Enningdalsveien 1015, 1765 Halden

BAKKEØDEGÅRD, ENNINGDALEN - SOLGT!

116,5 daa fulldyrket. 1.201,3 produktiv skog. Fint beliggende i vakkert kulturlandskap.

Prisantydning: 4 750 000 kr
Omkostninger: 120 092 kr
Totalpris: 4 870 092 kr
Kommunale avgifter: 9 121 kr per år
Boligtype: Landbrukseiendom
Eieform: Selveier
Verditakst: 4 750 000 kr
Energimerking: F - GUL
Bruksareal: 154 m²
Primærrom: 136 m²
Tomt: Eiet tomt
Tomteareal: 1549100 m² (eiet)
Omkostninger oppsett: 4 750 000,- (Prisantydning)

Omkostninger
172,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
118 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 4 750 000,-))
--------------------------------------------------------
120 092,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
4 870 092,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
jorn_egden_landbruksmegling (1)
Jørn Egden
90 69 92 32
jorn@landbruksmegling.no

For å bli oppdatert på bud og øvrig informasjon om eiendommen må du trykke på «bestill salgsoppgave» hvor du oppgir e-post og telefonnummer. 

Forhåndsvisning salgsoppgave: Vis Pdf
Adresse: Enningdalsveien 1015, 1765 Halden

KONTAKTSKJEMA

SPØRSMÅL OM EIENDOMMEN?
  Beliggenhet

  Adresse

  Enningdalsveien 1015 1765 Halden

  Matrikkel

  Gnr. 253 bnr. 1 i Halden kommune

  Bakkeødegård i Halden - 116,5 daa fulldyrket, 35,5 daa beite og 1.201,3 produktiv skog. Velholdt og pen bolig, driftsbygning, bryggerhus og garasje/uthus. Vakkert tun i flott kulturlandskap

  Velkommen til Bakkeødegård . Gården ligger meget flott til i landlige og idylliske omgivelser. Fra tunet på gården er det fin utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet og skogsarealene rundt gården. Tunet er fint holdt i hevd, har gode parkeringsforhold og en vakker hage som er godt opparbeidet med romslige plenarealer og rikelig beplantet med prydvekster, frukttrær og bærbusker. Solforholdene på tunet og i hagen er meget gode. Bygningsmassen som omkranser tunet består av et pent og godt vedlikeholdt våningshus på 154 kvm over 2 plan, driftsbygning, inneholdende stallrom med 3 hestebokser, stallgang, gammelt fjøs og grisehus samt låve med løer. I tillegg er det et eldre bryggerhus med  bl. a. bryggerhusdel, garasje, lagerrom, utedo og 2 vedskjul. På tunet er det også et bygg som har vært disponert som kornbu og garasje. Den dyrkede marken utgjør til sammen 116,5 daa og består av to hovedskifter på henholdsvis 39,4 og 44,6 nær tunet samt to mindre skifter på 10,1 daa og 20,3 daa, Disse ligger noe lengre unna, øst og vest for tunet. Skogsarealet ligger i 3 separate teiger øst og vest for tunet. Det totale arealet på skogen er 1.210,3 daa. Bonitetsfordelingen er 581,9 daa høy bonitet, 227,6 daa middels bonitet og 391,8 daa lav bonitet. Uproduktiv skog utgjør 158,0 daa. Skogteigen mot vest har strandlinje mot to vann, Nordre Hogsjøen og Årbutjernet. I tillegg har eiendommen tre mindre skifter med til sammen 35,5 daa beite. Eiendommen har jaktrett og fiskerett.

  Beliggenhet, adkomst

  Gården Bakkeødegård ligger idyllisk til i vakkert kulturlandskap med umiddelbar tilgang til flotte tur- og rekreasjonsområder i de omkringliggende skogsarealene. Fra eiendommen er det ca. 30 minutter med bil til Halden sentrum med gode buss-. og togforbindelser, kommuneadministrasjon og et rikt tilbud av forretninger, kafeer og øvrige servicetilbud. Eiendommen sokner til Prestebakke barneskole med 1-7 trinn + SFO samt Risum ungdomsskole. Videregående skole i Halden sentrum har et godt utvalg av linjer. Det er egen skyssordning til alle skolene. Ønsker man å ta en ta tur til Sverige ligger grensen bare noen få kilometer fra eiendommen. Strømstad og den svenske skjærgården er ikke mer enn ca. 30 minutter unna med bil.

  Eiendommen kort oppsummert:
  - 116,5 daa fulldyrket mark
  - 1.201,3 daa produktiv skog
  - 35,5 daa beite
  - 11,4 daa tun, veier og bebygd areal
  - 184,4 daa annet markslag
  - Umiddelbar tilgang til flotte tur.- og rekreasjonsområder
  - Strandlinje mot Nordre Hogsjøen og Årbutjernet
  - Godt vedlikeholdt våningshus over to plan
  - Eldre driftsbygning
  - Spennende bryggerhus
  - Garasje/uthus
  - Ca. 30 minutter til Halden sentrum
  - Kommunikasjoner fra Halden til Oslo og Østfoldbyene (18 minutter til Sarpsborg)
  - Kort vei til Sverige og ca. 30 minutter til Strømstad og den svenske veskystskjærgården

  Bygninger

  Type, eierform og byggeår

  Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1850, modernisert i 2003

  Bygninger

  Våningshus:
  Kjeller:
  Utvendig adkomst. Inneholdende rom for bl. a. oppbevaring av matvarer. I tillegg er det et lite kjellerrom (tidligere potetkjeller) under TV-stuen der adkomsten i dag et tettet. Selger har ikke vært i dette rommet på mange år og kjenner ikke tilstanden til rommet.
  1. etg.:
  Romslig vindfang - gang med trapp opp til 2, etg. - fliselagt dusjbad/wc/vaskerom - stort kjøkken med pen innredning og god arbeids/spiseplass og egen vedovn - koselig dagligstue - fin spisestue med separat utgang til sydvestvendt terrasse og videre ut i en koselig hage.
  2. etg.:
  Romslig trapperom - 3 fine soverom - romslig kleskott - lagrings bod - 2 store lagrings kott

  Driftsbygning:
  Hovedetasje:
  Stallrom med tre hestebokser, stallgang, gammelt fjøs, gammelt grisehus, låve m/løer.

  Bryggerhus/vedskjul/garasje :
  Inneholdende gammel bryggerhusdel, gang, rom , utedo, garasje, lagerrom og 2 vedskjulrom.

  Garasje/kornbu:
  1. etg.:
  Lagerrom - oppholdsrom - bilgarasje.
  2. etg.:
  Ett rom med kornlager

  Våningshuset og bryggerhuset er registrert i SEFRAK-registeret.
  (Bygningene i SEFRAK-registeret er i utgangspunktet ikke tillagt spesielle restriksjoner. Registreringen fungerer mer som et varsko om at kommunen bør ta en vurdering av verneverdien før det eventuelt blir gitt tillatelse til å endre, flytte eller rive bygningen. Les mer på: https://www.riksantikvaren.no/les-om/sefrak/ ).

  Arealer og fordeling per etasje

  Primærrom: 136 kvm, Bruksareal: 154 kvm
  Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er bygge meldt og godkjent til dagens bruk.

  Møblering / utstyr

  En del av møblene og innventaret i våningshuset og bryggerhuset vil bli stående og må overtas av ny eier. Konferer megler eller selger.

  Byggemåte og standard på bygninger

  Våningshus:
  Opprinnelig bygg er oppført ca. 1850. P-rom er 136 kvm. Påbygget og modernisert de senere år. Boligen går over to plan + lagringskjeller med utvendig adkomst. Bygningen er oppført på steinmur på fjellgrunn, vanlig trebjelkelag mot kjeller/grunn som etasjeskiller. Støpt gulv i vindfang,
  gang og på bad. Yttertak av tre (saltak) er tekket med betongtakstein. Nytt tak ble lagt i 2011-2012. Yttervegger er oppført i laftet tømmer, etterisolert og kledd med tømmermannspanel. Vinduer har to-lags koblet glass, og noen er skiftet til nyere vinduer med 2-lags isolerglass. Bygningen har 1 pipe. Oppvarming skjer med vedfyring og luft-til-luft varmepumpe. Det er varmekabler i gang og bad, samt i vindfang som er relativt nyoppusset. Huset har nesten vært under kontinuerlig oppussing og utbedring siden 2003. Nytt kjøkken fra 2003 med hvitefronter i laminert utførelse. I 1.etasje er det parkettgulv i stue, tregulv i spisestue, gulvbelegg i kjøkken og fliser i gang og bad. Vinylbelegg i vindfang. På veggene er det i hovedsak trepanel, i gangen er det miljøtapet. I himlingene er det i hovedsak trepanel, men et par rom har takplater. Stua har et fint gammelt preg, med sjarmerende skjevheter. Badet er utstyrt med dusjkabinett, innredning med servant og toalett, og har normalt god standard. Fra gangen er det trapp opp til 2.etasje. Gulvene i denne etasjen har tregulv i gang og på to soverom, og et soverom har belegg. På veggene er det malte plater i gangen, ellers tapet. To av rommene har trepanel i himling, ellers platetak. Etasjen har et gammelt preg og en enkel, men koselig standard. Kjelleren, som har utvendig adgang, består av et kjellerrom, som benyttes til oppbevaring av mat. Bygningen som helhet virker bra, men eldre fundamentert. Det er vanlig, godt vedlikeholdt og er oppgradert en del de senere år
  Ny terrasse har blitt bygget på syd- og vestsiden av huset og det ble satt inn ny terrassedør med utgang fra stue, i forbindelse med denne. En del utvendig kledning har råte i nedkant. Det meste av det elektriske anlegget er også oppgradert de senere år. Det er boret etter vann i 2007-2008, og det er en stabil og god vanntilførsel på ca. 250 l/time. I 2017 er avløp ført til nytt minirenseanlegg av typen Biovac. Huset ligger fint til i tunet, med en pent opparbeidet hage rundt - mot syd og vest.

  Driftsbygning:
  Byggeår 1927. Totalt bruttoareal på 432 kvm. Driftsbygningen er opprinnelig oppført som vanlig kjørebrulåve med innvendig kjørebru på tvers av bygningens lengderetning. Bygningen er oppført dels på steinpilarer i låvedel med tregulv, dels steinmurer under husdyrrom med støpte innvendige gulv. Låvebygningen er oppført i vanlig eldre stolpeverk, uisolert og utvendig kledd med sprekkpanel. Det er saltak tekket med profilerte stålplater. Taket er lagt om i 2011-2012. Husdyrrommene er ikke brukbare etter dagens standard, men stalldelen kan lett oppgraderes til å ivareta dagens regelverk. Den ble bygget om og pusset opp rundt år 2000, med bl.a. nytt betonggulv og hestebokser. Resten av bygget har enkle, åpne rom som kan benyttes til kaldtlager. Utvendig låvebru ligger på steinfylling. Bygningen som helhet er av eldre dato, og har behov for en del vedlikehold, men taket er forholdsvis nytt. De gamle husdyrrommene er vanskelig å oppgradere. Stallen er brukbar selv om den ikke var i bruk ved befaring. Ellers må låven i hovedsak vurderes som enkle lagerarealer.

  Bryggerhus:
  Oppført i 1879. Bruttoareal på 90 kvm. Bygningen er fundamentert på steinmur og innvendig tregulv i bryggerhusdel. Yttervegger er oppført i gammelt trebindingsverk, utvendig kledd med lektepanel. Syd- og vestveggene på bygningen er kledd om de senere år og det er laget nye porter og skiftet vinduer.
  Det er saltak tekket med profilerte stålplater, og ble lagt om i 2011-2012. Det er innlagt strøm i bygget, men ikke vann. Hele bygningen benyttes i dag som garasje, lagerareal for diverse smårekvisita og som vedskjul. Det er behov for mer vedlikehold av bygningen. Den har i tillegg til sin bruksverdi, en viss affeksjonsverdi. Bygningen ligger fint til ved innkjøringen til tunet, vis a vis våningshuset.

  Garasje/kornbu:
  Oppført i 1938. Går over 2 etasjer. Målbart bruttoareal i 1. etg. på 69 kvm. 2. etg. består av et rom med korbinger. Bygningen er oppført på steinrøyser med innvendige tregulv, samt jordgulv i garasje. Yttervegger er oppført i trebindingsverk, og utvendig kledd med lektepanel. Veggene er uisolerte. Det er saltak tekket med profilerte stålplater, taket ble lagt om i 2011-2012. Det er 2 doble slagdører inn til garasjedelen og lager, og 2 gangdører inn til lager og oppholdsrom. Eldre vinduer mot syd. Oppholdsrommet i 1.etasje er isolert. Bygningen benyttes i sin helhet som lagerarealer for bl.a. maskiner og redskap. Bygningen er vanlig bra fundamentert og i alminnelig stand, men har noe vedlikeholdsbehov.

  Tomt

  Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

  Eierform: Eiet tomt

  Jord, skog, tun og annet

  Dyrket mark:
  Den dyrkede marken utgjør til sammen 116,5 daa og består av to hovedskifter på henholdsvis 39,4 og 44,6 nær tunet samt to mindre skifter på 10,1 daa og 20,3 daa, Disse ligger noe lengre unna, øst og vest for tunet. Jorda er utleid og brukes i hovedsak som beite for kjøttfe. Jordleieavtalen løper ut 31.12.2024. Årlig leie er kr. 25.000,- ink. mva. Jordarten er variabel og består dels av moldblandet leire med noe varierende stivhetsgrad, til steinholdig sandjord og siltholdig leire. Stedvis mindre arealer noe myrholdig. Jordbruksarealet egner seg best til dyrking av grasvekster og korn. Avlingspotensiale som normalt for distriktet. Drenering av eldre dato, noe er utbedret av leietaker de senere år, og grøftetilstand opplyses å være forholdsvis god. Arealene er dels noe flatlendte, men mest noe svakt, variert hellende mot syd og vest. Hele det fulldyrkede arealet er "traktorjord", med noen åkerholmer, fjellskjær/stein i grunnen. Jordbruksarealet må samlet sett, med bakgrunn i skiftenes størrelse, form, hellingsgrad og beliggenhet i forhold til tunet, sies å ha en god arrondering.

  Skog:
  Skogarealet ligger i 3 separate teiger. Adkomsten er kort fra tunet på hovedteigen, dog stedvis litt brattlent, noe som vanskeliggjør adkomsten noe. Produksjonsevnene er i skogbruksplanen fra 2018 oppgitt til å være 680 kbm/dekar. Mesteparten av hogstmoden skog er hugget ut i 2019, men det er forholdsvis store arealer med yngre skog på vei opp. I følge Viken skog står det noe hogstmoden skog igjen. Se for øvrig hovedtall for skogbruksplan for 2018 som er vedlagt dette prospekt.
  Bonitetsfordeling:
  Skog høy bonitet: 581,9 dekar
  Skog middels bonitet: 227,6 dekar
  Skog lav bonitet: 391,8 dekar
  Uproduktiv skog: 158, 0 dekar
  Myr: 25,1 dekar

  Hogstklassefordeling (Hovedtall for 2018):
  1 (Skog under foryngelse): 25 daa (2 %)
  2 (Foryngelse og ungskog): 516 daa (41 %)
  3 (Yngre produksjonsskog): 200 daa (16 %)
  4 (Eldre produksjonsskog): 293 daa (23 %)
  5 (Gammel skog): 237 daa (19 %)

  Jakt og fiske:
  Eier av eiendommen er medlem av det lokale elglaget. Kvoten for hele laget er på 5-7 dyr. det er også fellingstillatelse til 2 rådyr samt småvilt(hare). Eiendommen har strandlinje til bl. a. Nordre Hogsjøen (Ørret). Bent Rørmyr har vederlagsfritt alle jaktrettigheter på Gnr. 252, Bnr. 2 fra 31.12.2014 og frem til 21.12.2024(Tinglyst den 30.09.2020).

  Offentlige forhold

  Vei, vann og avløp

  Vei:
  4,5 km lang tømmerbilvei som starter ved Signebøen gård, og går helt til Furumoen. Det er 15 grunneiere som eier og drifter veien. Avgiften er todelt og vedtas på årsmøte. Den er for tiden 700,- i året, og har avgift på 7,- pr kbm utkjørt virke fra Skogen. All avgift går til vedlikehold og utbedring av veien. Styrearbeidet er dugnadsbasert, og det er 4 medlemmer i styret som velges på årsmøte. Noen grunneiere har også hytter på sine eiendommer. Brukerne av hyttene betaler en årlig avgift til veiforeningen som går til vedlikehold. For ytterligere informasjon konferer med selger eller megler.

  Vann:
  Privat vannforsyning med vann fra borebrønn. Boret ned til ca. 150 meter i 2009. I følge eier har det stabil og god vanntilførsel.

  Avløp:
  Privat Biovac renseanlegg som ble montert i 2017.

  Reguleringsplan

  Eiendommen ligger i et område som er avsatt til LNFR(landbruk-, natur- og friluftsområde/bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone/spredt boligbebyggelse, nåværende. Se vedlagte kommuneplankart

  Verneplaner:
  Det er ingen kjente fredninger etc. på eiendommen, men det er funnet en steinøks på den dyrkede marka vest for tunet, som vitner om bosetting tilbake til steinalderen.

  Miljøtiltak:
  På forespørsel til selger er det ikke opplyst om kjente miljøforurensinger på eiendommen.

  Servitutter og heftelser i grunnbok

  Gnr. 253, Bnr. 1 :

  04.11.1895  
  Erklæring/avtale  
  Best. om veger m.m. iflg. Utskiftning av sameiet i Signebøenfjellet. Gjelder denne registerenheten med flere.

  01.09.1964 
  Elektriske kraftlinjer  
  Gjelder denne registerenheten med flere. Dokumentet fantes ikke i kartverkets arkiver.

  17.11.1986 
  Bestemmelse om jaktrett   Bestemmelse om fiskerett. Bestemmelse om torvrettigheter. Bestemmelse om veg
  Jordskiftesak med rettsforlik og skjønn i Signebønfjellet. Gjelder denne registerenheten med flere.


  28.09.2020
  Bestemmelse om veg  
  Rettighetshaver:Knr:3001 Gnr:252 Bnr:17. Gjelder denne registerenheten med flere
  Rett til gangvei ned til brygge. Rett til båtfeste. Rett til bruk og vedlikehold av brygge. Kartskisse er vedlagt erklæringen

  Gnr. 255, Bnr. 2 har rett til bruk av vei over Gnr. 253, Bnr. 1 frem til Gnr. 255, Bnr. 2 for å betjene eiendommen. Gnr. 255,  Bnr. 2 har rett til å utføre veivedlikehold og oppgradering for å betjene eiendommes behov. Veibredde skal ikke overstige 6 meter. Rett for Gnr. 255, Bnr. 2 til å sette opp bom ved Aabukrysset. Eier av Gnr. 253, Bnr. 1 skal ha egen nøkkel. Gnr. 255, Bnr. 2 har rett til å kjøre over Gnr. 253, Bnr. 1 ved normal skogskjøtsel, hogst av skog og påfølgende tømmertransport. Transportrase for nevnte oppgaver skal avtales med hjemmelshaver av Gnr. 253, Bnr. 1 for hver enkel drift. Avtalen vil stå tinglyst på Gnr. 253, Bnr. 1.

  Bestemmelse om jaktrett  
  Bent Rørmyr har vedarlagsfritt alle jaktrettigheter på Gnr. 253, Bnr. 1 fra 21.12.2014 og frem til 21.12.2024.

  Gnr. 252, Bnr. 1:

  04.11.1895  
  Erklæring/avtale  
  Best. om veger m.m. iflg. Utskiftning av sameiet i Signebøenfjellet. Gjelder denne registerenheten med flere.

  21.03.1962
  Erklæring/avtale. Grensegangssak. Gjelder denne registerenheten med flere.

  01.09.1964 
  Elektriske kraftlinjer  
  Gjelder denne registerenheten med flere. Dokumentet fantes ikke i kartverkets arkiver.

  17.11.1986 
  Bestemmelse om jaktrett   Bestemmelse om fiskerett. Bestemmelse om torvrettigheter. Bestemmelse om veg
  Jordskiftesak med rettsforlik og skjønn i Signebøenfjellet. Gjelder denne registerenheten med flere.

  10.09.1996
  Elektriske kraftlinjer  
  Høyspentlinje, 24kV, fra Holtet-Grøvet m/avgreninger Kitterød/Grøvet

  28.06.2016
  Bestemmelse om veg. Gnr. 253, Bnr. 1 gir eier av Gnr. 252, Bnr. 10 vederlagsfri veirett frem til eiendommen.

  Bestemmelse om jaktrett  
  Bent Rørmyr har vederlagsfritt alle jaktrettigheter på Gnr. 252, Bnr. 1 fra 21.12.2014 og frem til 21.12.2024.

  Gnr. 252, Bnr. 2

  04.11.1895  
  Erklæring/avtale  
  Best. om veger m.m. iflg. Utskiftning av sameiet i Signebøenfjellet. Gjelder denne registerenheten med flere.

  01.09.1964 
  Elektriske kraftlinjer  
  Gjelder denne registerenheten med flere. Dokumentet fantes ikke i kartverkets arkiver.

  17.11.1986 
  Bestemmelse om jaktrett   Bestemmelse om fiskerett. Bestemmelse om torvrettigheter. Bestemmelse om veg
  Jordskiftesak med rettsforlik og skjønn i Signebøenfjellet. Gjelder denne registerenheten med flere.

  10.09.1996
  Elektriske kraftlinjer  
  Høyspentlinje, 24kV, fra Holtet-Grøvet m/avgreninger Kitterød/Grøvet.

  11.04.2018
  Bestemmelse om veg. Rettighetshaver: Knr:3001 Gnr:252 Bnr:17. Rett vei over Gnr. 252, Bnr. 2 samt rett til å forlange at det
  settes opp kjetting mellom to punkter dersom det blir for mye trafikk som gjør det vanskelig for normal ferdsel.

  14.09.2020
  Bestemmelse om brønnrett. Rettighetshaver:Knr:3001 Gnr:252 Bnr:16.  Gnr. 252, Bnr. 2 gir Gnr. 252, Bnr. 16 rettigheter til
  vannforsyning fra brønn på Gnr. 252, Bnr. 2 med vannrør i grunnen fra brønn til bolighus på Gnr. 252, Bnr. 16. Retten omfatter også
  vedlikehold av brønn med vannrør.

  30.09.2020
  Bestemmelse om jaktrett  
  Bent Rørmyr har vederlagsfritt alle jaktrettigheter på Gnr. 252, Bnr. 2 fra 21.12.2014 og frem til 21.12.2024.

  Megler besitter kopier av alle servitutter. Kopier av disse kan fås tilsendt ved forespørsel til megler.

  Ferdigattest

  Det foreligger hverken ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse på eiendommen

  Kulturminner og fredninger

  Det er ingen kjente fredninger etc. på eiendommen, men det er funnet en steinøks på den dyrkede marka vest for tunet, som vitner om bosetting tilbake til steinalderen. Vernetype er klassifisert som uavklart i opplysninger gitt av Halden kommune.

  Informasjon om odelsloven

  Det hviler odel på eiendommen. I denne saken har Selgers døtre og myndige barnebarn mottatt odelstilbud etter odelsloven §§ 20 flg uten at de har benyttet dette innen fristen. Det betyr at eiendommen i utgangspunktet kan selges uten at disse kan gå til odelssøksmål - så lenge salget skjer til samme eller høyere pris og ellers på tilsvarende vilkår. Det er tre umyndige barnebarn med odel som ikke har mottatt slik tilbud, da de er under 18 år. De har odelen i behold. 

  Når det er odel på en eiendom betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Kjøper har risikoen for eventuelle odelsløsning og må akseptere den odelstakst som da fastsettes. Kjøper vil således få eventuell gevinst ved en odelsløsning, likeledes som han/hun må bære eventuelt tap

  Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

  Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven. Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på: 1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette. 2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
  3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå. Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap. Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon- Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre. Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

  Økonomiske forhold

  Prisantydning

  4 750 000,-

  Takst / tilstandsrapport

  Utført av : Thor B. Grønnerød Takstdato : 23.08.2021 Markedsverdi : 4 750 000,- Sekundær formuesverdi : 430 751,- Formuesverdi pr. : 31.12.2020

  Energiforbruk og energimerking

  Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter F

  Forsikring

  Fremtind, Sparebank1 Polisenummer: 1347166

  Kommunale avgifter

  Kr. 9 121 pr. år De oppgitte beløpene dekker eiendomsskatt, renovasjon, feiing- branntilsyn, slamtømming minirenseanlegg og tilsynsgebyr avløp. I tillegg kommer serviceavgift for det private Biovac minirenseanlegget. Dette var ca. kr. 4.500,- i 2020.

  Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

  Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

  Oppgjør

  Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

  Annet

  Arealangivelser i salgsoppgaven

  Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

  Diverse

  Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

  Antikk og løsøre

  Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra enordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

  Maskiner og utstyr

  Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

  Budgivning

  Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.

  Overtagelse

  Avklares i forbindelse med budgivning.

  Solgt 'som den er'

  Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: "Endå eigedomen er selt "som han er" eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers." Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Opplysninger om innvendige arealstørrelser i salgsoppgaven er hentet fra takst på eiendommen. Opplysninger i salgsoppgaven er godkjent av selger.

  Lov om hvitvasking

  I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål. Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, harhan plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.