Bredholtveien 563, 1894 Rakkestad

Ådalen gård - SOLGT!

43 daa dyrket, 378,3 daa skog. Oppgradert våningshus, bryggerhus og 2 driftsbygninger

Prisantydning: 5 500 000 kr
Omkostninger: 138 740 kr
Totalpris: 5 638 740 kr
Kommunale avgifter: 12 698 kr per år
Boligtype: Gårdsbruk/Småbruk
Byggeår: 1900
Verditakst: 5 500 000 kr
Primærrom: 101 m²
Bruksareal: 101 m²
Tomteareal: 447 m² (eiet)
Omkostninger oppsett:
5 500 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
240,- (Pantattest kjøper)
500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
500,- (Tingl.gebyr skjøte)
137 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 5 500 000,-))
--------------------------------------------------------
138 740,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
5 638 740,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
terje
Terje Hvidsten
915 78 181
terje@landbruksmegling.no
Adresse: Bredholtveien 563, 1894 Rakkestad

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?




    Matrikkel

    Gnr. 84 bnr. 3 og 4 i Rakkestad kommune og 1062, bnr. 1 og 2 i Sarpsborg kommune

    Ådalen Gård – 447 Daa. totalt med 43 daa. dyrket, 378,3 daa. produktiv skog, samt beiter og øvrig areal på 25,7 daa. skog. Hyggelig gårdstun med oppgradert våningshus i enden av gårdsvei.

    Ådalen gård er 447,7 daa totalt hvor fulldyrka mark utgjør 43 daa og innmarksbeite 18,3 daa og produktiv skog 378,3 daa. Gårdstunet har en usjenert og fin beliggenhet med gode solforhold. Tunets driftssone og låvebygning er orientert til nord, mens hovedhus og bryggerhus er orientert til syd. Eiendommens jordarealer omkranser tunet, og skogen består av tre teiger. Den ene ligger på hovedbølet i Rakkestad kommune, og den andre ligger under gnr. 1062, bnr. 1 og 2 i Sarpsborg kommune. Den dyrkede marken er for tiden utleid, men fri for bruk om dette ønskes. Fulldyrket areal består av 4 skifter, og består av delvis sandjord og delvis av leire.

    Det unike med Ådalen gård er den flotte beliggenheten og den svært godt vedlikeholdte hovedbygningen, hvor det er lagt ned betydelige midler og innsats for å skape et godt bomiljø på eiendommen. Den hyggelige sveitserinspirerte hovedbygningen fra begynnelsen av 1900-tallet er renovert over tid for å bevare bygningens historiske uttrykk, i kombinasjon med moderne løsninger og tidsriktige innredninger. Boligen innehar i dag bl.a. ny delikat kjøkkeninnredning, nyoppussede overflater og ny stor terrasse mot syd. De strukturelle og viktige arbeidene er utført på et tidligere tidspunkt i form av ny etterisolert kledning, omlagt yttertak og utskifting av vinduer.

    Planløsningen i boligens 1. etg. består av entré med trapp til 2. etg. og adgang kjøkken og stue. Kjøkkeninnredningen er delikat og moderne. Kjøkkenet er et flott allrom og boligens hjerte, som dekker hele den venstre fløyen av bygningen, med lysinnslipp fra tre kanter igjennom de store vinduene. Åpen peis er plassert sentralt plassert i rommet. Man har god utsikt over gårdsplassen fra spiseplassen, og direkte utgang til en helt nybygget terrasse. Stua har en sydvendt beliggenhet med nytt flott ildsted. I boligens 2. etg. finner vi loftstue, bad og soverom. Baderommet er renoverte senere år. I denne etasjen er det på ingen måte snorrette overflater og moderne materialer. Eier har her valgt å ta vare på boligens autentiske uttrykk ved å bevare originale bygningsdeler, med delvis originale farger og grovt listverk. Oppsummert må hovedbygningen sies å blitt forvaltet på en svært god måte, hvor strukturelle utbedringer er utført, kombinert med renovert overflater innvendig. Alt er arbeid utført med tanke bak og en skånsom hånd.

    Gårdens driftsbygning er en låvebygning på 284 kvm (BTA). Bygningen er oppført i flere omganger, hvorav fjøset trolig er den eldste delen. Den er oppført ca. 1900, mens den øvrige delen er oppført i 1952/53. Den resterende delen av låven er oppført delvis om overbygg over fjøs samt som en tradisjonell låve med høygulv og kjørebane. På sydvestre langside har bygningen et mindre tilbygg, som er nyoppført i 2022/23, hvor geitene står. Åpningshøyden på denne delen er godkjent for hest, og støpt dekke er betong, som er laget for husdyrgjødsel . Bryggerhuset har egen adresse, men er ikke innredet, og har ikke bad. sjarmerende badstue med 2 rom er oppført med 2 rom i 2018/19. Garasje/vognskjul har tre doble slagdører, samt en enkel slagdør mot veien. Bygningen fremstår som noe slitt og har liten driftrelevans til dagens drift. Det er satt opp et drivhus på tomten (ca. 16 kvm.)

    Beliggenhet, adkomst

    Eiendommen ligger landlig, skjermet og idyllisk til på helt syd i Rakkestad på grensen til Sarpsborg, hvor deler av skogen går inn i Sarpsborg kommune. Området består av spredt boligbebyggelse og landbruksarealer. Eiendommen ligger i umiddelbar nærhet til skog, noe som byr på gode rekreasjonsmuligheter. I Rakkestad sentrum er det offentlige kontorer, bank, flere forretninger, spisesteder, kino og diverse andre fasiliteter. Ellers er det nærhet til skiløyper, svømmehall og treningssenter m.m.

    Av severdigheter og kulturelle tilbud kan Rudskogen Motorsenter og Midtstuen kunst anbefales. Kommunen har et mangfold av lag og foreninger med mange ulike fritidsaktiviteter for barn og unge. Kort vei til Rakkestadfjella der det er flotte turområde, bade- og fiskevann og milevis med skiløyper så snart snøen kommer.

    Type, eierform og byggeår

    Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1900

    Bygninger og byggemåte

    Våningshus:
    Opprinnelig oppført ca. 1900.
    Areal: P-rom og BRA: 1. etasje 60 kvm og 2. etasje
    42 kvm, tilsammen 102 kvm
    P-rom / BRA
    1. etasje inneholder entrè, kjøkken med spisedel, stue og toalett med WC og servant.
    2. etasje inneholder stue, ett soverom, bad med servant og dusjnisje. Det er også sovealkove i etasjen men er ikke boareal p.g.a. manglende takhøyde og tilstrekkelig rømningsvei.
    Eiendommen er de senere år betydelig påkostet både ut- og innvendig. Det er støpt gulv i første etasje, ytterveggene er etterisolert, og fasaden er kledd om og nye vinduer med 2-lags isolerglass. Taket er også lagt om med ny taksten. Alle innvendige flater er fornyet, ny kjøkkeninnredning fra Mobalpa og det er bygget nytt toalett og baderom. Det er bygget ny stor terrasse (møre royal terrassebord) i 2021 på sørsiden av huset, og det er satt inn ny terrassedør. Innvendig er røropplegget renovert og det elektriske anlegget er skiftet og oppgradert. Videre er det installert nytt minirenseanlegg for avløpsvann. Koselig kjøkken i eik med profilerte fronter og granitt benkeplate. Flott komfyr i 1 meters bredde, 5 plater og stekeovn. Åpen peis i kjøkken/ spisestue. Det elektriske anlegget er byttet ut i forbindelse med renoveringen. Det er 3 x 63 A hovedsikring og 11 kurser med automatsikringer. Det er jordfeilbryter på en kurs.

    Bryggerhus:
    Oppført: 1961/62. Areal.
    Huset er registrert med egen adresse, Bredholtveien 656, men boligen er ikke innredet og har ikke bad. Det er lagt vann- og avløpsledning klart til bruk inn i kjelleren. Det er lagt ny drenering rundt huset i 2022/23

    Badstu-hus:
    Oppført: 2018/19. Sjarmerende badstu og vedskjul. Vegger og takpanel i osp, en vegg er kledd med bjørkeender som er med på å gi rommet en spennende uttrykk.

    Låve med fjøs mot endevegg:
    Oppført: Rundt 1900.
    Bygget er oppført i flere omganger, hvorav fjøset er eldst, trolig rundt 1900. I 1952/53 ble den øvrige delen oppført. Overbygd over utvendig gjødsellager mot vest er av ukjent dato. Fjøset er oppført på støpt ringmur, uten kjeller og med støpt gulv. Denne delen er oppført i laftet tømmer med tak av rundkjepp. Innvendig areal er 74 kvm og takhøyde 2,2 m. Da fjøset ikke har kjeller er det oppført mot vest overbygg, fundamentert på støpt ringmur og støttepilarer. Resterende del av låven er oppført delvis som overbygget samt som en tradisjonell låve med høygulv og kjørebane. Delvis fundamentert på støpt ringmur og delvis på steinrøys. Tradisjonelt stolpebygg med innvendig kjørebane på tvers og høygulv på andre siden. Grunnplanet har tregulv på bjelkelag og kjørebane som tregulv. Utvendig støpt kjørebru fra tunet. Noe av fundamentet i kjørebrua er rom for borehull og trykktank til gårdens vannforsyning. Taket er tekket med ny plater og lekter i 2020. Bygget har noe setningsskader, men ikke mer enn hva som er vanlig for denne type bygg. Møkkakjeller er fjernet og murt/pusset opp, og benyttet til dyrehold.

    Garasje/vognskjul:
    Ukjent oppføringsdato. Bygget er oppført i skrånende terreng fundamentert på fjell og steinrøyser eller støpte pilarer. Innvendig bordgulv på bjelkelag. Stolpebygg utvendig kledd med panel. Saltak tekket med stein. Ett tilbygg mot sør har pulttak. Bygningen har tre doble slagdører samt en enkelt slagdør mot veien. Bredde og høyde: 2,0 x 2,0. Bygget er slitt.

    Det er satt opp drivhus på tomten (ca. 16 kvm.)

    Arealer og fordeling per etasje

    Primærrom: 101 kvm, Bruksareal: 101 kvm, TBA: 50 kvm

    1.Etasje: primærrom: Entré, bad, kjøkken og stue
    2.Etasje: primærrom: Loftstue, soverom og bad

    Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

    Oppvarming

    Vannbåren varme i 1. etg., elektrisitet og vedfyring

    Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

    Areal: 447 kvm, Eierform: Eiet tomt

    Tun, jord og skog

    Tun:
    Tunet ligger med åpent lende i alle himmelrettninger, og er meget pent opparbeidet med brosteinsbelagt uteplassen. Hagemessig pent opparbeidet med eldre og nyplantede frukttrær, samt bærbusker. Eget område med oppvarmet massasjebad på et platå med platting og nedfelt lys rundt platået. Rett syd for bryggerhuset er det oppført et drivhus på ca. 16 kvm og en liten kjøkkenhage. Det er også en liten gårdsdam.

    Jord:
    Fulldyrka areal består av 4 skifter, alle beliggende i Rakkestad kommune. Arealene er delvis dårlig arrondert og tungdrevet. Noe areal er drenert. Jorda består delvis av sandjord og delvis av leire. Deler av arealet er bortleid, og det foreligger ingen skriftlige avtale for inneværende år og ny eier står fritt til å bruke arealet. Arealet benyttes til grovforproduksjon. 3 mindre arealer er definert i gårdskart som innmarksbeite. Arealet er ikke i bruk.

    Skog:
    Skogen består av tre teiger. Den ene ligger i Rakkestad og ligger under gnr 84, bnr. 3 og den andre ligger i Sarpsborg under gnr. 1062 bnr. 1 i Sarpsborg kommune. Det er normale driftsforhold med noe dårlig veidekning som betyr lang terrengtransport og høye driftsutgifter ved uttak av tømmer. Det mest av den eldre skogen ble avvirket i 2003og 2013, tilsammen 2 900 kbm innmålt virke. Dette utgjør ca. 3 400 kbm stående virke (ca. 20% er ikke omsettbart, topp, avfall og miljøhensyn). Gran er i etterkant tilplantet mens furu er basert på naturlig fornyelse.

    Jakt:
    Gården inngår som medlem av elgjaktlag, hvor det også er hjortejakt på eiendommen. De er også med i rådyrvald, slik at det er 1 rådyr på eiendommen.

    Vei, vann og avløp

    Avløp: Det er godkjent minirenseanlegg i 2010. Anlegget kan belastes opptil 5 personer.
    Privat borevann: Det er avholdt analyse av drikkevannet i 2018. Rapporten fås av megler.
    Vei: Den siste delen av veien er privat, gjennom naboeiendommen. Vedlikehold og snømåking deles mellom oppsittere etter behov.

    Reguleringsplan

    Eiendommen ligger i uregulert område og i kommuneplans arealdel for LNF (landbruk, friluft og natur).

    Servitutter og heftelser i grunnbok

    1964/304377-2/3 Skjønn
    24.10.1964
    Elektriske kraftlinjer
    Med flere bestemmelser
    Gjelder denne registerenheten med flere
    Meglers kommentar: Overskjønn fra 1964 for tillatelse til å ekspropriere det som trengs av grunn og rettigheter for anlegg av en ca. 38 km lang 380 kv-ledning fra Hasle i Varteig til riksgrensen ved riksrøys 22A, samt for transformatorstasjon ved Hasle. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.

    Hjemmel til gnr. 1062, bnr. 2 i Sarpsborg kommune er uteglemt ved flere overdragelser av eiendommen, og vi har sendt inn begjæring om fastsettelse av ny grunnbokshjemmel til Statens Kartverk

    Ferdigattest

    Ifølge kommunen foreligger det ikke ferdigattest, brukstillatelse eller byggetegninger for noen av byggene på eiendommen. Det er dermed ukjent for megler om bruken er i samsvar med hva som evt. opprinnelig var bygge meldt. Kjøper påtar seg risikoen for både fremtidig, fortsatt bruk og eventuelle pålegg, for alle ovennevnte ulovlige forhold, herunder risikoen for om bruken lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette. Det kan være krav i lov, forskrift og planverk som ikke er eller kan oppfylles, i så fall vil kommunen kunne kreve at rommet/ rommene/ bygningsdelene settes tilbake til opprinnelig godkjent stand.

    Kulturminner og fredninger

    Våningshuset er registrert som SEFRAK-minne. Det innebærer ingen spesielle restriksjoner at en bygning er med i dette registeret. Registreringen fungerer mer som et varsko om at det bør gjøres en vurdering av verneverdien før man ev. gir godkjenning til å rive eller endre bygningen. For
    bygninger som er eldre enn år 1850, er det lovfesta (Kulturminnelova §25) at en slik vurdering må gjøres før en bygge- eller rivningssøknad blir avgjort. Det er likevel mulig for kommunen å gi rivingstillatelse selv om kulturminnemyndighetene tilråder vern.

    Informasjon om odelsloven

    Det er ikke odel på eiendommen

    Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

    Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

    Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

    1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

    2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
    3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

    Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
    Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

    Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

    Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

    Prisantydning

    5 500 000,-

    Takst / tilstandsrapport

    Utført av : Hans Andreas Trætteberg
    Takstdato : 20.12.2023
    Markedsverdi : 5 500 000,-
    Formuesverdi : 114 854,-
    Formuesverdi pr. : 01.01.2022

    Våningshus:
    Pipe og ildsted, TG 3
    boligen er det pipe av murstein. Steinbelagt pipemur / brannvegg i 1. etg.
    – Pusset og malt pipemur i 2. etg.
    – Murt åpen peis med spjeld
    – Peisovn ( ny fra 2020 / 2021 )
    Pipemur på loft er pusset, noen fuktstriper på overflaten som følge av nedbør ved veldig mye vind ved enkelte tilfeller
    ( Ved forrige salg ble det anmerket at skorstein er tildekt
    for tilsyn på to sider i 2. etasje ).
    Vurdering av avvik:
    Pipevanger er ikke synlige.
    I 2. etg. er det synlig 2 sider av pipemur
    Konsekvens/tiltak
    Pipevanger må gjøres tilgjengelig.
    Kostnadsestimat: 10 000 – 50 000

    Utvendig:
    Nedløp og beslag, TG2
    Takrenner, nedløpsrør og beslag er av stål, sort utførelse. Ved befaring er det snø på tak, inntil vegger rundt boligen, og det er ikke tilgang til besiktigelse for vurdering av bygningsdeler eller løsning med nedløpsrør mot terreng.
    Boligeier opplyser at det har vært tilfeller med lekkasje via pipebeslag.. Dette har oppstått under spesielle vindforhold.. På pipemur ved kaldt loft er det rennmerker.
    Vurdering av avvik:
    Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet..
    Konsekvens/tiltak
    Det er ikke krav om utbedring opp til dagens krav.
    Det anbefales å montere snøfangere på takflater hvor det er gangbart område langs boligen.
    Kostnadsestimat: Under 10 000

    Takkonstruksjon/loft: TG2
    Takkonstruksjon er av trematerialer; opprinnelig sperretak
    – Undertak er med nyere panelbord; taket ble lagt om i 2006
    Vurdering av avvik:
    Konstruksjonene har skjevheter. Ut fra alder på konstruksjon er det naturlige skjevheter.
    Konsekvens/tiltak
    Det er ikke behov for utbedringstiltak.

    Etasjeskille/gulv mot grunn: TG2
    Boligen er rehabilitert med støpt dekke mot grunn. Opplysning fra forrige boligsalg er at det i første etasje er isolert støpt gulv på oppfylte masser/løs leca. Gulvet ble støpt i 2004.
    Etasjeskille mellom 1. og 2.etg. / loft er med trebjelkelag
    ( opprinnelig )
    – Isolasjon er skiftet ut.
    Vurdering av avvik:
    Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
    Målt høydeforskjell på mellom 10 – 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. I boligens 1. etg. er gulv målt til å være i vater.
    Etasjeskille mellom 1. og 2. etg,. har synlige skjevheter; derav er det målt høydeforskjeller i 1. etg.
    Konsekvens/tiltak
    For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som
    dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.

    Radon: TG2
    Det er ikke mottatt informasjon om det er lagt radonsperre under støpt dekke i 1. etg.
    Vurdering av avvik:
    Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. I kart utarbeidet av ngu er området kartlagt med lave til moderate forekomster av radon
    Konsekvens/tiltak
    Det bør gjennomføres radonmålinger.
    Det anbefales å foreta måling i vinterhalvåret (okt – april) da det i denne perioden forekommer mer radon enn i sommerhalvåret.

    Innvendig:

    Overflater Gulv: TG2
    På gulvet er det lagt vinylbelegg med oppbrett på vegg og ved terskel, samt under kar i dusjnisjen.
    Vurdering av avvik:
    Det er mulighet for at det kan forekomme vannlekkasje på våtrommet hvor vann ikke vil gå til sluk.
    Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.
    Konsekvens/tiltak
    Det bør etableres avrenning inn til sluk for hele våtrommet.

    Sluk, membran og tettesjikt: TG2
    Vinylbelegg på gulv
    – Sluk med klemring
    Membran / arbeid med sluk Utført av Gunnar Pedersen Fargerike
    Vurdering av avvik:
    Det er påvist mangelfull/feil utførelse rundt rørgjennomføringer e.l. som gir fare for fukt i konstruksjonen i våtsone.
    Det er avvik:
    Avløp under kar i dusjnisjen med gjennomføring til dekke er usikker løsning
    Konsekvens/tiltak
    Overvåk konstruksjonen jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må løsningen utbedres, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.

    Sanitærutstyr og innredning: TG2
    Innredning med servantskap
    – Ettgreps blandebatteri. Dusjnisje med kar ( Nytt dusjbrett er fra 2023 – utført med egeninnsats )
    – Termostatstyrt blandebatteri
    – Innkassing med fordelerskap og varmtvannsbereder
    – Opplegg for vaskemaskin. ( Ikke i bruk )
    Vurdering av avvik:
    Det er avvik:
    Innkassing med varmtvannsbereder mangler spalter for å synliggjøre en evt. lekkasje.
    Konsekvens/tiltak
    Tiltak:
    Etablere spalte for visuell lekkasjevarsling og installere sensor for alarm ved en evt. lekkasje

    Overflater og konstruksjon: TG2
    Overflater
    – Fliser på gulv
    – Fliser / panelbord på vegg
    – Himling mer malte panelbord
    – Gulvmontert klosett
    – Servant med ettgreps blandebatteri
    – Sluk under servantskap
    Vurdering av avvik:
    Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
    Konsekvens/tiltak
    Det er ikke behov for utbedringstiltak.
    Løsning med tilluft via spalte mellom dørblad og terskel og avtrekk via ventil i vegg fungerer.

    Vannledninger: TG2
    boligen er det installert rør-i-rør opplegg med fordelerskap i 2. etg.. Drenering med rør ført til gulv med sluk.. Synlige rør i kjøkkenbenk og servantskap er av kopper, stål og plast.. Hovedstoppekran er opplyst å være plassert i gang ved inntak vannledning ført fra borebrønn
    Vurdering av avvik:
    Det er påvist at eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system ikke ledes til sluk eller annen kompenserende løsning.. Det mangler en spalte for synliggjøring av evt. vannlekkasje fra rør-i-rør-systemet. Fordelerskap er innkasset sammen med varmtvannsbereder.
    Konsekvens/tiltak
    Det bør foretas tiltak på anlegget som sikrer bedre løsning på eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system. Installere en trådløs indikator ved lekkasjevarsler
    Kostnadsestimat: Under 10 000
    Årstall: 2008 Kilde: Tidligere salgsoppgaver

    Avløpsrør: TG2
    Avløpsrør i boligen fra rehabilitering i 2006-2008 er av plast. Synlige avløpsrør i kjøkkenbenk og i servanskap er av plast / PVC
    Vurdering av avvik:
    Det er ikke påvist tilfredsstillende stakemulighet på avløpsanlegg.. Det er ikke lokalisert stakepunkt for avløp
    Konsekvens/tiltak
    Det må gjøres nærmere undersøkelser.
    Avklare hvor avløpsrør er ført med tilgang for å stake opp avløp.

    Varmtvannstank: TG2
    boligen er det installert varmtvannsbereder på baderom i 2. etg.
    Modell på ca. 120 liter.
    Det er egen kurs til varmtvannsbereder dobbel stikkontakt. Krav om fast tilkopling ble innført i 2010 og gjaldt da varmtvannsberedere med effekt over 2000 watt, men ble endret til 1500 watt i 2014.
    Ved utskiftning må det etableres direkte strømtilførsel til varmtvannsbereder.
    Vurdering av avvik:
    Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.. Bereder er innkasset, og det er ikke spalte for å synligjøre en evt. lekkasje
    Konsekvens/tiltak
    Det bør etableres tilfredsstillende avrenning eller lekkasjesikring ved varmtvannstank.

    Utvendige vann- og avløpsledninger: TG2
    På eiendommen er det privat grunnboret brønn Det er opplyst ved tidligere salgsoppgave og tilstandsrapport fra 2020 at rom med hovedtilførsel fra brønn er ved låvebygning. Det er ikke foretatt kontroll av vannkvaliteten siden overtakelse av gården i 2020. Privat avløp med mini renseanlegg med slamavskiller
    – Kommunal tjeneste med å tømme slamavskiller
    Vurdering av avvik:
    Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet. Det er opplyst ved forrige salgsoppgave / egenerklæringsskjema at det ble foretatt kontroll av brønnvann i 2018.
    Konsekvens/tiltak
    Foreta kontroll av brønnvann.
    Informasjon fra mattilsynet med gjengitt tekst:
    Kravene i drikkevannsforskriften som gjelder for vannverkseiere, gjelder i utgangpunktet ikke for deg som eier en enkeltvannforsyning.
    Likevel kan kravene være nyttige å følge.
    Se Veileder til drikkevannsforskriften.

    Energiforbruk og energimerking

    Oppvarmingskarakter Oransje – Energikarakter G

    Kommunale avgifter

    Kr. 12 698 pr. år

    Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

    Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

    Oppgjør

    Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

    Arealangivelser i salgsoppgaven

    Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

    Diverse

    Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

    Antikk og løsøre

    Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

    Budgivning

    Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt «Gi bud»-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

    Overtagelse

    Avklares i forbindelse med budgivning.

    Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

    Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
    Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
    Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

    Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
    Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

    Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

    Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

    Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er»,og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.»

    Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

    Lov om hvitvasking

    I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
    Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
    Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
    Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.