og 2.etg. Det er fremlagt dokumentasjon på radonmåling og målinger ligger under grenseverdier. Målerapport fra 2014 fremlagt. Boligen har mursteinspipe. Det er montert ved og parafinovn 1.etg. Det er lite kjellerrom med tilgang via luke i gulv stue. Bygningen har krypkjeller under trebjelkelag 1.etg Boligen har malt tretrapp. Innvendig har boligen malte fyllingsdører. fra byggeår.
Våtrom:
Bad/vaskerom
Badet har gulv med vinylbelegg, malte vegger og malt trepanel i himling. Det er naturlig ventilasjon med ventil i vegg. Rommet er innredet med dusjhjørne med blandebatteri og dusj garnityr på vegg . Det er baderoms innredning på 90 cm med underskap med benkeplate med nedfelt servant, speil og skap over. Det et gulvmontert toalett. Det er plass og opplegg for vaskemaskin. Skyllekar på vegg.
Kjøkken:
Kjøkkeninnredning med slette malte fronter, benkeplate i laminat og beslag i stål med oppvaskkum og skyllekar. Det er ingen ventilering fra kjøkken.
Tekniske installasjoner:
Innvendige vannledninger er av kobber. Det er avløpsrør av plast. Varmtvannstanken er på ca. 200 liter fra 1995. Denne er plassert i lite kjellerrom under stue. Det er åpent el-anlegg på vegger. Sikringsskap med eldre skru sikringer plassert på bod ved gang 2.etg. Det er røykvarslere i etasjene og pulver
brannslokningsapparat.
Tomteforhold:
Det er antas byggegrunn av fjell/ jordtomt. Det er mest sannsynlig ikke drenert rundt bolig. Bygningen har grunnmur i natursteinsmur. Plenarealer rundt bolig Utvendige avløpsrør er av plast Det er offentlig avløp via private stikkledninger og utvendige vannledninger er av plast (PEL). og offentlig vannforsyning via private stikkledninger.
Driftsbygning:
Antatt oppført ca. 1900. Tradisjonelt låvebygg fundamentert på støpte søyler, yttervegger i grovt bindingsverk utvendig kledd med stående trekledning. Tak bygget som saltak tekket med stål takplater. Låvebygget inneholder i 1.etg et redskapsrom på ca. 35 m²med adkomst via plassbygget slagdør med bredde 2,1 meter og høyde 2 meter. Gulv med støpt dekke i redskapsrommet. Det er i tillegg 2 lagerrom med jordgulv et med tilgang fra gårdsplass via slagdør i tre og et via åpning fra bakside. Det er i gammelt fjøs lagerrom. Dette har tilgang via plassbygget slagdør i tre. Fjøsdelen er innvendig murpusset på vegger. Plater i himlinger. Fjøsdel er oppdelt med 3 rom + gangareal (tidligere stallplass). Fjøset er utvendig kledd med trepanel. Taktekking av stålplater. 2.etg på låve har adkomst via enkel låvebru/gangbru. Areal her er på ca. 60 m². Brukes som lager. Utvendig ble låven malt i 2017. Taktekking på låve er stålplater fra 1986.
Stålgarasje:
Eldre garasje som ble flyttet til tomten ca. 1990. Garasjen er ikke målt opp men ifølge opplysninger fra eier er garasjen på ca. 40 m². Garasjen er oppført med bindingsverk og pulttak. Utvendig kledd med vegger og tak i aluminium/stålplater. Bygningen er i meget dårlig forfatning og deler av tak har falt ned, Den er ikke oppført med noen verdi i taksten.
Oppvarming
Vedfyring i eldre Jøtul-ovn i en av stuene. Muligheter for elektrisk oppvarming for øvrig.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 31 072 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun:
Ca. 3,8 daa totalt. Opparbeidet hage rundt våningshuset med romslige plenarealer og noe prydbeplantning. Det er rikelig med biloppstillingsplasser og lagringsplass for øvrig.
Dyrket mark og beite:
De to skiftene rett nord og syd for tunet er på henholdsvis 8,7 daa og 6,1 daa. Begge skiftene er lett tilgjengelige fra tunet. Beitearealet ligger i skrånende terreng i randsonen rett vest for skiftene med dyrket mark.
Skog.
Skogen består av en teig på 9,2 daa og ligger på langs med innkjøringen for tunet. Skogen er egnet for vedproduksjon til eget bruk.
Vei, vann og avløp
Vei:
Privat vei fra gammel E-18 (Osloveien) og frem, til tunet. Eier av denne eiendommen har vedlikeholdsansvaret for den private veien.
Vann:
Tilknyttet offentlig nett via privat fordelingsnett
Avløp:
Tilknyttet offentlig nett via privat fordelingsnett
Kommuneplan og reguleringsplan
Eiendommen ligger i et område som er avsatt i kommuneplanen til LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag. Deler av arealet er også underlagt det planen kaller høyspenningsanlegg (inkl. høyspentkabler). Se vedlagte kommuneplankart med tegnforklaring.
Deler av eiendommen ligger i et område der det foreligger en reguleringsplan fra 26.05.1988. I denne planen er eiendommen avsatt til landbruksformål. Planen er vedlagt dette prospektet.
Servitutter og heftelser i grunnbok
22.01.1915
Skjønn
Elektriske kraftlinjer
29.10.1929
Elektriske kraftlinjer
28.03.1953
Erklæring/avtale
Bestemmelse om felles vannverk/ledning
Rettighetshaver: LØKKE VANNFORSYNINGSANLEGG
Gjelder denne registerenheten med flere
Interessenter kan be megler om kopi av servituttene
Ferdigattest
Det foreligger hverken midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest i kommunens arkiver. I følge kommunen får dette ingen betydning for ny eier.
Kulturminner og fredninger
Det er ikke registrert kulturminner eller fredninger på eiendommen.
Egenerklæring om konsesjonsfrihet
Kjøper plikter å signere egenerklæringsskjema om konsesjonsfrihet som sendes inn til kommunen når handel har kommet i stand. Skjemaet signeres i forbindelse med kontraktsmøtet på meglers kontor.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordlova, noe som betyr at eiendommen skal driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde være tilstrekkelig.
Det er ikke odel eller konsesjon på eiendommen. Kjøper må forøvrig signere på grønt egenerklæringsskjema om konsesjonsfrihet på grunn av eiendommens størrelse.
Prisantydning
2 750 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Tor Helge Randem
Takstdato : 28.03.2023
Formuesverdi : 153 098,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2021
Oppsummering av avvik med tilstandsgrad 2 og tilstandsgrad 3 på boligen. (Alle interessenter oppfordres til å studere den fullstendige tilstandsrapporten som er vedlagt dette prospekt):
Enebolig
Utvendig
Taktekking,TG3
Taktekkingen er av stål/aluminiumsplater. Det er undertak med flistak. Taket er besiktiget fra bakkenivå.
Vurdering av avvik:
– Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.
– Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen.
– Det er påvist råteskader.
– Taktekking med stålplater fremside har overflatebehandling løsnet. Det påvises råteskade i takutlegg mot syd/vest.
Tiltak
– Tidspunkt for utskiftning av taktekking nærmer seg.
– Lokal utbedring/utskifting av fukt/råteskadet treverk.
– Tidspunkt for utskiftning av undertak nærmer seg.
Nedløp og beslag,TG3
Takrenner og beslag i overflatebehandlet stål.
Vurdering av avvik:
– Det er avvik:
– Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
– Det er ikke snøfangere på tak. Takrenner har skader etter snø/ is.
Tiltak
– Tiltak:
– Det må monteres snøfangere og takrenner bør skiftes.
Veggkonstruksjon,TG2
Veggene antas å ha tømmerkonstruksjon 1.etg og bindingsverk 2.etg. Fasade/kledning har stående bordkledning.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.
– Det er råteskader i ytterkledning i bunn ved trapp, her kan det også være råteskader i konstruksjonen Råteskader i bunn på kledning mot øst. Kledning ligger for nærme bakke på hjørne mot syd/øst. Ytterkledning bør skrapes og males.
Tiltak
– Råteskadet trekledning må skiftes ut.
Takkonstruksjon/Loft,TG2
Takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon.
Vurdering av avvik:
– Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
Tiltak
– Lufting/ventilering bør forbedres.
– Lufting av takkonstruksjonen må etableres ved omlegging av yttertak eller innvendig rehabilitering.
Vinduer,TG2
Det er satt inn vindu med isolerglass på stue mot nord, kjøkken, soverom og bad 2.etg antar disse er fra 2004.
Vurdering av avvik:
– Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
– Det må påtegnes å skifte vinduer med enkle glass..
Tiltak
– Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut.
Vinduer – 2,TG3
Eldre vinduer med doble enkle glass. Det er på boder og alkover vinduer med enkle glass.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist vinduer med fukt/råteskader.
– Det påvises råte i et vindu stue mot syd. Det må påregnes å skifte alle vinduer eldre en 2004.
Tiltak
– Vinduer med råteskader må erstattes med nye.
Dører,TG3
Bygningen har malt hovedytterdør.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
– Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke.
– Det er påvist dør(er) med fukt/råteskader.
– Det er fukt/råteskade i bunn på dør, manglende beslag ved terskel dør.
Tiltak
– Døren(e) står foran utskiftning.
Utvendige trapper,TG2
Utvendig trapp i naturstein.
Vurdering av avvik:
– Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter.
– Det må forventes utbedringer av trapp da denne er stablet opp med naturstein og betong fliser murt oppå repos, disse er løse.
Tiltak
– Andre tiltak:
– Det bør monteres rekkverk og det må forventes arbeider med utbedring av trapp.
Innvendig
Overflater,TG3
Det er overflater i 1.etg med teppe, tregulv og belegg. Vegger med malte plater og trepanel . Himlinger med malt trepanel og takessplater. 2.etg har malte tregulv på gang og soverom , teppe på alkove .Vegger med finerte plater, malte plater. Himlinger med malte plater.
Vurdering av avvik:
– Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente.
– Det er stedvis påvist synlige skader på overflater.
Tiltak
– Overflater må utbedres eller skiftes.
Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3
Etasjeskiller er av trebjelkelag. i 1 og 2.etg.
Vurdering av avvik:
– Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
– Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
– Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
– Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
– Det ble ved hjelp av streklaser foretatt kontroll av planhetsavvik i etasjene. Det registreres høydeforskjell på stue mot nord med 4 cm på 0,2 meter 3 cm over rommet.. Gang 4 cm over rommet på ca. 1,5 meter Gang 2.etg 2,5 cm over rommet. Soverom ca. 3 cm svanke midt på gulv. Stue gulv 1.etg henger igjen på støpte vegger til liten kjeller. Det registreres tegn til stripet borebille eller råteborebile i stubloftbord ved inspeksjon av liten kjeller. Det må påregnes tegn til biller i resterende bjelkelag mot kryp kjeller.
Tiltak
– For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt omfanget for utbedring.
– Det må påregnes å skifte ut gulv 1.etg og rette opp eller skifte gulv 2.etg.
Pipe og ildsted,TG3
Boligen har mursteinspipe. Det er montert ved og parafinovn 1.etg.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke.
– Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.
– Det er påvist betydelige sprekker i pipe.
– Det er påvist sprekker og/eller riss i pipe.
– Det ble i 2020 forbud mot bruk av fossilt brensel for oppvarming i bolighus, parafinovn kan derfor ikke benyttes.
Tiltak
– Andre tiltak:
– Det må påregnes rehabilitering av pipe eller sette opp ny.
Rom Under Terreng,TG3
Det er lite kjellerrom med tilgang via luke i gulv stue. Rommet på ca. 3,5 m². Takhøyde ca. 1,55. Rommet har støpte vegger og støpt gulv.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller.
Tiltak
– Det må foretas tiltak for å redusere/begrense fuktgjennomtrenging inn i kjeller.
Innvendige trapper,TG3
Boligen har malt tretrapp.
Vurdering av avvik:
– Det er ikke montert rekkverk.
– Trappen har en del slitasjegrad utover det som er normalt ut ifra alder.
Tiltak
– Trappen står foran en god del vedlikehold.
– Montere ny trapp
Innvendige dører,TG2
Innvendig har boligen malte fyllingsdører. fra byggeår.
Vurdering av avvik:
– Det er avvik:
– Det må påregnes å skifte ut innerdører.
Tiltak
– Tiltak:
Våtrom
Etasje2 > Bad/vaskerom
Generell,TG3
Badet har gulv med vinylbelegg, malte vegger og malt trepanel i himling. Det er naturlig ventilasjon med ventil i vegg. Rommet er innredet med dusjhjørne med blandebatteri og dusj garnityr på vegg . Det er baderoms innredning på 90 cm med underskap med benkeplate med nedfelt servant, speil og skap over. Det et gulvmontert toalett. Det er plass og opplegg for vaskemaskin. Skyllekar på vegg.
Vurdering av avvik:
– Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
– Det var tidligere montert dusjkabinett, dette er fjernet og det er dusjet rett på vegger. Vegger er ikke beregnet til å dusje rett på og det må påregnes skader i konstruksjonen.
Tiltak
– Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres.
Tilliggende konstruksjoner våtrom,TG3
Hulltaking er foretatt uten å påvise unormale forhold. Hulltaking er foretatt imot dusj fra bod. . Det blir på befaringen ikke målt unormale målinger men grunnet dusjing rett på vegger må det påregnes å finne skader i konstruksjonen her.
Vurdering av avvik:
– Den valgte konstruksjonsutforming gir økt fare for skader
– Det må påregnes totalrenovering av bad..
Tiltak
– Andre tiltak:
Kjøkken
Etasje1 > Kjøkken
Overflater og innredning,TG2
Kjøkkeninnredning med slette malte fronter, benkeplate i laminat og beslag i stål med oppvaskkum og skyllekum.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad.
Tiltak
– Det må påregnes lokal utbedring/utskiftning.
– Eldre kjøkken, det må påregnes utskifting.
Avtrekk,TG2
Det er ingen ventilering fra kjøkken.
Vurdering av avvik:
– Det er manglende forsert mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkkenet.
Tiltak
– Andre tiltak:
Tekniske installasjoner
Vannledninger,TG2
Innvendige vannledninger er av kobber.
Vurdering av avvik:
– Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
Tiltak
– I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
– Tidspunkt for utskiftning av vannledninger nærmer seg.
Avløpsrør,TG2
Det er avløpsrør av plast.
Vurdering av avvik:
– Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
Tiltak
– I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
– Tidspunkt for utskiftning av avløpsrør nærmer seg.
Varmtvannstank,TG2
Varmtvannstanken er på ca. 200 liter fra 1995. Denne er plassert i lite kjellerrom under stue.
Vurdering av avvik:
– Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år
Tiltak
– Det er ikke behov for utbedringstiltak siden tanken fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre tanker.
Elektrisk anlegg,TG3
Det er åpent el-anlegg på vegger. Sikringsskap med eldre skru sikringer plassert på bod ved gang 2.etg.
21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Nei
Kommentar:
1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist oppdatert?
Kommentar: Luft strekk (strøm) fra bolig til låve ble skiftet i 2017.
2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
Ja
Kommentar:
3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ja
Kommentar:
5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
Nei
Kommentar:
6.Forekommer det at sikringene løses ut?
Ukjent
Kommentar:
7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
Nei
Kommentar:
8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
Nei
Kommentar:
10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
Ja
Kommentar:
14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
Nei
Kommentar:
15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
Ja
Kommentar:
16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Ja
Kommentar: Det anbefales en utvidet el- kontroll.
Branntekniske forhold,TG3
Det er røykvarslere i etasjene og pulver brannslokningsapparat.
19.Er det mangler på røykvarsler i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985?
Nei
Kommentar:
20.Er det skader på røykvarslere?
Nei
Kommentar:
18.Er det skader på brannslokkingsutstyr eller er apparatet eldre enn 10 år?
Ja
Kommentar:
17.Er det mangler for brannslukningsutstyr i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985?
Ja
Kommentar:
Tomteforhold
Grunnmur og fundamenter,TG3
Bygningen har grunnmur i natursteinsmur.
Vurdering av avvik:
– Det er registrert utsiging av masser under grunnmuren.
– Det kan se ut som grunnmur har setninger på hjørne mot nord/ øst. Også tydelige setningsskader innvendig mot dette hjørnet og mot nord.
Tiltak
– Andre tiltak:
– Påviste skader må utbedres.
– Dette må undersøkes nærmere og eventuelt utbedres.
Terrengforhold,TG3
Plenarealer rundt bolig
Vurdering av avvik:
– Terreng faller inn mot bygning.
– Terreng faller mot vegg på sydsiden og østside mot grunnmur, dette bør utbedres for å minske vanntrykk på grunnmur og drenering.
Tiltak
– Det bør foretas terrengjusteringer.
Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2
Utvendige avløpsrør er av plast Det er offentlig avløp via private stikkledninger og utvendige vannledninger er av plast (PEL). og offentlig vannforsyning via private stikkledninger.
Vurdering av avvik:
– Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger.
– Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
Tiltak
– Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Enebolig
Byggetegninger, brannfeller og krav for rom til varig opphold
Det foreligger ikke tegninger
Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggeteknisk forskrift? Nei
Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Nei
Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Nei
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G
Kommunale avgifter
Ca. kr. 18 000 pr. år
Det oppgitte beløpet inkluderer vann, renovasjon, avløp og feiing. Det er montert vannmåler på eiendommen og avgiftene vil variere etter forbruket av vann. Det oppgitte beløpet er basert på et årlig vannforbruk på 150 kbm.
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Leieforhold
Eier har drevet utleie av våningshuset, deler av låven, deler av utearealene samt garasjen ved innkjøringen til eiendommen. Leietagerne er nå sagt opp. Leieforhold vedrørende den dyrkede marken er avviklet.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Radonmåling:
Det ble foretatt Radonmåling i 2014 av Radonlab. Måleverdiene i tre av oppholdsrommene i boligen ble målt til »årsmiddel fra 29 til 43 Bq/m3». Dette er godt under anbefalt tiltaksgrense på 100 Bq/m3.
Fiber/bredbånd:
Eier opplyser at Viken Fiber i 2020 satt opp en tilkoblingsboks ca. 20 meter boligen på eiendommen. Vikern Fiber opplyser at det er lagt en kabel nesten frem til boligen og at de står for fremføringen. Det opplyses at eiers andel av kostnaden for dette er kr. 3.000,-.
Ryddiggjøring og rengjøring:
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer. Det som ligger opplagret i deler av låven og på deler av tomten tilhører leietager og vil bli fjernet før overtagelse.
Maskiner og utstyr
Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.