Elvestadveien 791, 1827 Hobøl

Hvitstein Nordre - SOLGT!

Solrik og usjenert beliggenhet | 92,8 daa dyrket, 364,4 daa produktiv skog og 519 daa totalt

Prisantydning: 6 900 000 kr
Omkostninger: 173 740 kr
Totalpris: 7 073 740 kr
Kommunale avgifter: 16 857 kr per år
Boligtype: Gårdsbruk/Småbruk
Eieform: Eier (Selveier)
Verditakst: 6 900 000 kr
Byggeår: 1880
Bruksareal: 332 m²
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 519 000 m²
Omkostninger oppsett:
6 900 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
240,- (Pantattest kjøper)
500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
500,- (Tingl.gebyr skjøte)
172 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 6 900 000,-))
--------------------------------------------------------
173 740,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
7 073 740,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
terje
Terje Hvidsten
91 57 81 81
terje@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Visning:
Lørdag
05.10.2024 13:00-14:00

Tirsdag
08.10.2024 17:00-18:00

Husk å lese komplett salgsoppgave før visning.
Adresse: Elvestadveien 791, 1827 Hobøl

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Matrikkel

    Gnr. 907 bnr. 1 i Indre østfold kommune

    Hvitstein Nordre, Hobøl | Solrik og usjenert beliggenhet | 92,8 daa dyrket, 364,4 daa produktiv skog og 519 daa totalt

    Hvitstein Nordre/Elvestadveien 791 er en tradisjonell landbrukseiendom med flott beliggenhet i Indre Østfold kommune, nærmere bestemt Hobøl. Gårdsbruket ligger usjenert og fint til for seg selv i et typisk landbruksområde med noe spredt boligbebyggelse, og vest for RV120/Elvestadveien.. Landbrukseiendommen består av 2 areal områder, som er beliggende i Hobøl. Tunet ligger helt syd i eiendommen, og strekker seg langstrakt nordover. Det andre arealområde ligger nord/øst for gårdstunet, og ca. 3 km. langs med veien, med adkomst fra RV120/Osloveien.. Den dyrkede marken utgjør 92,8 dekar og består av 4 skifter, 2 små skifter i nærheten av tunet og 2 skifter nord/øst for tunet ca. 3 km langs med vei for adkomst. Det produktivet skogsarealet utgjør 364,4 dekar. Skogen er i hovedsak delt i 2 teiger med største arealet med en samlet langstrakt teig nordover for tunet, Teig 2 ligger ca. 3 km langs med vei, nord/øst for gårdstunet og ligger i hovedsak ved og rundt dyrket mark her. Det er god adkomst til skog og skogteig nord for tunet har god adkomst via gårdsvei langs med teig, det er også i denne
    teigen god adkomst med enkle driftsveger. Teig 2 har adkomst over dyrket mark. Terrengmessig anses skogen for å ha gode driftsforhold for moderne maskiner. Selve tunet er meget romslig og rammes fint inn av bygningsmassen. Parkeringsforholdene er meget gode og det er rikelig plass for landbruksdrift, hobbyprosjekter eller dyrehold. Hageanlegget er pent og består av romslige plenarealer med diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og fra tunet er det vidstrakt utsikt over det omkringliggende kulturlandskapet.

    Den eldste delen av våningshuset er fra ca. 1880, og tilbygget i antatt 2000 mot vest med bad i 1. etg, og takterrasse over. Det er over tid foretatt noen oppgraderinger og moderniseringer, samtidig som byggets opprinnelige arkitektur er godt bevart. Våningshuset går over to plan og samlet Bra er 332 kvm. Utstyr og innredninger holder en normalt god standart, men huset har imidlertid behov for oppgraderinger for å tilfredsstille dagens bostandard. Frittliggende enebolig m/loftetasje, som er et tidligere bryggerhus på totalt 152 kvm. (BRA) Byggeår er antatt ca. 1900. Tradisjonelt bygget kjørebrolåve med låvebru på langvegg til langsgående kjørebru fra 1940, med grunnflaten er på 412 kvm. Tradisjonelt bygget stabbur med grunnflate på 43 kvm og et redkskapshus/vognskjul på 63 kvm (BTA), som har en god nytteverdi og mulighet for lagring av noe redskap.

    Beliggenhet, adkomst

    Eiendommen ligger i et landlig, usjenert og barnevennlig område ved Elvestad Indre Østfold kommune. Beliggenheten er naturskjønn og fredelig, godt tilbaketrukket fra RV 120, ca. 20 min fra Ski og ca. 45 min fra Oslo. Det er også kort vei til Moss, Spydeberg og Askim.

    Flotte turområder rundt Hobøl sørger for god rekreasjon gjennom hele året. Alpinanlegget Middagsåsen sportssenter ligger ca. et kvarter unna, med tre nedfarter, skogsløyper og langrennsspor. I overkant av 40 min unna finnes også Kjerringåsen Alpinsenter, som er Østfolds største og byr på spennende utfordringer for både barn og voksne.

    Kommunen har den senere tid anlagt nyere turstier innover i marka som blant annet fører til Askerødtjernet et skjermet og idyllisk tjern med badeplass, badebrygge, turhytte og bålplass. Kommunen har også gode tilbud for barn og unge innen flere idrettsgrener, korps, kor og 4H mm.

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1880

    Våningshus (tomannsbolig):
    1. etg.: Hall m/trapp til 2. etg., kjøkken, bad, spisestue, TV-stue og soverom
    2. etg.: Trappegang, kjøkken, stue, TV-stue, 2 soverom, disponibelt rom, sep. wc og bod.
    Kjeller: Bod og kjellerrom

    Bryggerhus (enebolig):
    1. etg.: Vindfang, hall m/trapp til 2.etg., bad, kjøkken, soverom og lagerrom
    2. etg.: trappegang, uinnredet rom, soverom og 2 kott.

    Låve:
    1. etg.: Gang, sep.wc, dusjrom, 6 lagerrom og høy-lauer
    2. etg.: Lagerrom
    Kjeller: 3 lagerrom

    Stabbur:
    1. etg.: Lagerrom
    2. etg.: Lagerrom

    Vognskjul:
    1. etg.: lagringsrom

    Bygninger og byggemåte

    Våningshus (tomannsbolig):
    Utvendig:
    Det er naturstein i grunnmur, og eiendommen ligger i skrånende terreng mot øst, men eksakte grunnforhold er ikke dokumenter, og derfor ikke beskrevet i tilstandsrapporten. Boligen har saltak, takkonstruksjon er oppført i tresperrer. Taket er tekket med stål/aluminiumsplater. Takrenner, nedløp og beslag er av overflatebehandlet stål, alder ukjent. Fastmonterte stigetrinn til pipe. Overtrukket pipehatter. Yttervegger i tømmerkonstruksjon, komplementert med stående trekledning, fra byggeår. Enkle vinduer av eldre årgang, og dobbel ytterdør fra byggeår. Bislag ved inngangsdør på plass støpt betongsåle. Bislaget har saltak tekket med stål/aluminiumsplater.
    Innvendig:
    Det er furugulv, vinylbelegg og laminat på gulv. Panel og platebeslåtte vegger, trepanel i tak. i 1. etg. Furugulv, vegg til vegg teppe og vinylbelegg på gulv. Panel og tapet på vegger, trepanel i tak i 2. etg. Jord og betong på gulv, vegger i naturstein og åpent bjelkelag i himlingen. Trebjelkelag i etasjeskille mellom 1. og 2. etg. Støpt betonggulv mellom 1. etg. og kjeller. Jordgulv uten isolasjon i kjeller. Innvendige trapper i tre med tette trappetrinn, og innvendige malte doble og enkle fyllingsdører fra byggeår.
    Våtrom:
    Bad i 1.etasje med varmekabler i gulv, alder ukjent. Flis på gulv og vegg med himlingsplater i tak. Baderomsinnredningen består av benkeskap med hvite, profilerte fronter og ovenpåliggende servant i helstøpt plate. Over servant har du et stort speil med lys integrert. Videre består innredningen av
    dusjkabinett, gulvstående toalett og opplegg for vaskemaskin. Annet våtrom i 2.etasje. .Rommet har malt furugulv, tapet og strietapet på vegger og tak. Det er lagt vinylbelegg under et frittstående badekar i plast med veggmontert blandebatteri. Toalettrom i 2.etasje har gulvbelegg på gulv, tapet og panel på vegger og malte plater i tak. Baderomsinnredningen består av benkeskap med hvite, profilerte fronter og ovenpåliggende servant i helstøpt plate med ett-greps blandebatteri. Gulvstående toalett, panelovn på vegg og naturlig ventilering
    Kjøkken:
    Enkel kjøkkeninnredning i 1.etasje, alder ukjent. Innredningen består av hvite, glatte fronter, laminat benkeplate med nedfelt kum i rustfritt stål, belysning under overskap og fliser på vegg over benkeskap. Alle hvitevarer var demontert på befaring. Enkel kjøkkeninnredning i 2.etasje, alder ukjent. Innredningen består av glatte fronter, laminat benkeplate med nedfelt kum i rustfritt stål, belysning på vegg under overskap og strietapet på vegg over benkeskap. Frittstående komfyr og en varmtvannsbereder under kjøkkenbenk. Det var ikke montert avtrekksvifte på befaring.
    Tekniske installasjoner:
    Boligen har kobberrør med varierende alder. Stoppekran plassert på bad i 1.etasje. Avløpsrør av plast, alder ukjent. Staking kan gjøres via sluk, vannlåser, toalett etc. Ca. 120 liters varmtvannsbereder, alder ukjent, bereder er lokalisert på kjøkken i 1. og 2. etasje. El-anlegg med automatsikringer, alder ukjent. Sikringsskap plassert i Vindfang.

    Bryggerhus:
    Utvendig:
    Det er betong grunnmur, og eiendommen ligger i skrånende terreng mot øst, men eksakte grunnforhold er ikke dokumenter, og derfor ikke beskrevet i tilstandsrapporten. Boligen har saltak, og takkonstruksjon er oppført i tresperrer med forenklet undertak. Bra med lufting, ingen lekkasjer observert på befaring. Taktekkingen er stål/aluminiumsplater, alder ukjent. Takrenner, nedløp og beslag er av overflatebehandlet stål, alder ukjent. Fastmonterte stigetrinn til pipe. Overtrukket pipehatt. Yttervegger over grunnmuren har reisverk fra byggeår med stående bordkledning, antatt oppført og isolert etter de forskriftskrav som var gjeldende ved oppføringstidspunktet. Kledningen er stedvis utbedret etter behov. Ytterdøren er fabrikkmalt.
    Innvendig:
    Det er innvendig, vinylbelegg, betong og furugulv. Trepanel på vegger og tak. Boligen har trebjelkelag i etasjeskille i 1.etasje med stubbloftsleire som isolasjon. Innvendig tretrapp med tette trappetrinn, og innvendige malte fyllingsdører fra byggeår.
    Våtrom:
    Bad fra 1970 tallet med varmekabler. Vinylbelegg på gulv, baderomsplater på vegg og tak-ess plater i tak. Sanitærutstyr består av en veggmontert vask med ett-greps blandebatteri, speilskap, dusjkabinett og et gulvstående toalett. Lagerrom med sluk. Det er betong på gulv, panel på vegger og tak. Opplegg for vaskemaskin og tørketrommel.
    Kjøkken:
    Enkel kjøkkeninnredning i 1.etasje, fra 2020. Innredningen består av hvite, glatte fronter, laminat benkeplate med nedfelt kum i rustfritt stål, belysning under overskap og panel på vegg over benkeskap. Frittstående komfyr, kjøl/fryseskap og en oppvaskmaskin under benkeplate. Der er montert både komfyrvakt og waterguard. Kjøkkenventilator med avtrekk ut, fra 2020.
    Tekniske installasjoner:
    Vannledninger i kobber og plast med varierende alder. Stoppekran lokalisert i krypkjeller med tilkomst via luke i gulvet på kjøkkenet. Avløpsrør av plast, alder ukjent. Staking kan gjøres via sluk, vannlåser, toalett etc. Bygget har naturlig ventilasjon gjennom vindu og veggventiler. Ca. 120 liters varmtvannsbereder fra 2009, bereder er lokalisert i krypkjeller med tilkomst via luke i gulv på kjøkkenet. El-anlegg med automatsikringer, alder ukjent. Sikringsskap plassert i gang og på soverom 2.etasje.

    Boligen er p.t. utleid frem til 25.04.2026, og opphører uten oppsigelse etter denne datoen. I leieperioden gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på 3 måneder gjeldende fra den 1. i påfølgende måned. Husleie pr. mnd er kr. 8.500,-. Husleiekontrakten kan fåes ved henvendelse til megler.

    Låve/driftsbygning:
    Tradisjonelt bygget kjørebrolåve med låvebru på langvegg til langsgående kjørebru. Bygningen er oppført på støpt grunnmur med møkka kjeller mot syd videre med støpte søyler. Det er støpt dekke mot 1.etg i møkkakjeller resterende med bjelkelag og tregulv. Yttervegger i tidligere fjøs med tegl i vegg murpusset utvendig mot øst og syd. Yttervegger ellers med grovt bindingsverk utvendig kledd med stående trekledning. tak bygget som saltak tekket med metallplater. I tidligere møkkakjeller er det støpt gulv her er det laget et rom som tidligere er brukt til ammunisjonslager av Heimevernet,
    rommet har støpte vegger og kraftig dør i stål. Det er i tillegg et rom med inntak for vann til eiendommen her er trykktank montert og vann fordeles herfra til de øvrige bygningene. Resterende kjeller brukes til lager det er tilgang til kjeller via slagdør i tre med bredde 1,79 meter og høyde 1,99 meter.
    1.etg er i tidligere fjøs innredet med 6 lagerrom, gang wc og dusjrom. Denne delen er tidligere benyttet av Heimevernet men benyttes nå til lager. Ukjent om toalett og dusj kan benyttes. Denne delen har yttervegger i tegl med noe utvendig murpuss. Innvendig er de fleste rom delt med mur/ tegl med murpuss også noen vegger med trepanel. Det er støpt dekke her mot 2.etg. Denne lagerdelen har tilgang via 2 enkle entredør . På et av lagerrommene er det plassert et sikringsskap med vippe automatsikringer, samt strømmåler. Rommene har lysarmaturer i himlinger og opplegg for strøm med noe kontakter på vegg. Resterende av 1.etg har bjelkelag og tregulv for lauer. Det er en halvetasje under kjørebru. Her er det et rom under låvebru og et innredet rom mot syd. 3.etg med kjørebru i tre med adkomst via låvebru på langvegg mot øst. Låve står forholdsvis rett og pent det vil dog være behov for utvendig og innvendig vedlikehold . Det registreres på befaringen noe råte i sperre ved låvebru og i ytterkledning mot syd må påregnes vedlikehold. Låve bygget for en annen tid i landbruket og har i dag en begrenset nytteverdi.

    Det er en leieavtale for deler av låven for kr. 1.300,- pr. mnd. Leieforholdet er oppsigelig med 3 måneders oppsigelsestid.

    Stabbur:
    Tradisjonelt bygget stabbur oppført på støpte søyler. Bjelkelag i tre . Yttervegger i tømmer utvendig kledd med stående trekledning. Tak bygget som saltak tekket med stål takplater. Det var ikke adkomst til bygningen på befaringsdagen og bygningen er ikke besiktiget innvendig. Det registreres råte i ytterkledning og det kan ikke utelukkes skader i innen forliggende konstruksjon. Samt noe skader i takplater. det må påregnes oppgraderinger påkostninger. Bygningen har nytteverdi for lager av lettere gods.

    Vognskjul:
    Redskapshus/ vognskjulet oppført på støpte pilarer og jordgulv. Yttervegger med grovt bindingsverk utvendig kledd med stående trekledning. Tak bygget som saltak tekket med eternitplater. Det er adkomst til vognskjulet mot gårdsplass via 3 stk slagdører i tre med bredde ca 2,5 meter og høyde ca 2,7 meter. Merknad: bygningen har store skjevheter og fundamenter som må rettes opp. Det registreres råte i ytterkledning og noe lekkasje i taktekking. Tak med eternitt: det gjøres oppmerksom på at arbeider med eternittplater krever spesielle tiltak ved utførelse og deponering. Bygningen har en god nytteverdi og mulighet for lagring av noe redskap

    Arealer og fordeling per etasje

    Primærrom: 275 kvm, Bruksareal: 332 kvm, Grunnflate: 519 000 kvm, BRA-i: 332 kvm , TBA: 11 kvm

    Oppvarming

    Våningshuset: Åpen peis i vindfang, vedovn i TV-stue, kamin i stue, varmekabler på bad, og ellers elektriske panelovner.
    Bryggerhus: Kamin i stue, varmekabler på bad, og ellers elektriske panelovner.

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Selve tunet på Hvitstein Nordre ligger helt syd på eiendommen, og strekker seg langstrakt nordover. Tunet rammes fint inn av bygningsmassene og har gode parkeringsforhold. Enkel adkomst til våningshus, bryggerhus og driftsbygningene. Hageanlegget er opparbeidet med romslig plen med noen trær og diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og er vidstrakt utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet.

    Dyrket mark:
    Dyrket mark består av 4 skifter, 2 små skifter i nærheten av tunet og 2 skifter nord/øst for tunet ca 3 km langs med vei for adkomst. Skifter ved tunet består av et skifte på 2,7 daa ved innkjøring til tunet, dette skiftet er brattlendt. Skifte 2 på 5,5 daa ligger nord for tunet og er ikke besiktiget, det kan se ut til å ha noe begrenset adkomst og ukjent om dette er i bruk. Resterende av dyrket mark er beliggende ca 3 km fra tunet og har adkomst fra Osloveien her er det et skifte på 28,2 daa og et skifte på 55,8 daa. Største skifte med brukbar arrondering men med brattlendte partier, skifte mot øst har dårlig
    arrondering og er brattlendt. Samtlige skifter må sies å ha en noe dårlig arrondering og anses som noe tungdreven jord. Adkomst til jordvei på skifter mot nord/øst er lagt over en bekk her må det påregnes å skifte rør. Det er ukjent om arealene er drenert og det må påregnes drenering av arealer. Det meste av jordveien er i dag lagt til med gras og det antas at det er dette jordveien pr i dag egner seg til. Ca 60 daa av dyrket areal har vært bortleid og det er fremlagt kontrakt på dette med 10 års leietid fra 01.01.10 til 31.12.28,. Denne avtalen er sagt opp av leietager 10.07.2024.

    Skog:
    Skogen er i hovedsak delt i 2 teiger med største arealet med en samlet langstrakt teig nordover for tunet, Teig 2 ligger ca 3 km langs med vei, nord/øst for gårdstunet og ligger i hovedsak ved og rundt dyrket mark her. Det er god adkomst til skog og skogteig nord for tunet har god adkomst via gårdsvei langs med teig, det er også i denne teigen god adkomst med enkle driftsveier. Teig 2 har adkomst over dyrket mark. Terrengmessig anses skogen for å ha gode driftsforhold for moderne maskiner. Det er foretatt en enkel befaring langs med vei og til fots langs driftsvei på teig nord for tunet, teig nord/øst for tunet er besiktiget fra dyrket mark. Det foreligger ikke skogbruksplan og eier har ingen opplysninger om eiendommen og var heller ikke med på befaring. Verdivurdering bygger på en enkel befaring, nibio gårdskart, skogkalkulatoren, virkeskontrakt viken skog og innhentet aktivitetsplan fra kommunen.
    Det er på Nibio gårdskart registrert 3 stk MISS-figurer på skogteiger. En på ca 7 daa på teig nord for tunet og 2 stk på ca 6 og 5 daa på areal nord/øst for tunet. Det produktive arealet er fordelt slik i følge Nibio gårdskart.

    Skog av høy bonitet 217,6 daa
    Skog av middels bonitet 139,2 daa
    Skog av lav bonitet 7,6 daa
    Uproduktiv skog 9,6 daa.

    Ut fra beregninger skogkalkulatoren er den årlige tilveksten ut fra bonitet på 188 m³ pr år. Dette vil være skog i hogstklasse 3-5. Dette forutsetter at skogen blir godt drevet og fulgt opp. Ut fra befaring og flyfoto i Nibio gårdskart er det meste av skogen hogd ut på skifte nord for tunet her har det i følge
    Aktivitetsplan fra kommunen vært jevnlig hogst siden 1999 med 2 store hogster i år 2021 og 2023 da det ble tatt ut 8094 m³ virke. Arealet er plantet etter hogst. Ut fra befaring vil det være behov for supleringsplanting og det er i fremtiden viktig å fokusere på ungskogpleie for å få en god etablering og enbest mulig fremtidsskog. Det meste av skogen består av ungskog og nyplanting og jevnlig avvirkning kan først påregnes om ca 40-60 år. På skifte nord/øst for tunet er det noe skog i hogstklasse 4-5 som kan avvirkes og det er fremlagt virkes kontrakt fra Viken skog der det anslås 1100 m³ virke. Det har i de senere år vært store svingninger i tømmerpriser og pr i dag er disse høye, det velges allikevel å benytte en lavere pris grunnet svingninger i markedet og rotnetto settes derfor til kr 350 pr m³ Undertegnede legger opp til en engangshogst på 1100 m³. Det vil da gå mange år til neste avvirkning og det legges opp til en jevn hogst om 40 til 50 år. Ut fra en beregning med rotnetto på kr 350,- pr m³ og 4% kapitaliseringsrente settes skogverdien til kr 680 000,-

    Start hogst = kr 385 000,-
    Fremtidig hogst = kr 291 620,-
    Sum totalt = kr 676 620,-

    Vei, vann og avløp

    Det er adkomst via offentlig vei. Eiendommen har privat vannforsyning via brønn. Det er trykktank plassert i kjeller låve med fordeling av vann til bygningene. Eiendommen er tilknyttet offentlig avløp. Via privat fordelingsnett. Selger har betalt kr. 16.250,- for brøyting og strøing for vintersesongen 2023/24, og forusetter ca. samme pris for vintersesongen 2024/25.

    Reguleringsplan

    Eiendommen ligger i et område avsatt til LNF-område i kommuneplanen (landbruk, natur, fritid). Kommuneplanens navn er kommuneplanens arealdel 2024 – 2035. Endelig vedtatt arealplan: 06.02.2024. Arealbruk for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet
    basert på gårdens ressursgrunnlag, Nåværende

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    På eiendommen med gnr/ bnr 907/1 er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

    1902/906298-1/87 Erklæring/avtale
    21.07.1902
    Vegbyrden for bnr. 7 overtatt av
    denne eiendom
    Dokumentet foreligger ikke hos megler.

    1960/2170-1/87 Erklæring/avtale
    20.06.1960
    Vegvesenets betingelser vedtatt
    Bestemmelse om kloakkledning
    Meglers forklaring: Grunneier søker om tillatelse til å legge kloakkledning igjennom riksveg. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler

    1972/2923-1/87 Rettighet
    12.05.1972
    Rettighetshaver:HOBØL VANNVERK SA
    Org.nr: 869047872
    LEIEAVTALE
    RETT TIL Å LEGGE VANNLEDNING OVER D. E.
    BESTEMMELSER OM TILSYN, ERSTATNING M. V. RETTEN KAN
    OVERDRAS
    Meglers forklaring: Grunneier gir Hobøl Vannverk A/L rett til å legge vannledninger, hovedledninger som fordelingsledninger, med nødvendige kummer over d.e. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler

    1988/8629-1/87 Elektriske kraftlinjer
    14.09.1988
    RETTIGHETSHAVER: ØSTFOLD ENERGIVERK A/S
    Med flere bestemmelser
    Meglers forklaring: Grunneier gir Moss Lysverker rett til å oppføre og driven transformatorkiosk i.f.m. levering av elektrisk strøm til omkringliggende områder. Bestemmelser om vedlikehold m.v. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.

    2005/1671-1/87 Elektriske kraftlinjer
    18.02.2005
    Rettighetshaver FORTUM DISTIBUTION AS
    Med flere bestemmelser
    Meglers forklaring: Standardavtale mellom Fortum Distribusjon AS og OBOS vedrørende rettigheter og plikter ved bygging drift og vedlikehold av høyspenningsluftledninger.

    På eiendommen med gnr/ bnr 907/10 er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

    2022/1090028-1/200 Jordskifte
    29.09.2022 21:00
    SAK 21-128817RFA-JOOV/JSAR Elvestadveien
    OSLO OG ØSTRE VIKEN JORDSKIFTERETT
    Gjelder denne registerenheten med flere
    Meglers kommentar: Jordskifterett fra 2022. Dom som gjelder fastsettelse av eiendomsgrenser mellom 2 eiendommer i Indre Østfold kommune. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.

    Ferdigattest

    Ifølge kommunen foreligger det ikke ferdigattest, brukstillatelse eller byggetegninger for noen av byggene på eiendommen. Det er dermed ukjent for megler om bruken er i samsvar med hva som evt. opprinnelig var byggemeldt. Kjøper påtar seg risikoen for både fremtidig, fortsatt bruk og eventuelle pålegg, for alle ovennevnte ulovlige forhold, herunder risikoen for om bruken lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette. Det kan være krav i lov, forskrift og planverk som ikke er eller kan oppfylles, i så fall vil kommunen kunne kreve at rommet/ rommene/ bygningsdelene settes tilbake til opprinnelig godkjent stand.

    Informasjon om odelsloven

    Det er ikke odel på eiendommen

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

    Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
    Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

    Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Prisantydning

    6 900 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Tor Helge Randem
    Takstdato : 22.09.2024
    Markedsverdi : 6 900 000,-

    Landbrukseiendom med våningshus (omtalt som tomannsbolig i tilstandsrapporten) oppført i ca. 1880 og bryggerhus (omtalt som enebolig i tilstandsrapporten) oppført i ca. 1900, det er våningshuset og bryggerhuset, som tilstandsrapporten er på. Andre bygg på gården er kun enkelt vurdert og beskrevet i salgsoppgaven, se også landbrukstakst for gården generelt.

    Enebolig
    Utvendig

    Taktekking,TG2

    Taket er tekket med stål/aluminiumsplater, alder ukjent. Besiktiget fra bakkenivå.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.

    Tiltak
    – Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.

    Nedløp og beslag,TG2

    Takrenner, nedløp og beslag er av overflatebehandlet stål, alder ukjent. Fastmonterte stigetrinn til pipe. Overtrukket pipehatt.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag.

    Tiltak
    – Det bør lages system for bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.

    Veggkonstruksjon,TG3

    Yttervegger over grunnmuren har reisverk fra byggeår med stående bordkledning, antatt oppført og isolert etter de forskriftskrav som var gjeldende ved oppføringstidspunktet. Kledningen er stedvis utbedret etter behov.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist råteskader i veggkonstruksjonen.
    – Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.
    – Det er registrert skader etter aktivitet av skadedyr
    – Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler.
    – Panelbord er satt tett ned på vannbrett. På grunn av fare for fukt/råte i treverk, anbefales en spalte på min. 6 mm mellom kledning/vannbrett.

    Tiltak
    – Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade.
    Kostnadsestimat : 50 000 – 100 000

    Takkonstruksjon/Loft,TG2

    Boligen har saltak, og takkonstruksjon er oppført i tresperrer med forenklet undertak. Besiktiget fra loft. Bra med lufting, ingen lekkasjer observert på befaring. Takkonstruksjon hadde begrensede muligheter for inspeksjon.

    Vurdering av avvik:
    – Det er avvik:
    – Det registreres misfarginger og fuktskjolder på sperrer og bord. Det er utført stikktakinger på utvalgte steder, uten å påvise svekkelser av betydning. Sperrer og bord fra byggeår har symptomer på aktivitet fra skadedyr. Angrepet så ikke aktivt ut på befaring.

    Tiltak
    – Tiltak:
    – Gjennomføringer i taktekket er som regel svake punkt hvor det fort oppstår lekkasje. Kontinuerlig tilsyn er anbefalt. Det bør gjennomføres ytterligere undersøkelser rundt de mindre tilgjengelige områdene av konstruksjonen.

    Vinduer,TG2

    Vinduene har rammer og karmer av tre, og vindusglassene er 2-lags isoler-/energiglass fra 2006.

    Vurdering av avvik:
    – Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
    – Utvendige beslagsløsninger er ikke fagmessig utført.

    Tiltak
    – Lokal utbedring må utføres.

    Dører,TG2

    Ytterdøren er fabrikkmalt, alder ukjent.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
    – Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå.
    – Utvendig påvises det fuktskade i nedre del av dørblad.

    Tiltak
    – Det bør gjøres tiltak for å lukke avviket.
    – Døren bør skiftes ut.

    Innvendig
    Overflater,TG3

    Overflater i boligen består vinylbelegg, betong og furugulv. Trepanel på vegger og tak.

    Vurdering av avvik:
    – Det er stedvis påvist synlige skader på overflater.
    – Det er skader og bruksslitasje, slik som hakk, merker …., og generelt behov for vedlikehold flere steder på overflater. Påvist store sprekker i betongen på lagerrom.

    Tiltak
    – Andre tiltak:
    – Det vil være opp til den enkelte å avgjøre om de ønsker å pusse opp overflatene.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Etasjeskille/gulv mot grunn,TG2

    Boligen har trebjelkelag i etasjeskille i 1.etasje med stubbloftsleire som isolasjon. Det er målt ca 7 mm høydeforskjell på gulv i kjøkken på ca 2 m, 10 mm gjennom hele rommet. Det er målt ca 10 mm høydeforskjell på gulv i soverom på ca 2 m, 12 mm gjennom hele rommet. Det registreres svanker og bulninger med varierende høyder.

    Vurdering av avvik:
    – Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.

    Tiltak
    – For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt omfanget for utbedring.
    – Tiltak må sees i sammenheng med krypkjeller.

    Etasjeskille – Loft,TG3

    Boligen har trebjelkelag i etasjeskille på loft. Det er målt ca 30 mm høydeforskjell på gulv i soverom på ca 2 m, 35 mm gjennom hele rommet. Det er målt ca 5 mm høydeforskjell på gulv i gang/trapp på ca 2 m, 7 mm gjennom hele rommet. Det registreres svanker og bulninger med varierende høyder.

    Vurdering av avvik:
    – Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    – Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.

    Tiltak
    – For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt omfanget for utbedring.
    – Slike skjevheter som det opplyses om her kan være normale, og kan skyldes at bygninger beveger seg og setter seg etter oppføring. Vurderingen i rapporten er en stikkprøvekontroll, og er ikke en måling av hvor rette/skjeve gulvene er. Vil en vite det anbefales en planhetsmåling på alle gulv, hvilket ikke inngår i denne tilstandsvurderingen.»
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Radon,TG2

    Det var ikke krav til radonsperre da bygget ble oppført og heller ikke utført radonmåling, det er dog ikke krav om radonmåling med mindre en skal leie ut boligen.»

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Tiltak
    – Andre tiltak:
    – Statens Strålevern anbefaler at man måler radon i alle boliger og på alle arbeidsplasser som befinner seg lavere enn tredje etasje over bakkenivå. I boliger hvor boligeieren selv bor er dette en anbefaling, men dersom man leier ut, eller har lokaler der det drives næringsvirksomhet, er det krav om at eieren skal foreta målinger

    Pipe og ildsted,TG2

    Teglsteinpipe fra byggeår, kamin montert i stue 1.etasje og på soverom i loftsetasjen. Sotluke på lagerrom i 1.etasje. Det er ikke opplyst eller hentet inn opplysninger om eventuelle pålegg, funksjonsfeil eller mangler ved pipe og ildsteder fra det stedlige feievesen. Eldre piper som dette er det normalt å oppgradere. Ny innmat/rør er å anbefale. Les salgsoppgave om det foreligger rapport fra feievesen, og eventuelle mangler/bemerkninger.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe.

    Tiltak
    – Det bør foretas nærmere undersøkelser av pipeløp.
    – Tidspunkt for piperehabilitering nærmer seg.

    Krypkjeller,TG3

    Bygningen har krypkjeller runder trebjelkelag og stubbegulv. Tilkomst via luke i gulv på kjøkkenet og luke i gang. Resterende krypkjeller har manglende tilkomst. Krypkjeller under kjøkkenet hadde ingen ventiler og manglet fuktsperre på bakken. Høy relativ luftfuktighet i rommet, som tiltak er det satt inn en panelovn på vegg. Synlig tilsig av vann fra terreng kan sees på gulv. Krypkjeller med tilkomst fra gang manglet også fuktsperre på bakken, her ble det utført fuktmåling i bjelkelag med et protimeter MMS2. Det måles verdier mellom 21- 23,9 vektprosent. På bakgrunn av svikt i gulvet på soverommet ble et av gulvbordene tatt opp. Her ble det påvist bjelkelag med stubbloftsleire som isolasjon , råteskader i gulvbord og bjelkelag.

    Vurdering av avvik:
    – Det er begrenset tilgang til hele krypkjelleren.
    – Det er ikke tilfredsstillende ventilering av krypkjeller.
    – Det er påvist skader på konstruksjoner i krypkjeller som er forårsaket av råte eller sopp.
    – Det er registrert skader etter aktivitet av skadedyr
    – Det er manglende fuktsperre på bakken.

    Tiltak
    – Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade.
    – Ut ifra visuelle observasjoner fra de besiktigede områdene, gir det grunnlag for å forsøke å foreta grundigere undersøkelser i de mindre tilgjengelige områdene. Det kan ikke utelukkes skader i disse områdene.
    – Kostnadsestimat kan ikke settes før ytterligere undersøkelser er foretatt.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Innvendige trapper,TG2

    Innvendig tretrapp med tette trappetrinn, fra byggeår.

    Vurdering av avvik:
    – Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
    – Trappen bærer preg av elde og slitasje

    Tiltak
    – Håndløper bør monteres, men det var ikke krav på byggetidspunktet.
    – Oppgradering og vedlikehold

    Innvendige dører,TG2

    Innvendige malte fyllingsdører fra byggeår.

    Vurdering av avvik:
    – Det er avvik:
    – Innvendige dører er slitt, og noen er trege å åpne og lukke.

    Tiltak
    – Tiltak:
    – Dører kan overflatebehandles ved at de pusses og males.

    Våtrom
    1.etasje > Bad
    Generell,TG3

    Bad fra 1970 tallet med varmekabler. Vinylbelegg på gulv, baderomsplater på vegg og tak-ess plater i tak. Sanitærutstyr består av en veggmontert vask med ett-greps blandebatteri, speilskap, dusjkabinett og et gulvstående toalett.

    Vurdering av avvik:
    – Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
    – En må forvente generell oppgradering av våtrommets tettesjikt/membran for at våtrommet skal tåle en normal bruk etter dagens krav (tett våtsone). En samlet TG 3 for rommet er satt med bakgrunn i alder og manglende tetthet i våtsonen på rommet. Det er ikke behov for å gjennomføre en detaljert tilstandsanalyse, etter standardens krav.

    Tiltak
    – Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres.
    Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000

    1.etasje > Bad
    Tilliggende konstruksjoner våtrom,TG2

    Hulltaking er foretatt fra tilstøtende rom hvor det påvises forhøyet fuktinnhold i trevirke. Målingen viser 17,2 vektprosent.

    Vurdering av avvik:
    – Hulltaking er foretatt og det er påvist avvik i konstruksjonen.

    Tiltak
    – Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade.

    1.etasje > Annet rom med sluk /lagerrom
    Generell,TG3

    Lagerrom med sluk. Det er betong på gulv, panel på vegger og tak. Opplegg for vaskemaskin og tørketrommel. Sluk i plast, uten noe form for tettesjikt

    Vurdering av avvik:
    – Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
    – En samlet TG 3 for rommet er satt med bakgrunn i alder og manglende tetthet i våtsonen på rommet.

    Tiltak
    – Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres.
    Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000

    1.etasje > Annet rom med sluk /lagerrom
    Tilliggende konstruksjoner våtrom,TG2

    Betonggulvet har store sprekker

    Vurdering av avvik:
    – Hulltaking er foretatt og det er påvist avvik i konstruksjonen.

    Tiltak
    – Andre tiltak:
    – Tiltak må sees i sammenheng med renovering av våtrommet.

    Kjøkken
    1.etasje > Kjøkken
    Overflater og innredning,TG2

    Enkel kjøkkeninnredning i 1.etasje, fra 2020. Innredningen består av hvite, glatte fronter, laminat benkeplate med nedfelt kum i rustfritt stål, belysning under overskap og panel på vegg over benkeskap. Frittstående komfyr, kjøl/fryseskap og en oppvaskmaskin under benkeplate. Der er montert både komfyrvakt og waterguard.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist at overflater har noe skader.

    Tiltak
    – Det er ikke behov for utbedringstiltak.

    Tekniske installasjoner
    Vannledninger,TG2

    Vannledninger i kobber og plast med varierende alder. Stoppekran lokalisert i krypkjeller med tilkomst via luke i gulvet på kjøkkenet. Takstmannen besitter ikke spesial kompetanse på VVS anlegg, og skal kun kommentere det man ser av åpenbare avvik og vurdere materialvalg. Det anbefales derfor at nærmere undersøkelser gjøres av fagkyndig/med VVS kompetanse for å vurdere eksakt faktisk tilstand og hva som eventuelt kan forventes å måtte oppgradere i årene fremover.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
    – Det er irr på rør.
    – Irring oppstår når kobber korroderer, sees som et grønt belegg på rørene. Det registreres høy fuktighet i krypkjeller hvor vannrør, stoppekran og varmtvannsbereder er plassert.

    Tiltak
    – Anlegget må sjekkes av fagperson, som må utføre eventuelle tiltak på anlegget.
    – I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
    – Lokal utbedring for å få ned fuktigheten i krypkjelleren.

    Avløpsrør,TG2

    Avløpsrør av plast, alder ukjent. Staking kan gjøres via sluk, vannlåser, toalett etc.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.

    Tiltak
    – Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
    – I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.

    Varmtvannstank,TG2

    Ca. 120 liters varmtvannsbereder fra 2009, bereder er lokalisert i krypkjeller med tilkomst via luke i gulv på kjøkkenet.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist avvik ifm understøttelsen av tanken.
    – Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.
    – Bereder er plassert i en fuktig krypkjeller. Fuktføler fra waterguard er frakoblet grunnet høy fuktighet fra grunn.

    Tiltak
    – Andre tiltak:
    – Tiltak må sees i sammenheng med krypkjeller. Lokal utbedring må utføres.

    Elektrisk anlegg,TG3

    El-anlegg med automatsikringer, alder ukjent. Sikringsskap plassert i gang og på soverom 2.etasje. Dette er en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål og undersøkelser som forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-18 inneholder. Dette kan ikke sammenlignes med en kontroll utført av offentlig myndighet (Det lokale eltilsyn) eller registrert elektrovirksomhet, og en bygningssakkyndig har verken kompetanse eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen som forskriften inneholder. El-anlegget kan ha feil og mangler som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller få en fullstendig kontroll utført av registrert elektrovirksomhet.
    21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
    Nei
    Kommentar:
    1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
    Kommentar: Ukjent
    2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
    Ukjent
    Kommentar:
    3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
    Ja
    Kommentar: Samsvarserklæringer er etterspurt og ikke fremvist.
    5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
    Nei
    Kommentar:
    6.Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
    Ukjent
    Kommentar:
    7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
    Ukjent
    Kommentar:
    8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
    Nei
    Kommentar:
    10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
    Ja
    Kommentar:
    14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
    Nei
    Kommentar:
    15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
    Ja
    Kommentar:
    16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
    Ja
    Kommentar: På bakgrunn av påviste forhold vil det være hensiktsmessig å gjennomføre en utvidet el-kontroll
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Tomteforhold
    Drenering,TG3

    Av naturlige årsaker, er kontroll av drenerende masser og drenering begrenset, men antatt utført i henhold til praksis fra byggeåret.

    Vurdering av avvik:
    – Dreneringen er utilstrekkelig og har idag begrenset effekt.

    Tiltak
    – Drenering må skiftes.
    Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000

    Grunnmur og fundamenter,TG2

    Grunnmur i betong

    Vurdering av avvik:
    – Det er registrert skråriss som er symptom på setninger.
    – Grunnmuren har sprekkdannelser.

    Tiltak
    – Lokal utbedring må utføres.

    Terrengforhold,TG3

    Eiendommen ligger i skrånede terreng fra øst.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist områder på eiendommen med stående vann.
    – Terrenget faller inn mot bygningen og det er maksimale forhold for vann inn mot muren.

    Tiltak
    – Ytterligere undersøkelser anbefales.
    – Det må foretas terrengdrenering på eiendommen.
    Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000

    Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2

    Utvendige vann og avløpsrør av plast. Tilknytning av avløp er ukjent, vann via privat brønn. Trykktank plassert i låvebygg, alder ukjent

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger.
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.

    Tiltak
    – Avløpsanlegget må sjekkes.

    Tomannsbolig
    Utvendig
    Taktekking,TG2

    Taket er tekket med stål/aluminiumsplater, alder ukjent. Besiktiget fra bakkenivå.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen.
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.

    Tiltak
    – Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.
    – Tidspunkt for utskiftning av undertak nærmer seg.

    Nedløp og beslag,TG2

    Takrenner, nedløp og beslag er av overflatebehandlet stål, alder ukjent. Fastmonterte stigetrinn til pipe. Overtrukket pipehatter

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.

    Tiltak
    – Det bør lages system for bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.

    Veggkonstruksjon,TG3

    Tømmerkonstruksjon, komplementert med stående trekledning, fra byggeår.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur.
    – Det er påvist råteskader i veggkonstruksjonen.
    – Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.
    – Bordkledning går stedvis nesten helt ned i terreng.
    – Panelbord er satt tett ned på vannbrett. På grunn av fare for fukt/råte i treverk, anbefales en spalte på min. 6mm mellom kledning/vannbrett.

    Tiltak
    – Råteskadet trekledning må skiftes ut.
    – Råteskadede konstruksjoner må skiftes ut.
    – Kostnadsestimat vil ikke kunne fastsettes før ytterligere undersøkelser er utført.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Takkonstruksjon/Loft,TG3

    Boligen har saltak, og takkonstruksjon er oppført i tresperrer. Besiktiget fra kryploft med tilkomst via luke i himling. Lufting fra rafter. Det er stedvis sagflis som isolasjon. Det var ikke lagt gulv på loftet så inspeksjonen begrenset seg til lukeområdet.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen.
    – Det er registrert skader etter aktivitet av skadedyr
    – Det er registrert skader i undertak.
    – Sperrer er kappet uten å forsterke konstruksjonen på hver side av teglsteinspipen. Fukt og råteskader er avdekket, men ingen målbar fukt fra lukeområdet på befaring. Stikktakinger er utført på utvalgte steder hvor det påvises svekkelser i trevirke.

    Tiltak
    – Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade.
    – Kostnadsestimat vil ikke kunne fastsettes før det er gjennomført ytterligere undersøkelser.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Vinduer,TG2

    Vinduene har rammer og karmer av tre, og vindusglassene er 2-lags isoler-/energiglass fra tidlig 2000 tallet. Enkelte vinduer av eldre årgang.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke.
    – Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.

    Tiltak
    – Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut.

    Dører,TG2

    Dobbel ytterdøren fra byggeår. Balkongdør i tre med 2-lags isolerglass i stue 1.etasje med direkte utgang til terrasse, fra 2014. Balkongdør i tre med 2-lags isolerglass i annet våtrom 2.etasje med direkte utgang til takterrasse, fra 2002.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
    – Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke.
    – Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå.
    – Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket.
    – Tettningslister må skiftes ut.

    Tiltak
    – Det må foretas lokal utbedring.

    Balkonger, terrasser og rom under balkonger,TG3

    Vestvendt takterrasse i 2.etasje på 5 m² med tilgang fra annet våtrom. Rekkverket har en høyde på 90 cm. Det er brukt takpapp på gulv, rekkverk av malt trevirke. Sydvendt terrasse i 1.etasje på 4 m² med tilgang fra stue. Rekkverket har en høyde på 90 cm. Det er brukt trykkimpregnerte terrassebord og rekkverk av malt trevirke.

    Vurdering av avvik:
    – Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
    – Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler.
    – Konstruksjonene har omfattende skjevheter.
    – Overgangen mellom balkong/terrasse og yttervegg er utett.

    Tiltak
    – Lokal utbedring/utskiftning bør utføres.
    Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000

    Andre utvendige forhold,TG3

    Bislag ved inngangsdør på plasstøpt betongsåle med rekkverk i malt trevirke. Bislaget har saltak tekket med stål/aluminiumsplater.

    Vurdering av avvik:
    – Det er avvik:
    – Det påvises råteskader i konstruksjon og spekker i betong.

    Tiltak
    – Tiltak:
    – Lokal utbedring av råteskadet trevirke og betongsåle må påregnes.
    Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000

    Innvendig
    Overflater,TG3

    2.etasje: Furugulv, vegg til vegg teppe og vinylbelegg på gulv. Panel og tapet på vegger, trepanel i tak. 1.etasje: Furugulv, vinylbelegg og laminat på gulv. Panel og platebeslåtte vegger, trepanel i tak. Kjeller: Jord og betong på gulv, vegger i naturstein, åpent bjelkelag i tak.

    Vurdering av avvik:
    – Det er stedvis påvist synlige skader på overflater.
    – Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente.

    Tiltak
    – Overflater må utbedres eller skiftes.
    – Det vil være opp til den enkelte å avgjøre om de ønsker å pusse opp overflatene.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3

    Støpt betonggulv og jordgulv på grunn uten isolasjon og diffusjonsperre utifra normal byggeskikk på oppføringstidspunktet. Trebjelkelag i etasjeskille 1.etasje. Det er målt ca 10 mm høydeforskjell på gulv i TV-stue på ca 2 m, 15 mm gjennom hele rommet. Det registreres svanker og bulninger med varierende høyder. Det er målt ca 30 mm høydeforskjell på gulv på soverom på ca 2 m, 45 mm gjennom hele rommet. Det registreres svanker og bulninger med varierende høyder.

    Vurdering av avvik:
    – Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    – Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    – Det er registrert symptom på aktivitet fra skadedyr

    Tiltak
    – For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt omfanget for utbedring.
    – Kostnadsestimat vil ikke kunne fastsettes før det er gjennomført ytterligere undersøkelser.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Etasjeskille – 2.etasje ,TG3
    Boligen har trebjelkelag i etasjeskille 2.etasje. Det er målt ca 15 mm høydeforskjell på gulv i kjøkken på ca 2 m, 35 mm gjennom hele rommet. Det registreres svanker og bulninger med varierende høyder. Det er målt ca 30 mm høydeforskjell på gulv i stue på ca 2 m, 60 mm gjennom hele rommet. Det registreres svanker og bulninger med varierende høyder.

    Vurdering av avvik:
    – Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    – Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    – Det er registrert symptom på aktivitet fra skadedyr

    Tiltak
    – For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt omfanget for utbedring.
    – Kostnadsestimat vil ikke kunne fastsettes før det er gjennomført ytterligere undersøkelser.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Radon,TG2

    Det var ikke krav til radonsperre da bygget ble oppført og heller ikke utført radonmåling, det er dog ikke krav om radonmåling med mindre en skal leie ut boligen.»

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

    Tiltak
    – Andre tiltak:
    – Statens Strålevern anbefaler at man måler radon i alle boliger og på alle arbeidsplasser som befinner seg lavere enn tredje etasje over bakkenivå. I boliger hvor boligeieren selv bor er dette en anbefaling, men dersom man leier ut, eller har lokaler der det drives næringsvirksomhet, er det krav om at eieren skal foreta målinger

    Pipe og ildsted,TG3

    Teglsteinpipe fra byggeår, Åpent ildsted montert i vindfang/trapp, vedovn på soverom og kjøkken 1.etasje. Vedovn i TV-stue 2.etasje. Sotluke i kjeller. Pipe nr 2 er bygd av Leca eller tilsvarende lettklinkerprodukt. Kamin montert i stue 2.etasje. Sotluke i kjeller Det er ikke opplyst eller hentet inn opplysninger om eventuelle pålegg, funksjonsfeil eller mangler ved pipe og ildsteder fra det stedlige feievesen. Eldre piper som dette er det normalt å oppgradere. Ny innmat/rør er å anbefale. Les salgsoppgave om det foreligger rapport fra feievesen, og eventuelle mangler/bemerkninger.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke.
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe.
    – Det registreres sprekker i pipe.

    Tiltak
    – Det må foretas tiltak for å lukke avviket.
    – Det bør foretas nærmere undersøkelser av pipeløp.
    – Kostnadsestimat vil ikke kunne fastsettes før det er gjennomført ytterligere undersøkelser.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Rom Under Terreng,TG3

    I stor grad åpne konstruksjoner i rom under terreng. Gulvene består av betong og jord/grus, synlig grunnmur i natursteinsmur på vegger, og åpent bjelkelag i tak.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller.
    – Det er registrert omfattende synlige fuktskader
    – Det er registrert omfattende fuktskader. Høy fuktighet fra grunn, hull og sprekker i betongdekke.

    Tiltak
    – Det må foretas tiltak for å redusere/begrense fuktgjennomtrenging inn i kjeller.
    – Ytterligere undersøkelser må foretas før man kan fastsette et kostnadsestimat.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Krypkjeller,TG3

    Bygningen har krypkjeller under trebjelkelag og stubbegulv. Tilkomst via luke i gulv på kjøkken 1.etasje og via åpning i natursteinsmuren i kjeller. Deler av krypkjelleren har manglende tilkomst og er derfor ikke inspisert. Det er utført lokale utbedringer på råteskadet bjelkelag og for å forhindre inntrenging av høy luftfuktighet. Tiltakene kan sees i den innerste rommet i kjeller og via luke i gulv på kjøkken.

    Vurdering av avvik:
    – Det er begrenset tilgang til hele krypkjelleren.
    – Det er ikke tilfredsstillende ventilering av krypkjeller.
    – Det er registrert skader etter aktivitet av skadedyr
    – Det er stedvis påvist fuktnivå som tilsier at konstruksjonen kan ha fuktskader.
    – Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig.
    – Det er for dårlig terrengfall vekk fra konstruksjonen.
    – Det er manglende fuktsperre på bakken.

    Tiltak
    – Terrengfall i tilknytning til konstruksjonen må utbedres.
    – Om mulig bør det forsøkes etablert adkomst til krypkjeller slik at den kan inspiseres. Dette er en utsatt konstruksjon.
    – Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt tilstanden og omfanget på eventuelle skader.
    – Ut ifra visuelle observasjoner fra de besiktigede områdene, gir det grunnlag for å forsøke å foreta grundigere undersøkelser i de mindre tilgjengelige områdene. Det kan ikke utelukkes skader i disse områdene.
    – Ytterligere undersøkelser må foretas før man kan fastsette et kostnadsestimat.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Innvendige trapper,TG3

    Innvendige trapper i tre med tette trappetrinn, fra byggeår.

    Vurdering av avvik:
    – Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
    – Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
    – Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
    – Trappen har store skader.

    Tiltak
    – Trappen må påregnes skiftes ut.
    – Trapp til kjeller må påregnes utskifting. Trapp til 2.etasje må utbedres.
    Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000

    Innvendige dører,TG3

    Innvendige malte doble og enkle fyllingsdører, fra byggeår

    Vurdering av avvik:
    – Enkelte av innvendige dører har betydelige skader

    Tiltak
    – Det er påregnelig med utskiftning av flere innvendige dører.
    Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000

    Våtrom
    Leilighet 1.etasje > Bad
    Generell,TG3

    Bad i 1.etasje med varmekabler i gulv, alder ukjent. Flis på gulv og vegg med himlingsplater i tak. Baderomsinnredningen består av benkeskap med hvite, profilerte fronter og ovenpåliggende servant i helstøpt plate. Over servant har du et stort speil med lys integrert. Videre består innredningen av dusjkabinett, gulvstående toalett og opplegg for vaskemaskin. Ingen dokumentasjon på badet. Det var ikke synlig membran i sluk og utette gjennomføringer i gulvet.

    Vurdering av avvik:
    – Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
    – En må forvente generell oppgradering av våtrommets tettesjikt/membran for at våtrommet skal tåle en normal bruk etter dagens krav (tett våtsone). En samlet TG 3 for rommet er satt med bakgrunn i alder og manglende tetthet i våtsonen på rommet. Det er ikke behov for å gjennomføre en detaljert tilstandsanalyse, etter standardens krav.

    Tiltak
    – Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres.
    Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000

    Leilighet – 2.etasje > Annet våtrom
    Generell,TG3

    Annet våtrom i 2.etasje, alder ukjent. Rommet har malt furugulv, tapet og strietapet på vegger og tak. Det er lagt vinylbelegg under et frittstående badekar i plast med veggmontert blandebatteri. Rommet tilfredsstiller ikke kravene til et våtrom. Det påvises drypplekkasje fra rørskjøter.

    Vurdering av avvik:
    – Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
    – En må forvente generell oppgradering av våtrommets tettesjikt/membran for at våtrommet skal tåle en normal bruk etter dagens krav (tett våtsone). En samlet TG 3 for rommet er satt med bakgrunn i alder og manglende tetthet i våtsonen på rommet. Det er ikke behov for å gjennomføre en detaljert tilstandsanalyse, etter standardens krav.

    Tiltak
    – Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres.
    Kostnadsestimat : 50 000 – 100 000

    Leilighet – 2.etasje > Annet våtrom
    Tilliggende konstruksjoner våtrom,TG3

    Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende tømmerkonstruksjon.

    Vurdering av avvik:
    – Det er pga bygningsmessige hindringer ikke fysisk mulig å foreta hulltaking i vegg bak våtsone
    – Ved andre fuktundersøkelser enn hulltaking, er det påvist indikasjoner på fuktskader.

    Tiltak
    – Det må foretas tiltak for å lukke avviket.
    Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000

    Kjøkken
    Leilighet 1.etasje > Kjøkken
    Overflater og innredning,TG2

    Enkel kjøkkeninnredning i 1.etasje, alder ukjent. Innredningen består av hvite, glatte fronter, laminat benkeplate med nedfelt kum i rustfritt stål, belysning under overskap og fliser på vegg over benkeskap. Alle hvitevarer var demontert på befaring.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad.

    Tiltak
    – Det må påregnes lokal utbedring/utskiftning.

    Leilighet 1.etasje > Kjøkken
    Avtrekk,TG2

    Kjøkkenventilator med avtrekk ut.

    Vurdering av avvik:
    – Det er avvik:
    – Ventilator av ukjent alder. Fungerte ved testing, men avtrekket var svakt og lydnivå høyt.

    Tiltak
    – Tiltak:
    – Ventilator bør påregnes utskifting.

    Leilighet – 2.etasje > Kjøkken
    Overflater og innredning,TG2

    Enkel kjøkkeninnredning i 2.etasje, alder ukjent. Innredningen består av glatte fronter, laminat benkeplate med nedfelt kum i rustfritt stål, belysning på vegg under overskap og strietapet på vegg over benkeskap. Frittstående komfyr og en varmtvannsbereder under kjøkkenbenk.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad.

    Tiltak
    – Det må påregnes lokal utbedring/utskiftning.

    Leilighet – 2.etasje > Kjøkken
    Avtrekk,TG2

    Det var ikke montert avtrekksvifte på befaring.

    Vurdering av avvik:
    – Det er manglende forsert mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkkenet.

    Tiltak
    – Mekanisk avtrekk bør etableres.

    Kostnadsestimat : Under 10 000

    Spesialrom
    Leilighet – 2.etasje > Toalettrom
    Overflater og konstruksjon,TG3

    Toalettrom i 2.etasje har gulvbelegg på gulv, tapet og panel på vegger og malte plater i tak. Baderomsinnredningen består av benkeskap med hvite, profilerte fronter og ovenpåliggende servant i helstøpt plate med ett-greps blandebatteri. Gulvstående toalett, panelovn på vegg og naturlig ventilering

    Vurdering av avvik:
    – Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
    – Overflater har skader og høy slitasje

    Tiltak
    – Mekanisk avtrekk bør etableres på toalettrom.
    – Lokal utbedring må utføres.
    – Rommet må påregnes en oppgradering
    Kostnadsestimat : 10 000 – 50 000

    Tekniske installasjoner
    Vannledninger,TG2

    Boligen har kobberrør med varierende alder. Stoppekran plassert på bad i 1.etasje.

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.

    Tiltak
    – Anlegget må sjekkes av fagperson, som må utføre eventuelle tiltak på anlegget.
    – I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.

    Avløpsrør,TG2

    Avløpsrør av plast, alder ukjent. Staking kan gjøres via sluk, vannlåser, toalett etc.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke påvist tilfredsstillende lufting av avløpsanlegget.
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.

    Tiltak
    – I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
    – Det må gjøres nærmere undersøkelser.

    Varmtvannstank,TG2

    Ca. 120 liters varmtvannsbereder, alder ukjent, bereder er lokalisert på kjøkken 1.etasje. Varmtvannsbereder har ikke fast tilkobling, men er koblet med stikkontakt (konsekvens er fare for varmgang). Nye forskrifter i 2014 En varmtvannsbereder vil mest sannsynlig stå på én plass hele sin levetid, og det er derfor Norsk Elektroteknisk Komité (NEK) pålegger en fast tilkobling. Ved bruk av stikkontakt som tilkoblingspunkt foreligger det alltid en fare for varmeutvikling og brann. I 2010 innførte NEK et krav om direkte påkobling på varmtvannsberedere over 2000 W. Mange produsenter begynte da å «jukse» ved å produsere beredere på 1950 W. Normsamlingen NEK 400 oppdateres hvert fjerde år, og i 2014 ble kravene til tilkobling av varmtvannsberedere justert. Nå gjelder forskriften alle beredere som er over 1500 W.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.
    – Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.

    Tiltak
    – Det bør etableres tilfredsstillende el-tilkobling etter gjeldende forskrift.
    – Det bør etableres tilfredsstillende avrenning eller lekkasjesikring ved varmtvannstank.

    Varmtvannstank – 2.etasje,TG2
    Ca. 120 liters varmtvannsbereder, alder ukjent, bereder er lokalisert på kjøkken 2.etasje. Varmtvannsbereder har ikke fast tilkobling, men er koblet med stikkontakt (konsekvens er fare for varmgang). Nye forskrifter i 2014 En varmtvannsbereder vil mest sannsynlig stå på én plass hele sin levetid, og det er derfor Norsk Elektroteknisk Komité (NEK) pålegger en fast tilkobling. Ved bruk av stikkontakt som tilkoblingspunkt foreligger det alltid en fare for varmeutvikling og brann. I 2010 innførte NEK et krav om direkte påkobling på varmtvannsberedere over 2000 W. Mange produsenter begynte da å «jukse» ved å produsere beredere på 1950 W. Normsamlingen NEK 400 oppdateres hvert fjerde år, og i 2014 ble kravene til tilkobling av varmtvannsberedere justert. Nå gjelder forskriften alle beredere som er over 1500 W.

    Vurdering av avvik:
    – Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.
    – Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.

    Tiltak
    – Det bør etableres tilfredsstillende el-tilkobling etter gjeldende forskrift.
    – Det bør etableres tilfredsstillende avrenning eller lekkasjesikring ved varmtvannstank.

    Elektrisk anlegg,TG3
    El-anlegg med automatsikringer, alder ukjent. Sikringsskap plassert i Vindfang. Dette er en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål og undersøkelser som forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-18 inneholder. Dette kan ikke sammenlignes med en kontroll utført av offentlig myndighet (Det lokale eltilsyn) eller registrert elektrovirksomhet, og en bygningssakkyndig har verken kompetanse eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen som forskriften inneholder. El-anlegget kan ha feil og mangler som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller få en fullstendig kontroll utført av registrert elektrovirksomhet.
    21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
    Nei
    Kommentar:
    1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
    Kommentar: Ukjent
    2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
    Ukjent
    Kommentar:
    3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
    Ukjent
    Kommentar:
    5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
    Ukjent
    Kommentar:
    6.Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
    Ukjent
    Kommentar:
    7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
    Ukjent
    Kommentar:
    8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
    Ja
    Kommentar:
    10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
    Ja
    Kommentar:
    14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
    Nei
    Kommentar:
    15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
    Ja
    Kommentar:
    16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
    Ja
    Kommentar: På bakgrunn av påviste forhold vil det være hensiktsmessig å gjennomføre en utvidet el-kontroll.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Elektrisk anlegg – 2.etasje,TG3
    El-anlegg med automatsikringer, alder ukjent. Sikringsskap plassert på soverom i 2.etasje. Dette er en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål og undersøkelser som forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-18 inneholder. Dette kan ikke sammenlignes med en kontroll utført av offentlig myndighet (Det lokale eltilsyn) eller registrert elektrovirksomhet, og en bygningssakkyndig har verken kompetanse eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen som forskriften inneholder. El-anlegget kan ha feil og mangler som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller få en fullstendig kontroll utført av registrert elektrovirksomhet.
    21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
    Nei
    Kommentar:
    1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
    Kommentar: Ukjent
    2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
    Ukjent
    Kommentar:
    3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
    Ukjent
    Kommentar:
    5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
    Ukjent
    Kommentar:
    6.Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
    Ukjent
    Kommentar:
    7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
    Ukjent
    Kommentar:
    8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
    Ja
    Kommentar:
    10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
    Ja
    Kommentar:
    14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
    Ja
    Kommentar:
    15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
    Ja
    Kommentar:
    16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
    Ja
    Kommentar: På bakgrunn av påviste forhold vil det være hensiktsmessig å gjennomføre en utvidet el-kontroll.
    Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

    Branntekniske forhold,TG3
    Boligen mangler brannslukningsutstyr og røykvarslere.
    17.Er det mangler for brannslukningsutstyr i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985?
    Ja
    Kommentar:
    18.Er det skader på brannslokkingsutstyr eller er apparatet eldre enn 10 år?
    Ukjent
    Kommentar:
    19.Er det mangler på røykvarsler i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985?
    Ja
    Kommentar:
    20.Er det skader på røykvarslere?

    Ukjent
    Kommentar:
    Kostnadsestimat : Under 10 000

    Tomteforhold
    Drenering,TG3

    Av naturlige årsaker, er kontroll av drenerende masser og drenering begrenset, men antatt utført i henhold til praksis fra byggeåret.

    Vurdering av avvik:
    – Dreneringen er utilstrekkelig og har idag begrenset effekt.

    Tiltak
    – Drenering må skiftes.
    Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000

    Grunnmur og fundamenter,TG2

    Grunnmur i natursteinsmur

    Vurdering av avvik:
    – Det er registrert skråriss som er symptom på setninger.

    Tiltak
    – Lokal utbedring må utføres.

    Terrengforhold,TG3

    Eiendommen ligger i skrånede terreng fra øst.

    Vurdering av avvik:
    – Det er påvist områder på eiendommen med stående vann.
    – Terrenget faller inn mot bygningen og det er maksimale forhold for vann inn mot muren.

    Tiltak
    – Ytterligere undersøkelser anbefales.
    – Det må foretas terrengdrenering på eiendommen.
    Kostnadsestimat : 100 000 – 300 000

    Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2

    Utvendige vann og avløpsrør av plast. Tilknytning av avløp er ukjent, vann via privat brønn. Trykktank plassert i låvebygg, alder ukjent

    Vurdering av avvik:
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger.
    – Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.

    Tiltak
    – Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
    – Avløpsanlegget må sjekkes.

    Kommunale avgifter

    Kr. 16 857 pr. år

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Maskiner og utstyr

    Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, PDF. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
    Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
    Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

    Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
    Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

    Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

    Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

    Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»

    Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
    Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
    Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
    Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.